طرز تهیه آش جو با کشک
آش جو با کشک یکی از آش های مقوی و خوشمزه ای است که در فصل های خاص مانند ماه رمضان برای افطار و در شب های سرد زمستان طرفدارهای زیادی دارد. آش جو نسبت به سوپ جو قرمز و سفید سنگین تر بوده و از نظر غذایی مقوی تر و پز ویتامین تر است و به دلیل داشتن کشک زیاد، مانند آش رشته برای تامین کلسیم بدن به خصوص در کودکانی که زیاد اهل خوردن شیر و کشک به تنهایی نیستند غذای مقوی و مناسبی است. آش جو همانطور که از اسمش مشخص است در دسته آش ها قرار دارد و به همین دلیل مواد و حبوبات آن به صورت پوره و ریز نبوده و کامل است. ماده اصلی برای پخت آش جو، بلغور جو است که البته برخی که به جو پوست کنده علاقه دارند، ترجیح میدهند به جای بلغور جو از جو پوست کنده استفاده کنند که ایرادی ندارد فقط نکته قابل توجه تفاوت در زمان پخت این دو است. بلغور جو در زمان کوتاهتری نسبت به جو پوست کنده پخته میشود و اگر تمایل به استفاده از جو پوست کنده دارید باید زمان پخت را حداقل یک ساعت بیشتر در نظر بگیرید مگر اینکه جو پوست کنده را قبلا پخته و در فریزر آماده داشته باشید. جبوبات مورد مصرف در آش جو را میتوانید از یک روز قبل خیس کرده و چند بار آب آنها را حالی کنید تا از نفق کردن بعد از خوردن آش جو کاسته شود.(هر چند که متخصصان تغذیه این روش را توصیه نکرده و معتقدند ویتامین های حبوبات به آبی که در آن خیس میخورند در می آید و با آن دور انداخته میشود). برنج مورد استفاده در آش جو بهتر از ریز دانه باشد چرا که اگر از برنج پلویی استفاده کنید، وجود برنج موقع خوردن آش خیلی زیر دندان می آید و حالت خوشایندی ایجاد نمی کند.
مواد لازم برای طرز تهیه آش جو
- بلغور جو : یک پیمانه
- لوبیا چیتی : یک چهارم پیمانه
- نخود : یک چهارم پیمانه
- عدس : یک چهارم پیمانه
- برنج ریز دانه : یک چهارم پیمانه
- پیاز : دو تا درشت
- سبزی آش : نیم کیلو (هرچی گشنیز سبزی بیشتر باشه خوشمزه تر می شه)
- کشک : به مقدار دلخواه (حداقل ۲ فنجان)
- نمک ، زردچوبه و نعناء خشک : به میزان دلخواه
- آب : حداقل ۷ لیوان (میزان آب مورد نیاز بر حسب میزان حبوبات شما تعیین میشود. برای این میزان حبوبات باید حداقل ۷ لیوان آب بریزید.)
دستور طرز تهیه آش جو با کشک
برای تهیه آش جو ابتدا باید جبوبات آش بپزند. اگر از زمان پخت آنها مطمئن نیستید بهتر است نخود، لوبیا و عدس را جداگانه بپزید تا یکی له نشود و دیگری خام مانده باشد. اما اگر میخواهید در یک طرف بپزید حداقل بعد از نیم ساعت که نخود و لوبیا را روی گاز گذاشته اید عدس را اضافه کنید چون اصولا عدس زودتر میپزد و اگر زیادتر از حد بماند له خواهد شد. بعد از نیم پز شدن نخود و لوبیا، در ظرف آش، عدس،بلغور و برنج را اضافه کنید تا با هم بپزند. در مدت زمانیکه این مواد در حال پختن هستند پیازها را نگینی خرد کرده و در ماهی تابه مناسبی با روغن سرخ کنید. وقتی پیازها کاملاْ طلائی شدند آنها را از ماهیتابه خارج کرده و در بشقابی کنار بگذارید و نعناء خشک را در همان ماهیتابه و روغن کمی تفت دهید تا عطر نعناء بلند شود. به محض بلند شدن عطر نعنا، نعنا را نیز از روغن خارج کرده ودر بشقابی بریزید. بعد از پختن حبوبات و در حالیکه آب داخل قابلمه کاملا در حال جوش زدن است، سبزی آش را به قابلمه اضافه میکنید و اجازه میدهیم تا سبزی کاملا در آش بپزد و جا بیوفتد. در این مدت هر از گاهی آش را هم میزنیم تا ته نگیرد. وقتی آش جا افتاد، یک فنجان کشک به آن اضافه کرده و بعد از ۱۰ دقیقه مزه آش را میچشیم و در صورت کم نمک بودن، نمک آش را تنظیم میکنیم. اگر رنگ آش هم به دلخواه نبود میزان زردچوبه آش را هم در همین مرحله اندازه کنید. بهتر است پیازداغ را بعد از خاموش کردن زیر قابلمه در آش بریزید که عطر آن از بین نرود. نصف نعنا داف و پیاز داغ ای که آماده کرده اید را در قابلمه با آش هم بزنید و بقیه را برای تزیین آش جو نگه دارید.

تزیین آش جو با کشک

تزیین آش جو با کشک

تزیین آش جو با کشک
در موج باز بخوانیم:
- طرز تهیه سویق
- طرز تهیه فسنجون
- طرز تهیه باقلا قاتق
- طرز تهیه برنج آبکش
- طرز تهیه سوپ پای مرغ
- طرز تهیه خوراک جغور بغور
- طرز تهیه سبزی پلو با ماهی
- طرز تهیه قلیه ماهی با تن ماهی
- طرز تهیه سوپ جو قرمز رستورانی
- طرز تهیه کوفته تبریزی مجلسی و اصیل