احسن القصص به چه معناست؟
احسن القصص واژه ای عربی از ترکیب دو واژه ی احسن به معنی “نیکوترین” و القصص به معنی “داستان” است. در قرآن کریم از داستان زندگی حضرت یوسف (ع) با احسن القصص یاد شده است. تعبیر “احسن القصص” در سومین آیه سوره یوسف آمده است: «نَحْنُ نَقُصُّ عَلَیْکَ أَحْسَنَ الْقَصَصِ بِمَا أَوْحَیْنَا إِلَیْکَ هَـذَا الْقُرْآنَ وَإِن کُنتَ مِن قَبْلِهِ لَمِنَ الْغَافِلِینَ» ما نیکوترین قصه (یا قصه سرایى) را به موجب این قرآن که به تو وحى نمودیم، بر تو حکایت مىکنیم و تو قطعاً پیش از آن از بىخبران بودى.
نیکوترین داستان (احسن القصص قرآن) : داستان زندگی حضرت یوسف (ع)
“احسن” صفت تفضیلى به معناى نیکوترین و شگفتانگیزترین و «قصص» مصدر به معناى پیگیرى و جستجوى چیزى است و گویا داستان را از آن روى قصه نامیدهاند که راوى، آن را جزء به جزء پى مىگیرد.به جز مفهوم لغوى قصص، مفسران در بحثى ادبى از ترکیب نیز گفتگو کردهاند. برخى قصص را اسم مصدر دانسته و معنایى مفعولى براى آن قایل شدهاند؛ در این صورت احسن القصص به معناى بهترین داستان خواهد بود. گروهى دیگر شاید به دلیل آن که محتواى کلى داستانهاى قرآن در کتابهاى پیشین آمده است، معتقدند قصص به معناى مصدرى آن یعنى اقتصاص (داستانسرایى) مورد نظر است؛ بنابراین احسنالقصص به معناى بهترین شکل بیان خواهد بود و شاید بخش پایانى آیه که بر عدم آگاهى پیشین پیامبر صلى الله علیه و آله از وحىِ نازل شده تأکید دارد، مؤیدى بر این احتمال باشد.
مهمترین بحثى که نوعى مرزبندى میان دیدگاهها را آشکار مىسازد، تعیین مصداق احسن القصص است. دیدگاههاى مشهورتر، همه قرآن یا سوره یوسف را مصداق آن مىدانند و دو دیدگاه غیرمشهور دیگر، داستانهاى قرآن یا اخبار پیامبرانى را که نامشان در قرآن آمده مورد نظر واژه دانستهاند. کسانى که معتقدند احسن القصص یکى از نامهاى قرآن است به ادله اى چند استناد کردهاند. از جمله در شأن نزول آیه گفته اند: گروهى از سلمان یا پیامبر صلى الله علیه و آله خواستند تا داستان یا داستانهاى تورات را برایشان نقل کند که آیه پیشین نازل شد و قرآن را بهترین داستان معرفى کرد.اینان به روایتى از پیامبر صلى الله علیه و آله و نیز امام على و امام باقر(ع) در تأیید این ادعا استناد کردهاند که مىگوید: راست ترین گفتار و نیکوترین داستان، کتاب خداست: «و إنّ کتاب اللّه أصدق الحدیث و أحسن القصص».
در موج باز بخوانیم :