احکام و شرایط خواندن قران در زمان عادت ماهیانه
خواندن قرآن یکی از علایق و حتی مهم ترین کارهایی است که بیشتر مسلمانان مومن به انجام دادن آن مشتاقند. پرداختن به این موضوع به خصوص در ماه های مبارکی مانند رجب، شعبان و رمضان بیشتر مورد توجه بوده و به همین دلیل احکام آن نیز سوالاتی را در ذهن ایجاد می کند. در این میان برای خواندن قرآن در میان زنان و مردان تفاوت هایی وجود دارد که در این مطلب از موج باز به صورت خاص به قرآن خواندن در زمان عادت ماهیانه زنان پرداخته شده است. در احکام دینی و فقهی موارد بسیار زیادی در مورد شرایط دوران پریود یا عادت ماهیانه زنان وجود دارد و زن در حالت پریود حائض و خون قاعدگی خون حیض نامیده میشود. بر اساس آنچه در دستورات خداوند وجود دارد، در دوران پریود یا قاعدگی خواندن نماز و گرفتن روزه بر زنان واجب نبوده و برای روزه باید تا رسیدن ماه رمضان بعدی قضای آن را بگیرند. اما در خصوص قرآن خواندن، از آنجا که در زمان عادت ماهیانه به گفته خداوند زن پاک نبوده و به نوعی دورانی است که به دلیل خروج مداوم خون از بدن او (که اساسا خارج شدن خون نجاست دارد)، او است که پاک نیست در نتیجه نباید آیات مبارک قران کریم با دست او برخورد داشته باشد. لازم به توضیح است که در زمان دوران قاعدگی وضو گرفتن خوب است اما مجوز لمس اسامی مقدس و آیات قرآن نمی شود. یعنی در دوران قاعدگی مواظب باشید آیات قران را با دست لمس نکنید. از طرفی با توجه به اینکه تعداد بسیاری از مسلمانان در ماه هایی مانند ماه رمضان تصمیم به ختم قران می گیرند، به همین دلیل خانم هایی که در دوران عادت ماهیانه هستند باید نکات زیر را در نظر داشته باشند :
خواندن قران در زمان عادت ماهیانه برای زنان اشکالی ندارد اما به شرط آنکه :
- به هیچ عنوان سوره های سجده دار را نخواند. چرا که خواندن سوره های سجده دار برای زن حائض حرام است. دقت کنید که بر اساس احکام آورده شده است که حتی خواندن یک حرف از سوره های سجده دار نیز حرام است.
- خواندن بیش از هفت آیه از قران کریم در دوران عادت ماهیانه (پریود) مکروه است و بهتر است خوانده نشود : دقت کنید که اینجا منظور خواندن بیشتر از هفت آیه از سوره هائی که سجده واجب ندارد است یعنی خواندن بیش از هفت آیه از هر سوره ای از قران کریم.
همچنین بخوانید : سوره هایی که سجده واجب دارند
امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و به وجود آمدن گوشی های هوشمند، تبلت و … خواندن قران در زمان عادت ماهیانه محدود به در دست گرفتن قران و لمس آیات شریف و مقدس این کتاب کریم نیست. زنان در دوران عادت ماهیانه خود می توانند به وسیله ی نرم افزارهای پخش صوتی قران، قران را پخش کرده و گوش کنند. از امام صادق (ع) روایت شده است که : «حائض هر چه بخواهد می تواند از قران بخواند و خدا را در همه حال یاد کند به جز سجده»
اگر در زمان پخش آیات در گوشی، تبلت یا هر ابزار دیگری، متن آیات آورده میشود، دقت کنید که صفحه گوشی و … را به خصوص در زمانیکه اسامی مقدس خداوند و … وجود دارد لمس نکنید. از طرفی اگر آیات و سوره هایی از قرآن کریم را حفظ هستید می توانید آنها را از حفظ تلاوت کنید، چرا که در این حالت نیز مانند گوش دادن به آیات قرآن، لمس آیات وجود ندارد در نتیجه مشکلی ندارد. همچنین در دوران قاعدگی می توانید ترجمه قرآن کریم را بخوانید. دانستن آنچه در قرآن برای انسان ها آورده شده است نیاز به فهمه آیات و سوره های نازل شده دارد. دوران عادت ماهیانه از بهترین زمان هایی است که تمرکز بیشتر خود را به خواندن مفاهیم و ترجمه های آیات بدهید. اما در این حالت هم دقت کنید که اسامی مقدس خداوند و پیامبران را با دست خود لمس نکنید.
نظر مراجع درباره خواندن قران در زمان عادت ماهیانه و اشاره ایشان به آیات سجده دار در سوره های سجده دار
- آیات عظام امام خمینی، بهجت، فاضل لنکرانی ، نورى همدانی : «افزون بر آیات سجده دار، باید از خواندن کل این چهار سوره نیز اجتناب شود : علاوه بر خواندن آیه سجدهدار، خواندن بقیه آن سوره نیز حرام است.»
- آیت الله مکارم شیرازی : «خواندن یکی از آیات سجده حرام است. ولی خواندن غیر آیه سجده از سوره سجده مانعی ندارد.»
- آیت الله خوئی : «خواندن هر یک از آیات دارای سجده واجب حرام است.»
- آیت الله خامنه ای: «خواندن قرآن در دوران عادت ماهانه، اشکالی ندارد؛ ولی خواندن آیاتی که سجده واجب دارد، جایز نیست و خواندن بقیه آیات، اشکالی ندارد. ولی خواندن بیش از ۷ آیه، کراهت دارد، یعنی ثوابش کم تر است.
- آیت الله سیستانی: «در زمان حیض فقط خواندن چهار آیه ای که “دارای سجده واجب است” اشکال دارد و خواندن آیات دیگر آن سوره ها اشکال ندارد.»
- آیت الله وحید: «افزون بر آیات سجده دار، بنابر احتیاط واجب باید از خواندن کل این چهار سوره نیز اجتناب شود.»
- آیت الله هادوی تهرانی: «خواندن قرآن در حال عادت مستحب است، مگر سوره هایی که آیات سجده واجب در آنها وجود دارد.»
- آیات عظام تبریزی، صافی گلپایگانی : «تنها خواندن آیه سجده دار، حرام است و خواندن بقیه سوره حرام نیست.»
- آیتالله وحید خراسانی: «خواندن آیه سجده دار، حرام است و بنابر احتیاط واجب، خواندن بقیه سوره نیز حرام است.»
خواندن زیارت عاشورا ، دعای کمیل و دیگر دعاها در قاعدگی
خواندن تمامی دعاها و ذکرها در دوران عادت ماهیانه اشکالی ندارد و فقط باید دقت کردن که اسامی مقدس مانند اسامی خدا و پیامبر و معصومین و یا کلماتی که از آیات قرآن محسوب می شوند، نباید لمس شوند.مستحب است زن حائض در وقت نماز، خود را از خون پاک نماید و پنبه و دستمال را عوض کند و وضو بگیرد و در جای نماز رو به قبله بنشیند و مشغول ذکر و دعا و صلوات شود.
خطاطی و تایپ قرآن کریم در قاعدگی
- برای خوشنویسی قرآن در زمان حیض اگر مطمئن است که دستش به نوشته (آیات) برخورد نمیکند، اشکال ندارد.
- خانم حائضی که به وسیله ماشین آیات قرآن را تایپ میکند لازم نیست که وضو داشته باشد.
قرآن بر سر گذاشتن در دوران عادات ماهیانه (قاعدگی)
- آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، صافی گلپایگانی و فاضل لنکرانی: آری، جایز است؛ ولی بهتر آن است که قرآن باز را بدون طهارت بر سر نگذارند.
- آیات عظام تبریزی، سیستانی و وحید خراسانی: اگر موهای سر تابع و جزء سر شمرده نشود (یعنی کوتاه نباشد)، جایز است.
- آیات عظام مکارم شیرازی و نوری همدانی: بنابر احتیاط واجب، بدون طهارت جایز نیست.