دلیل خواب آلودگی چیست؟
علت خواب آلودگی موارد مختلفی میتواند باشد: پروازهای طولانی، کارهایی که زمان انجام دادنشان ریتم طبیعی خواب را بر هم میزنند، یا فعالیتهایی مثل رانندگی طولانی. در حالی که بسیاری از ما خواب کامل را از خود دریغ میکنیم، برخی مشکلات دیگری حین خواب دارند. از جمله گرفتگی تنفسی حین خواب، سندروم پای بیقرار و حملات خواب. افرادی که در قبرستان کار میکنند یا شغلشان اقتضا میکند تغییر شیفت دهند، دچار بینظمی خواب میشوند. این اتفاق به دلیل خواب آلودگی شدید در هنگام شب و ناتوانی آنها در داشتن خواب مناسب در روشنایی روز رخ میدهد. بیشتر بزرگ سالان به ۷ تا ۸ ساعت خواب در شب احتیاج دارند. در حالی که برخی بیشتر یا کمتر از این مقدار نیاز دارند تا بدن آنها به درستی استراحت کند. مشکلات خواب، خواب ناکافی و خواب بیکیفیت میتواند پیامدهای بدی به دنبال داشته باشد. نداشتن خواب مناسب و کافی با مشکلات بزرگ سلامتی دورهی ما ارتباط تنگاتنگی دارد. مشکلاتی از قبیل افزایش فشار خون، بیماریهای قلبی، سکته مغزی، دیابت، اضافه وزن و دیوانگی.
علت خواب آلودگی بعد از غذا خوردن چیست؟
بسیاری از ما پس از صرف یک وعدهی غذایی، احساس خواب آلودگی میکنیم. زمانی که شکممان پُر میشود، باز نگه داشتن چشمانمان کار دشواری خواهد شد. اما علت این امر چیست؟ آیا خواب آلودگی بعد از غذا خوردن موضوع نگرانکنندهای است؟ به طور کلی کمی خواب آلودگی پس از صرف یک وعدهی غذایی طبیعی است و چیز نگرانکنندهای وجود ندارد. اما عوامل مختلفی وجود دارند که به بروز این پدیده دامن میزنند، از جمله:
- چرخه ی گوارشی
بدن برای انجام فعالیتهایش به انرژی نیاز دارد. حتی برای فعالیتهای سادهای مانند نفس کشیدن هم به انرژی نیاز است. ما انرژی مورد نیازمان را از طریق غذا خوردن به دست میآوریم، غذا در بدنمان توسط دستگاه گوارش شکسته شده و تبدیل به سوخت (گلوکز) میشود. علاوه بر تبدیل غذا به انرژی، با شروع چرخهی گوارشی واکنشهای زیادی در بدن ما اتفاق میافتد. با خوردن غذا هورمونهای بدن دستخوش تغییراتی میشوند. هورمونهایی مانند کولهسیتوکینین، گلوکاگون و آمیلین در اثر صرف غذا ترشح شده و احساس سیری به فرد میدهند. با افزایش قند خون، هورمون انسولین ترشح شده و موجب انتقال قند از خون به داخل سلولها میشود. در این حین ترشح هورمون توسط مغز نیز تحت تأثیر قرار میگیرد. به عنوان مثال ترشح هورمون سروتونین افزایش یافته و باعث افزایش خواب آلودگی فرد میشود. ترشح ملاتونین که در القای خواب آلودگی نقش دارد (با اینکه صرفا در اثر خوردن غذا ترشح نمیشود) با غذا خوردن دستخوش تغییراتی میشود.
رژیم غذایی، علت خواب آلودگی
با اینکه تمام غذاها تقریبا به یک شکل هضم میشوند، ولی تأثیرشان بر روی بدن متفاوت است. بعضی غذاها مانند بوقلمون میتوانند یبشتر باعث خواب آلودگی تان شوند. بوقلمون و غذاهایی که پروتئین بالایی دارند، اسفناج، سویا، تخم مرغ، انواع پنیر و ماهیها حاوی اسیدآمینهای به نام تریپتوفان هستند که وقتی توسط بدن مصرف میشوند، ترشح سروتونین را افزایش میدهند. شاید همین عامل باعث خواب آلودگی پس از صرف وعدههای غذایی باشد. خوردن گیلاس هم سطح هورمون ملاتونین را افزایش میدهد. کربوهیدرات باعث کاهش ناگهانی قند خون میشود. موز با مواد معدنیاش میتواند باعث ریلکس شدن عضلاتتان شود. پس هر یک از این مواد غذایی به دلیلی میتوانند باعث خواب آلودگی تان شوند. اما خبر خوب این است که بعضی غذاها تاثیری عکس دارند. به عنوان مثال یک رژیم غذایی سالم که حاوی سبزیجات، غلات کامل و چربیهای سالم باشد، سطح انرژیتان را پایدار نگه میدارد. نوشیدن مقدار زیادی آب، اجتناب از مصرف زیاد شکر، افزایش تعداد وعدههای غذایی و کاهش حجم هر وعده غذایی میتواند از خواب آلودگی بعد از غذا جلوگیری کند.
فعالیت فیزیکی علت خواب آلودگی
ورزش علاوه بر کمک به خواب راحت شبانه، باعث افزایش هوشیاری در طول روز میشود و احتمال خواب آلودگی پس از صرف غذا را کاهش میدهد. مطالعات مختلفی نشان دادهاند که تمرینات ورزشی به افزایش انرژی و کاهش خستگی در طول روز کمک میکند. به عبارتی بیتحرکی و یکجانشینی باعث نمیشود انرژیتان را ذخیره کنید و هر وقت خواستید از آن استفاده کنید. در عوض فعال بودن و تحرک داشتن باعث میشود، انرژیتان را تمام روز حفظ کنید.
عادات بد خواب، علت خواب آلودگی
عدم خواب کافی و باکیفیت عامل دیگری است که میتواند باعث خواب آلودگی بعد از صرف یک وعدهی غذایی شود. اگر شب گذشته خواب کافی نداشتهاید، در پی سیری و آرامش پس از صرف غذا بیشتر احساس خواب آلودگی خواهید کرد. بر اساس اعلام مایو کلینیک (یکی از معتبرترین مراکز و دانشگاههای علوم پزشکی جهان) داشتن ساعت خواب منظم، کاهش استرس و ورزش کردن روزانه میتواند به داشتن خواب راحت در شب کمک کند. اگرچه مایو کلینیک به کسانی که مشکل خواب شب دارند، توصیه میکند از چرت زدن وسط روز اجتناب کنند، ولی تحقیقاتی نشان دادهاند چرت زدن پس از صرف ناهار میتواند هوشیاری و عملکرد ذهنی و فیزیکی فرد را افزایش دهد.
بیماری ها میتوانند علت خواب آلودگی باشند
در موارد نادری خواب آلودگی بعد از صرف غذا و خواب آلودگی همیشگی میتواند ناشی از مشکلات جسمی دیگری باشد. دیابت، کمخونی (آنمی)، کم کاری تیروئید، بیماری سلیاک، عدم تحمل غذا و وقفهی تنفسی در خواب عواملی هستند که میتوانند منجر به تشدید خواب آلودگی بعد از صرف غذا شوند.
اختلال خواب علت خواب آلودگی
اختلالات خواب شامل عدم توانایی فرد در به خواب رفتن یا ادامهی خواب و یا رفتارهای عجیب حین خواب است، مانند راه رفتن در خواب. بعضی دیگر از اختلالات خواب لحظهای هستند مانند حملات خواب. در حملات خواب فرد به طور غیر قابل کنترلی در طول روز به خواب میرود.
علائم اختلال خواب
از جمله علت خواب آلودگی اختلالات خواب است که علائمی مانند موارد زیر دارد. متخصصین خواب میگویند هر زمانی که علائم زیر را مشاهده کردید، با پزشک خود صحبت کنید. این علائم عبارتند از:
- به طور همیشگی بیش از ۳۰ دقیقه زمان ببرد تا به خواب بروید.
- به طور متناوب چند بار بیدار شوید و برای خوابیدن دوباره مشکل داشته باشید.
- خواب آلودگی های مکرر در طول روز، چُرت زدن های مکرر، به طور غیر ارادی به خواب رفتن و خوابیدن در موقعیتهای نامناسب در طول روز.
- خروپف بلند، نفس نفس زدن، خرناس، صداهای شوکآور و توقف تنفس حین خواب که معمولا توسط کسی که همراه شما زندگی میکند، گزارش میشود.
- احساسی مانند خزیدن یا ایجاد صدا در دست ها و پاها در هنگام خواب
- حرکت سریع پاها و دستها حین خواب که معمولا توسط فردی که با شما زندگی میکند، گزارش میشود.
- بیدار شدن با سردرد
- رفتارهای غیرعادی حین خواب مانند راه رفتن در خواب
- احساس ناگهانی ضعف عضلانی هنگام عصبانیت، ترس یا خستگی
- احساس ناتوانی در تکان دادن بدن در ابتدای بیدار شدن
اختلالات عمدهی خواب
برخی از اختلالات خواب بسیار نادرند. مثلا دیوید داویلا در طول ۱۵ سال کارش، تنها تعداد کمی از مبتلایان به پُرخوابی مزمن را مشاهده و درمان کرد. در دورههایی خواب آلودگی مفرط به سراغ فرد میآیند و دوباره از بین میروند. در زمان حملهی خواب، فرد ممکن است ۱۶ تا ۱۸ ساعت بخوابد و فقط برای خوردن چیزی و یا استفاده از دستشویی بیدار شود. این حالت ممکن است روزها یا هفتهها به طول بیانجامد. برخی از اختلالات عمدهی خواب مانند قطع تنفس و سندروم پای بیقرار رایجترند. اختلالات عمدهی خواب عبارتند از:
- بیخوابی
بیخوابی میتواند نشانهای از اختلالات خواب باشد. لذا افرادی که این مشکل را دارند، خواهان ارزیابی کاملی هستند. بیخوابی میتواند باعث به دشواری خوابیدن یا باقی نماندن در خواب شود. عدم کیفیت خواب، موجب عدم احساس سرزندگی در موقع بیدار شدن از خواب میشود.
- وقفهی تنفسی در خواب
این اختلال موجب خروپف بلند، نفس نفس زدن، خفگی، شوک، توقف تنفس و بیداری ناگهانی میشود. فرد به طور مکرر دچار مکث در تنفس شده و وقفهها به قدری هستند که مانع ادامهی خواب میشوند. این وقفهها به طور موقت رسیدن اکسیژن به فرد را کاهش میدهد. افرادی که مشکل وقفهی تنفسی دارند معمولا در طول روز دچار خواب آلودگی شدید میشوند. وقفهی تنفسی حین خواب احتمال بروز فشار خون بالا، سکتهی قلبی و مغزی را افزایش میدهد.
- سندروم پای بیقرار (RLS)
این مشکل باعث میشود فرد به صورت غیر قابل کنترلی پاهای خود را حین خواب تکان دهد. فرد ممکن است سوزش، خارش و یا حالات دردناکی را در پاهای خود احساس کند. در یک اختلال خواب مرتبط به نام «اختلال دورهای جنبش اندام»، حرکات سریع یا حالت پریدن دستها و پاها باعث خواب منقطع در فرد میشود که این اتفاق عدم شادابی فرد هنگام صبح را در پی دارد.
- خواب پریشی
خواب پریشی یا رفتارهای غیر طبیعی در زمان خواب شامل راه رفتن حین خواب، حرف زدن در خواب، کابوسهای شبانه و کوبیدن سر به جایی است که در نتیجهی آن فرد بلند شده، مینشیند و خودزنی کرده و فریاد میکشد. در نوعی از خواب پریشی به نام «اختلال رفتار حرکت سریع چشم» فرد ممکن است (در پاسخ به یک رؤیا) به صورت غیر ارادی مشت یا لگد بزند یا دستانش را تکان دهد. این اختلال بیشتر مردان مسنتر را هدف قرار داده و با افزایش احتمال ابتلا به بیماری پارکینسون همراه است.
- حملات خواب
نشانههای اصلی حملات خواب، خواب آلودگی شدید در طول روز و بروز حملات خواب است که باعث میشود فرد در زمان بیداری بهطور غیرارادی به خواب برود. بعضی مواقع در پی حالات روحی مختلف، ضعف ناگهانی عضلات دیده میشود که حتی ممکن است باعث به زمین افتادن فرد شود. برخی از افراد دارای حملات خواب، سابقهی تجربهی فلج شدن در خواب را نیز دارند. آنها توانایی حرکت دادن خود را در هنگام به خواب رفتن یا به محض بیدار شدن ندارند. حالت دیگر، دیدن خوابهایی واضح یا توهمهایی در هنگام به خواب رفتن یا ابتدای بیداری است.
خواب در طب سنتی
خواب یکی از مهمترین مسائل در طب سنتی ایران است البته باید دانست که در مزاج سرد و تر افراد نیاز بیشتری به خواب دارند و همچنین در مزاج گرم و تر نیز به دلیل اینکه رطوبت مغز بیشتر است، افراد به خواب بیشتری نیاز دارند. خواب انواع خستگی را از بین میبرد و موادی که بیش از حد میل به تخلیه دارند را در بدن ذخیره میکند البته خوابیدن میتواند موجب دفع مواد زائد شود. دفع عرق بدن در زمان خواب فعال تر از زمان بیداری است و اگر کسی هنگام خواب بدون علت خارجی بسیار عرق میکند، نشانه آن است که بیش از حد غذا مصرف کرده و گرمی بدن او افزایش پیدا کرده است. خواب سنگین خوابی است که پس از مصرف غذا و آرامش بعد از آن انجام شود که خوابیدن قبل از چنین آرامشی خوابی خوش و پیوسته نیست البته خوابیدن در هنگام روز میتواند موجب افزایش سردی و رطوبت بدن شود. به همین دلیل موجب تنبلی و کسل شدن افراد میشود. بهتر است افراد با طبیعت سرد و تر و سرد مزاج روزانه ۸ ساعت خواب داشته باشند همچنین افرادی که دارای طبیعت گرم و تر هستند روزانه به ۷ ساعت خواب نیاز دارند و افرادی که دارای طبیعت سرد و خشک هستند روزانه به ۶ ساعت خواب نیاز دارند و افرادی که گرم مزاج هستند نیز روزانه به ۶ ساعت خواب نیاز دارند.
اساساً رطوبت و تری بدن موجب افزایش خواب میشود و افرادی که دارای طبیعتی سرد و تر همچنین گرم و تر هستند، بیشتر از سایر افراد میخوابند به دلیل اینکه بدن این افراد دارای رطوبت است و علت خواب، تری و رطوبت است. هنگام خواب حرارت به درون بدن پیش میرود، درون بدن فرد گرم است ولی خارج از بدن سرد است به همین دلیل در گرمای تابستان نیز افراد نیازمند پوشاندن بدن خود به هنگام خواب هستند. هضم یکی از فعالیتهایی است که در هنگام خواب صورت میگیرد، به همین دلیل حرارت بدن داخل سیستم گوارشی جمع میشود و به هضم غذا کمک میکند و اگر فرد شب گرسنه بخوابد چون معده او خالی است و حرارت به داخل معده میرود، موجب لاغری و ضعف بدن فرد میشود.
خواب خوب خوابی است که وقتی فرد بیدار شود احساس آرامش و سبکی کند. به گفته وی، خواب زیاد موجب چاق شدن بدن میشود و سردی و رطوبت بدن را افزایش میدهد؛ افرادی که دارای طبیعت سرد و تر و گرم و تر هستند به خواب بیشتر احتیاج دارند چرا که بدنشان رطوبت زیادی دارد. این محقق طب اسلامی میافزاید: افرادی که دارای طبیعت گرم و خشک و سرد و خشک هستند، چون بدنشان خشک است به خواب کمتری نیاز دارند. دقت داشته باشید که خواب بعدازظهر یکی از مضرترین خواب ها است چرا که موجب ضعف حافظه، رخوت، کسلی و افزایش رطوبت بدن میشود.
درمان خواب آلودگی (درمان طبیعی و گیاهی برای خستگی)
- روغنهای معطر
مقداری روغن اکالیپتوس، نعناع، وانیل یا اسطوخودوس به آب وان بیافزایید و سپس حمام کنید. عطر این گیاهان آرامبخش است و سبب رفع خستگی میشود و میزان جذب اکسیژن را در بدن افزایش میدهند و در نتیجه جریان خون در کل بدن بهبود مییابد. این عطرها با از بین بردن خستگی و استرس، باعث شادابی ذهن و بدن میشوند. از این روغنها میتوان برای ماساژ بدن نیز استفاده کرد.
- یوگا
یک ورزش ذهنی و جسمی است که هدفش ایجاد هماهنگی احساسات، بدن و ذهن است. یوگا شامل حرکات و تمرینات زیادی است که به قدرت بدنی نیاز دارد و البته بعضی از حرکات آن نیز فقط به تمرکز نیاز دارد. علاوه بر این یوگا بر نظم تنفس تکیه دارد و مشکلات تنفسی را اصلاح میکند. در نتیجه سطح اکسیژن بدن افزایش مییابد و همراه آن شادابی نیز افزایش مییابد. «واجراسانا»، «انلوم ویلوم»، «تاداسانا»، «آدرا چاکراسانا» مثالهایی از تمرینات یوگا هستند که به کاهش خستگی بدن کمک میکنند. گذشته از یوگا، انجام حرکات ورزشی سبک و متوسط سبب تولید هورمونهایی در بدن میشود که سطح انرژی را افزایش میدهند. به همین دلیل انجام ورزش روزانه اکیداً توصیه میشود.
- قهوه
کسانی که تا دیروقت کار میکنند میتوانند بین کار فنجانی قهوه بنوشند. زیرا قهوه حاوی کافئین استوموجب تحریک مغز و افزایش هوشیاری و رفع خوابآلودگی میشود. اما فقط یک فنجان قهوه کافی است تا خستگی رفع شود و نیاز نیست لیوان پشت لیوان پر و خالی شود. زیرا مصرف بیش از اندازه قهوه باعث کم آبی بدن و درنتیجه افزایش احساس خستگی میشود.
- چای و دمنوش
چای حاوی فلاونوئید است که یک آنتی اکسیدان قوی است. یک فنجان چای خوابآلودگی و سردرد را در عرض چند دقیقه رفع میکند و فرد را برای کار آماده میسازد. چای سیاه، چای سبز، دمنوش علفِ لیمو یا دمنوش لیمو نمونههایی از چای هستند که برای رفع خستگی مفید هستند. دمنوش بابونه و ریشهی سنبل الطیب نیز خواص آرامبخش دارد و خواب را افزایش میدهد. در مواردی که خستگی آنقدر شدید است که خواب به چشمتان نمیآید این دمنوش بسیار مفید است.
- برنامهریزی برای خواب
خواب در رفع خستگی بسیار مهم است. اما خواب بیش از ۸ ساعت در شبانهروز ممکن است باعث خوابآلودگی و کسالت شما شود. خواب بیش از اندازه باعث محروم شدن بدن شما از مواد غذایی ضروری و آبی میشود که در صورت بیدار بودن باید مصرف کنید. بنابراین همیشه طبق برنامهای مناسب ساعت خواب خود را تنظیم کنید و آن را با یک برنامه ورزشی سبک یا متوسط همراه کنید. همیشه پس از بیدار شدن از خوابی طولانی مقداری آب بنوشید. اگر در بین روز نیاز مبرمی به خواب دارید، سعی کنید بیش از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه نخوابید. فاصلهی وعدههای غذایی را با زمان خواب طوری تنظیم کنید که خیلی به هم نزدیک نباشند چرا که خواب باعث کندی فرایند هضم میشود و در نتیجه بدن برای هضم غذا خیلی بیشتر باید کار کند و این باعث احساس خستگی در صبح، هنگام بیدار شدن از خواب میشود. بنابراین حدود یک ساعت پیش از خواب چیزی نخورید. اگر برایتان ممکن است پیش از خواب کمی قدم بزنید یا یکی از تمرینات یوگا به نام واجراسانا را انجام دهید.
- مارچوبه برای رفع خواب آلودگی صبحگاهی
محققان در یک پژوهش جدید دریافته اند که عصاره ی مارچوبه حاوی اسیدهای آمینه و مواد معدنی است که می تواند حالت خواب آلودگی و کسالت را برطرف کند و از سلول های کبدی در برابر مواد سمی محافظت نماید. مارچوبه در عین حال خاصیت ضد سرطانی، ضد قارچی و ضد التهابی دارد و ادرار آور نیز می باشد. شرح این پژوهش در مجله ساینس فود منتشر شده است.
۷ دلیل دیگر برای خواب آلودگی
- بریده بریده نفس می کشید
همین حالا به تنفس تان دقت کنید؛ منقطع ودم و بازدم تان کوتاه و سطحی است؟ معمولا بیشتر افراد اینگونه نفس می کشند اما بدن از این نوع نفس کشیدن ناراضی است چون به میزان کافی اکسیژن دریافت نمی کند. در نتیجه مونواکسید کربن موجود در خون بسیار بیشتر شده و احساس خستگی می کنید. برای اکسیژن رسانی به بدن باید یاد بگیرید با شکم تان نفس گیری کنید. همین حالا دست تان را روی دیافراگم تان بگذارید، با بالا آوردن شکم، عمیق نفس بکشید و سپس رها کنید و هوا را با خالی کردن شکم بیرون دهید. البته این یک تمرین اغراق شده است تا شیوه نفس عمیق کشیدن را یاد بگیرید. به هر حال، روی تنفس تان تمرکز داشته باشید و نفس عمیق بکشید.
- خواب و بیداری تان معلوم نیست
ساعت بیولوژیکی بدن نیاز به برنامخه ثابتی دارد. اگر خواب و بیداری تان زمان مشخصی ندارد، دچار حالتی می شود که انگار در ابرها راه می روید و کاملا منگ و خسته اید، در این صورت کارایی تان را نیز از دست می دهید. درست است که آخر هفته ها و روزهای تعطیل برنامه خواب همه به هم می ریزد اما با اینحال باید سعی کنید زمان خواب و بیداری تان را تنظیم کنید. نتایج پژوهش های اخیر نشان می دهند افرادی که ساعت مشخصی برای خواب و بیداری ندارند حتی اگر به میزان کافی هم خوابیده باشند، باز هم احساس خستگی می کنند.
- هیچ برنامه تلویزیونی را از دست نمی دهید
اگر وقتی به خانه برمی گردید جلوی تلویزیون ولو می شوید و حجتی سر شام هم چشم از این صفحه برنمیدارید، بهترین روش را انتخاب کرده اید تا حسابی خسته شوید چون بدن بی تحرک، نشستن را به منزله آماده شدن برای خواب تلقی می کند؛ در نتیجه احساس کسالت همه وجودتان را می گیرد. از این گذشته، وقتی چشم هایتان را به صفحه تلویزیون یا رایانه می دوزید کمتر پلک می زنید. این کار هم نتیجه ای جز خشکی چشم ها ندارد که بطور مستقیم به خستگی چشم منجر می شود، به همین دلیل خیلی زود خسته می شوید و دلتان می خواهد بخوابید. برای جلوگیری از این مشکلات فقط کافی است تکانی به خودتان بدهید و حتی هنگام تماشا کردن تلویزیون ورزش کنید. منظورمان همان حرکت های کششی ساده است که در هر حالی می توانید انجام دهید. هنگام پخش آگهی ها چشم از صفحه تلویزیون بردارید، بلند شوید و بدنتان را کش و قوسی دهید، کمی راه بروید، پنجره را باز کنید و نفسی عمیق بکشید. در این صورت احساس بهتری می کنید و خستگی از تنتان می رود.
- بدنتان با کویر فرقی ندارد
خیلی از ما حتی متوجه نمی شویم که در طول روز چقدر کم آب می خوریمخ، به همین دلیل بدنمان بیشتر اوقات در حالت کم آبی جزیی قرار دارد. هیچ وقت منتظر نمانید تا تشنه تان شود و بعد سراغ نوشیدن آب بروید چون احساس تشنگی یعنی بدن دو تا سه درصد مایعات خود را از دست داده است، در نتیجه دچار منگی و بیحالی می شوید. احتمالا اگر بگوییم روزانه باید هشت لیوان آب میل کنید وحشت زده می شوید اما نگران نباشید لازم نیست همه این مقدار ترا یکجا سر بکشید. همیشه یک بطری یا یک لیوان آب دم دست تان باشد و در طول روز جرعه جرعه میل کنید. فراموش نکنید که مصرف سوپ، آبمیوه ها یا سبزیجات نیز برای تامین آب بدن مفیدند.
- مثل خانم هاویشام زندگی می کنید!
اگر عادت دارید همیشه پرده ها را بکشید و محیط اطرافتان را تاریک کنید، انتظار شادابی زیادی نداشته باشید. خورشید فقط برای جذب ویتامین D نیست. اگر به اندازه کافی در معرض نور طبیعی نباشید، بدنتان دچار خستگی، خواب آلودگی و کسالت می شود. مغز ما وقتی در وضعیت تاریک و روشن قرار می گیرد سیگنال هایی به بدن ارسال می کند و آن را به حالت خواب می رساند. به همین دلیل وقتی چند روز متوالی هوا گرفته و ابری است، احساس افسردگی و خستگی زیاد می کنید. حتما هر روز از منزل خارج شده و پیباده روی کنید چون ۱۰ دقیقه راه رفتن در روشنایی بیرون از منزل برای کسب انرژی و خلاص شدن از خستگی کافی است.
- صبح ها ناشتا می زنید بیرون
اگر روزتان را بدون خوردن صبحانه یا فقط با یک فنجان چای یا قهوه، مشتی مولتی ویتامین رنگ و وارنگ یا کیک و کلوچه و شیرکاکائو آغاز می کنید، خیلی زود باک انرژی تان خالی می شودو تمام روز احساس خستگی می کنید. عادت کنید هر روز صبحانه کامل حاوی پروتئین و کربوهیدرات و یک واحد میوه تازه میل کنید تا خستگی از شما دور شود.
- این چراغ خواب است یا خورشید؟
اگر شب ها مقابل تلویزیون روشن بخوابید یا نور چراخ خوابتان خیلی زیاد باشد، در طول روز احساس خستگی می کندی چون دراین وضعیت مغز روز و شب را اشتباه می گیرد و به میزان کافی ملاتونین ترشح نمی کند. این هورمون برای خواب خوب و با کیفیت ضروری است. اگر نیازی به چراغ خواب ندارید آن را خاموش یا نور آن را کم کنید. همچنین باید محیط اطرافتان به اندازه کافی تاریک باشد تا طی روز احساس نشاط بیشتری کنید.
حرف آخر : اگر همیشه خسته اید و یکی از مشکلات بالا را دارید، به پزشک مراجعه کنید تا راه حلی برای مشکلتان بیابید.