رویا افشار کیست؟
رویا افشار بازیگر و هنرمند پیشکسوت، با نام کامل رویا افشارینسب بازیگر سینما، تلویزیون و کارگردان تئاتر، متولد سال ۱۳۳۹ در آبادان است. رویا افشار از جمله بازیگران محبوب دهه ۶۰ است که در سریال هایی مانند : “در خانه” و “آینه (آئینه)” ایفای نقش کرده است. رویا افشار در سال ۱۳۶۶ با فلیم “شاید وقتی دیگر” که فیلمی سینمایی ساختهٔ بهرام بیضایی با بازی سوسن تسلیمی و داریوش فرهنگ بود وارد فعالیت سینمایی شد. رویا افشار اواخر دهه شصت ممنوع الکار و ممنوع التصویر شد؛ ولی در دهه هشتاد دوباره به عرصه فعالیت به سینما و تلویزیون بازگشت. دهه ۶۰ دهه ی درخشش رویا افشار در عرصه کارگردانی تئاتر بود. وی در دهه ۶۰ در عرصه کارگردانی تئاتر فعالیت مستمری داشت و در دهه ۷۰ نیز کارگردانی یک مجموعه تلویزیونی را انجام داد. افشار از پایان دهه ۶۰ در عرصه کارگردانی تئاتر فعالیت نداشته و بیشتر در زمینه آموزش مشغول به کار شد. رویا افشار با سابقه تئاتر در فاصله زمانی دور بودن از تئاتر، کارگردانی و بازیگری، به عنوان تماشاگر به تماشای آثار بسیار زیادی از هنرمندان تئاتر ایران می رفت که به عقیده ی خودش این دیدنها باعث شد تا بعد از بازگشت به صحنه تئاتر با هنرمندانی همکاری داشته باشد که تبدیل به همکاری های مناسب و موفق شود.

رویا افشار و همسرش
با توجه به سبک زندگی رویا افشار و مصاحبه های کمی که انجام داده است، اطلاعاتی از او و همسرش موجود نیست.
علت جراحی های زیبایی بازیگران از نظر رویا افشار
رویا افشار : «وقتیکه ذهنیتی وجود دارد که یک بازیگر زن فقط تا سن ۳۰ سالگی میتواند حضور مؤثری در عرصه فعالیتهای هنری خود داشته باشد و به خصوص نقش اول را بازی کند، ناخودآگاه بازیگر دچار تضاد شده و مجبور به انجام چنین عملهایی میشود. در صورتیکه اگر شرایط کاری در سینما نرمال، عادی و مناسب باشد بازیگران هرگز به صرافت انجام چنین عملهایی نمیافتند. البته این نکته هم مهم قابل ذکر است که خیلی از بازیگران قدیمی علیرغم عدم پیشنهاد کاری ، دست به چنین کارهای نمیزنند و در مقابل تعدادی از بازیگران جوان بدون هیچ دلیلی و حتی با داشتن ظاهر زیبا اقدام به جراحی زیبایی میکنند.»

جایگاه تاتر از دید رویا افشار
رویا افشار معتقد است تئاتر در میان خانوادهها جایگاهی ندارد و در زمینه میگوید: «با توجه به اینکه این روزها وضعیت تئاتر دگرگون شده و اغلب به صورت سلیقهای کار میکنند تئاتر در دست عدهای خاص قرار دارد که این افراد به فکر خانوادهها و نیازهای آنها نیستند. از طرفی هم به دلیل گرانی بلیط تئاتر مخاطبان تئاتر هم از افراد متمول جامعه بوده و هنرمندان هم متقابلا به سمت رفع نیازهای مورد نظر آنها گام برمیدارند تا نیازهای آنها را برآورده کنند و در مجموع احساس میکنم سیاستها به سمتی میرود که تئاتر اندیشه مدار و دارای تفکر را، به سمت تئاترهای “گلریز” برای گذران وقت مخاطبان میکشانند ولی مدعی روشنگری و وجود تفکر در کارها هستند.»

تئاترهای اجتماعی رویا افشار
رویا افشار با اشاره به اینکه تئاترهایی با موضوعات اجتماعی و خانوادگی هم بعضا ساخته شده و به اجرا در می آید گفت : «بعضا تئاترهایی با موضوعات اجتماعی هم به اجرا در می آید اما متاسفانه انگشت شمار هستند و مخاطب خانواده ندارند زیرا برای این گونه تئاترها تبلیغ نمیشود و مردم نمیدانند که در سالنهای تئاتر ما چه اتفاقی میافتد و چه نوع کارهایی اجرا میشود.» رویا افشار : «متاسفانه تصور مخاطبان ما از تئاتر کارهایی است که برای خانوادهی تئاتر کار میشود و برای مخاطب عادی مناسب نیستند که آن هم نتیجه این است که هنرمندان ما خود را از مردم جدا میکنند و همانطور که گفتم با توجه به سیاستهای سلیقهای خود کار میکنند. در تئاتر ما جریانی حاکم است که میخواهد بر روی هرعملکردی نظارت داشته باشد که نتیجهی آن، همین شرایط و وضعیت فعلی است و به اعتقاد من حوزه هنری به عنوان یک نهادی که متولی تئاتر هم هست میتواند شرایط و جلسات آسیبشناسی برگزار کند، مخاطب شناسی کند و هنرمندان را با نیازها و دغدغههای مخاطبان گوناگون از هر قشری آشنا کند و با توجه به امکاناتی که دارد شرایط تئاتر را تغییر دهد.»

حضور رویا افشار در فیلم نوستالژی در خانه
از سریال در خانه چیزی یادتان هست یا نه؟ سریالی خاطره انگیز که قصه سه پسر شیطان را روایت می کرد. محسن پسر همسایه را که یادتان هست؟ مجموعه “در خانه” محصول ۱۳۶۵ شرح اتفاقات و بازیگوشیهای سه دوست در یک تعطیلات تابستانی بود. جواد (آرش محمودی) که با مادر (رویا افشار) و پدرش (اسماعیل پوررضا) در خانه عزیز خانم (شهلا ریاحی) مستاجر بودند و محسن (بابک بادکوبه) و پدرش (اکبر عبدی) در همسایگیشان. یک طوطی هم به نام فندق در آن حضور داشت.

فعالیتها و آثار هنری رویا افشار در سینما
- عصر بارانی (۱۳۹۲)
- خسته نباشید! (۱۳۹۱)
- دایناسور (۱۳۸۶)
- معادله (۱۳۸۲)
- تیک (۱۳۸۰، حضور افتخاری)
- تحفهها (۱۳۶۶)
- در انتظار شیطان (۱۳۶۶)
- شاید وقتی دیگر (۱۳۶۶)

فعالیت های تلویزیونی رویا افشار
- زندگی و جنگ (۱۳۶۷)
- راویان اخبار (۱۳۶۷–۱۳۶۵)
- در خانه (۱۳۶۷–۱۳۶۶)[۵]
- آئینه (۱۳۶۴)
- هر پنجره یک قصه
- سیب ترش، کمربندها را ببندیم
- اکنون خانه ما
- در خانه
- آهوی ماه نهم
- بهداشت روانی کودک
- بایرام
- آفتاب مهتاب
- کرم شبتاب

فعالیت های رویا افشار در زمینه تله تئاتر
- سفر
- سوء تفاهم
- قفس
- تا صبح
فعالیت های رویا افشار در زمینه تئاتر
- زمستان ۶۶ (بازیگر- ۱۳۹۰)
- بلوط تلخ (بازیگر- ۱۳۹۰)[۷]
- مکبث: جمشیر ملک پور
- مرگ خوارزمشاه: جواد خدادادیان
- ایستگاه سوم: محبی
- قصه درخت سیب: داود عبدالحسین زاده
- ف مثل فلسطین: رضا فیاض
- دیو باد: اسماعیل پور رضا
- نیمکت خوشبختی: فرهاد شریفی
- باله با انگشتان شکسته: فرهاد شریفی
- علامت تعجب: رؤیا افشار
- دیوار: فرهاد شریفی
- مه آلود مثل شب مثل یک روز: فرشاد منظومی نیا
- درخشش در ساعت مقرر: حمیدرضا نعیمی
- پوتینهای عمو بابا: شهرام کرمی
- خروس میخواند (۱۳۹۵): شهرام کرمی(کارگردان)

تجارب کارگردانی رویا افشار
- مثل هیچ کس (۱۳۹۱)
- نمایشنامه خوانی غریبه های همیشگی (۱۳۹۳)به نویسندگی شهرام کرمی

دیگر فعالیتهای رویا افشار
- همکاری در ساخت دکور سینما تاتر کوچک ۵۸–۱۳۵۵
- مربی تاتر در مدرسه تلویزیون ۶۹-تاتر
- تدریس تاتر عروسکی در دانشگاه تهران
- آموزش بازیگری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۱۳۷۶
- بازی در تاتر از ۱۳۵۸
- فعالیت در تلویزیون از ۱۳۶۰