طرز تهیه ماست خانگی
تهیه ماست خانگی از جمله مهارت هایی است که از دیرباز در بسیاری از خانه های ایرانیان مرسوم بوده است. به جز در نظر گرفتن طعم دلنشین و دلخواه ماست خانگی، به دلیل صنعتی نبودن و عدم وجود مواد نگه دارنده در آن، فواید استفاده از این نوع ماست بسیار بیشتر است. اما نکته مهمی که برای تهیه ماست خانگی بدانید این است که ماده اصلی ماست شیر است و شیری که برای ماست زدن میخرید باید حتما پاستوریزه بوده و فاقد آنتی بیوتیک و بار میکروبی باشد. همچنین اگر مواد جامد موحود در شیر خریداری شده، در حد نرمال نباشد، ماست شل خواهد شد چرا که علت شل شدن ماست، پایین بودن مواد جامد شیر خریداری شده است. برای آشنایی با فوت و فن ها و روش تهیه ماست خانگی با این مطلب از موج باز همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه ماست خانگی
- شیر : به میزان دلخواهی که مورد نظر است.
- مایه ماست : برای هر لیتر شیر ۱٫۵ قاشق غذاخوری سرپر از ماست مصرفی روزانه تان
دستور تهیه ماست خانگی
برای درست کردن ماست خانگی ابتدا شیر را در قابلمه مناسبی ریخته و بگذارید بجوشد. بعد از اینکه شیر به جوشیدن افتاد با حرارت ملایم اجازه دهید شیر حدود ۱۰ دقیقه جوش بخورد. جوش خوردن شیر باعث میشود ماست شما طعم بهتری داشته باشد. سپس شیر را در ظرفی که برای ماست خود در نظر گرفته اید بریزید و اجازه دهید شیر تا حدی سرد شود که اگر انگشت خود را در شیر وارد کردید دستتان نسوزد و شیر خیلی هم سرد نباشد و در واقع حرارت ملایمی را حس کنید. سپس مقدار کمی از شیر را برداشته و با میزان ماستی که برای مایه ماست خانگی تان کنار گذاشته بودید کاملا هم زده و مخلوط کنید و بعد در حین هم زدن ظرفی که شیر در آن است مایه را به آن اضافه کنید. هم زدن مقداری شیر با مایه ماست، قبل از افزودن مایه به کل شیر باعث میشود مایه ماست راحتتر و بهتر در شیر هم بخورد و ماست بهتری حاصل شود. بعد از این مرحله ظرف حاوی ماست خانگی را به مدت ۲ تا ۳ ساعت با یک پتو یا حوله تمیز بپوشانید. (برای اطمینان بهتر است یک دستمال تمیز یا در قابلمه ای روی قابلمه یا ظرف ماست بگذارید و سپس پتو پیج کنید که ماست کاملا به دور از آلودگی و … باشد. توجه کنید که علت پیچیدن پتو جلوگیری از زود پایین آمدن دمای ظرف حاوی ماست خانگی است که به این عمل اصطلاحا گرمخانه گذاری می گویند. بعد از این مدت به آهستگی پتو را از دور ظرف برداشته و خیلی آرام ظرف ماست خانگی تان را در یخچال قرار دهید. پیش از سرد شدن کامل ظرف حاوی ماست به هیچ عنوان ظرف را تکان نداده و سعی کنید جا به جا هم نکنید تا ماست کاملا بگیرد.

روش تهیه ماست خانگی
نکات مهم در تهیه ماست خانگی
- اگر می خواهید ماست سفت شود بهتر است شیر را در دمای ملایم به میزانی حرارت دهید که حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد آب شیر تبخیر شود و مواد جامد آن افزایش یابد.
- ظرف ای که برای نگهداری ماست در نظر گرفته اید (یعنی ظرفی که بعد از جوش خوردن شیر، شیر را برای ماست زدن درون آن میریزید) بهتر است سفالی و بدون لعاب باشد. چرا که آب ماست را جذب کرده و ماست سفت تر و بهتر میشود.
- اگر ماست زود از گرمخانه خارج شود یا قبل از سرد شدن کامل تکان بخورد یا قاشق در آن وارد شود مانع بسته شدن کامل ماست شده و ماست آب می اندازد.
- دقت کنید که اگر ماست آب انداخت، آن را دور نریزید چون آب ماست همان سرم شیر است و ارزش غذایی فراوانی داشته و سرشار از پروتئین های محلول و ویتامین های گروه B است. این آب را همراه ماست استفاده کنید یا همچون شیر بنوشید.
علت ترش و شیرین شدن ماست خانگی چیست؟
ماست خانگی شما به دلایل زیر ترش خواهد شد. البته آگاهی از این نکته هم بد نیست که ترشی ماست از نظر تغذیه ای به جذب کلسیم کمک می کند :
- دمای شیر مایه زده شده بیش از ۵۰ درجه سانتی گراد باشد (یعنی در شرایطی باشد که دست را بسوزاند).
- مایه ماست تازه نباشد یا میزان آن زیاد باشد
- دمای گرمخانه گذاری بالا باشد
- زمان تخمیر طولانی شود
- ماست پس از خروج از گرمخانه به کندی سرد شود
ماست خانگی شما به دلایل زیر شیرین خواهد شد:
- دمای شیر مایه زده شده و گرمخانه کمتر از دمای بدن باشد
- مایه ماست تازه باشد
در مقابل ترش و شیرین شدن ماست خانگی، اگر زمان تخمیر یعنی گرمخانه گذاری کوتاه باشد چون مواد مولد شیر مایه زده شده برای ایجاد عطر و طعم خوشایند فرصت چندانی ندارد احتمال این که ماست خانگی شما بی مزه شود وجود دارد.