ستایش قریشی
ستایش قریشی دختر بچه ۶ ساله افغانی تبار بود که در ۲۲ فروردین سال ۱۳۹۵ در خیرآباد از سوی پسر ۱۶ سالهٔ همسایه ربوده شد و بعد از تعرض جنسی، به قتل رسید و جسدش با اسید سوزانده شد. شیرآقا قریشی، پدر ستایش ، ۱۶ سال پیش از افغانستان به ایران آمده و کارگر و پناهجو است. به گفتهٔ او، ستایش، ساعت ۱ ظهر روز یکشنبه ۲۲ فروردین برای خرید بستنی به مغازهٔ سر کوچه میرود. پس از خرید بستنی، تنها ده متر مانده به منزل، قاتل ستایش را دزدیده و به خانهٔ خود میبرد. چگونگی دزدیدن او به گفتهٔ پدرش نامشخص است. مادر ستایش پس از گذشت نزدیک به نیم ساعت، نگران شده و به پدر ستایش تلفن میزند. پدر ستایش قریشی از سر کار آمده و به جستجو می پردازد، اما تمام جستجوها بی نتیجه است. پس از اطلاع گم شدن ستایش قریشی توسط پدر او به پلیس ، از سوی پلیس به آنها توصیه میشود که همچنان تا یک ساعت دیگر نیز به جستجو ادامه دهند تا مطمئن شوند که کودک آنها در خانهٔ دیگر خویشاوندان نباشد. پس از ناموفق بودن جستجوی مجدد و مراجعهٔ دوباره به کلانتری، از آنها خواسته میشود که به آگاهی رفته و موضوع را در آنجا گزارش کنند. اما در آگاهی به آنها گفته میشود که وقت کاری به پایان رسیده و فردا صبح باید مراجعه کنند!… صبح روز بعد پدر مقتول به آگاهی رفته و جستجوها همچنان ادامه مییابد تا اینکه در نهایت پلیس به پدر ستایش قریشی خبر میدهد دخترش به قتل رسیده است.

عکس ستایش قریشی
پیدا شدن جسد ستایش قریشی
پلیس به پدر ستایش قریشی اینگونه توضیح میدهد که : قاتل نوجوان پس از کشتن دختر او، به دوست خود تلفن زده و از او میخواهد تا در ناپدید کردن جسد به او کمک کند؛ ولی دوستش حادثه را بلافاصله به پدر خود اطلاع داده و پدر او هم ماجرا را به پلیس اطلاع میدهد و پلیس نیز اقدام به دستگیری قاتل میکند. اینگونه عنوان شده است که قاتل پیش از قتل و اسیدپاشی به او، به مقتول تجاوز کرده است، اما پدر مقتول اظهار داشته است که در این باره منتظر رسیدن گزارش پزشکی قانونی است که تاکنون بدست او نرسیده است.
اعتراف قاتل “ستایش قریشی” به رابطه نامشروع با زنان بیوه
امیرحسین دوست دختری داشته که او را از دست داده و به همین دلیل مبادرت به خوردن مشروب میکرده! امیرحسین (قاتل ستایش) به گفته قاضی پرونده اذعان داشته که در آن منظقه با زنان بیوه رابطه جنسی آزاد داشته و پدر مادرش او که خانه ای دو طبقه و مستقل داشتند طبقه بالا را در اختیار پسرشان قرار داده بودند!
علت تجاوز و آزار جنسی ستایش قریشی از زبان جانشین دادسرای زنان
خانم خاکی جانشین دادسرای زنان، خانواده و اطفال با انتقاد شدید از غیبت برخی نهادهای مسئول در بحث پیشگیری از آسیبهای اجتماعی گفت: وزارت آموزشوپرورش، همیشه در این بررسیها غایب است. در همین بحث قتل ستایش دختر ششساله افغان، من بیشتر از سه بار با پسر نوجوان قاتل ستایش در کانون اصلاح و تربیت گفتگو کردم. نتیجه همه آن صحبتها این بود که انگیزه و علت عمده قتل ستایش، در تلفن همراه این نوجوان بود. او عضو یکی از کانالهای غیراخلاقی تلگرام بوده و روز فاجعه، چند فیلم را در همان کانال تماشا میکند و بهواسطه فشارهای روحی و نیازهای جنسی، چنان تصمیمی میگیرد. ابوالقاسم مرادطلب دادستان عمومی و انقلاب ورامین بیان کرد: بر اساس اعترافات قاتل ستایش، این شخص در صبح روز حادثه به وسیله گوشی همراهش در حالی که در مدرسه بوده به مشاهده کلیپهای مستهجن مبادرت کرده است و این در حالی است که جنایت بعدازظهر همان روز به وقوع پیوست.
قاتل ستایش قریشی که در زمان وقوع جرم شانزده سال و هشت ماه داشت به اعدام و قصاص محکوم شد. پس از اینکه قاتل به ۱۸ سالگی رسید دادگاه اجرای احکام تصمیم به اجرای حکم گرفت اما به علت اصرار خانواده مقتول بر دریافت ارش البکاره تا زمان تعیین مبلغ و پرداخت آن اجرای حکم اعدام به تعویق افتاده است. پس از قتل آتنا دختر ۷ ساله در پارس آباد مغان عده ای در رسانه ها برای تشویش اذهان عمومی سعی کردند که وانمود کنند با گذشت دو سال از مرگ ستایش به علت آنکه وی افغانستانی بوده اعدام او صورت نگرفته است، اما قاتل آتنا ظرف مدت کوتاهی از کشف جرم وی به دار مکافات آویخته شده است. در حالیکه قاتل آتنا نیز تا پس از طی کردن مراحل قانونی و دادگاه در زندان به سر می برد.
بازتاب شدید رسانه ای قتل ستایش قریشی
قتل این دختربچه ۶ ساله، بازتابی گسترده در شبکههای اجتماعی و در میان کاربران ایرانی و افغانستانی داشته است. واکنشها به این ماجرا چه از سوی ایرانیها و چه افغانها منفی و با محکومکردن همراه بوده است. عدهای اینگونه اظهار نظر کردهاند که اگر هویت قاتل و مقتول جابجا شده و یک دختربچهٔ ایرانی به دست یک افغانستانی کشته شده بود، آنگاه «هیاهوی رسانهای» بسیاری برپا میشد. در شبکه اجتماعی فیسبوک صفحهای ویژه به این ماجرا و حمایت از خانواده مقتول به راه افتاده است. عدهای به بازتاب نیافتن آنچنانی ماجرا در رسانهها اعتراض کردهاند. این رویداد در افغانستان نیز بازتاب داشته و روزنامهنگاران افغانستانی به سکوت رسانههای ایران در این باره انتقاد کردهاند.
رسانه ها افغانستان تلاش کردند که علت صدور حکم اعدام را به جریان سازی رسانه ای خود نسبت دهند. این رسانه ادعا کردند که چون مقتول مهاجر و افغانستانی تبار بوده رسانه ملی ایران موضوع را نادیده گرفتند. در حالیکه تلویزیون ایران در چهار نوبت به اخبار مربوط به روند رسیدگی به پرونده ستایش قریشی در بخش های خبری ۲۰:۳۰ شبکه دو و اخبار ۲۰ شبکه بین المللی خبر پرداخت. سید حسن خمینی نوه بنیانگذار انقلاب اسلامی نیز در صفحه اینستاگرام خود به همدردی خود با خانواده دغدار ستایش قریشی پرداخت.
واکنش شخصیتهای سیاسی به ماجرای قتل ستایش قریشی
شهیندخت مولاوردی(معاون امور زنان رئیسجمهور ایران) در صفحهٔ فیسبوکش نوشت: «خبر تکاندهنده جنایتی که علیه دختر ششساله مهاجر افغان در ورامین به وقوع پیوسته است جانمان را به درد آورد. بازتاب وسیع رسانهای و واکنشهای گسترده عمومی نسبت به این خبر بعد از یک هفته نشان از عمق فاجعه دارد. در این شرایط، عرض تسلیت و ابراز همدردی با خانواده ستایش کمترین کاری است که میتوان انجام داد.»
حسین نقوی حسینی، نماینده ورامین در مجلس گفت: «این حادثه دل مردم ایران را به درد آورد. رنج ملت افغانستان همچون رنج ملت خودمان است. برای دستگاه قضایی ایران تفاوتی بین قتل دختر ایرانی و افغانستانی وجود ندارد و طبق قوانین جمهوری اسلامی با قاتل ستایش برخورد خواهد شد.»
عبدالرضا ناظری، فرمانده انتظامی شرق تهران تأکید کرد: «به خانواده ستایش قریشی قول دادیم که این دختربچه را همچون فرزند خودمان میدانیم و با جدیت برای رسیدگی این پرونده اقدام خواهیم کرد. پلیس خواهان اشد مجازات قاتل است».
احمد بهزاد نمایندهٔ مجلس افغانستان پیش از آنکه روزنامههای ایران به این موضوع اشاره کنند از سکوت رسانهای در ایران انتقاد کرد و گفت: «سکوت جامعه میزبان در برابر چنین جنایت ضد انسانی توجیهپذیر نیست. سیاست حاکم بر رسانههای ایران و نفرت پراکنی علیه مهاجران در وقوع چنین جنایتها و این چنین سرافکندگیها نقش بسیار دارد.»
در موج باز بخوانیم :
- اورژانس اجتماعی
- ماجرای قتل آتنا اصلانی دختربچه ۷ ساله
- علت مرگ و ماجرای ربوده شدن بنیتا کودک ۸ ماهه تهرانی
- ماجرای تجاوز به کیمیا (دخترک ۷ ساله در استان البرز شهر کرج)
- آموزش پیشگیری از آزار جنسی به کودکان به زبان ساده و کودکانه