هژیر مهرافروز کیست؟
هژیر مهرافروز متولد ۱۸ اسفند ماه سال ۱۳۵۷ در شهر کرمانشاه، در خانواده ای اهل هنر و عرفان است. هژیر مهرافروز فراگیری موسیقی را با ساز آیینی تنبور، نزد تنبور نوازی کرمانشاه و صحنه فرا گرفت و پس از آن به آموزش مقام های باستانی و حقانی تنبور نزد اساتید و سادات بزرگوار یارسان پرداخت. وی در ۱۱ سالگی به آموزش سه تار پرداخت و همزمان ردیف های آوازی استاد محمود کریمی را به همراهی و راهنمایی پدر آموخت و در سن ۱۴ سالگی به عرصه تار نوازی وارد شد و در این اثنا به بررسی و مطالعه سبک های تار نوازی پرداخت و از چشمه خروشان معرفت و دانش موسیقایی دایی خویش (سید خلیل عالی نژاد) بهره ها گرفت. هژیر مهرافروز چند صباحی نزد استاد ردیف دان مرحوم رضا وهدانی کسب فیض کرد و در سن ۱۷ سالگی به دلیل اشتیاق فراوان در آموختن موسیقی به آموزش و تحقیق در زمینه ی سبک های دیوان نوازی کردستان پرداخت. پس از اتمام دوره سربازی؛ هژیر به عنوان نوازنده و آهنگساز در گروه های مختلف و جشنواره های متعدد شرکت نمود و در سن ۲۱ سالگی به آموزش و آشنایی با سازهای جهانی چون گیتار و پیانو رو آورد. وی در سن ۲۳ سالگی گروه مهر را بنیان نهاد که متشکل از سازهای چون دیوان، دف، درامز، گیتار الکتریک، ساکسیفون و گیتار باس بود و پایه سبک موسیقی ترکیبی حال حاضر ایشان در آن زمان گذاشته شد.
گروه هژیر مهرافروز چند اجرا در تهران و نقاط دیگری از ایران بر پا کرد که پس آن اولین آلبوم خود به نام «آلبوم دل قلندر» را شروع کرده و در سال ۱۳۸۴ به اتمام رسانید. اما به دلیل سیر طولانی مراحل مجوزاش در سال ۱۳۸۷ انتشار یافت که در این مدت به تهیه کارهای دیگری تحت عناوین گدازه ها و آیان پرداخت که موفق شد آثار را در سال بعد انتشار دل قلندر توسط موسسه فرهنگی هنری آیان ارم مهر، به مدیریت هژیر مهرافروز منتشر کند. هژیر همیشه از سفرهای قونیه به عنوان پر برکت ترین سفرهایش یاد می کند که یکی از برکت های سفر قونیه و زیارت حضرت مولانا آشنایی با جناب دکتر فرشاد نادری نیا بوده که حاصل این آشنایی مجموعه گدازه ها و راه یابی به دانشگاه به تشویق ایشان و خوشه چینی از محضر اساتید به نام فرهنگ و هنر کشور است.
گروه هژیر مهرافروز (گروه آیان) در سال ۱۳۸۸ اولین کنسرت خود را در اریکه ایرانیان برگزار کردند که با استقبال بی نظیر طرفداران روبرو شد و همین امر سبب شد در کمتر از سه ماه کنسرت بعدی ایشان در همان سالن برگزار شود. بعد از شکل گیری و کامل شدن و پخته شدن تجربیات اعضای گروه در کنار همدیگر اولین کنسرت گروه آیان در روز عید غدیر خم در سال ۱۳۸۹ در برج میلاد شکل گرفت که باز هم با تشویق و حمایت پر شور عزیزان روبرو شد در اسفند ماه همان سال گروه ایان کنسرت دیگری در سالن اریکه ایرانیان برگزار کرد و در سال ۱۳۹۰ هژیر به همراه تعدادی از اعضای گروه به جشنواره لوکارنو فولک سوییس دعوت شد و پس از بازگشت همایش عشق هنر موسیقی از دیدگاه مولانا در روز تولد مولانا که توسط موسسه آیان برگزار شده بود را برپا نمود و در آنجا هژیر با سبک دیگری که آن را قلندری می خواندند بر صحنه ظاهر شد.
اجراهای رسمی سبک قلندری از تولد مولانا در مهرماه ۱۳۹۰ شروع شده و بعد از دو سال اجراهای پیاپی در قونیه و جاهای دیگر کشور موجب شکل گیری آلبوم جدید هژیر مهرافروز با عنوان «من خانه نمی دانم» شد هژیر این سبک را برگرفته از موسیقی آیینی کردستان و قوالان ایران می داند که به دور از هرگونه صنعت حرف و تکنیک های مرسوم شکل گرفته که بزودی توسط موسسه گلچین پخش و در اختیار عزیزان قرار خواهد گرفت از برنامه های جدید گروه آیان در سال ۱۳۹۳ می توان به اجرای کنسرت ترکیبی آیان در برج میلاد در تاریخ ۲۸ مرداد و آلبوم دوم ایشان به نام لامی اشاره کرد. یکی از آهنگهای قوق العاده ای که توسط هژیر مهرافروز اجرا شده است غزل : ای قوم به حج رفته کجایید است.
غزل شمارهٔ ۶۴۸
ای قوم به حج رفته کجایید کجایید معشوق همین جاست بیایید بیایید
معشوق تو همسایه و دیوار به دیوار در بادیه سرگشته شما در چه هوایید
گر صورت بیصورت معشوق ببینید هم خواجه و هم خانه و هم کعبه شمایید
ده بار از آن راه بدان خانه برفتید یک بار از این خانه بر این بام برآیید
آن خانه لطیفست نشانهاش بگفتید از خواجه آن خانه نشانی بنمایید
یک دسته گل کو اگر آن باغ بدیدیت یک گوهر جان کو اگر از بحر خدایید
با این همه آن رنج شما گنج شما باد افسوس که بر گنج شما پرده شمایید
ای قوم به حج رفته کجایید
دانلود آهنگ ای قوم به حج رفته کجایید از هژیر مهرافروز
برای دانلود کلیک کنید : دانلود آهنگ ای قوم به حج رفته کجایید از هژیر مهرافروز
اهل حق یا یارسان چیست؟
به نقل از برخی منابع هژیر مهرافروز خواهر زاده مرحوم استاد سید خلیل عالی نژاد (نوازنده، خواننده و آهنگساز) است. سید خلیل عالی نژاد از رهبران مذهبی یارسان نیز بوده است. اهل حق یا یارسان آیینی است با مناسک عرفانی که به طور عمده در کردستان ایران و عراق پیرو دارد. تاریخ دقیق شکلگیری این آیین مشخص نیست، ولی پیروان آن به ازلی و ابدی بودن آیین خود باور دارند. این دین در دورههای مختلف تاریخی مراحل مختلفی را پشت سر گذاشته است. اگرچه قدمت قدیمیترین متون مذهبی یارسان تا سدهٔ دوم هجری و قدمت برخی از نیایشگاههای آن به پیش از اسلام نیز میرسد، اما ساختار کنونی آن از سدهٔ هفتم هجری و توسط سلطان سهاک بنیان نهاده شدهاست که در اعتقادات پیروان یارسان بالاترین جایگاه را دارد. اگرچه مجموعهای از اعتقادات خاص در میان پیروان یارسان مشترک است، اما بسته به اینکه سرسپردهٔ کدام یک از خاندانهای ۱۱ گانه باشند، آداب و رسوم و باورهای متفاوتی در میان آنها وجود دارد. یارسان هچنین به نامهای اهل حق، آیین یاری، کیش حقیقت، طایفه سان و کاکهای نیز شناخته میشود. این آیین آمیختهای از آموزههای ادیان مختلف دارد و آثاری از مذاهب مانوی و یهود و مسیحیت در مذهب آنها به چشم میخورد.

عکس هژیر مهرافروز