عید پاک چیست؟
عید پاک که به انگلیسی “Easter” نامیده میشود، از روزهای مقدس و تعطیل مسیحیان است و اعتقاد بر این است که عیسی بن مریم در روز سوم پس از به صلیب کشیده شدن توسط رومیان، دوباره زنده شده و برخاسته است. این واقعه که در در عهد جدید شرح داده شده است در میان مسیحیان به “رستاخیز مسیح” (Passion of Jesus) معروف است. عید پاک یا Easter در پایان هفتهٔ مقدسی است که عیسی مسیح وارد شهر اورشلیم شده و توسط سربازان رومی دستگیر میشود. عیسی مسیح که پس از تحمل مصائب و سختی های بسیار بر فراز “تپه جلجتا” (گلگتا یا جلجتا) در اورشلیم به صلیب کشیده میشود.
تاریخ عید پاک چه روزی است؟
نام تپه “جلجتا” در انجیل آمده است. گلگتا در نزدیکی دیوارهای دفاعی اورشلیم (أسوار القدس) واقع است. تاریخ عید پاک برخلاف سایر اعیاد و مراسم مقدس، ثابت نیست و هر سال میان ۲۲ مارس (۲ فروردین) تا ۲۵ آوریل (۵ اردیبهشت) تغییر میکند و بدین گونه محاسبه میشود که :
اولین یکشنبه بعد از ماه کاملی که پس از اعتدال بهاری باشد، عید پاک است.
برای مسیحیان، عید پاک با رستاخیز و قیام مسیح پیوند خورده است. بر اساس انجیل “عهد جدید”، عیسی مسیح دو روز پیش از «روز فصح» به صلیب کشیده شد، و روز سوم، در یکشنبه ای که ماه به حالت قرص تمام بود، از قبر برخاست،۴۰ روز در زمین زندگی کرد و بعد به آسمان عروج کرد. مسیحیان نخستین، که در جامعه ای یهودی میزیستند، جشن رستاخیز پیشوای خود را همزمان با مراسم عید فصح برپا میکردند.
“عید فصح” یا “عید پسح” (به عبری: פסח) که به فطیر نیز معروف است، عید آزادی قوم یهود از قید برده داری فرعون های مصر است. عید پسح با مراسمی پرشکوه و نیایش ها و آوازهای مذهبی همراه است و خوراکی های ویژه ای دارد. عید پسح، یکی از سه عید بزرگ یهودیان به شمار میآید که در “نیمه ماه نیسان در تقویم عبری” که در نیمکره شمالی بهار است، آغاز شده و به مدت یک هفته یا هشت روز ادامه دارد. نیسان نخستین ماه سال مدنی و هفتمین ماه مذهبی در تقویم عبری است.
نام این ماه از نام های بابلی ماه ها گرفته شده و در تورات نام آن آویو است که به معنی رسیدن جو در این ماه است. آشوریان این ماه را ماه شادی میدانستند. نیسان معمولاً در تقویم میلادی معادل “مارس-آوریل” و در تقویم فارسی معادل “سال نو” است.
در سال ۳۲۵ میلادی و پس از آن که مسیحیت توسط دولت روم دین رسمی شناخته شد، آبای کلیسا، “عید قیام مسیح” را از “عید فصح یهود” جدا کردند، و آن را با روایات مسیحی هماهنگ ساختند. بدین ترتیب اولین یکشنبه بعد از برآمدن ماه کامل (بدر) پس از رسیدن خورشید به برج حمل را “روز قیام مسیح” دانستند، که میتواند میان دوم فروردین تا پنجم اردیبهشت (۲۲ مارس تا ۲۵ آوریل) قرار گیرد. در این روز مؤمنان برای نماز و عبادت به کلیسا میروند، و به همراه دیگران سرودها و اوراد دینی میخوانند.

عید پاک به کلامی ساده تر : «رستاخیز عیسی مسیح و یک ایمانِ مسیحی است که در آن عیسی مسیح بطورِ معجزه آسایی در روزِ یکشنبه و پس از اینکه در روزِجمعه به صلیب کشیده شده و اعدام شد به زندگی بازگشت. این اصل، اصل ایمان مسیحی و الهیات مسیحی و بخشی از مرامنامه نیسن است: “بر اساس کتاب، در روزِ سوم وی دوباره برخاست.”»
در موج باز بخوانیم: