روزهای قمر در عقرب سال چه روزهایی هستند؟
روزهای قمر در عقرب سال به روزهایی گفته می شود که پدیده ی نجومی قمر در عقرب اتفاق می افتد که براساس اعتقادات مذهبی مسلمانان، انجام کارهای خیر مانند ازدواج، نطفه بستن برای فرزند آوری، شروع کسب و کار جدید و … در روزهای قمر در عقرب سال تبدیل به نحسی و شومی می شود و به همین دلیل مسلمانان در روزهای قمر در عقرب در سال به هیچ عنوان عقد جاری نکرده و کارهای خیر و مهم انجام نداده و برای رفع نحسی آن آیت الکرسی و دعا می خوانند. تمام اجرام آسمانی (ستاره ها، سیاره ها و …) دارای ویژگی هایی هستند که ماه، زمین و خورشید هم از آنها مستثنی نبوده و دارای ویژگیهای خاصی هستند. به عنوان مثال نیروی جاذبه زمین یا ماه یکی از همین ویژگی ها است که جاذبه زمین باعث باقی ماندن همه ی اشیاء و موجودات کره زمین روی آن می شود و هواپیماها و … برای پرواز باید بتوانند با نیروی مناسبی بر جاذبه زمین غلبه کنند و در مقابل نیروی جاذبه ماه باعث بروز جزر و مد در آبهای روی کره زمین می شود. در واقع ماه در هر سمتی از کره زمین باشد سطح آب های آن منطقه به سمت ماه (بالا) کشیده شده و اصطلاحا گفته می شود سطح آب بالا می آید و مد اتفاق افتاده می افتد و در سمت دیگر کره زمین آبها بیشتر به سمت جاذبه زمین کشیده شده اند و جزر اتفاق افتاده است. بر همین اساس باورهایی به وجود آمده است که ماه و جاذبه آن بر انسان هم تاثیراتی دارد که باور تاثیر ماه کامل روی انسان بیشتر است. بر همین اساس تاثیرات ماه زمانیکه در برج های فلکی قرار می گیرد توضیح داده شده است. برج های فلکی با کشیدن یک دایره کامل به دور زمین و تقسیم بندی آن به ۱۲ قسمت تشکیل شده است. حال با توجه به اینکه ستاره ها در آسمان با اشکال مختلفی که تشکیل می دهند نام گذاری شده و صورت های فلکی را تشکیل داده اند، وقتی محل قرارگیری خورشید با این صورت های فلکی ۱۲ گانه از دید ناظر زمینی هماهنگ می شود، اصطلاحا گفته می شود خورشید در آن برج قرار دارد. در واقع حرکت زمین در مدار خودش باعث می شود که از دید ناظران زمینی (ساکنان کره زمین) در هر روز و ماهی از سال خورشید و ستارگان (در قالب صورت های فلکی) در یک منطقه دیده شوند و این اینگونه به نظر میرسد که خورشید روی این دایره که نام آن دائره البروج (دایره ی برج ها) که با دایرهٔ قرمز بزرگ نشان داده شده است، بر زمینه ستارگان حرکت میکند. در واقع این برج ها همان فصول سال خورشیدی است که زمین در مدت ۳۶۵ روز یک بار مسیر دایره ای شکل دور خورشید را طی می کند که به یک سال شناخته می شود. (مدت سال اعتدالی : متوسط ۳۶۵ روز و ۵ ساعت و ۴۸ دقیقه و ۴۵٬۹۷۵۴۵۶ ثانیه، بعبارتی “۳۶۵٫۲۴۲۱۹۸۷۹ روز” است که برابر ۳۶۵ روز در نظر گرفته شده و هر ۴ سال برای جبران باقی مانده آن یکسال به روزهای سال اضافه شده و سال کبیسه با ۳۶۶ روز تعریف می شود).

مدار دایره ای شکل ترسیم شده برای برج ها
تقویم روزهای قمر در عقرب سال
با تعریف های گفته شده و در صورتیکه مطلب پدیده ی نجومی قمر در عقرب را هم خوانده باشید کاملا قابل درک است که روزهای قمر در عقرب سال به روزهایی که ماه در حال عبور از مقابل ستاره های سازنده شکل عقرب (صورت فلکی عقرب) هستند گفته می شود و ارتباطی با برج عقرب که تلاقی خورشید با محل برج عقرب از دید ناظر زمینی است ندارد اما با این حال برخی این موضوع را هم به روزهای قمر در عقرب سال ارتباط می دهند. به هر شکل برای هر سال یک تقویم مذهبی که شامل روزهای قمر در عقرب سال است (براساس محاسبات نجومی قرار گیری ماه در صورت فلکی عقرب) ارائه می شود تا افراد معتقد بر اساس آن تصمیمات مهم زندگی خود را هماهنگ کرده و از انجام آنها در این روزها و ساعتها جلوگیری کنند.
برج های ۱۲ گانه که منازل خورشید در یک سال در دایره ی فرضی ترسیم شده به دور زمین (دائره البروج) شناخته شده اند، عبارتند از :
- حمل، ثور،جوزا (فصل بهار ایرانیان)
- سرطان، اسد، سنبله (فصل تابستان ایرانیان)
- میزان، عقرب، قوس (فصل پاییز ایرانیان) : عقرب برج هشتم از دایره البروج که خورشید سالی یکبار در آبان ماه که همان ماه هشتم سال است وارد آن میشود.
- جدی، دلو و حوت (فصل زمستان ایرانیان)
روش محاسبه روزهای قمر در عقرب
منازل ماه یا مکان هایی که ماه در برج های دوازده گانه که تشکیل دهنده ی یکسال هستند و در بالا توضیح داده شده اند قرار دارند، بر این اساس در هر قرارگیری ماه در برج هشتم یعنی برج عقرب (که معادل صورت فلکی عقرب در آسمان است)، واقعه ی قمر در عقرب اتفاق می افتد که معمولا ماه در هر ماه قمری، به مدت دو یا سه روز پشت سر هم در برج عقرب قرار میگیرد و برای محاسبه زمان و روزهای قمر در عقرب میتوانید از فرمولی که در کتاب نجوم مقدماتی آورده شده استفاده کنید که به شرح ذیل است :
مبنای حل مسئله در کتاب نجوم مقدماتی فرض این است که امروز ۲ مهر در تقویم شمسی و مصادف با ۱۵ شوال از تقویم قمری است و با این فرض باید :
- روزها را یک واحد اضافه کنید : یعنی روز شمسی که ۲ مهر بود می شود : ۲+۱ = ۳ و روز قمری که ۱۵ شوال بود می شود : ۱۵+۱ = ۱۶)
- روز قمری به دست آمده (۱۶) را در عدد ۱۲.۲ ضرب کنید.
- حاصل ضرب مرحله ی قبل را با روز شمسی به دست آمده (۳) جمع کنید.
- نتیجه به دست آمده از مرحله قبل را بر عدد ۳۰ تقسیم کنید.
- حاصل تقسیم را با عدد برج شمسی که اکنون در آن هستیم (که چون روز ۲ مهر فرض شده بود پس برج شمسی مهر است و عدد آن ۷ است) جمع کنید.
- اگر عدد بدست آمده از جمع بالا بیشتر از عدد ۱۲ باشد باید حاصل جمع را منهای ۱۲ کنید.
- نهایتا اگر عدد به دست آمده برابر با عدد ۸ باشد، یعنی امروز ماه در وضعیت قمر در عقرب به سر می برد و امروز یکی از روزهای قمر در عقرب سال است.
در محاسبه ی روزهای قمر در عقرب سال فقط باید تاریخ (عدد) روز شمسی، روز قمری و عدد ماه شمسی (مثلا تیر = ۴ چون ۴ امین ماه از سال است) را دقیق بدانید و باقی مراحل را محاسبه کنید. دقت کنید مرحله ۶ فقط زمانی انجام می شود که عدد به دست آمده از مرحله ۵ بیشتر از ۱۲ باشد.
بر همین اساس تقویم قمر در عقرب سال ۹۷ به صورت زیر است :

تقویم قمر در عقرب سال ۹۷