دلیل قیام امام حسین (ع) چه بود؟
دلیل قیام امام حسین (ع) و فلسفه قیام امام حسین (ع) و اهداف آن از جمله موارد مهم دینی و تاریخی است که به خصوص در ایام دهه محرم بسیار به آن پرداخته می شود. شاید خیلی از عاشقان امام حسین (ع) به این فکر می کنند که امام حسین (ع) که از تمام اتفاقات و ناهنجاری های اخلاقی یزید و اطرافیانش با خبر بود چرا راه سیاست را انتخاب نکرد و برای جنگ مستقیم با سپاهیان لشکر امر بن سعد سینه سپر کرد؟ واقعیت این است که بینش امام حسین (ع) به اندازه ای عمیق بود که به نوعی به دنبال حرکتی صحیح در راستای زنده نگه داشتن واقعیت دین اسلام و شریعت بود که موارد آن به صورت دقیق و کامل در مطلب “علت قیام امام حسین (ع) چه بود؟” آورده شده است.
امام حسین (ع) در خطبه های خود پیش از واقعه عاشورا، به نوعی با اعلام افکار و عقاید خود، فلسفه ی روز عاشورا را توضیح داده بود که استناد به آنها برای درک دلیل قیام امام حسین (ع) و علت عدم سکوت ایشان در برابر یزید و لشکریانش مشخص می شود. ایشان در خطبه های خود در میان علما و مردم با اشاره به سخنانی از بزرگان به خصوص :
اللَّهُمَّ إِنَّکَ تَعْلَمُ أَنَّهُ لَمْ یَکُنِ الَّذِی کَانَ مِنَّا مُنَافَسَهً فِی سُلْطَانٍ وَ لَا الْتِمَاسَ شَیْ ءٍ مِنْ فُضُولِ الْحُطَامِ وَ لَکِنْ لِنَرِدَ الْمَعَالِمَ مِنْ دِینِکَ وَ نُظْهِرَ الْإِصْلَاحَ فِی بِلَادِکَ فَیَأْمَنَ الْمَظْلُومُونَ مِنْ عِبَادِکَ وَ تُقَامَ الْمُعَطَّلَهُ مِنْ حُدُودِکَ
بار خدایا تو مى دانى آنچه را انجام داده ام، براى دست یافتن به قدرت و خلافت، و خواستن مال و ثروت پست این دنیا نبوده، بلکه براى این بوده که نشانه هاى دین تو را به جاى خود باز گردانیم، و صلاح و آرامش را در شهرهایت برقرار سازیم، تا بندگان ستمدیده تو ایمنى یابند، و احکام دین تو که متروک مانده اجرا گردد.
(خطبه ۱۳۲ نهج البلاغه بخش ۲)
همواره سعی در آگاه سازی ذهن علما، مردم و اطرافیان خود بودند و تلاش می کردند مردم زمانه واقعیت درستی از دین اسلام را بشناسند. از جمله مواردی که امام حسین (ع) برای بیان فلسفه ی روز عاشورا و در اصل عدم پذیرش حکومت افراد ناپاک و نانجیب و ناصالح مطرح می کردند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- احیای مظاهر و نشانههای اسلام اصیل و ناب محمدی
- اصلاح و بهبود وضع مردم سرزمینهای اسلامی
- تامین امنیت مردم ستمدیده
- فراهم کردن بستری مناسب برای عمل به احکام و واجبات الهی
ایشان همچنین در سالهای اخیر پیش از واقعه ی کربلا و روز عاشورا، در بیشتر سخنرانی ها و خطبه های خود موارد زیر را گوشزد می کردند :
- یادآوری وظیفه سنگین و تکلیف خطیر علما و بزرگان شهرها برای پاسداری از کیان دین و اعتقادات مسلمانان
- یادآوری پیامدهای سکوت در برابر جنایات امویان
- انتقاد از خاموشی و سکوت در برابر سیاست های دین ستیزانه حاکمان اموی و این را گناه نابخشودنی برشمردن.
در موج باز بخوانیم :