جان مک کین کیست؟
جان مک کین (John Sidney McCain III) متولد ۸ شهریور ۱۳۱۵ ( ۲۹ اوت ۱۹۳۶) سیاست مدار آمریکایی و سناتور ایالت آریزونا است. جان مک کین در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ ایالات متحده آمریکا از سمت حزب جمهوری خواه نامزد شد اما در آن انتخابات که روز چهارم نوامبر ۲۰۰۸ برگزار شد، مک کین با اختلاف زیادی از سناتور باراک اوباما نامزد حزب دموکرات شکست خورد. مک کین هم اکنون ریاست کمیتهٔ نیروهای مسلح سنای آمریکا را بر عهده دارد. جان مک کین از طرفداران سخت گیری بیشتر ایالات متحده در برخورد با ایران است. وی در جریان یک سخنرانی در آوریل ۲۰۰۷ ین در یک جلسه پرسش و پاسخ در ایالت کارولینای جنوبی، آوازی منسوب به گروه بیچ بویز در پشت میکروفون به شوخی سر داد که در آن آواز خوانده شده: «بر روی ایران بمب بمب بمب بمب بریزیم» (Bomb bomb bomb bomb Iran). این نوع رفتار زشت جان مک کین باعث واکنشهایی در مطبوعات گردید. در هشتم فوریه ۲۰۰۸ نیز، جان مک کین اظهار داشت «من همچنان اندیشناک جاه طلبی آنان هستم، که چیرگی ایرانی بر منطقه به درازای تاریخ است.» این بیانات با واکنش اردشیر زاهدی در روزنامه هرالد تریبون روبرو گردید که در آن وی «خشم و اندوه خود را نسبت به سخنان سناتور جان مک کین ابراز کرد.»
پیشتر از این در سال ۲۰۰۶، مک کین حکومت جمهوری اسلامی ایران را «حکومت دیوانگان» خوانده بود و اظهار داشت: «جای تاسف است که هزاران سال تاریخ پرگهر ایران اکنون منجر به یک دولتی گردیده است که نمیتواند در میان کشورهای متمدن جایی داشته باشد.» مک کین در ۴ فوریه ۲۰۱۳، چندر روز پس از اعلام ارسال موفقیت آمیز یک میمون به فضا توسط ایران و ساعاتی پس از اظهارات محمود احمدی نژاد مبنی بر اینکه حاضر است فدایی شود و علی رغم ریسک بالایی که دارد اولین ایرانی باشد که به فضا فرستاده میشود، در حساب تویتر خود نوشت: “پس احمدی نژاد میخواهد اولین ایرانی در فضا باشد. مگر او همین هفته پیش آنجا نبود؟” . که این سخنان توهینآمیز جان مک کین هم مانند تمامی سخنان و رفتارهای زشت و بی ادبانه او که در قالب یک سیاست مدار در سطح جهان، بسیار پایین تر از رفتارهای صحیح اجتماعی برخورد میکند، واکنشهای مختلفی را برانگیخت تا حدی که حتی جاستین اماش، نماینده کنگره ایالات متحده این سخنان را نژادپرستانه خواند.

عکس جان مک کین
زندانی شدن جان مک کین
جان مک کین در حال انجام بیست و سومین مأموریت بمباران بر فراز ویتنام شمالی بود که اسکای هاک A-4E او با اصابت موشکی بر فراز هانوی سقوط کرد. هر دو بازو و یک پای او هنگام خروج از هواپیما شکست و هنگامی در دریاچه تروک باک فرود آمد در آستانهٔ خفگی بود. برخی ویتنامیهای شمالی او را نجات دادند و او را به زندان مرکزی هانوی بردند و اسارت جان مک کین از ۲۶ اکتبر ۱۹۶۷ آغاز شد. با این که مک کین شدیداً زخمی بود، اسیرکنندگان او از درمان زخمهای او سرباز زدند و با زدن و بازجویی او سعی در کسب اطلاعات کردند. او تازه وقتی مداوا شد که ویتنام شمالیها فهمیدند پدر او آدمیرالی برجسته است. وضعیت اسارت او بر صفحه اول روزنامههای اصلی درج شد. مک کین ۶ هفته در بیمارستان بود و مداوایی جزئی شد. او پس از از دست دادن ۲۳ کیلوگرم و سفید شدن موهایش در دسامبر ۱۹۶۷ به سلولی به همراه دو آمریکایی دیگر فرستاده شد که انتظار نداشتند بیش از یک هفته زنده بماند. در مارس ۱۹۶۸ مک کین به انفرادی برده شد و دو سال در آنجا ماند. او در ۱۹۷۳ آزاد شد. صدمات زمان جنگ باعث شد او برای همیشه نتواند بازوانش را از سرش بالاتر ببرد.
بیماری جان مک کین
سناتور جان مک کین ۸۱ ساله ژوئیه سال گذشته و در حالی که برای یک جراحی ساده و برداشتن یک لخته خون بستری شده بود با تشخیص یک تومور مغزی بدخیم و پیش رونده روبرو شد و درمان را با عمل جراحی در بالای چشم چپ خود آغاز کرد.
جان مک کین سناتور سرشناس امریکایی میگوید سرطان مغزش بسیار جدیست و پزشکان شانس بهبودش را بین ٣ تا ١۴ درصد تخمین زده اند. این سناتور ۸۰ ساله هفته پیش برای خارج کردن لخته خون از ناحیه بالای چشم تحت عمل جراحی قرار گرفت و هم اکنون در خانه اش در آریزونا مشغول استراحت است. دفتر جان مک کین گفت که او مشغول “بررسی گزینه های درمانی بیشتر” است که ممکن است شامل شیمی درمانی و رادیوتراپی باشد. او که در جنگ ویتنام خلبان ارتش بود بیش از پنج سال را در اسارت گذراند. جان مک کین شش دوره سناتور بوده و در سال ۲۰۰۸ نامزدی حزب جمهوری خواه در انتخابات ریاست جمهوری را به دست آورد. تحلیل بافت های استخراج شده جان مک کین نشان داد که یک تومور مغزی به نام “گلیوبلاستوما” عامل لخته خون است. گلیوبلاستوما یک نوع تومور مغزی خیلی فعال است و خطر ابتلا به آن با افزایش سن بیشتر می شود و بیشتر مردان را مبتلا می کند. براساس بیانیه دفتر جان مک کین پزشکان گفته اند که بهبودی او پس از عمل “خیلی خوب” پیش می رود و “سلامت بنیادی او در وضعیتی عالی است”. مگان دختر جان مک کین در بیانیه ای از “شوک” خانواده از این خبر سخن گفت.
دختر جان مک کین که ۳۲ سال سن دارد نوشت: “البته برایتان مایه تعجب نیست که بشنوید در خلال این ماجرا آرام ترین و مسلط به نفس ترین فرد در میان ما پدرم است. برای همین او با همان روحیه همیشگی با این چالش روبرو شده. سرطان ممکن است از خیلی جهات او را مبتلا کند: اما او را تسلیم نخواهد کرد. تاکنون هرگز چیزی باعث تسلیم او نشده.”
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در بیانیه ای نوشت: “سناتور جان مک کین همیشه یک رزم آور بوده. من و ملانیا به فکر او و سیندی و کل خانواده مک کین هستیم و برایشان دعا می کنیم. با آرزوی سلامتی فوری.” باراک اوباما رئیس جمهور سابق هم در توییتر نوشت: “جان مک کین یک قهرمان واقعی و یکی از شجاع ترین جنگاورانی است که شناخته ام. سرطان نمی داند با چه کسی روبروست. جان به روز سیاه بنشانش.” سناتور میچ مک کانل رهبر اکثریت جمهوری خواه سنا هم گفت که آقای مک کین “برای کشور ما یک قهرمان است.” او در توییتر نوشت: “او هرگز از نبرد روی برنگردانده، و می دانم که با همان شهامت فوق العاده ای که مشخصه زندگی اش بوده با این چالش روبرو خواهد شد.”
زندگینامه سناتور جان مککین به صورت خلاصه
- جان مک کین در سال ۱۹۳۶ در یک پایگاه نظامی آمریکا در پاناما به دنیا آمد.
- پدر و پدربزرگ جان مک کین؛ هم نام او و هر دو ژنرال چهار ستاره نیروی دریایی بودند.
- جان مک کین در ۱۷ سالگی وارد دانشکده نیروی دریایی شد و بعدها به عنوان خلبان در جنگ ویتنام شرکت کرد.
- در سال ۱۹۶۷ پس از هدف قرار گرفتن هواپیمای جان مک کین بر فراز هانوی، با دست و پای شکسته به اسارت درآمد.
- ویتنامی ها خیلی زود فهمیدند که اسیر جدیدشان پسر فرمانده ناوگان آمریکا در خاور دور است و خواستند آزادش کنند ولی جان مک کین زیر بار این آزادی تبلیغاتی نرفت و ۵ سال در اسارت ماند.
- پس از آزادی، مک کین ارتش را با درجه سرهنگی ترک کرد تا وارد دنیای سیاست شود.
- او در سال ۱۹۸۲ وارد مجلس نمایندگان شد و از ۱۹۸۷ نمایندگی آریزونا را در سنا برعهده داشت.
- جان مککین دو بار برای رسیدن به کاخ سفید تلاش کرد.
- بار اول در سال ۲۰۰۰ در حالی که می تاخت تا در رقابت های داخلی حزب جمهوری خواه اوج بگیرد، انتشار شایعه ای که او را به داشتن یک فرزند نامشروع متهم میکرد، باعث شد بازی را به جرج دبلیو بوش واگذار کند.
- هشت سال بعد، جمهوریخواهان او را به نامزدی خود برای انتخابات ۲۰۰۸ انتخاب کردند تا جانشین جورج بوش شود و روبروی باراک اوبامای دموکرات و جوان بایستد.
- این بار نارضایتی از جمهوری خواهان به خاطر جنگ عراق و رویارویی با باراک اوباما، نامزد تازه نفس دموکرات ها که صحبت از امید میکرد باعث شکست او شد.
- با وجود این دو شکست، جان مککین در چهار دهه حضور سیاسی اش توانست محبوبیت ویژهای برای خود دست و پا کند و تمامی پرچمهای آمریکا از دقایقی پس از مرگ او نیمه افراشته شدند؛ حتی پرچم بالای کاخسفید که سناتور مککین تا آخرین روز یکی از زهردارترین منتقدان آن باقی ماند.