دعا برای آرامش روح و روان
آرامش روح و روان انسان که به صورت عامیانه آرامش قلب گفته می شود، یکی از مهم ترین مواردی است که در زندگی همه ی ما انسان ها بسیار مهم و ارزشمند است. در تعاریف روانشناسی، اضطراب،تشویش یا دلشوره را حالتی ناخوشایند می دانند که در پی آن حس نگرانی با منشا ای ناشناخته به فرد دست میدهد و باعث اتفاقاتی مانند بالا رفتن ضربان قلب و … می شود. از آنجاییکه روح انسان منشاء الهی دارد، بهترین راه رسیدن به آرامش، سپردن تمام امور به صلاحدید الهی و توکل کردن به اوست. در موقعیت هایی که به دلایل نامعلوم دچار اضطراب، نگرانی و تشویش می شوید، می توانید با استفاده از ذکرهای آرامش بخش که در قالب “دعا برای آرامش قلب” شناخته می شود، روح و روان خود را به آرامش برسانید. یکی از بهترین آیه ها و دعا برای آرامش قلب خواندن آیه ی ۲۸ از سوره ی مبارکه رعد است :
الَّذِینَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِکْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ (آیه ۲۸ سوره رعد)
آنان که ایمان آورده اند و دلهایشان به یاد خدا آرامش می یابد آگاه باشید که دلها به یاد خدا آرامش می یابد
یکی دیگر از ذکرهایی که از آن به عنوان ذکر آرامش بخش یاد می شود خواندن :
ما شاءَ الله لا حَولَ وَ لا قوَّهَ إلّا باللهِ العَلِیِّ العَظیم
“لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّهَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ” یعنی هیچ نیرو و توانى جز از سوى خداوند بلند مرتبه و بزرگ نیست و این یعنی شما با تمام وجود به قدرت لایزال الهی ایمان دارید و وقتی اینگونه باشد، آرامشی نصیب قلب شما خواهد شد که قابل وصف نیست.
روایاتی در خصوص دعا برای آرامش قلب
- برای خواندن آیه ۲۸ سوره رعد
- رو به قبله بایستید
- دست راست خود را روی قلبتان بگذارید
- هفت مرتبه آیه ۲۸ سوره رعد را بخوانید
- چشم ها را بسته، چند نفس عمیق بکشید و همه چیز را به خداوند بسپارید.
- برای خواندن ذکر ما شاءَ الله لا حَولَ وَ لا قوَّهَ إلّا باللهِ العَلِیِّ العَظیم
- یک لیوان را با آب پاک پر کنید.
- چهارده مرتبه با آرامش ذکر ما شاءَ الله لا حَولَ وَ لا قوَّهَ إلّا باللهِ العَلِیِّ العَظیم را بخوانید
- آب را با آرامش بخورید و بعد از اتمام، یک نفس عمیق بکشید و خدا را شکر کرده و در دل به خداوند اعتماد کنید و همه چیز را به او بسپارید.
روایتی از امام جعفر صادق (ع) در مورد دعا برای آرامش، ترس، اندوهگینی و دوری از مکر و حیله
حضرت امام جعفر صادق (علیه السلام) فرموده است : در شگفتم برای کسی که از چهار چیز بیم دارد، چگونه به چهار کلمه پناه نمی برد :
۱- در شگفتم برای کسی که ترس بر او غلبه کرده، چگونه به ذکر «حسبنا الله و نعم الوکیل» (سوره مبارکه آل عمران آیه ۱۷۱) پناه نمی برد. در صورتی که خداوند به دنبال ذکر یاد شده فرموده است: پس (آن کسانی که به عزم جهاد خارج گشتند، و تخویف شیاطین در آنها اثر نکرد و به ذکر فوق تمسک جسند) همراه با نعمتی از جانب خداوند (عافیت) و چیزی زاید بر آن (سود در تجارت) بازگشتند، و هیچگونه بدی به آنان نرسید.
۲- در شگفتم برای کسی که اندوهگین است چگونه به ذکر “لا اله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین” پناه نمی برد :
وَذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَیْهِ فَنَادَىٰ فِی الظُّلُمَاتِ أَنْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ
و (یاد آر حال) ذو النون (یعنی یونس) را هنگامی که (از میان قوم خود) غضبناک بیرون رفت و چنین پنداشت که ما هرگز او را در مضیقه و سختی نمیافکنیم (تا آنکه به ظلمات دریا و شکم ماهی در شب تار گرفتار شد) آن گاه در آن ظلمتها فریاد کرد که خدایی به جز ذات یکتای تو نیست، تو (از شریک و هر عیب و آلایش) پاک و منزهی و من از ستمکاران بودم (که بر نفس خود ستم کردم). (سوره مبارکه انبیاء آیه ۸۷)
فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّیْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ ۚ وَکَذَٰلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ
پس ما دعای او را مستجاب کردیم و او را از گرداب غم نجات دادیم و اهل ایمان را هم این گونه نجات میدهیم.
۳- در شگفتم برای کسی که مورد مکر و حیله واقع شده و به ذکر “أُفَوِّضُ أَمْرِی إِلَى اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ بَصِیرٌ بِالْعِبَادِ” (سوره مبارکه غافر آیه ۴۴) پناه نمی برد :
فَسَتَذْکُرُونَ مَا أَقُولُ لَکُمْ ۚ وَأُفَوِّضُ أَمْرِی إِلَى اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ بَصِیرٌ بِالْعِبَادِ
پس به زودی گفتارم را (هنگام پاداش عمل) متذکر میشوید و من کار خود به خدا وامیگذارم که او کاملا بر احوال بندگان بینا است.
فَوَقَاهُ اللَّهُ سَیِّئَاتِ مَا مَکَرُوا ۖ وَحَاقَ بِآلِ فِرْعَوْنَ سُوءُ الْعَذَابِ
(قوم به جای آنکه پند مؤمن آل فرعون را بشنوند قصد آزارش کردند) پس خدا از شر و مکر فرعونیان او را محفوظ داشت و عذاب سخت آل فرعون را فرا گرفت (و همه به دریای هلاک غرق شدند).
۴- در شگفتم برای کسی که طالب دنیا و زیباییهای دنیاست چگونه به ذکر «ماشاءالله لاحول و لاقوه الا بالله» (سوره مبارکه کهف آیه ۳۹) پناه نمی برد :
وَلَوْلَا إِذْ دَخَلْتَ جَنَّتَکَ قُلْتَ مَا شَاءَ اللَّهُ لَا قُوَّهَ إِلَّا بِاللَّهِ ۚ إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْکَ مَالًا وَوَلَدًا
و تو چرا وقتی به باغ خود درآمدی نگفتی که همه چیز به خواست خداست و جز قدرت خدا قوهای نیست؟ اگر تو مرا از خود به مال و فرزند کمتر دانی (به خود مغرور مشو که)
خداوند بعد از ذکر یاد شده فرموده است: «مردی که فاقد نعمتهای دنیوی بود، خطاب به مردی که از نعمتها برخوردار بود) فرمود: اگر تو مرا به مال و فرزند، کمتر از خود می دانی امید است خداوند مرا بهتر از باغ تو بدهد.» (بحارالانوار، ج ۹۰، ۱۸۴ – ۱۸۵)
دعا برای دفع ترس و وحشت
حلبی می گوید : «کسی به امام صادق علیه السلام عرض کرد وقتی تنها می شوم وحشت و اندوه مرا فرا می گیرد و آنگاه که میان مردم هستم چنین احساسی ندارم. حضرت به وی فرمودند: “دستت را روی قلبت بگذار و بگو : بسم الله و بعد دستت را بر قلبت کشیده و هفت بار بگو :
أَعُوذُ بِعِزَّهِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِقُدْرَهِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِرَحْمَهِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِجَلَالِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِعَظَمَهِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِجَمْعِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِرَسُولِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِأَسْمَاءِ اللَّهِ مِنْ شَرِّ مَا أَحْذَرُ وَ مِنْ شَرِّ مَا أَخَافُ عَلَی نَفْسِی
وی گفت من چنین کردم و خداوند ترس و وحشت را ا ز من زدود و به جای آن انس و آرامش به من داد. (بحارالانوار ج ۹۵ ص ۱۳۸)”
در موج باز بخوانیم: