علت عقب افتادن پریود (علت عقب افتادن پریود دختر + علت عقب افتادن قاعدگی در زنان)
علت عقب افتادن پریود دختر جوان از نگرانی های شدید مادران است در صورتیکه در بسیاری موارد علت عقب افتادن پریود دختر در تکامل بودن بدن است. بدین معنا که بدن هنوز در حال تکامل است و ثابت نشده است و تخمدان ها بطور منظم در هر ماه تخمک آزاد نمی کنند. در نتیجه، سیکل پریود دختر که تازه به بلوغ رسیده است نامنظم خواهد شد و یا نزدیک بهم با فاصله دو هفته و یا دور از هم به فاصله ۳ ماه ممکن است رخ دهد. اگر شما دختری هستید که دو سال از بلوغ شما گذشته شده و پریود شده اید و آزمابشات شما سالم است، بی نظمی پریودها جای نگرانی ندارد. فاصله شروع یک خونریزی تا خونریزی بعدی در بدن هر زنی نسبت به زن دیگر فرق میکند. مثلاً ممکن است زنی هر ۲۸ روز یک بار این خونریزی را داشته باشد، یا فرد دیگری ۳۰ روز یک بار یا ۳۵ روز یک بار. بنابراین فاصله بین شروع دو قاعدگی در هر فرد بین ۲۵ تا ۳۵ روز است. اگر فاصله دو خونریزی بیش از ۳۵ روز باشد، معمولاً عقبافتادگی قاعدگی مطرح میشود.
تاخیر در پریود تا چند روز طبیعی است و مشکلی را برای شما ایجاد نمی کند اما معمولا در دوران جوانی یکسری عوامل در به تاخیر افتادن پریود موثر است که به شما توصیه می کنم اگر اضافه وزن دارید حتما وزن خود را کاهش دهید. گاهی اوقات به دلایلی چون فشارهای عصبی و استرس یا برهم خوردن توازن هورمونی و یا مصرف برخی داروها میتواند دوره خونریزی را نا منظم کند. عقب افتادن قاعدگی می تواند نشان دهنده ی تنش روانی ، کامل نشدن سازوکار کنترل کنندهی تخمک گذاری و قاعدگی ، اضافه وزن ، کمبود وزن ، گیاه خواری ، بیماری های عفونی ، ناهنجاری رحم و احتمالا سرطان باشد. قاعدگی نامنظم به سیکل قاعدگی گفته میشود که در آن،مدت زمان بین قاعدگی های متوالی اختلاف زیادی با یکدیگر دارند،شایعترین سنین وقوع، درست بعد از بلوغ و درست بعد از بائسگی است. چرخه قاعدگی یا سیکل قاعدگی در واقع تغییرات فیزیولوژیکی است که در زنان بارور جهت تولیدمثل جنسی رخ می دهد و هر ماه یک تخمک بالغ شده و آماده تشکیل جنین می شود. در این مدت به تدریج بافت رحم نیز آماده نگهداری جنین می شود. اگر لقاح صورت نگیرد، تخمک دفع شده و بافت پوششی رحم ریزش می کند. قاعدگی با بلوغ آغاز و با یائسگی پایان می یابد و مدت خونریزی آن برای چند روز، معمولا ۳-۵ روز طول می کشد، اما بین ۲-۸ روز نیز می تواند متغیر باشد. یک سیکل قاعدگی طبیعی بین ۲۱ تا ۳۵ روز متغیر است. اما ممکن است گاهی به دلیل تغییرات فیزیکی یا عدم تعادل هورمون ها یک تا دو هفته به تاخیر افتد. اگر چه برای درمان عقب افتادن قاعدگی در زنان، داروهای زیادی وجود دارد اما همچنان برخی افراد راههای طبیعی و گیاهی را ترجیح می دهند که چند نمونه از این مواد را در اینجا برایتان آورده ایم. عقب افتادن پریود ( قاعدگی) معمولا بر اثر غلظت خون اتفاق می افتد قاعدگی (پریود) یکی از مراحل بلوغ در دختران است. قاعدگی مانند بسیاری از علایم دیگر بلوغ ممکن است برای دختران گیج کننده باشد. بعضی از دختران ممکن است به نوعی از آن ترس داشته باشند یا نگران آن باشند. دوران قاعدگی یکی از مهم ترین دورههای زندگی هر خانمی است و از آنجا که به طور معمول، خانم ها را یک هفته در ماه درگیر می کند، اهمیت ویژهای دارد. بروز اولین قاعدگی در دختر جوان نباید موجب ترس و نگرانی آنها شود.
- رژیمغذایی : یکی دیگر از متداولترین علتهای بر هم خوردن نظم عادتماهیانه غذاهایی است که میخورید و مهمتر از آن وزنتان. اگر رژیمغذاییتان سرشار از کربوهیدراتهای ناسالم باشد یا وزن اضافه کرده باشید، بدنتان سطح متفاوتی از برخی هورمونها را تولید خواهد کرد. برای خانمهایی که وزن کم میکنند نیز این مشکل پیش میآید.
- ورزش : بدن برای قاعده شدن به انرژی نیاز دارد. اگر میزان بالایی از انرژیتان را در باشگاه و از طریق ورزش میسوزانید، چیز دیگری برای بدنتان باقی نمیماند که در جریان عادتماهیانه مصرف کند. خانم هایی که شروع به ورزش های سنگین می کنند، در بعضی مواقع دچار عقب افتادن پریود می شوند و از دست دادن مقدار زیادی از انرژی باعث عقب افتادن پریود می شود.
- تیروئید : اگر پریود شما نامنظم شده است ، می توان نشانه این باشد که مشکل شما از تیروئید است و باید آزمایش لازم در این زمینه را انجام دهید. یکی از نشانه های عقب افتادن پریود و یا نامنظم شدن عادت ماهیانه را میتوان مشکل در غده تیروئید دانست که باید آزمایش لازم را در این زمینه انجام دهند.
- مصرف بالای الکل : کبد با متابولیزه کردن استروژن و پروژسترون به منظم کردن چرخه قاعدگی زنان کمک میکند. مصرف بالای الکل میتواند موجب آسیب رسیدن به کبد شود و در عملکرد آن برای متابولیزه هورمونهای زنانه اخلال ایجاد میکند.
- سندرم تخمدان پلیکیستیک : این مشکل که مشکلی بسیار شایع است موجب میشود که کیستهایی در تخمدان ایجاد شود که در تخمکگذاری عادی ایجاد اخلال میکند. سایر علائم این مشکل رشد مو زائد، افزایش وزن، شوره سر و ناباروری است. این مشکلات شامل اندومتریوز، سرطان تخمدان و بیماری قلبی میشود.سندرم تخمدان پلی کیستیک که مشکل شایع در زنان که مانع پریود شدن میشود، روی سیکل قاعدگی اثرگذار خواهد بود این سندرم باعث قاعدگی نامنظم، افزایش موی زائد،آکنه و اضافه وزن میشود. این بیماری با داروهای هورمونی برطرف خواهد شد.گروهی از زنانی که مبتلا به تنبلی تخمدان (PCO) هستند، ممکن است هنگام بارداری با مشکل مواجه شوند و شانس ناباروری در این افراد بالاتر است. به این افراد توصیه میکنیم اقدام برای فرزنددار شدن را خیلی به تعویق نیندازند. این کار باعث میشود اگر این افراد دچار ناباروری بودند و نیاز به درمان داشتند، فرصت کافی برای درمان آنها وجود داشته باشد. در مجرد بودن یا متأهل بودن تفاوتی وجود ندارد، اما اگر کسی متأهل است و قرار است بچه دار شود، نوع هورمون هایی که به او داده میشود تا سیکل قاعدگی اش منظم گردد، با فرد مجرد یا کسی که ازدواج کرده و فعلاً تمایلی به بچهدار شدن ندارد، تفاوت دارد.اگر افراد دارای تنبلی تخمدان، ورزش منظم نداشته باشند و وزنشان زیاد باشد، در سالهای بعدی شانس ابتلا به دیابت در آنها زیاد میشود و نیز شانس آنها برای بالا رفتن چربیهای خون و بیماریهای قلبی- عروقی افزایش مییابد.بنابراین توصیه می شود اگر چاق هستید وزن خود را زیر نظر متخصصان تغذیه کاهش دهید. بنابراین به افرادی که دارای پلیکیستیک هستند توصیه میکنیم کنترل وزن داشته باشند. اگر وزنشان نرمال است مراقب باشند که چاق نشوند.
- مصرف داروها : اگر اخیراً بیمار شده و مجبور به استفاده از داروهایی شده باشید، ممکن است عادتماهیانه تان یک تا دو روز دیرتر اتفاق بیفتد. دلیل عمده آن این است که بیشتر داروها در نحوه تولید استروژن و پروژسترون در بدنتان اخلال ایجاد میکنند. بعضی از داروها علت عقب افتادن پریود می شوند.مصرف بعضی از داروها باعث نامنظم شدن عادت ماهیانه می شود. برای همین با پزشک خود در مورد اثرات جانبی داروهایی که مصرف می کنید، صحبت کنید. داروهایی مثل ضد افسردگی، شیمی درمانی و آسم باعث عقب افتادن پریود می شود.
- از دیگر علت های عقب افتادن پریود را میتوان مصرف قرص های ضدبارداری دانست. استفاده مرتب از این قرص ها باعث می شود که تغییراتی در هورمون های بدن ایجاد شود و سیکل همیشگی به طور کامل ایجاد نشود. در این زمان حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
- استرس : استرس متداول ترین علت بر هم خوردن نظم عادت ماهیانه و دومین عامل از دست دادن پریود در ماه است. کورتیزول که هورمون استرس است، تاثیری مستقیم بر میزان تولید هورمونهای جنسی استروژن و پروژسترون در بدن دارد. اگر میزان بالایی کورتیزول در جریان خونتان وجود داشته باشد، زمان و میزان جریان چرخه ماهیانه شما تغییر خواهد کرد. استرس روحی و روانی یا افسردگی دلیل پریود نشدن شما ممکن است باشد. همچنین استرس های جسمی مانند بیماری شدید، بیماری های مقاربتی، کاهش و یا افزایش سریع وزن و یا ورزش های قدرتی می تواند جز استرسهای فیزیکی باشد که مانع باردار شدن شما میشود. تغییر در برنامه روزمره مانند مسافرت رفتن می تواند دلیل عقب افتادن پریود باشد. اما بعد از گذاراندن این دوره به حالت طبیعی باز خواهید کرد. شاید متوجه نشویم که زمانی که استرس می گیریم تعادل هورمون ها به هم می خورد و به راحتی باعث نامنظم شدن عادت ماهیانه یا عقب افتادن پریود ما می شود.
- تغییرات هورمونی : اگر شما قرص ضد بارداری مصرف کرده اید با توقف مصرف پریود شما نامنظم و یا ممکن است قطع شود. یکی از دلایل اصلی عقب افتادن پریود، تغییر در هورمون ها است و چون چرخه قاعدگی ارتباط مستقیمی با هورمون ها دارد، این مسئله باعث به هم خوردن این چرخه و کامل نشدن این دوره می شود. در این موارد به پزشک مراجعه کنید تا با آزمایش هورمون تغییرات شما مشخص شود و با داروهای مناسب این تعادل برگردد.
- مشکلات غدد هیپوفیز،غدد آدرنال هم میتواند علت عقب افتادن قاعدگی در زنان باشد که نیاز است به پزشک متخصص مراجعه شود.
کنترل زمان بندی صحیح پریود
- در یک تقویم تاریخ شروع و پایان پریود خود را ثبت کنید.
- غذاهای سالم بخورید (برای پریود شدن چه بخوریم) و وزن خود را ثابت نگه دارید.
- اگر اضافه وزن دارید، رژیم مناسب به همراه ورزش داشته باشید و بیشتر از ۱ کیلو در هفته وزن کم نکنید.
افزایش ضخامت لایه پوششی رحم در اثر قطع یا عقب افتادن قاعدگی در زنان
تنبلی تخمدان راه پیشگیری ندارد، اما اشتباهی که افراد مبتلا به تنبلی تخمدان انجام میدهند این است که وقتی عادت ماهیانه آنها عقب میافتد اظهار خستگی میکنند و این موضوع را بدون دریافت راه حلی از پزشک رها میکنند و حتی ممکن است یک سال عادت ماهیانه آنها به تعویق بیفتد در صورتیکه این موضوع خطرناک است و باعث میشود ضخامت لایه پوششی رحم یا همان آندومتر رحم افزایش یابد و افزایش ضخامت آندومتر میتواند خطرناک باشد و شانس بستگی رحم را افزایش دهد. از طرفی عقبافتادن عادت ماهیانه از نظر روحی- روانی میتواند روی این افراد تأثیر منفی بگذارد و متابولیسم بدن آنها را تغییر دهد. برای جلوگیری از افزایش ضخامت آندومتر رحم توصیه میشود ان افراد تحت نظر پزشک باشند؛ قند و چربی خون خود را چک کنند و دارو مصرف کنند تا سیکلهای قاعدگی به حالت منظم در بیاید.
درمان های گیاهی عقب افتادن قاعدگی در زنان (درمان گیاهی عقب افتادن پریود در طب سنتی)
برحسب علت نامنظم شدن عادت ماهیانه شما، کار زیادی نمیتوانید برای آن انجام دهید. درمورد علائمی که دارید و وضعیت عادتماهیانه تان برای پزشکتان توضیح دهید. دکترتان ممکن است یک برنامه درمانی برایتان تجویز کند که شامل داروهای ضدبارداری هورمونی یا مکملهای دارویی (هر دو آنها میتواند به منظم کردن عادت ماهیانه کمک کند و سطح هورمونهای را متوازن نگه دارد) ، فعالیتهای کاهنده استرس، تغییر در رژیمغذایی و برنامه ورزشی باشد.پزشکان متخصص بر این باورند که هنگام خونریزی از خوردن قرصهای «آسپرین» به دلیل افزایش خونریزی، پرهیز شود و ورزش و رژیم غذایی مناسب، مصرف قرص آهن برای جلوگیری از کمخونی فراموش نشود و حداقل سالی یک مرتبه آزمایش شمارش گلبولهای خون و آزمایشهای سالانه در برنامه کاری بانوان گنجانده شود. اما در حالتی که مشکل تخصصی و پزشکب خاصی ندارید می توانید از توصیه های گیاهی زیر استفاده کنید:
- دم کرده زعفران
مهمترین و نام آشناترین خوراکی برای زود پریود شدن دمکرده زعفران است. پنج گرم زعفران را پس از کوبیدن، در یک لیتر آب جوش دم کنید و هر روز صبح، ظهر و شب و هر بار یک استکان از آن را بخورید. قاعده آوری که باید به صورت غلیظ ۱۰ روز قبل از شروع عادت میل شود. میتوانید ۱۰ گرم زعفران را در یک لیتر آب جوش دم کرده، هر روز ۳ وعده (و هر بار یک استکان) از آن بنوشید. نکته مهم در مصرف دم کرده زعفران این است که افراط در مصرف زعفران منجر به ایجاد مسمومیت و حتی مرگ میشود و مصرف زیاد زعفران در دوران بارداری نیز باعث سقط جنین میشود. توصیه میشود که حتما مطالب مربوط به خواص زعفران و روشهای سقط جنین با داروهای گیاهی را بخوانید.
- پودر یا برگ حنا
- سبزی گشنیز
خوردن سبزی گشنیز و همچنین یک تا دو استکان دمکرده تخم گشنیز در روز قاعده آور است. یک قاش چای خوری تخم گشنیز را در یک استکان آب جوش دم کنید و پس از صافکردن آن را میل نمایید. این دمنوش برای ناراحتیهای معده نیز مفید خواهد بود. همچنین نوشیدن روزی یک استکان آب جعفری نیز باعث زود پریود شدن میشود.
- میوه انبه
انبه از جمله میوههای قاعدهآور است و خوشبختانه در این سالها به وفور یافت میشود. بهتر است که افراد سردمزاج از خوردن آن دریغ نکنند، به خاطر بسپارید که انبه فوقالعاده خواب آور است.
- کنجد سریع ترین قاعدهآور
مقدار ۱۵۰ گرم کنجد را آسیاب نموده، در دو لیوان آبجوش بریزید و شیره آن را بگیرید و هر روز صبح و شب، هر بار یک لیوان از آن بنوشید. این معجون برای زایمان آسان بسیار مفید است و همانند آمپولفشار عمل میکند. برای آشنایی با عوارض و خطرات احتمالی زایمان طبیعی اینجا را بخوانید.
- گز علفی
خانمهایی که میخواهند عادت ماهیانه خود را به خاطر رفتن به زیارت و هر دلیل دیگر جلو بیندازند، یک قاشق غذاخوری تخم شوید را با یک مشت گلگاوزبان دم کرده، سپس نیم سیر (۷۵ گرم) گز انگبین (گز علفی) را خرد کرده به دمکرده اضافه نمایند بعد از نیم ساعت آن را صاف نموده نوش جان کنند. این شیوه جلو انداختن و یا باز شدن در میان زنان استان کرمان آزموده شده و متداول است. زمان باز شدن از سه روز پس از مصرف دم نوش تا ۱۲ روز حتمی است.
- تخمها و دانه های گیاهی قاعده آور
میخک، سورنجان، عاقرقرحا، جوز هندی، زنجبیل، آویشن، سیاهدانه، مصطکی، تخمپیاز، کباب چینی و تخم یونجه را به طور مساوی آسیاب کنید و یک قاشق چایخوری (سرخالی) از این مخلوط با اندکی عسل در ۳ وعده میل کنید. اینها در طب سنتی مفتح یعنی بازکننده یا قاعده آور نام دارند. ۱۰ گرم تخمکرفس و تخمشنبلیله و ۵ گرم زنیان، تخمشوید و انیسون (گیاه تخم رازیانه را انیسون گویند.) را نیمکوب و مخلوط کرده؛ سپس آنها را چهار قسمت کنید و هر قسمت را در ۲ لیوان آبجوش دم کنید. پس از صافکردن، صبح و عصر آن را بنوشید. یک مثقال کاکنج (عروس پشتپرده)، مریمنخودی و گل بومادران را جوشانده با مقداری شکر سرخ مازندران مخلوط کنید و روزی ۳ استکان صبح و ظهر و شب میل کنید. برگ بید، گنه گنه، خربق سفید را به طور مساوی آسیاب کرده، تا پودر شوند؛ سپس ترکیب را در کپسولهای خالی ریخته و روزانه سه تا شش عدد میل کنید. این داروی گیاهی از باز کنندههای بسیار خوب به شمار میرود. از دیگر گیاهانی که اثربخشی آنها در زمینه تنطیم قاعدگی یا زود پریود شدن، شناخته شده و به شکل تکی یا ترکیبی مورد استفاده قرار میگیرند شامل این موارد هستند:گیاه سداب، میوه یا گیاه رازیانه، شاهی تازه، جعفری تازه یا خشک، گزنه، گل گیاه گل گندم، بادرنجبویه، گیاه پنج انگشت، گل زعفران،بابونه ،بومادران ،نعناع و سنا.
- بوییدن وانیل
در کنار مصرف یک دمنوش گیاهی از بوییدن وانیل غافل نشوید. بوییدن وانیل سبب میشود تا حدی هورمون استرس در بدن شما کاهش یابد و به سریعتر شدن پریود کمک کند. تاثیر این گیاهان روی همه افراد یکسان نیست اگر رازیانه به شما کمک نکرد به سراغ پنج انگشت بروید و همینطور ادامه دهید تا گیاه خودتان راپیدا کنید. برای رهایی از درد دوران قاعدگی مجموعه “توصیه های طلایی برای کاهش درد پریود یا قاعدگی” را بخوانید.
- جعفری
جعفری گیاهی قابل دسترس است که بیشترین تاثیر را برای درمان عقب افتادگی قاعدگی دارد. این گیاه معمولا به صورت چای گیاهی وجود دارد که می توان آن را ۳ تا ۴ بار در روز مصرف کرد. هم جعفری خشک و هم نوع تازه آن می تواند برای درمان بی نظمی قاعدگی مورد استفاده قرار گیرد. چای جعفری را در آب جوش بریزید و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پس از این که کاملا رنگ گرفت، مصرف کنید.
- زنجبیل
زنجبیل ماده ای است که به راحتی می توانید آن را از داروخانه تهیه کنید. درست مانند جعفری، این گیاه را نیز می توانید به صورت پودر یا تازه مصرف کنید. این ماده محرک است و ممکن است پس از مصرف، احساس گرگرفتگی کنید اما در درمان بی نظمی قاعدگی بسیار موثر است. زنجبیل را به چای خود اضافه کنید یا آن را با آب بچوشانید و ۳ بار در روز مصرف کنید تا قاعدگی منظمی داشته باشید.
- میوه
ثابت شده تعدادی از میوه ها برای درمان تاخیر قاعدگی موثرند که مشهورترین آنها انبه است. می توانید آن را به صورت خام یا پخته مصرف کنید. انگور، به خصوص نوع سیاه آن، میوه درمانگر دیگری است. روزانه مقدای آب انگور بخورید اما در مصرف آن زیاده روی نکنید زیرا موجب فقر آهن می شود. مصرف روزانه آب انار نیز به قاعدگی منظم شما کمک می کند.
- بومادران
بومادران گیاه دارویی دیگری است که برای درمان تمام مشکلات قاعدگی از جمله تاخیر آن مورد استفاده قرار می گیرد. شما به راحتی می توانید آن را از عطاری ها تهیه کنید. این ماده موجب تعادل هورمون های بدن زنان می شود. زمانی که قاعدگی شما به تاخیر افتاد، چای سرد بومادران را ۳ تا ۴ بار در روز مصرف کنید. این گیاه در کاهش درد نیز موثر است.
- سبزیجات
سبزیجاتی مانند هویج، تربچه و خیار چنبر تلخ برای درمان تاخیر قاعدگی مناسب اند. اگر دچار بی نظمی قاعدگی شده اید، جوشانده خیار چنبر تلخ را ۳ بار در روز مصرف کنید.
- ریشه انجیر هندی
ریشه انجیر هندی درمان فوق العاده ای برای تاخیر قاعدگی است. جوشانده آن را به همراه شیر قبل از خواب مصرف کنید. این روند را در ۳ چرخه قاعدگی متوالی خود دنبال کنید تا تاثیر آن را ببینید.
عقب افتادگی قاعدگی برای سلامت زنان مضر است و ممکن است منجر به بیماری های خطرناکی شود. درمان هایی که در بالا به آنها اشاره کردیم، روش های قابل اعتماد و موثری برای تاخیر قاعدگی است. البته اگر نسبت به هر کدام آلرژی دارید، از خوردن آنها امتناع کنید.
- درمان با عرقیات
می توانید با مصرف روزانه ۱ الی ۳ فنجان از این عرقیات مشکل خود را تا حدود بسیاری رفع کنید: “عرق بادرنجبویه ، بهار نارنج ، بومادران ، ختمی و عرق بابونه”
- دم کرده تخم هویج
روزی سه بار و هر مرتبه یک قاشق غذاخوری تخم هویج را در یک فنجان آب جوش ریخته، دم کنید و بخورید.
- دم کرده تخم رازیانه
پانزده گرم تخم رازیانه را در یک لیتر آب جوش دم کنید و با هر وعده غذا، روزانه یک استکان آب آن را بنوشید.
- گل مرزه
دو مثقال گل مرزۀ کوبیده را با سرکه و نمک بخورید.
- جوشانده نخود و کنجد
نخود را با کنجد بجوشانید و میل کنید.
- جواشانده برگ گزنه
شش مثقال برگ گزنه را در دو لیوان آب و یا ۴ مثقال ریشۀ گزنه را در دو لیوان آب بجوشانید و آب صاف کردۀ آن را ۲ مرتبه در روز مصرف کنید.
- آب برگ آفتابگردان
برگ آفتابگردان تازه را آب بگیرید و نصف استکان بنوشید که مصرف این مواد غذایی باعث درمان عقب افتادن پریود و یا منظم کردن پریود می شود.
در موج باز بخوانیم:
- پریود چیست؟
- دلیل خروج باد از واژن
- لابیاپلاستی چیست؟
- واژینیسموس چیست؟
- علت تلخی دهان در صبح
- علت ترشح زیاد واژن در زنان
- علت حالت تهوع صبحگاهی
- بهترین روش نزدیکی با همسر
- جلوگیری از بارداری به روش طبیعی
- علت لخته شدن خون در دوران قاعدگی
1 دیدگاه
مریم
سلام ایارابطه ازمعقدهم نیزباعث عقب افتادگی پریودی میشود