سندروم گیلن باره چیست؟
سندروم گیلن باره از انواع نوروپاتی محیطی است که باعث نارسایی عصبی ـ عضلانی حاد میشود. نوروپاتی محیطی اختلالی در اعصاب است که از مغز و طناب نخاعی سرچشمه می گیرد. بیمارانی که به نوروپاتی محیطی مبتلا میشوند شرایطی همانند خارش، بی حسی و احساس غیر معمول، ضعف و دردهای سوزاننده را تجربه کنند. اعصاب محیطی حاوی رشته های عصبی متفاوت برای عضلات، پوست، عروق، مفاصل، استخوانها و غدد است و دستگاه عصبی محیطی شامل ۳۱ جفت عصب نخاعی، دوازده جفت عصب مغزی (به غیر از اعصاب بویایی و اعصاب بینایی) و دستگاه عصبی خودکار است. ریشه های اعصاب خارج شده از نخاع، با هم شبکه های عصبی را تشکیل میدهند و از این شبکه ها (مثلاً شبکه بازویی، کمری، خاجی) تنههای اعصاب محیطی اعضاء و اندامها به وجود میآیند.
همچنین بخوانید : سندروم دست بی قرار چیست؟
در بیماری سندروم گیلن باره سیستم ایمنی بدن به اعصاب حمله میکند و همین موجب ضعف بدن و مشکلات حسی میشود. سوزش و حالت خواب رفتگی ناگهانی در پا و انتقال این حس در نقاط مختلف بدن یکی از علایم بارز بیماری گلین باره است که یکی از علائم بارز آن بی حسی در پا و ضعف عضلانی است.
متخصصان سندروم گیلن باره بر اساس علائم و شرایطی که بیمار با آن مواجه میشود، انواع بیماری گیلن باره را شناسایی و دستهبندی کرده اند اما با این وجود، بسیاری از مبتلایان به انواع مختلف بیماری گلین باره، علائم مشابه و مشترکی دارند و همین موضوع، دستهبندی بیماریها را مشکل کرده است. این در حالی است که سندروم گیلن باره انواع فرعی نیز دارد که مشخصات و جزییات متفاوتی دارند. بهعنوان مثال، برخی بیماران مبتلا به گلین باره تنها علائم چشمی و یا اختلالات هماهنگی عضلانی دارند که به نظر میرسد زیرشاخههای سندرم میلر-فیشر باشند و الگوی مشابهی از لحاظ «آنتی بادی های آنتی گانگلیوزید» دارا هستند.
علت بیماری گلین باره چیست؟
علت بیماری گیلن باره هنوز به روشنی مشخص نیست، ولی معمولا بعد از یک عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی و یا آنفلوانزا اتفاق میافتد.این بیماری اختلال نادری است که در اثر حمله سیستم ایمنی بدن به اعصاب محیطی ایجاد میشود. اینکه آیا «ازدست رفتن حاد حس» بصورت منفرد و مجرد در بدن، نوعی از بیماری گیلن باره هست یا خیر، هنوز مورد بحث است. این یافتهٔ بالینی در مقایسه با خود گیلن باره (که در آن ضعف عضلانی بدون هیچگونه اختلال حسی وجود دارد) بسیار نادر است.
در خصوص بروز این بیماری در میان نژاد خاصی ، دانشمندان به نتیجه دقیقی نرسیده اند و احتمال بروز سندروم گیلن باره بین ۶/۱-۲/۱ مورد در ۱۰۰ هزار نفر است که در این میان نسبت مرد به زن ۱٫۵ به ۱ میباشد.

سایر موارد بالینی در گسترهٔ تشخیصی سندروم گیلن باره قرار میگیرد که از جمله ویژگیهای میتوان موارد زیر را نام برد:
- «انسفالیت ساقه مغزی بیکرستف» (BBE) بخشی از انواع بیماری گیلن باره است که امروزه از زیرشاخههای سندرم میلر-فیشر محسوب میشوند،
- سندرم آنتیبادی آنتی و همچنین «پُرخوابی آتاکسیک حاد» که در آن هماهنگی عضلانی از بین میرود و خوابآلودگی وجود دارد، اما ضعف عضلانی موجود نیست.
- «انسفالیت ساقهمغزی بیکرستف» افتالموپلژی (فلج عضلات چشم)، آتاکسی، اختلالات سطح هوشیاری وجود دارد و ممکن است با کاهش یا فقدان رفلکسهای تاندونی و علامت بابنسکی همراه باشد. روند این بیماری منوفازیک است اما اپیزودهای راجعه هم در آن گزارش شده است. اختلالات تصویری ساقه مغز در امآرآی ۱۱٪ از مبتلایان دیده میشود.
علائم بالینی بیماری گلین باره
- شروع پیشرونده ضعف اندامها که در طول ۴ هفته به حداکثر میزان خود میرسد.
- ضعف کل اندامهای پروگزیمال و دیستال درگیر میکند
- در یکسوم از بیماران دستگاه تنفسی درگیر است
- نشانههای اتونوم مانند تاکی کاردی، افزایش فشار خون یا آریتمی شایع است.
- اغلب اعصاب جمجمه ای نیز میتواننند درگیر شوند و شایعترین نشانههای مرتبط عبارتند از ضعف صورت و فلج بولبر و اختلال حرکتی چشم.
بیماری کیمیا علیزاده چیست؟
کیمیا علیزاده دارنده نشان نقره مسابقات جهانی نیز تابستان ۹۶، به دلیل «سندرم گلین باره» مدتی در بیمارستان بستری شد،