مراسم معارفه دکتر فرزانه شرفبافی، سرپرست هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، هما برگزار شد.
دکتر فرزانه شرفبافی اولین بانوی فارغ التحصیل دکتری هوا فضا در ایران و عضو هیاتمدیره هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (ایران ایر) جانشین «فرهاد پرورش» مدیرعامل کنونی ایرانایر شد. فرزانه شرفبافی متولد سال ۱۳۵۲ در تهران (۴۴ ساله) دارای ۱۷ مقاله فارسی و انگلیسی و ۵ عنوان برگزیده از جمله پژوهشگر برتر وزارت راه (۸۶)، مادر دو فرزند (محصل) موفق دارای رتبه تیزهوشی، اولین بانوی فارغ التحصیل دکتری هوا فضا در ایران ، مدیر کل پژوهش هواپیمایی(هما)، صاحب ۴ پروژه اجرایی و نظارت و همکاری در ۵ پروژه دیگر ، دارای سوابق تدریس در دوره های گوناگون تخصصی هوا فضا و یکی از زنان برگزیده سال ۹۱ در فعالین حوزه زنان و خانواده است. علاوه بر این دکتر فرزانه شرفبافی در سال ۱۳۸۶ به عنوان پژوهشگر برتر وزارت راه نیز انتخاب شد. فرزانه شرف بافی دارای رتبه اول مهندسی مکانیک در کشور نیز بوده و مدرک دکتری هوافضا را از دانشگاه شریفدریافت کردهاست. خانم دکتر فرزانه شرفبافی عضو هیئت مدیره هما بوده و مسئولیت هایی مانند مدیرکل پژوهش و بهسازی منابع انسانی هما، ریاست مرکز آموزش و بهسازی منابع انسانی هما، ریاست ارشد تضمین کیفیت در مهندسی و تعمیرات هما و همچنین دبیری انجمن علمی حملونقل هوایی کشور را در کارنامه خود دارد.

عکس مراسم معارفه خانم دکتر فرزانه شرفبافی

عکس جلسه معارفه خانم دکتر فرزانه شرفبافی
جزئیات ماموریت ۶ گانه به دکتر فرزانه شرفبافی
وزیر راه و شهرسازی در حکمی سرپرست جدید شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران را تعیین کرد و ماموریتهای ۶ گانهای برای وی ترسیم کرد.به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی متن حکم وزیر راه و شهرسازی خطاب به دکتر فرزانه شرفبافی سپرست جدید شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر است:
«با توجه به مراتب دانش، تعهد، تخصص و تجربههای ارزندهی سرکار در صنعت هوایی و نظر به اینکه برادر ارجمند جناب آقای مهندس پرورش به سمت نمایندگی ایران در ایکائو منصوب شدهاند و باتوجه به مصوبه شماره ۱۲۰/۷/ص مورخ ۹۶/۰۴/۲۴ مجمع عمومی شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) مبنی بر انتخاب سرکار به عنوان مدیرعامل شرکت و اقدام جهت طی سایر مراحل قانونی و تا طی آن به موجب این حکم به عنوان سرپرست شرکت منصوب میشوید، بایسته است که در انجام ماموریت سپرده شده به شما به موارد زیر توجه فرمایید:
۱-اقدام در جهت بازسازی ساختاری همه جانبهی هما اعم از حقوق، مالی، فنی و ناوگان و تجهیزات و مطابق با مصوبه ۱۶۱۲۴۳/ ت ۵۰۳۹۲ه، مورخ ۹۳/۱۲/۲۸ هیات وزیران و پیگیری و تداوم فعالیتهایی که مدیریت پیشین در این ارتباط آغاز کردند و انجام دادند.
۲-هما باید برای رقابت در سطح منطقه و جهان آماده و به عنوان شرکتی در سطح جهانی ارتقا یابد. لازمه این کار بکارگیری مدیریت تحول تمام عیار در شرکت است که امید است با همکاری تمام همکاران هما اعم از عوامل فنی، عملیات، بازرگانی و خدمات و با تکیه بر هویت همایی آنان و توسعه فرهنگ مشارکت و مسئولیت اجتماعی در شرکت این کار به نحو احسن و با کمترین هزینه به سرانجام برسد.
۳-ایمنی و استانداردهای پرواز قواعد غیرقابل شکست در عملیات هوانوردی هستند. از شما و تمام عوامل فنی و عملیاتی هما انتظار میرود که به طور مستمر نحوهی بکارگیری و اجرای فرآیندهای ایمنی و استاندارها را مورد ارزیابی قرار دهید و اقدامات لازم را در جهت افزایش کارایی آنها معمول دارید.
۴- تکیه بر اصول مدیریت بازرگانی حاکمیت شرکتی و مدیریت حرفهای مهمترین اصولی هستند که باید مورد توجه سرکار و تمامی اعضای محترم هیات مدیره باشد و به هیچ وجه از آنها تخطی نکنید.
۵-هما در نهایت یک شرکت خدمات هواپیمایی است. از اینرو، اصلیترین هدف آن باید جلب رضایت مشتریان باشد. علیرغم اینکه نوسازی ناوگان در طی زمان انجام خواهد شد، هما باید به دستورالعمل حقوق مسافر وفادار و تمامی تلاش خود را در جهت کمینه کردن تاخیرها و عرضه برترین خدمات به مشتریان بکار گیرد. نهایتا برترین شاخص موفقیت هما میزان رضایت مشتریان آن است.
۶-باتوجه به خرید هواپیماهای برد کوتاه، یک تغییر ساختاری در سازمان هما باید صورت گیرد تا هما بتواند خدمات منطقهای را در ایران عرضه کند، همه ما از اینکه هما پیامآور توسعه منطقهای، دسترسی گستردهتر مردم به خدمات هوایی و برقراری عدالت جغرافیایی در آینده خواهد بود، افتخار خواهیم کرد.
توفیق روزافزون سرکار، اعضای محترم هیات مدیره، مدیران و کارکنان هما را خدای منان مسالت دارم.»

نامه انتصاب دکتر فرزانه شرفبافی – صفحه اول

نامه انتصاب دکتر فرزانه شرفبافی – صفحه دوم
علت انتخاب رشته هوافضا از زبان فرزانه شرفبافی
دکتر شرف بافی در خصوص علت انتخاب رشته هوا فضا علاقه اش به نجوم را مطرح کرده و میگوید : «دوست داشتم فضانورد شوم. اما حالا بعد از ورود به این رشته بیش تر از فضا به هوا علاقه مند شده ام و فعالیت ام در این زمینه بیش تر است. مبحث هوایی برای من جذاب تر است.» دکتر فرزانه شرف بافی در بیست و نهمین سال تأسیس دانشکده مهندسی هوافضا که ۱۷ مهرماه سال ۱۳۹۵ در دانشگاه شریف برگزار شد سخنرانی با عنوان «معرفی نهاد های بین المللی حمل و نقل هوایی» داشتند.

عکس فرزانه شرفبافی
مشکلات تحصیلی دکتر فرزانه شرف بافی
دکتر شرف بافی : «مشکل اصلی من در دوران تحصیلم بود. این که هم باید به کارهای خانه رسیدگی می کردم و هم تحصیل.در دوران فوق لیسانس پسر اولم به دنیا آمد و بر مشکلاتم افزوده شد. پدر و مادر و خانواده ام مرا حمایت کردند به ویژه استادم، دکتر ادیب نظری که حتی نق زدن های مرا هم تحمل می کرد و باعث افتخار است که بگویم شوهرم همواره پشتیبان من بوده و هست. به خاطر می آورم قرار بود در یک کنفرانس خارجی مقاله ای ارایه دهم. می دانستم آنجا گروهی هستند که با مقاله من مخالفت خواهند کرد. این موضوع را با شوهرم در میان گذاشتم و او با حرف هایش از من حمایت کرد و اعتماد به نفس مرا بالابرد تا این که توانستم در ارایه مقاله کاملاموفق شوم.»
منظور دکتر فرزانه شرف بافی از گروه مخالف گروهی در دانشگاه آکسفورد انگلستان هستند که فکر می کنند فقط خودشان سررشته را در دست دارند و به هیچ کس اجازه نمی دادند که مقاله ای ارایه کند. اما دکتر فرزانه شرف بافی باعث شد ژورنال های معتبر به مقاله های او لینک دهند.
نظر دکتر شرف بافی در رابطه با حضور زنان در صنعت هواپیمایی ایران
دکتر شرف بافی : «حضور زنان در این صنعت در چندین بخش تعریف می شود، شاید بخشی که برای بسیاری از افراد ملموس است، بخش خدمات پرواز است. اما باید به این نکته اشاره کنم که حضور زنان در این صنعت به مورد یادشده خلاصه نمی شود و زنان در این عرصه به بالاترین رتبه های موجود نیز دست یافته اند.مثلا در شرایط فعلی بیش از ۵۵خلبان زن در ایران داریم.»
ساعات پرواز خلبانان زن در ایران
دکتر فرزانه شرف بافی : «خلبانی در دو بخش کامرشیال و آموزشی صورت می گیرد. از بین ۵۵نفر خلبان زن، ۱۰نفر در بخش کامرشیال و در ایرلاین های تابان، قشم ایر، ماهان و ایرتور مشغول به کار هستند که هرکدام به طور متوسط بین ۷۰ تا ۷۵ساعت در ماه پرواز می کنند یعنی تقریبا بین ۷۰۰ تا ۷۵۰ساعت پرواز در ماه توسط این ۱۰نفر خلبان زن انجام می شود. ۴۵نفر دیگر روی هواپیماهای شخصی و آموزشی خلبانی می کنند، اما می توان گفت که این ۵۵بانوی خلبان به طور متوسط هزار ساعت پرواز در ماه انجام می دهند. همچنین در بخش پرواز و خدمات پرواز صنعت هواپیمایی ایران بیش از ۴هزار مهماندار زن مشغول به کار و بازنشسته داریم. بخش دیگری که در این صنعت وجود دارد و زنان در آن نقش پررنگی دارند، مربوط به بخش آموزش در این حوزه است که زنان خلبان به عنوان مربی، آموزش های لازم را ارائه می دهند. بخش دیگر این صنعت موسوم به دیسپچ یا دیسپچینگ پرواز و دیسپچر است که مدیریت ارسال هواپیما به شهرهای مختلف را که کاری تخصصی است، برعهده دارد. این گروه وظیفه ارسال و تحویل گیری هواپیما را در فرودگاه ها برعهده دارند. به عنوان مثال تعدادی از دیسپچرهای هواپیمایی های زاگرس و کیش ایر زن هستند. همچنین در هواپیمایی ایران ایر بیش از ۲۵نفر دیسپچر داریم.»
در موج باز بخوانیم:
- مهدی جهانگیری کیست؟
- بیوگرافی محمد علی نجفی (شهردار تهران)
- بیوگرافی فرنوش نوبخت مدیرعامل شرکت بهرهبرداری مترو تهران
- بیوگرافی محمد حسین مقیمی (استاندار تهران)
- بیوگرافی وزیر ارتباطات
- بیوگرافی سید ضیاء هاشمی
20 دیدگاه
علی
سلام .لطف کنید اول پیرمردهای ایران ایر که فسیل شدن بازنشسته کنید تا جوانان بیکار بیایند سرکار
مهدی
بهترین مدیر عامل ایران ایر در سال های اخیر بود ،احسنت به تو ای بانوی ایرانی ،ممنون که ویرانه های دوران پرورش خیانتکار رو با تمام توان اباد کردی
ناشناس
***هر صعودی نزولی داره——–از این دم بریده ها هر چی بگی بر میاد***
ناشناس
فکر نمیکنم ایشون تجربه لازم رو برای این کار داشته باشه!! همه پست ها رو احساسی در اختیار این أفراد قرار میدن یا به سبب خوشاوندی و آشنایی و……
سید علیرضا موسوی از کرمانشاه
اینجانب سید ع م برای شما آرزوی موفقیت را از خداوند خواستارم.و امیدوارم که بتونم با شما ی قرار ملاقات واسم فراهم بشه که درد دوبلین بنده حقیر رو برسونید و بعد تصمیم بگیرید .نه مثل کسی که من ۷۰۰ کیلومتر راه میومدم و پشت در بسته به من جواب رد میداد،و الان بای دختر ۱۲ ساله ویلان و سرگردانی.کنی که جوانیم رو در هما بودم و با ۱۵ سال سابقه اخراجم کردن بخاطر گفتن حقایقها…
ناشناس
بنده هم به نوبه خود به ایشان تبریک عرض نموده وآرزوی موفقیت برای ایشان دارم.به امیدروزیکه برکت وجودایشان باعث بهبود وضعیت قسمت حمل ونقل کادر پرواز(ترانسپورت)گردد.آمین
ناشناس
انتخاب مدیرعامل جدید هما را تبریک میگویم امیدواریم برای قسمت حمل و نقل کرو .(ترانسپورت) که به عنوان سفیر این ایرلاین در سطح شهر به طور شبانه روز فعالیت میکنند کمال توجه را در همه ی زمینها عنایت بفرمایید
ناشناس
خانم شرفبافی هم تحصیلات لازم را دارا می باشند و هم از تجربه کافی برخوردارند اگر دلواپسان درونی مجموعه کارشکنی نکنند و به ایشان اجازه کار را بدهند مسلما” موفق خواهند بود
ناشناس
آرزوی موفقیت برای ایشان دارم و چقدر راه سختی در پیش دارند برای شرکتی که قبل از انقلاب شماره یک بوده و حالا حتی نمی تواند حقوق باز نشستگان را بدهد.موفق باشید
ناشناس
من. با مدیر کرذن خانم ها در بخشی که نه تخصصش رو دارن و هم صنعتی هست مخالفم …. هما سازمانی نیست که فردی مثل شرفبافی اداره اش کنه… مدیران با تجربه قبلی این پست رو قبول نکردن و این بنده خدا به خاطر بی تجربگی مجبور به قبول شده…
ناشناس
شوهر این خانم رش T ؟
ناشناس
خانم دکتر شرفبافی متاهل هستند و دو فرزند در رتبه تیز هوشی دارند. ایشان اولین بانوی بصیر کشور در سال ۹۱ بوده اند. خانم دکتر مسلمان و شیعه اثنی عشری بوده و از اعتقادات بالایی برخوردارند. همسرشان نیز از قشر تحصیلکرده و کارشناس رسمی دادگستری می باشد.
شاگرد
خانم دکتر شرفبافی متاهل هستند و دو فرزند در رتبه تیز هوشی دارند. ایشان اولین بانوی بصیر کشور در سال ۹۱ بوده اند. خانم دکتر مسلمان و شیعه اثنی عشری بوده و از اعتقادات بالایی برخوردارند. همسرشان نیز از قشر تحصیلکرده و کارشناس رسمی دادگستری می باشد.
ناشناس
اردبیل
ناشناس
چه گلی میدن و می گیرن ؟!
ناشناس
الان واقعا شوهر داری؟!
مسلمانه؟!
مهرداد سلیم پور
با سلام اینجانب به نوبه خود به عنوان عضو کوچکی از صنعت هوانوردی که افتخار کارآموزی در هما را نزد این بانوی دانشمند و فرهیخته ایران ایر داشته ام، این انتصاب شایسته را به سرکار خانم دکتر شرفبافی، پرسنل خدوم ایران ایر، وزیر محترم راه و شهرسازی و کلیه خدمتگزاران صنعت هوانوردی کشور خصوصا بانوان این صنعت، تبریک عرض نموده و برای ایشان از خداوند متعال توفیقات روز افزون آرزومندم.
ناشناس
…میگن شب درازه …..
بانو گلاره
درود بر بانوان موفق ایرانی. زنده باد
ناشناس
تا موفیت یک بانوی عفیف ایرانی ومسلمان خداشناس رو چی بدانی؟