سایکولوژی چیست؟
روانشناسی یا سایکولوژی (Psychology) علمی از مجموعه علوم اجتماعی است که با استفاده از روش علمی به پژوهش و مطالعه ی “رفتار” و “فرایندهای ذهنی” در موجودات زنده میپردازد که به صورت زیر تقسیم میشود:
- رفتار : کلیه حرکات، اعمال و رفتار قابل مشاهده مستقیم و غیرمستقیم
- فرایندهای روانی : مباحثی همانند احساس، ادراک، تفکر، هوش، شخصیت، هیجان و انگیزیش، حافظه و …
به عبارت دیگر روانشناسی تشریح کننده تلاش های توصیف کننده هوشیاری، رفتار و تأثیرات متقابل اجتماعی میباشد. در سال های اخیر مباحث سایکولوژی به بررسی ارتباط هوشیاری و مغز (دستگاه عصبی) معطوف شده است اما هنوز به صورت کامل و دقیق مشخص نیست که این مفهوم مهم به چه صورت هایی با هم در ارتباط هستند :
- آیا هوشیاری تعیین کننده وضعیت مغز است یا وضعیت مغز تعیینکننده هوشیاری است؟ یا اینکه هر دو اینها روشهای خاص خود را دارند؟
- احتمالاً برای فهم این ارتباطات باید ابتدا با تعاریف «هوشیاری» و «وضعیت مغز» آشنا شد یا اینکه آیا هوشیاری نوعی «وهم و خیال» پیچیده است که هیچ ارتباطی با فرایندهای عصبی ندارد؟
فهم عملکرد مغز نیز به صورتی فزاینده در تئوری و تمرین روانشناسی خصوصاً در بخش هایی مانند “هوش مصنوعی”، “روانشناسی شناخت اعصاب” و “علوم شناخت گرای اعصاب” ، وارد شده است.
آغاز علم روانشناسی به شکل علمی و آکادمیک، به اواخر قرن هفدهم و اوایل قرن هجدهم بازمیگردد و میتوان گفت اکتشافات و تحقیقات قابل توجه در روانشناسی، تنها از حدود ۱۵۰ سال پیش شروع شده است و این درحالی است که علوم تجربی دیگر از تاریخچهای بلندتر و پربارتر برخورداراند. البته مباحث مربوط به ذهن و روان قرنهاست که ذهن متفکران را به خود مشغول کرده و آثار مکتوب آن از دانشمندان یونانی و متفکرانی چون سقراط، افلاطون و ارسطو نیز در دست است، اما این شاخه از علم تا پیش از روانشناسی جدید، به صورت مدون و آکادمیک مورد مطالعه قرار نگرفته بود. شاید یتوان گفت پیشینه روانشناسی از تمام نظامهای علمی موجود قدمت بیشتری دارد و ریشه های آن تا سده چهارم و پنجم پیش از میلاد با دانشمندانی چون افلاطون و ارسطو قابل پیگیری است، ولی به قول هرمن ابینگهوس (قرن ۱۹)، “روانشناسی پیشینه ای دراز اما تاریخچهای کوتاه دارد (شولتز و شولتز، ۱۳۷۲، ص ۱۸). یک فیلسوف تحصیل کرده آلمانی بنام رادولف گوسلنیوس ابداعکننده اصطلاح «روانشناسی» است (۱۹۵۰). تا حدود اواخر سده نوزدهم، روانشناسی به عنوان شاخهای از علم فلسفه و در برخی فرهنگ ها به عنوان یک کیش در نظر گرفته میشد که شامل تهاجم افکار و نابودی یگانگی درونی میگردید.
روانشناسی یا سایکولوژی به انگلیسی از کلمهٔ Psychology بدون تغییر و به صورت مستقیم از عبارت یونانی “Ψυχολογία” که شامل دو واژه ی “ψυχή و λόγος” است گرفته شده است که با کمی اغماض،میتوان آن را به صورت “مطالعهٔ روح” در نظر گرفت. واژهٔ Psyche (به یونانی: ψυχή) در زبان یونانی مطلقاً «روح» معنا میدهد، و مفهوم «ذهن» یا «عقل» را در بر نمیگیرد اما بر اساس اشتباه رایج، در انگلیسی، واژهٔ یونانیِ Psyche تقریباً معادل Mind در نظر گرفته میشود.
رشته روانشناسی چیست؟
روانشناسی یک دانش یا علم خالص نیست بلکه رشته علمی “بین رشتهای” از ترکیب “دانش فلسفه” و “فیزیولوژی بدن انسان” با تأکید بر فیزیولوژی و عملکرد مغز است. از آنجاییکه در غرب، تربیت یک متخصص روانپزشکی یا متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژیست پرهزینه بوده است و در همه روستاها یا شهرهای کوچک دور افتاده نمیتوانستند از خدمات این افراد استفاده نمایند ابتدا آلمانی ها و بعد سایر کشورها رشته های “پیرا پزشکی” مانند :
- “روانشناسی دستیار روانپزشک”
- “مامایی دستیار متخصص زنان و زایمان”
- “بینایی سنج دستیار متخصص چشم پزشکی”
را تربیت نمودند که به جای ۶ سال پزشکی و ۴ سال تخصص پزشکی با “یک دوره کارشناسی چهارساله” نیروی مورد نیاز در بخش درمان را تأمین نمودند.
سایکولوژیست کیست؟ (Psychologist)
روانشناس کسی است که یک دوره عالی (دست کم فوق لیسانس، و اغلب دکترا) را در یک دانشگاه معتبر طی کرده و یک یا چند سال دوره کار آموزی تحت نظارت را گذرانده و در امتحان کتبی قبول شده باشد. هنگام مشخص کردن یک روانشناس به عنوان کسی که یکی از وظائف تخصصی مثل :
- روانشناس بالینی
- روانشناس مشاور
- روانشناس قانونی
- روانشناس مدرسه
و غیره را به عهده خواهد گرفت، اغلب ملاکهای تحصیلی و واحدهای گذرانده شده در دانشگاه تعیین کننده است که بر اساس آن زیر شاخه ی رشته ی روانشناسی فارف التحصیل شده مشخص میشود.
در موج باز بخوانیم:
- تراریخته چیست؟
- پادکست چیست؟
- پوکه معدنی چیست؟
- گوش بصری چیست؟
- وارونگی هوا چیست؟
- یو سی میس چیست؟
- آزمایش هارپ چیست؟
- علت انقراض دایناسورها
- بزرگترین جزیره روی زمین
- پدافند غیر عامل چیست؟
- موشک بالستیک چیست؟
- زلزله چگونه بوجود می آید؟
- چرا زلزله در شب اتفاق می افتد؟