بیوگرافی دکتر مسعود صابری (تخصص های دکتر مسعود صابری)
دکتر مسعود صابری با مرتبه علمی (تحصیلات) متخصص در زمینه تخصصی “جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات” در شهر تهران است.وی که مدتی به همراه فرزاد حسنی برنامه اکسیر را اجرا میکرد اردبیهشت ۹۵ در حین ضبط برنامه ی اکسیر جان کودکی را نجات داد. دکتر مسعود صابری برای این که در برنامه “اکسیر” بتواند اجرای مسلط تری داشته باشد، یک سال کلاس فن بیان و اکت و بازیگری رفت. دکتر صابری که دارای صدای خوبی است، آهنگ شب آروم را به عنوان اولین کار حرفه ای خود در زمینه موسیقی منتشر کرده است و امیدوار است که به زودی آلبوم اش منتشر شود.
همچنین بخوانید : کلیپ پولدار باش مبتذل شو
به اعتقاد دکتر مسعود صابری یکی از دلایلی که باعث شد «اکسیر» بر سر زبان ها افتاد، دعوت از بازیگران مطرح بود که به یک بیماری مبتلا بودند.دکتر مسعود صابری بعد از گرفتن مدرک پزشکی اش به سمت هنر کشیده شد. او که خواهر زاده علی سرتیپی ،تهیه کننده سینما است در خانواده ای هنرمند بزرگ شده و رسول صدرعاملی (کارگردان سیما)، نیز پسرخاله اوست. دکتر صابری دوران نوجوانی خود را بین هنرمندان سپری کرده و همین باعث علاقه و شناخت او از هنر شده است.
همچنین بخوانید : عذرخواهی رامبد جوان از دعوت دکتر صابری به خندوانه!
از او در دوران دبیرستان قاری قرآن بود و به اعتقاد خودش همین صدایش را تقویت کرد و نهایتا منجر به گرایش وی به موسیقی شد.مغز به عنوان فرماروا و یکی از مهمترین ارگان های بدن انسان است که وظیفه هدایت و رهبری تمام قسمت های بدن را بر عهده دارد. جراحی مغز به منظور درمان، پیشگیری ، تشخیص اختلالات و همچنین توانبخشی قسمت هایی از دستگاه عصبی است که دچار مشکل شده اند. متخصص مغز و اعصاب باید قادر به درمان بیماری هایی نظیر تومور مغزی، ستون فقرات ، تومور نخاعی ، ضایعه نخاعی ، سر درد ، دیسک کمر و کمر درد های شدید باشد. جراحی مغز می تواند برای بهبود عملکرد بخش های مختلف سیستم عصبی موثر باشد مانند:
-
- نخاع
-
- مغز
-
- اعصاب پیرامونی
- دستگاه عروق مغزی که در قسمت بیرونی جمجمه قرار دارند
دکتر مسعود صابری یکی از بزرگترین پزشکان حازق و فوق تخصص در زمینه مغز و اعصاب است.دکتر مسعود صابری با داشتن سال ها سابقه و انجام چندین عمل موفقیت آمیز توانسته در میان ۵ پزشک برتر مغز و اعصاب در ایران قرار بگیرد. تخصص های دکتر مسعود صابری در ارتباط با جراحی مغز به موارد زیر تفکیک میشود که هر کدام در اردامه توضیح داده شده است:
- جراحی عروق مغزی
- جراحی آندوسکوپی مغز
- جراحی تشنج
- درد صورت و پرش عضلانی
- جراحی تومور های قاعده جمجمه
- جراحی فتق مخچه به کانال نخاع (کیاری)

عکس دکتر مسعود صابری

عکس دکتر مسعود صابری در حین جراحی
جراحی عروق مغزی توسط دکتر مسعود صابری
از جمله تخصص های دکتر مسعود صابری (فوق تخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات)، انجام عمل جراحی بر روی عروق مغزی است. به طور کلی بیماری های عروق مغزی به دو دسته آنوریسم مغزی و AVM تقسیم می شود.
آنوریسم مغزی – آنوریسم (Aneurysm)
این بیماری که آنوریسم مغزی نام دارد در واقع نوعی بیرون زدگی حباب شکل در جدار شریان های مغز است. آنوریسم عروق مغزی در اثر ضعف در جدار شریان های مغز اتفاق می افتند که در مرور زمان و بر اثر بالا بودن فشار داخل عروق ، برجستگی و در نهایت حباب ایجاد می شود. و خطرناک بودن این اتفاق به این خاطر است که در این حالت جداره های عروق بسیار نازکتر از زمان طبیعی میشود و در این حالت خطر پاره شدن و خونریزی مغزی بسیار بالاست. خونریزی در فضای ساب آراکنوئید اتفاق می افتد و خون همراه با مایع مغزی نخاعی ترشح پیدا میکند و یا در داخلا خود نسخ مغز ایجاد می شود که در اصطلاح به آن خونریزی داخل مغزی یا اینترا سربرال هماتوما می گویند.
علائم بیماری آنوریسم مغزی
علائمی که میتواند بیمار را مشکوک به داشتن بیماری خونریزی ناشی از آنوریسم مغزی کند عبارتند از:
-
- سردرد های شدید بدون سابقه ی قبلی در بیمار (حتی گاهی اوقات بیمار سردردهای معمولی داشته اما این سردردها بسیار شدید هستند)
-
- سطح هوشیاری در بیمار تغییر میکند و ممکن است به کما منجر شود.
-
- بوجود آمدن اختلالات حرکتی در دست و پا
- استفراغ و تشنج
اقدامات تشخیصی آنوریسم مغزی
در اولین قدم برای اطمینان از تشخیص درست این بیماری انجام سی تی اسکن مغزی است . پس اولین گامی که بیمار برمیدارد انجام این سی تی اسکن است.اگر مورد مشکوک به داشتن آنوریسم باشد اولین گام بررسی مایع مغزی نخاعی است و زمانیکه به وجود داشتن این ضایعه عروق مغزی شک داشتیم باید بلافاصله به سراغ انجام موارد مهم و ضروری مانند سی تی اسکن و آنژیوگرافی برویم.
درمان آنوریسم
در کل دو راه برای درمان آنوریسم مغزی وجود دارد:
روش اندوواسکولار (اینترونشن)
در این روش بدون هیچگونه جراحی عمل باز یا هر عمل دیگری، و بدون اینکه نیاز به باز کردن جکجمه باشد ، پزشک متخصص با استفاده از ابزارهای خاص پزشکی که امروزه بسیار مورد استفاده قرار میگیرند وارد شریان میشود، آنوریسم را پیدا میکند و با تزریق مواد خاص به راحتی با مسدود کردن این ضایعه عروقی مسیرش را می بندد.
روش عمل جراحی باز
این روش زمانی استفاده می شود که عمل جراحی باز است یعنی پس از پیدا کردن محل آنوریسم میتوانند با استفاده از کلیپس هاس مخصوص ، آن را ببندند. همانطور که میدانید هر روشی که در پزشکی استفاده میشود دارای مزایا و معایب خاص خود است بنابراین اینکه برای یک بیمار خاص با این بیماری ، کدام روش انتخاب شود به عهده پزشک معالج و متخصص است.
زمان جراحی
پس از تشخیص بیماری اصلا نباید زمان را تلف کرد و باید بلافاصله درمان را شروع کرد.که این درمان میتواند شامل موارد ذکر شده در بالا باشد، میتواند شامل جراحی باشد یا بدون جراحی و طبق نظر پزشک معالج درمان انجام شود . فقط نکته ای که باید توجه داشت این است که درست است که شروع درمان در بالاترین اولویت است اما در زمانی که حال عمومی بیمار مناسب نباشد یا بیمار در حالت کما یا موارد مشابه باشد باید تا زمان به هوش آمدن بیمار دست نگه داشت.
درمان آنوریسم هایی که به طور اتفاقی کشف می شوند
اگر زمانی که برای اولین بار بیمار را آنژیوگرافی می کنند ، جواب آنژیوگرافی منفی بود ، باید در قدم بعدی سی تی آنژیوگرافی انجام شود و اگر باز هم منفی بود مجددا بعد از دو هفته آنژیوگرافی بعدی انجام شود. در صورتیکه بیماری آنوریسم در فرد کشف شد و اندازه آن بیش از ۳ میلیمتر باشد باید بلافاصله درمان شروع شود…

عمل جراحی توسط دکتر مسعود صابری
جراحی عروق مغزی : AVM
در بدن ما ، خونی که از قلب به کل بدن فرستاده میشود توسط شرائین بزرگ است . یعنی پمپاژ خون از طریق قلب ابتدا وارد شرائین بزرگ می شود و مرحله به مرحله وارد شاخه های کوچکتر شده و در نهایت به مویرگ ها میرسد . زمانی که خون مستقیم و بدون واسطه و شاخه های کوچکتر ، به طور مستقیم وارد ورید ها شود اصطلاحا میگوییم که بیمار مبتلا به AVM است. زمانی که این اتفاق می افتد به دلیل هجوم حجم بالای خون وارده به ورید ها و عدم توانایی ورید در تحمل این فشار احتمال پارگی و خونریزی وریدها بسیار بالاست.که در این زمان این خومریزی می تواند خطرناک باشد.علت دقیق این بیماری مشخص نیست و اکثرا مادر زادی بوده و جزء بیماری های نادر محسوب می شود. بیماری AVM تا زمان خونریزی علائم خاصی از خود نشان نمی دهند. اما در کل علائم زیر را می توان در نشانه های این بیماری ذکر کرد:
-
- خونریزی در جمجمه
-
- سردرد و تشنج
-
- گیجی
-
- کم شدن حافظه
- توهم و در نهایت جنون
این بیماری هم مانند دیگر بیماری ها ، درمان های خاص خود را دارد. درمان زمانی شروع میشود که خونریزی اتفاق بیفتد و علت این امر این است که این خونریزی بسیار خطرناک است و از خطرات آن سکته و مرگ است. درمان های زیر از جمله درمان های رایج در خصوص بیماری AVM هستند.
درمان دارویی
اگر AVM در قسمتی از مغز اتفاق بیفتند که براحتی در دسترس جراح نبوده و درمان آن مشکل باشد ، در این شرایط درمان با دارو توصیه می شود. و باید مراحل درمان دارویی به درستی پیش برده شود و به بیمار توصیه می شود که در طی دوران درمان از فعالیت هایی که باعث بالا رفتن فشار خون شود به شدت پرهیز کند.
جراحی
بر خلاف روش و شرایط ذکر شده در قسمت قبل ، زمانیکه AVM avm در قسمتی از مغز باشد که امکان جراحی به راحتی وجود داشته باشد ، پیشنهاد میشود که جراحی صورت پذیرد. در این صورت برای بیمار از روش بیهوشی کامل استفاده شده و جراح با برداشتن جمجمه بیمار میتئاند براحتی بخش بیمار AVM را از مغز خارج کند.
استریوتاکتیک رادیوسرجری (رادیوتراپی)
اگر AVM در محلی از مغز قرار داشته باشد که در جراحی به راحتی نتوان به آن دسترسی پیدا کرد و اندازه آن هم کوچک باشد میتوان از این روش درمانی برای درمانش استفاده کرد. برای انجام این روش آنژیوگرام مغزی را با هدف پیدا کردن دقیق محل بیماری انجام میدهند ، پس از مشخص شدن محل دقیق AVM پرتویی با انرژی بالا به محل بیماری در مغز ارسال میکنند. پرتوی پرتاب شده باعث به دیواره های رگ هایی که AVM در آنها اتفاق افتاده آسیب میزنند و موجب ایجاد لخته در آن قسمت می شوند. و در نهایت باعث بسته شدن جریان خون در محل AVM می شوند.
جراحی آندوسکوپی مغز توسط دکتر مسعود صابری
یکی از روش های نوین در درمان برخی از بیماری ها نظیر ضایعات مغزی ، استفاده از روش آندوسکوپی است می توان با استفاده از آن به تشخیص و درمان تومور مغزی، کیست و همچنین هیدروسفالی پرداخت.
هیدروسفالی
زمانی که در ایجاد، جریان و یا جذب مایع مغزی اختلال ایجاد می شود به پدیده ای میرسیم که باعث می شود حجم فضایی که این مایع در سیستم اعصاب مرکزی اشغال کرده است افزایش پیدا کند . به این بیماری هیدروسفالی می گویند. اگر هیدروسفالی در طی چند روز علائم خود را نشان دهد و پدیدار شود به آن هیدروسفالی حاد میگویند.اگر طی چند هفته بروز کند به آن عیر حاد ، و اگر طی ماهها و سالها بروز پیدا کند به آن هیدروسفالی مزمن می گویند.
عارضه هایی نیز وجود دارند که می توانند باعث افزایش غیر معمول مایع مغزی نخاعی در سیستم اعصاب مرکزی شوند که به آن آتروفی مغزی و آسیب های تخریبی موضعی می گویند.
علائم هیدروسفالی
علائمی مانند سن بیمار ، دلیل بروز هیدروسفالی، محل انسداد جریبان، طول مدت بروز بروز عارضه و شروع ناگهانی عارضه در علائم ایجاد شده در بیمار هیدروسفالی موثر است که در ا دامه علائم بروز را در بیماران سنین مختلف مورد بررسی قرار می دهیم…
علائم هیدروسفالی در نوزادان
علائمی که میتواند ما را مشکوک به داشتن این بیماری در نوزادان بکند شامل تغذیه ناکامل ، کج خلقی ، کاهش فعالیت و تهوع می باشد.
علائم هیدروسفالی در کودکان
-
- کند ذهنی
-
- سردرد صبح هنگام که در کودکان نسبت به نوزادان شدید تر است.
-
- نوعی گلو درد که دردی شبیه فتق لوزه در کودگان دارد.
-
- تهوع شدید صبح هنگام
-
- تاری دید که بر اثر گسترش آتروفی اعصاب بینایی بیمار است
-
- دوربینی که بر اثر فلج شدن یکطرفه یا دوطرفه عصب ششم است.
-
- اختلال در رشد و بلوغ جنسی که از مهمترین دلایل آن بزرگ شدن بطن سوم را میتوان نام برد .
-
- سخت بودن راه رفتن برای بیمار که با گرفتگی عضلات همراه است
- و درآخر خواب آلودگی از علائم بروز این بیماری است.
علائم هیدروسفالی در بزرگسالان
-
- از علائم این بیماری در افراد بزرگسال میتوان به کاهش قابلیت های ادراکی در فرد بزرگسال اشاره کرد که البته گاهی ممکن است با انواع دیگر جنون در بزرگسالان اشتباه تشخیص داده شود.
-
- سردرد که بیشتر صبح هنگام مشاهده می شود و با نشستن تقریبا بهتر میشود و در طولانی مدت و پیشرفت بیماری این سردرد ها نیز افزایش می یابند.
-
- استفراغ از دیگر علائم این بیماری است و همانند سردرد صبح ها بیشتر اتفاق می افتد.
-
- تاری دید . که باید اورژانسی درمان شود چرا که ممکن است آسیب جدی به اعصاب بینایی وارد شده باشد.
-
- دوربینی ناشی از فلج عصب ششم
-
- دشواری در راه رفتن
- خواب آلودگی
درمان بیماری هیدروسفالی
برای به تعویق انداختن عمل جراحی برای درمان بیماری هیدروسفالی ، از درمان دارویی استفاده می کنیم . این روش بخصوص برای نوزادان نارس که درگیر بیماری هیدروسفالی هستند بسیار مفید است چرا که در این سن کم جذب مایع مغزی نخاعی میتواند مجددا از سر گرفته شود.
درمان جراحی هیدروسفالی
در حال حاضر یکی از بهترین و مفید ترین روش های درمان برای هیدروسفالی ، جراحی می باشد . البته روش های دیگری را هم میتوان درکنار جراحی نام برد. برای موارد هیدروسفالی پس از خونریزی بین بطنی ، تکرار در سوراخ کردن ناحیه کمری میتواند مفید باشد زیراکه این عارضه خودش برطرف میشود. اگر باز جذب از سر گرفته نشود و محتویات پروتئینی مایع مغزی نخاعی کمتر از ۱۰۰mg/dl باشد، نمیتوان مجددا بازجذب ایجادکرد. روش LP تنها در مورد هیدروسفالی های ارتباطی که جریان مایع مغزی نخاعی بین بطن ها و نخاع برقرار است استفاده می شود. روش های جراحی که به جای شانت گذاری می توانند در نظر گرفته شوند عبارتند از:
- کوروئید پلکسکتومی (Choroid Plexectomy) یا انعقاد کوروئید پلکسوس (Choroid Plexus Coagulation)
این روش میتواند بسیار بر روی درمان تاثیرگذار باشد. بازکردن مجرای دچار گرفتگی: این روش نسبت به روش شانت گذاری کمتر به موفقیت رسیده است و همچنین احتمال خطرات جانی برای بیمار در این روش بیشتر است(به جز مواردی که بیمار دچار تومور باشد). یکی از روش های مطرح دنیای امروزه پزشکی آکواداکتوپلاستی مغزی بعنوان یک روش نوین برای درمان تنگی های غشایی و با طول کوتاه مجرای آبی سیلویان است. این روش جراحی می تواند از طریق روش حلقوی و یا با استفاده از آندوسکوپی در زیر لوب پس سری، فورامن مگنوم و یا از داخل بطن چهارم انجام شود. دراین نوع جراحی و برداشتن تومور ، در ۸۰ درصد موارد هیدروسفالی را از بین برده و بیمار را درمان میکند.
آندوسکوپی
در این روش با ایجاد کردن سوراخ در کف بطن سوم ، مسیری جدید را برای مایع مغزی نخاعی ایجاد می کنند که به فضای زیر آراکنوئید وصل می شود. البته این روش برای هیدروسفالی ارتباطی کاربرد ندارد. در اکثر موارد درمان ، باید در نهایت از شانت ها استفاده کنیم. شانت گذاری به منظور ایجاد یک مسیرارتباطی بین کحل جمع شدن مایع مغزی نخاعی و یک حره برای خالی کردن همین مایع جمع شده مورد استفاده قرار میگیرد. البته بهتر است بدانیم که شانت گذاری درمان پایانی نبوده و باید از تمامی روش های جایگزین به درستی استفاده کرد. انواع شانت را در گروههای زیر دسته بندی میکنیم:
-
- شانت بطنی-صفاقی: از پرکاربردترین شانت ها هستند . بطن های جانبی معمولا در ناحیه پروگزیمال هستند . مزین این نوع شانت ها یعنی شانت بطنی-صفاقی این است کهه در طولانی مدت و با رشد فرد نیاز به بلندتر کردن کاتتر ندارند.
- شانت بطنی-دهلیزی: این شانت به منظور تخلیه بطن مغزی به دهلیز راست قلباز طریق وریدژوگولار و ورید اجوف فوقانی مورد استفاده قرار میگیرد.این شانت زمانی استفاده میشود که بیمار دارای بیماری هایی در شکم باشد و نتوانیم از نوع دیگر شانت استفاده کنیم مثل چاقی حاد ، التهاب صفاقی ، و یا زمانی که فرد جراحی چاقی انجام داده باشد . طول این نوع شانت باید در طول دوران رشد کودکان تنظیم شود.
-
- شانت کمری-صفاقی: موارد استفاده این نوع شانت بیشتر در هیدروسفالی ارتباطی ، فیستولای مایع مغزی نخاعی و یا سودو تومور سربری می باشد.
-
- شانت تورکیلدسن: این نوع شانت بین بطن های مغزی و فضای سیسترنال قرار میگیرند و فقط برای موارد هیدروسفالی انسدادی موثر است.
- شانت بطتی – جنبی: زمانی که شانت های دیگر کنتراندیکه باشند از این نوع شانت استفاده می کنیم .

عکس دکتر مسعود صابری
کیست کلوئید
کیست های کلوئیدی، کیست های غیر نئوپلاستیکی میباشند که سطح شان از سلول های اپیتلیوم سیستم اعصاب مرکزی که بیشتر از سقف بطن سوم (چسبیده به خلف فورامن مونرو) نشأت گرفته، تشکیل شده است. این کیست های پوشیده شده از اپیتلیوم، از میوسینپُر شده اند و در بیمارانی که هیچ علائمی از خود بروز نمی دهند نیز قابل مشاهده است؛ اما بسته به اندازه کیست، محل قرارگیری آن و میزان گرفتگی جریان مایع مغزی –نخاعی، بیمار میتواند علائم مختلف عصبی داشته باشد. نکته قابل ذکر این است که این تومورها مادرزادی هستند اما زمان بروز این بیماری بیشتر در سن سی الی شصت سالگی است و خیلی کم پیش می آید که در کودکان و نوزادان این علائم مشتهده شود. آخرین باری که یک چنین موردی مشاهده شده برای یک نوزاد دو ماهه بوده است یعنی جوان ترین مورد مربوط به این بیماری.
از نتایج بدست آمده این مورد را متوجه می شویم که رشد این تومورها نیازمند گذشت مدت زمان طولانی است و در یک پروسه زمانی طولانی این بیماری نمود پیدا میکند. این کیست ها در دیواره خود دارای انواع مختلف سلولهای اپیتلیوم و سلولهایی که از خود مایع میوسینی ترشح می کنند هستند. که این امر خود باعث رشد اندازه کیست می شود. البته گاهی هم حفره کیست از مواد تجزیه شده ی رگهای خونی مانند کریستالهای کلسترول پر میشود.
علائم کیست کلوئید
این نوع کیست ها یعنی کیست کلوئیدی تصادفی شناخته می شوند. اما زمانیکه علائم بودنشان بروز میکند باعث گرفتگی هیدروسفالی و سردردهای پروگزیمال می شوند. سردرد هایی که صبح هنگام شدید ترند. و زمانیکه بیمار سرش را به جلو خم میکند شدیدتر می شود. بیماری که این کیست را دارد برای تعادل در راه رفتن به مشکل میخورد. حافظه کوتاه مدت خود را از دست می دهد. دچار اختلالات رفتاری شده و حالت تهوعع هم دارد. گاهی اوقات هم در برخی موارد مشابه افتادن بر روی زمین به علت ضعف پاها رخ می دهد در صورتیکه بیمار در هوشیاری کامل است.
در موارد نادر ، کیست کلوئیدی باعث مسدود شدن کامل و غیر قابل بازگشت فورامن مونرو شده که باعث از دست دادن ناگهانی هوشیاری و در صورت عدم درمان حتی موجب مرگ و کما می شود.
درمان کیست کلوئید
جراحی یک راه حل مناسب برای درمان این عارضه معرفی شده است که باید در اولین فرصت انجام پذیرد. هدف از جراحی، از بین بردن هیدروسفالی و کاهش ریسک وخیم تر شدن شرایط کلینیکی بیمار است. کیست های کلوئیدی با استفاده از یکی از سه روش جراحی ترانس کورتیکال، روش درون نیمکره ای ترانس کالوسالو روش آندوسکوپیک قابل درمان است.
تخلیه یا آسپیراسیون استریوتاکتیک نیز از روش های دیگری است که مورد استفاده قرار می گیرد اما اگر واقع بینانه به قضیه نگاه کنیم میبینیم که فقط یک روش کورکورانه است زیرا اگر مایع درون کیست ویسکوز باشد، تخلیه موفقیت آمیز نخواهد بود. به علاوه، در این روش احتمال رشد مجدد کیست وجود داردچراکه دیواره کیست بعد از عمل در بدن باقی می ماند. به طور مشابه، روش آندوسکوپیک نمیتواند کاملا کیست را بردارد در نتیجه می تواند منجر به افزایش احتمال رشد مجدد گردد. همچنین جراحی های ظریف جهت برداشتن کیست مانند روش ترانس کورتیکال، ترانس ونتریکال یا ترانس کولوسال به عنوان روش های استاندارد جراحی برای بیماران دارای علائم کیست کلوئیدی در نظر گرفته می شوند.
- روش ترانس کورتیکال
روش ترانس کورتیکال شامل یک کورتیس کتومی بر روی چین سینوسی قدامی تا شیپور قدامی–جانبی بطنی می باشد . سونوگرافی از بطن ها می تواند در حین عمل مورد استفاده قرار گیرد. با برش ایجاد شده باید بتوانیم کیست را از طریق فورامن مونرو ببینیم. دراین مرحله کیست سوراخ شده و محتوای آن با اعمال فشار بر دیواره کیست تخلیه می شود.
- روش درون نیمکره ای ترانس کالوسال
روش درون نیمکره ای ترانس کالوسال از برش قشر مغز جلوگیری می کند. انجام کرانیوتومی از دو سوم قدامی به یک سوم خلفی ساختار تاجی (Coronal Suture) و با عبور از خط میانی، دسترسی به سینوس ساجیتال را فراهم می کند. لوب راست قدامی از جانب فشرده شده تا جسم پینه ای در دسترس باشد. تا آنجا که ممکن است باید از تخلیه کردن ورید قشری پرهیز شود. ام آر آی قبل از عمل می تواند در تشخیص محل ورید بالقوه کمک کند. یک برش یک سانتیمتری در جسم پینه ای ایجاد می کنند که امکان ورود به بطن جانبی را فراهم می سازد. در این مرحله فورامن مونرو دیده می شود و سپتوم پلوسیدوم را می توان تقسیم کرد تا دید کافی در داخل بطن جانبی مخالف به وجود آید. در نهایت از طریق روش ترانس کالوسال می توان به هر یک از بطن ها وارد شد.
کیست آراکنوئید
کیست آراکنوئید به کیسه های پر از مایعی گفته می شودکه بر روی غشای آراکنوئید که مغز و ستون فقرات را میپوشاند، شکل میگیرد. سه لایه غشای نرم شامه، آراکنوئید و سخت شامه اجزای سیستم عصبی مرکزی را میپوشاند. کیست آراکنوئید روی غشای آراکنوئید شکل میگیرد و در فضای بین سخت شامه و غشای آراکنوئید گسترده میشود. متداول ترین فضاهایی که برای تشکیل کیست آراکنوئید می توان نام برد ، داخل جمجمه حفره میانی (نزدیک به لوب تمپورال)، ناحیه سوپرا سلار (نزدیک به بطن سوم) و حفره خلفی است که شامل مخچه، پل مغزی و بصلالنخاع میشود. کیست آراکنوئید میتواند تا اندازه بزرگی رشد کند و در موارد شدید سبب تغییر شکل سر شده یا لوبهای محیطی مغز را جابجا کند. بیشتر کیست هایی که میتوانند نشان دهنده ی وجود یک بیماری باشند در دوران کودکی رشد کرده و خود را نشان می دهند. علائم خاص بیماری به این قضیه بستگی دارد که کیست دقیقا در کجا قرار دارد. کیستی که در مغز قرار گرفته باشد ، حتما عوارض و عوامل زیر را در پی خواهد داشت :
-
- سردرد
-
- سرگیجه
-
- تهوع
-
- استفراغ
-
- سستی و بی حالی
-
- تشنج
-
- اختلالات شنوایی، بینایی و حرکتی
-
- مشکلات تعادلی
-
- عقب ماندگی ذهنی
- دیوانگی
کیستی که در ستون فقرات باشد نشانه های زیر را از خود به جا میگذارد:
-
- کمر درد
-
- اسکولیوز
-
- اسپاسم عضلانی و ضعف ماهیچهها
-
- کرخت شدن یا بیحسی دست و پا
- عدم توانایی در کنترل ادرار
تشخیص کیست آراکنوئید
تشخیص کیست آراکنوئید اکثرا به صورت تصادفی بوده و در معاینه بیمارانی که به تشنج مبتلا هستند، صورت میگیرد. تشخیص با بررسی سابقه پزشکی بیمار، معاینات کامل بالینی و تستهای تخصصی متنوع انجام میشود. برای تشخیص وجود یا عدم وجود کیست آراکنوئید از تصویربرداری های پیشرفته مانند سی تی اسکن و ام آر آی کمک میگیرند.
درمان کیست آراکنوئید
برای درمان کیست آراکنوئید باید به محل قرار گیری و اندازه کیست توجه کنیم. اگر این نوع کیست کوچک باشد، و بافت مزاحمی هم در اطراف آن وجود نداشته باشد و سبب بروز علائم خاص نشود، برخی پزشکان از برداشتن آن خودداری میکنند. در گذشته از روش شنت گذاری برای تخلیه مایع داخل کیست آراکنوئید استفاده میشد اما امروزه با استفاده از ابزارهای اندوسکوپی که برای جراحی کمتهاجمی استفاده میشود، پزشکان با جراحی نانو اقدام به برداشتن یا باز کردن غشای کیست آراکنوئید میکنند. در نتیجه مایع آن در مایع مغزی نخاعی تخلیه شده و جذب میشود. هدف از جراحی، تخلیه کیست آراکنوئید و جلوگیری از پر شدن مجدد آن است. جلوگیری از پر شدن مجدد کیست آراکنوئید از طریق برداشتن غشای کیست یا ایجاد یک حفره روی کیست و برقراری ارتباط با فضای سابآراکنوئید،امکان پذیر می شود.
روشهای درمان کیست آراکنوئید
-
- سوراخ کردن با مته (Burr-Hole): این روش ، یک روش سریع و ساده و کم تهاجم برای درمان کیست می باشد… در این روش، احتمال بازگشت بالایی برای کیست وجود دارد.
-
- کرانیوتومی: این روش زمانی استفاده می شود که بخواهیم دیواره کیست را برداریم و امکان برقراری ارتباط طبیعی با مایع مغزی نخاعی را داشته باشد. این روش تهاجمیتر بوده ولی میتوانیم به صورت مستقیم به کیست دسترسی داشته باشیم.
-
- روزنههای آندوسکوپی: در این روش تخلیه کیست با یک سوزن توسط متخصص جراح کغز و اعصاب انجام میشود که یک روش کم تهاجم به شمار می آید.
- شنت گذاری: این روش از ساده ترین روش های درمان است. البته ناگفته نماند که وجود شنت به خودی خود پیچیدگیهایی را در درمان کیست آراکنوئید ایجاد می کند.
جراحی تشنج توسط دکتر مسعود صابری
همانطور که میدانید برای تمامی حالات این چنینی که نیاز به درمان داشتند روش های مختلف و متعددی وجود داشت که رایج ترین آنها درمان دارویی و جراحی تشنج بود . در روش جراحی توضیحاتی وجود دارد که برای شما به طور کامل شرح خواهیم داد. برخی از بیماران به درمان های نظیر درمان دارویی مقاومت نشان میدهند و از این طریق درمان آنها امکان پذیر نیست بنابراین به روش درمان جراحی تشنج پناه میبرند . خوشبختانه در سال های اخیر پزشکان و جراحان روش های نوینی را پیدا ابداع کرده اند به این ترتیب که الکترود را در داخل مغز بیمار میگذارند و بدین ترتیب محل تشنج پیدا می شود که این روش ها دنیای جراحی تشنج را دگرگون کرده است.
کالوزوتومی (کالوزوتومی چیست؟)
در جراحی ها ، نوعی از جراحی که در آن جسم پینه ای مغز تقسیم می شود کالوزوتومی نام دارد. این جسم پینه ای در مغز یک فیبر است که برای اتصال قسمت راست و چپ مغز با هم قرار داده شده است. اگر یک مغز سالم را در نظر بگیریم در واقع می توان گفت این جسم پینه ای فعالیت الکتریکی را از یک طرف به طرف دیگر مغز در جریان قرار می دهد. در کودکان مبتلا به تشنج برخی فعالیتهای الکتریکی غیر طبیعی هم علاوه بر فعالیتهای الکتریکی طبیعی به سمت دیگر مغز انتقال پیدا می کنند. هرچقدر میزان این جریان جابجاشونده کاهش پیدا کند بیمار به درمان نزدیکتر می شود. پس کم کردن این جریان ها به درمان بیمار کمک میکند.
البته این نکته قابل ذکر است که کالوزوتومی یک درمان قطعی نیست اما می توان گفت که یک تسکین دهنده بسیار خوب است. در زمان جراحی بیمار باید بیهوش باشد و از روشهای بیهوشی عمومی برای این بیماران به مدت سه الی چهار ساعت که در اتاق عمل هستند استفاده می شوند. در این روش نیازی به تراشیده شدن کل موهای سر نیست بلکه فقط بخشی که جمجمه میخواهد سوراخ شود کافیست تا پزشک جراح بتواند یک سوراخ در جمجمه ایجاد کرده و بتواند جسم پینه ای مغز را برش بدهد و استخوان را دوباره سر جای خود بگذارد.
چه کسی می تواند جراحی کالوزوتومی را انجام دهد؟
این جراحی (یعنی جراحی کالوزوتومی ) برای بیمارانی انجام می شود که نوعی تشنج شدید دارند و بیماری شان قابل کنترل نیست.زمانی که این بیماران به داروهای ضد تشنج پاسخ نمیدهند برایشان کالوزوتومی را پیشنهاد میدهیم. بعضی از کودکان نیز هستند که با حمله های ناگهانی بر روی زمین می افتند و این نوع تشنج برای آنها فوق العاده خطرناک است . به این دسته از بیماران نیز کالوزوتومی را پیشنهاد میدهیم.
اسکلروز مزیال
شرایطی که اسکلروز مزیال نامیده می شود ، ارتباط نزدیکی با صرع لوب گیجگاهی مغز دارد. اسکلروز مزیال عبارت است از کمبود نورون ها و وجود زخم در عمیق ترین قسمت لوب گیجگاهی مغز است. تصور می شود که برخی از آسیب های مغزی که بر اثر جراحت ، عفونت ، تومور مغزی ، کمبود اکسیژن در مغز، و یا تشنج کنترل شده بوجود می آیند باعث تشکیل اسکار زخم در بعضی نواحی مغز می شوند. اتفاقی که رخ می دهد این است : با به وجود آمدن آسیب های مغزی ناحیه ای از مغز مه تحت تاثیر این آسیب ها ی مغزی قرار گرفته اند شروع به لاغر شدن می کند، همراه با این لاغر شدن نورون ها مرده و زخم بوجود می آید. و این آسیب یک عامل مهم در بروز صرع لوب گیجگاهی شناخته شده است. تحقیقات نشان داده که هفتاد درصد از بیماران صرع لوب گیجگاهی درجاتی از اسکلروز مزیال دارند.
علائم اسکلروز مزیال
علائمی که ما را درباره وجود اسکلروز مزیال آگاه می کنند عبارتند از: مشاهده رفتارهای عجیب، بروز احساسات عجیب و متفاوت، اسپاسم ماهیچه ها و یا تشنج. منشاء تشنج در مغز است اما گاهی گسترده تر شده و کل مغز را درگیر میکند و آگاهی فرد را به یکباره کاهش می دهد. در صورت بروز علائم بالا بیمار باید حتما برای تصویر برداری ام آر آی اقدام کند تا بتواند بیماری را در صورت وجود سریعا تشخیص داده و مراحل درمان را شروع کند.
درمان اسکلروز مزیال
زمانیکه درمان تشنج با دارو امکان پذیر نیست به سراغ جراحی میرویم.در این جراحی قسمتی از مغز که شامل نقطه شروع تشنج است را برمیداریم. این روش برای بیمارانی که مبتلا به اسکلروز تنها در یک طرف از مغز هستند بهترین پاسخ را میدهد. و این عمل زمانی نتیجه مطلوبی در پی خواهد داشت که ساختارهای اسکلروتیک داخلی به طور کامل برداشته شود.
درد صورت و پرش عضلانی
درد صورت و پرش هایی که عضلانی هستند ، بیمار را بر آن میدارد که به پزشک متخصص و یا در مواردی به جراح متخصص مراجعه کند . این نوع پرش های عضلانی که جزو دسته بندی دردهای صورت قرار میگیرد گاها بیماران را بسیار کلافه میکند طوریکه بیمار دیگر قادر به تحمل چنین دردهایی نیست و ترجیح میدهد حتی شده با انجام عمل جراحی از این دردها خلاص شود. روش های متعدد و مختلفی در جراحی درد صورت و پرش عضلانی وجود دارد که بنا به تشخیص پزشک معالج و جراح انجام می شود. به عنوان مثال گاهی با گذاشتن یک پد در قسمتی که عصب و عضله باعث بوجود آمدن این دردها شده اند بیماری درمان می شود و بیمار دیگر از این مشکل رنج نمیبرد.
پرش های غیر عادی صورت
در صورت عصب هایی وجود دارند که ماهیچه ها کنترل می کنند. این عصب ها سیگنالهایی را از مغز برای ماهیچه ها ارسال میکنند مبنی بر اینکه ماهیچه انقباض پیدا کند یا آزاد شده و استراحت کند. رگ های عصبی صورت در مسیری که طی میکنند تا به مغز برسند از برخی ساختارهایی مانند رگ های خونی عبور میکنند . اگر در مسیر عبورشان با مشکلی مانند لخته شدن خون و یا هر مورد اختلال زای دیگری مواجه شوند باعث میشود که ماهیچه های صورت انقباض ناگهانی پیدا کرده یا حرکات غیر قابل پیش بینی برای آنها بوجود بیاید.
علت پرش های غیر عادی صورت
تاکنون علت قطعی برای پرش های صورت شناخته نشده است . اما نکته ای که مشخص است این است که بهرحال زمانی که عصب های صورت دچار مشکل میشوند این اتفاق رخ میدهد و این مشکل میتواند شامل قرار گرقتن تومور بر سر راه این اعصاب باشد و یا هر مشکلی که در مسیر عصب ها اختلال ایجاد کند. همچنین مواردی مانند عفونت و سکته نیز میتواند زمینه ساز این اختلالات شود و موجب به وجود آمدن حرکات غیر عادی صورت شود.
درمان پرش های غیر عادی صورت
- دارو
در شرایطی که اسپاسم خفیف است استفاده از دارو میتواند درمان موثری باشد. مصرف دارو باعث می شود که پالس های عصبی آرام شده و در نهایت اسپاسم خفیف شود و از بین برود.
- تزریق بوتاکس
بوتاکس در مسیر عصب وارد شده به ماهیچه از مغز قرار میگیرد و باعث میشود سیگنال مشکل دار نتواند بر روی ماهیچه تاثیر بگذارد. این روش در حدود هفتاد الی هشتاد درصد موارد درمان کننده است.
- جراحی
در مواردی که کاری از دست بوتاکس و مصرف دارو ساخته نیست ، جراحی وارد عمل شده و اسپاسم را به صورت صد در صد برطرف میکند. نوعی از جراحی وجود دارد که میتواند فشاری که از سمت رگ به عصب وارد می شود را کنترل کند جراحی به این روش انجام می شود که بر روی جمجمه از سمت پشت گوش سوراخی ایجاد میکنند که عصب صورت نمایان شود سپس یک پد کوچک بین رگی که موجب ایجاد مشکل شده است و عصب صورت قرار می دهند. بنابراین تماس بین این دو یعنی فشار رگ بر روی عصب صورت از بین رفته و اسپاسم به صورت قطعی از بین میرود.
درد های صورت مقاوم به درمان (نورالژی تری ژمینال)
درد صورت مقاوم به درمان چیست؟
بیماری نورالژی تری ژمینال به زمانی اطلاق می شود که عضلات صورت به طور ناگهانی و با شدت دچار درد می شوند.نورالژی تری ژمینال حملاتی ناگهانی در حد چند ثانیه است که به طور ناگهانی هم متوقف می شوند.نورالژی تری ژمینال گاهی در نواحی خاصی از صورت و گاهی در کل صورت نمایان می شود. اما معمولا در بخش پایینی صورت به وجود می آید و گاها در دو طرف صورت به شکل غیر همزمان مشاهده می شود.
چه عواملی باعث بروز نورالژی تری ژمینال می شود؟
عصبی در صورت وجود دارد به نام تری ژمینال. که اگر بر روی این عصب فشار وارد شود نورالژی تری ژمینال بوجود می آید. این فشار از طرف یک رگ خونی در مغز بوجود می آید که در نزدیکی همین عصب وجود دارد. در شرایطی هم آسیب به این عصب بر اثر بیماری ام اس یا تومور به وجود می آید.
روش های درمان نورالژی تری ژمینال
- دارو
در درجه ی اول ، قبل از اینکه پزشک معالج جراحی را پیشنهاد دهد، ابتدا دارو تجویز می کند ، این دارو ها میتوانند باعث کاهش و گاهی توقف فشار بر روی عصب شوند . اما گاهی دارو پاسخ نمیدهد و یا ممکن است عئارض جانبی داشته باشد که در این شرایط پزشک معالج پیشنهاد جراحی میدهد.
- جراحی
در جراحی بیماری نورالژی تری ژمینال پزشک جراح با باز کردن جمجمه ، عوامل آسیب زننده به عصب را کنار زده و عملکرد عصب را اصلاح میکند. بعد از انجام این جراحی ها ،دیگر اثری از درد های طولانی مدت نخواهد بود. حال جراحی هم به روش هایی انجام میشود که در زیر به تفضیل شرح داده خواهد شد:
-
- فشار زدایی میکروواسکولار: در این روش پزشک جراح یک سوراخ از پشت گوش بر روی جمجمه ایجاد میکند و با دسترسی به رگی که عصب را تحت تاثیر و فشار قرار داده است ،آن را جابجا کرده و یک پد بین این دو قرار داده و مشکل را برطرف میکند.
- جراحی با امواج رادیویی گامانایف: در این نوع جراحی ، پزشک جراح امواج رادیویی را بر روی عصب تری ژمینال متمرکز میکند و بر روی عصب می تاباند. این امواج به عصب تری ژمینال آُِب رسانده و درد را به کل از بین برده یا کمتر میکنند.
جراحی تومور های قاعده جمجمه توسط دکتر مسعود صابری
یکی از بحث های تخصصی امروزه در دنیای جراحی به مبحث جراحی تومور های قاعده جمجمه برمی گردد . پزشکان و جراحان زیادی در انجام این روش ها و ابداع روش های نوین جراحی تلاش کرده اند که بتوانند عمل های جراحی مربوط به جمجمه را با موفقیت بیشتری انجام دهند و نتایج بسیار رضایت بخش تری حاصل شود که خوشبختانه امروزه شاهد پیشرفت های بسیار خوبی در این زمینه ها هستیم و جراحان زبردست ما عمل های موفقیت آمیزی را در مبحثی به این مهمی تجربه می کنند.
جراحی کرانیوفارنژیوما
ایده جراحی کم تهاجمی یا اندوسکوپیک مغز و اعصاب باعث به وجود آمدن تکنیک ها و روش های میکروسکوپی بسیاری برای درمان بیماری های مغز شده است و جراحان از این طریق با تکنیک های بسیار جدیدی روبرو شده اند. از جمله مهمترین و قابل ذکر ترین پیشرفت ها در دنیای پزشکی در حیطه جراحی مغز و اعصاب در ۳۰ سال اخیر شامل ارائه ابزارهای میکروسرجری ، تکنیک های جراحی کم تهاجمی ، بهبود عملکرد روش های تصویربرداری پزشکی و ارائه روش های پیشرفته پزشکی است.
در دنیای امروزه پزشکی یکی از تکنیکهای پراستفاده در جراحی مغز و اعصاب ، تکنیکهای کم تهاجمی هستند. اگرچه در جراحی های اندوسکوپیک مغز مثل جراحی کیت کلوئید و هیدروسفالی همچنان باید برای دسترسی به مغز در جمجمه برش ایجاد کرد اما اندازه این برش ها بسیار کوچکتر از برش هایی است که در جراحی های دیگر انجام می شود. یکی دیگر از روشهای جدید جراحی دسترسی به تومورهای قاعده جمجمه از طریق بینی است و مزیت این روش باز نشدن جمجمه ی بیمار و کاهش تورم مغز است. در حال حاضر پزشکان با همین روش می توانند جراحی غده هیپوفیز و کرانیوفارنژیوما را از طریق بینی و با بکارگیری تکنیک جراحی اندوسکوپیک انجام دهند. یکی از شایع ترین اختلالات هیپوتالاموسی ، کرانیوفارنژیوما نام دارد که باعث اختلال هیپوفیز می شود و توموری با منشا غده ی هیپوفیز است که جزء تومورهای ناحیه سلاتوریسکا است. کمبود گنادوتروپین باعث بوجود آمدن این تومور می شود. این بیماری بیشتر در دهه دوم زندگی شیوع پیدا میکند و از عوارض آن کمبود هورمونی (مثل هیپوفیز) و … در بدن را میتوان نام برد . کرانیوفارنژیوما رشد بسیار کندی داشته و در دسته ی تومورهای خوش خیم جای دارد.
علائم کرانیوفارنژیوما
کرانیوفارنژیوماها کلسیفیه شده ، زین ترکی را تخریب میکند و ممکن است بر روی کیاسمای اپتیک فشار وارد کنند و در بینایی اختلال ایجاد کنند(یعنی همان نیمه کوری در هر دو میدان بینایی). از علائم قابل ذکر این بیماری میتوان به کج خلقی ، نا میزان شدن خواب، تغییر در میزان خوراک فرد و … اشاره کرد. علائم دیگری نیز در این بیماری وجود دارند که شایع ترند مانند دیده شدن نشانه های افزایش ICP، دیابت بی مزه، اختلال در دید، هیپوترمی ، بوجود آمدن اختلال در تعادل ، خشک شدن پوست فرد، کم شدن اشتها یا از بین رفتن کلی اشتها، خستگی و سردرد مداوم می باشند.
جراحی فتق مخچه به کانال نخاع (کیاری) توسط دکتر مسعود صابری
زمانی که قسمتی از مخچه از محل طبیعی خود پایین تر قرار میگیرد به آن کیاری مالفورمیشن میگویند. این زمانی است که مخچه و خصوصا تونسیل های مخچه میتوانند پایین تر از سطح فورامن مگنوم ، یعنی همان محل خروج نخاع از مغز قرار بگیرند. بیماری کیاری به سه نوع تقسیم بندی می شود:
-
- کیاری تیپ سه: در این نوع از بیماری کیاری ، مخچه و برین استم در ناحیه نخاع گردن قرار میگیرد و به علت شدت بیماری باحیات منافات دارد و نوزاد در ضورت داشتن این بیماری در همان مراحل ائلیه از بین میرود.
-
- کیاری تیپ دو: در این نوع کیاری، قسمت هایی از مخچه و ساقه مغز در قسمت نخاع گردن قرار میگیرد و در نهایت باعث بوجود آمدن عوارض حرکتی و گرفتاری اعصاب نخاع و مغز در فرد بیمار می شود . علائم این بیماری در سنین پایین ظاهر میشود و قابل تشخیص است.
- کیاری تیپ یک: در این نوع ، اتفاقی که می افتد این است که فقط تونسیل های مخچه پایین تر از فورامن مگنوم قرار میگیرد و علائمی نظیر سردرد و گرفتاری اعصاب مغز را در پی دارد . کیست نخاعی نیز می تواند با این بیماری همراه باشد که از عوارض آن ضعف و اختلال حرکتی در دست و پاها می باشد.
درمان این بیماری گاهی میتواند جراحی و برطرف کردن فشار روی نخاع باشد.این بیماری گاهی همراه با هیدروسفالی در بیماران است. در برخی موارد ، زمانی که این بیماری در فرد وجود دارد علائمی نظیر خواب آلودگی ، کمای کم عمق و حتی کما و ب یتوجهی به محرک های خارجی وجود دارد.
منبع : سایت اختصاصی دکتر مسعود صابری (http://drmasoudsaberi.com)
1 دیدگاه
ناشناس
سلام درمورد قطع نخاعی نیز کارهایی انجام دادید