بیوگرافی یاسمین مقبلی (Jasmin Moghbeli) – فضانورد ایرانی ناسا
یاسمین مقبلی (Jasmin Moghbeli) بانوی ایرانی-امریکایی ۳۳ ساله، برای گذراندن کلاسهای فضانوردی ناسا در سال ۲۰۱۷ انتخاب شد. در این انتخاب که از بین ۱۸۰۰۰ نفر بود، ۱۲ نفر به عنوان فضانورد انتخاب میشدند و یاسمین مقبلی در جمع این ۱۲ نفر اعلام شد. یاسمین مقبلی، یک زن ایرانی تبار و یکی از ۱۲ برگزیده جدید سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا(ناسا) برای پرواز به فضاست.این ۱۲ نفر که از میان ۱۸هزار متقاضی شرکت در دوره دوساله فضانوردی ۲۰۱۷ ناسا انتخاب شده اند افزون بر یاسمین مقبلی ، چهار زن و هفت مرد هستند. ناسا به تازگی در مراسمی رسمی این ۱۲ فضانورد برگزیده خود را معرفی کرده است. یاسمین مقبلی که ۳۳ ساله است، دارای چهار نشان تقدیر نیروی هوایی، نیروی دریایی و تفنگداران، سه نشان کارآیی و موفقیت نیروی دریایی و تفنگداران و چندین تقدیرنامه است. بر اساس گزارش وب سایت ناسا، این سازمان به منظور تربیت نسل تازه ای از فضانوردان، نام ۱۲ کارآموز جدید خود را که از میان ۱۸۳۰۰ نفر که طی یک سال گذشته برای این دوره ثبت نام کرده بودند، معرفی نمود که همان طور که در بالا اشاره کردیم، یکی از آن ها یاسمین مقبلی است. یاسمین مقبلی، در شهر «باد ناوهایم» واقع در کشور آلمان متولد و در شهر بالدوین در ایالت نیویورک آمریکا بزرگ شده است. والدین او به نام های «فرشته» و «کامی» ساکن فلوریدا هستند و او یک برادر بزرگتر از خود دارد که در ایالت پنسیلوانیای آمریکا زندگی می کند. کارآموز جدید و ایرانی تبار ناسا، فارغ التحصیل رشته مهندسی هوافضا از دانشگاه بسیار معروف «امآیتی» است. همچنین، او از مدرسه عالی نیروی دریایی در ایالت کالیفرنیا مدرک کارشناسی ارشد در رشته هوافضا دریافت کرده است. او همچنین از فارغ التحصیلان ممتاز دوره خود در مدرسه خلبانی بوده و به گفته ناسا بیش از یکهزار و ۶۰۰ ساعت پرواز و ۱۵۰ ساعت مأموریت های مبارزه ای در کارنامه پرافتخار خود به ثبت رسانده است.
گزارش نشریه آمریکایی نیویورکر در مورد یاسمین مقبلی
نیویورکر: «یک زن ایرانیالاصل ساکن آمریکا به نام «یاسمین مقبلی» یکی از آخرین کاندیداهای سفر به مریخ ناساست. مقبلی که از پدر و مادری ایرانی در آلمان در دهه ۱۹۷۰ متولد شده فارغ التحصیل ام آی تی آمریکاست. او یکی از اولین کاندیداهای ناسا برای پروژه سفر به مریخ است که ریشه خاورمیانهای دارد و یکی از معدود مهاجرانی است که در این برنامه ناسا حضور پیدا کرده است.»
به گزارش نیویورکر در تیم جدید سفر به مریخ ناسا، هفت مرد و پنج زن حضور دارند. «یاسمین» نیز یکی از زنان حاضر در این تیم است. او در دانشگاه ام آی تی در تیم بسکتبال دانشگاه عضویت داشته و از سوی نیروی دریایی آمریکا به عنوان خلبان هلیکوپتر کبرا در افغانستان مامور بوده است. به نوشته نیویورکر انتخاب مقبلی برای تیم سفر به مریخ در خلال بحران ورود مهاجران خاورمیانهای به آمریکا اتفاق افتاده است و این اتفاق در حالی است که نام ایران در بین کشورهای شامل فرمان منع ورود مهاجران از سوی ترامپ در کنار شش کشور مسلمان دیگر دیده میشود. بر اساس این گزارش از بیش از سیصد و شصت آمریکایی انتخاب شده برای سفر به فضا از سال ۱۹۵۹ تاکنون تنها ۱۲ تن مهاجر بودهاند که بیشتر آنها از کشورهای آرژانتین، استرالیا، هند و پرو هستند. یعنی همه کشورهایی که با امریکا روابط خوبی داشتهاند و ایران تاکنون در این طبقهبندی جایی نداشته است. به گزارش این نشریه آمریکایی با وجود اینکه مقبلی تاکنون به ایران سفر نکرده اما به خوبی فارسی حرف میزند و با عنوان سرزمین اجدادیاش یعنی ایران شناخته میشود.
لازم به یادآوری است که دوره آموزشی فضانوردی ناسا در اواخر تابستان امسال آغاز خواهد شد و یاسمین مقبلی و ۱۱ کارآموز دیگر، پس از پایان این دوره دو ساله، تا زمان اعزام به فضا، به انجام وظایف فنی در دفتر فضانوردی مشغول خواهند شد. بد نیست بدانید که ناسا از سال ۱۹۵۹ تا کنون ۲۲ دوره آموزشی برگزار کرده است. در حال حاضر ۴۴ فضانورد در خدمت این سازمان هستند. به گفته این سازمان، شمار تقاضاها برای شرکت در دوره آموزشی فضانوردی ۲۰۱۷ بی سابقه بوده است. برای این دوره ۱۸ هزار نفر تقاضا داده بودند که نسبت به آخرین دوره در سال ۲۰۱۱ شمار متقاضی ها بیش از سه برابر بوده است. اعضای برگزیده دوره آموزشی ۲۰۱۷ بین ۲۹ تا ۴۲ سال دارند و هدف از آموزش این کارآموزان این است که ناسا قصد دارد در سال ۲۰۲۱ قدرتمندترین موشک تاریخ را به فضا پرتاب کند. این موشک موسوم به «سامانه پرتاب فضایی» (SLS)، قرار است فضانوردان آمریکایی را به ماه ببرد.
طبق برنامه ریزی سازمان هوایی و فضایی آمریکا، موشک یاد شده برای نخستین بار به صورت بدون سرنشین در سال ۲۰۱۸ آزمایش خواهد شد و سپس سه سال بعد دو فضانورد آمریکایی با آن به ماه فرستاده خواهند شد.
این موشک کپسول فضایی «اوریون» را با خود حمل میکند که ناسا برای پروازهای فضایی به ماه و مریخ با بودجه ۲۳ میلیارد دلاری طراحی کرده است. اوریون میتواند حداکثر شش فضانورد را در خود جای دهد. در سال ۲۰۱۴ اوریون نخستین پرواز آزمایشی بدون سرنشین خود را با موفقیت پشت سر گذاشت. در آخر هم اشاره کنیم که یاسمین مقبلی در ایران متولد نشده و گفته می شود که والدین وی نیز تابعیت ایرانی خود را حفظ نکرده اند. بنابراین نمی توان وی را با «انوشه انصاری»، اولین ایرانی فضانورد، اولین زن گردشگر فضایی، اولین زن مسلمان فضانورد و چهارمین نفری که هزینه سفر فضایی خود را پرداخت کرده است، مقایسه کرد. اما در نهایت ایرانی تبار است و این افتخاری بزرگ برای کشورمان محسوب می شود.

عکس ۱۲ فضانورد انتخاب شده برای ناسا

عکس یاسمین مقبلی

عکس یاسمین مقبلی

عکس یاسمین مقبلی در تیم بسکتبال ام آی تی

عکس یاسمین مقبلی

عکس موشک ناسا

عکس موشک ناسا
پست اینستاگرامی پروفسور فیروز نادری برای یاسمین مقبلی
مصاحبه با یاسمین مقبلی بانوی فضانورد ایرانی تبار
مصاحبه با یاسمین مقبلی بانوی فضانورد ایرانی تبار
1 دیدگاه
ناشناس
چه افتخاری برای ایران داره ،. پدر مادر ساکن آلمان، خودش آمریکا ،،،، حتی توی ایران دنیا نیامده که لااقل چیزی برای گفتن باشه…. به چی دل خوش میکنید.