روزه کله گنجشکی چیست؟
آموزش کودکان در راستای آماده شدن برای انجام کارهای مختلف اصلی است که در بیشتر ادیان و فرهنگ ها پذیرفته شده است. به عنوان مثال اگر قصد داشته باشید فرزند شما در آینده راننده خوبی باشد باید از کودکی آرام آرام در مورد اصول رانندگی صحیح برای او صحبت کرده و او را آموزش دهید و یا اگر قرار است کودک شما در یک رشته ورزشی مهارتی به دست آورد نیازمند دیدن آموزش های لازم در خصوص همان رشته از همان کودکی است تا بدن او ورزیدگی کافی کسب نماید. در خصوص اصول دینی و قوانین مربوط به هر دین و آیینی نیز این اصل صادق است و مفهوم روزه کله گنجشکی از همین جا به وجود آمده است. با توجه به اینکه در دین اسلام دختران از ۹ سالگی و پسران از ۱۵ سالگی مکلف به گرفتن روزه هستند، بهتر از والدین پیش از رسیدن آنها به سن تکلیف آمادگی های لازم را برای انجام فرائض دینی در آنها ایجاد نمایند. یکی از این فرائض دینی که حتما باید کودک نسبت به آن آمادگی ذهنی و بدنی بیابد روزه داری است. در واقع روزه کله گنجشکی برای کودکان و نوجوانانی است که هنوز به سن تکلیف نرسیده اند. در روزه کله گنجشکی کودک یا نوجوان شما، با بیدار شدن در وعده سحری و همراه شدن با شما، از اذان صبح تا اذان ظهر چیزی نخورده و در اذان ظهر افطار می کند. کودک شما در این مدت باید یاد بگیرد که در زمان روزه داری (همان زمان روزه کله گنجشکی اش) باید از مبطلات روزه جلوگیری کند. البته برخی به روزه کله گنجشکی از اذان ظهر تا اذان مغرب نیز معتقدند. یکی از نکاتی که در آموزش و آماده سازی فرزندان برای روزه داری در حین روزه کله گنجشکی مهم است این است که باید از خوبی های روزه دار بگویند و آنها را به هیچ وجه از سختی های تشنگی و گرسنگی و … نترسانند و به جای آن با کارهای خوبی که باید جایگزین اخلاق ها و عادات بد بشوند آشنا کنند. فرزند خود را با گرفتن روزه کله گنجشکی تشویق کنید و بدانید که همین که آنها احساس کنند کاری را که بزرگترها انجام می دهند، آنها هم انجام داده اند،احساس بزرگی و استقلال می کنند که برای آینده آنها مفید است.
امام صادق علیه السلام فرموده اند: « ما وقتی فرزندانمان هفت ساله می شوند،به آن ها می گوئیم به اندازه ی طاقت و تحملشان روزه بگیرند،نصف روز یا بیشتر یا کمتر و هر وقت تشنگی و گرسنگی اذیتشان کرد می خورند تا اینکه به روزه گرفتن عادت کنند.پس به فرزندانتان هر وقت هفت ساله شدند ، دستور بدهید ، هر چقدر از روز را که طاقت دارند روزه بگیرند و هر وقت تشنگی بر آن ها غالب شد ، بخورند.»
بر اساس حدیث نقل شده از امام صادق علیه السلام، فرزندان خود را در اجبار و فشار قرار ندهید و تا، بتوانند تا جاییکه توان بدنی آنها جواب میدهد روزه کله گنجشکی خود را حفظ کنند و اگر تشنگی یا گرسنگی آنها را بی حال و بی تاب و توان کرد در همان حد از آنها قبول کرده و باز هم تشویقشان کنید تا به مرور زمان روزه کله گنجشکی خود را طولانی تر کرده و آماده روزه داری واقعی در سن تلکیف شوند.