قمر در عقرب چیست و چرا نحس است؟
برای متوجه شدن دقیق و صحیح معنی قمر در عقرب ابتدا باید بدانیم صورت فلکی چیست. صورت فلکی که در فارسی پیکر آسمانی هم گفته می شود به تقسیم بندی های آسمان به مجموعه هایی از ستاره ها گفته می شود که از دید ناظری که روی کره زمین قرار گرفته است دیده می شود. از قدیم صورت های فلکی بر اساس دید ناظران زمینی (که ستاره شناسان قدیمی بوده اند) بر اساس اشکالی که آنها از زمین، ستاره ها را به آنها تشبیه کرده اند تشکیل شده است و نکته مهم در این تقسیم بندی این است که کسی که روی کره زمین ایستاده باشد امکان تشخیص دوری و نزدیکی ستاره ها از یکدیگر را ندارد و فقط بر اساس شکلی که می بیند صورت فلکی را ساخته است و فاصله ی ستاره ها از هم در آن نقشی ندارد. حالا با این توصیف قابل بیان است که یکی از صورت های فلکی،صورت فلکی عقرب یا کژدم (Scorpius) است که به شکل زیر است و زماینکه ماه (به عربی قمر) از این صورت فلکی عبور می کند، این پدیدهٔ نجومی قمر در عقرب نامیده می شود که در هر ماه قمری (ماه های قمری در کشورهای عربی) یک بار رخ می دهد و معمولاً دو تا سه روز طول میکشد. صورت فلکی عقرب در سرزمین های شمالی کره زمین در پایین آسمان و در سرزمین های جنوبی کره زمین میان صورت فلکی میزان و قوس دیده می شود که اتفاقا عقربی به وضوح در آسمان این سرزمین ها دیده میشود :
همچنین بخوانید : تقویم قمر در عقرب سال ۹۷

صورت فلکی عقرب
معنی قمر در عقرب چیست و چرا نحس است؟
بسیاری از خرافات و طالع بینی هایی که در حال حاضر رواج دارد به دوران ستاره بینی، تعبیر خواب ها و اعتقادات ساخته شده توسط افراد مختلف که بعضا در جامعه دارای جایگاه بوده اند باز می گردد. ستاره بین های قدیمی، آنچنان که در کتاب های تاریخ و … آمده است، در ساختن خرافات نقش به سزایی داشته اند و یکی از معروف ترین این خرافات داستان قمر در عقرب است. در واقع ساختن شکل عقرب در آسمان با چشم انسان و نگاه به آسمان و ترسیم شکل عقرب شکل گرفته است و حال با اینکه ستاره هایی که شکل عقرب را برای انسان شبیه سازی کرده اند حتی ممکن است سال های نوری زیادی از یکدیگر فاصله داشته باشند اما به چشم انسان کنار هم دیده شده و در نتیجه ی آن، عبور ماه از میان این عقرب بد یمن و نحس شناخته شده است و انجام کارهای خیر مانند ازدواج در این روزها منع شده است و در ستاره بینی قدیمی، پدیدهٔ قمر در عقرب نشان از واقعه ای شوم یا نحس است. نکته بسیار مهم در زمینه پدیده های نجومی تفکیک قائل شدن میان ستاره شناسان و ستاره بینان است. ستاره بینی در گذشته شغلی مانند فال بینی و … بود که پایه و اساس علمی ندارد.
باور خرافی قمر در عقرب
جبار نام یکی دیگر از صورت های فلکی است که به شکل شکارچی در آسمان تصور شده است و به شکارچی آسمان نیز معروف است. انسان های پیشین که اطلاعات و دانش علمی زیادی از آسمان و پدیده های نجومی نداشتند، بر اساس آنچه در افسانهای یونانی به آنان آموخته بودند، اینگونه می پنداشتند که عقرب به فرمان “الهه آرتیمیس” جبار را نیش زد و به قتل رساند اما جبار بعد از مرگ به شکل یک شکارچی در آسمان پدیدار شده و جاودانه شد ولی از آنجا که از تمام عقرب ها نفرت دارد، به محض طلوع صورت فلکی عقرب در شرق، بلافاصله در زیر خط افق غربی آسمان ناپدید می شود. اما واقعیت این ماجرا است است که زمین به دور خورشید می چرخد. به همین دلیل وقتی زمین در حال گردش به دور خورشید است فصول مختلف سال در نیمکره های شمالی و جنوبی اتفاق می افتد و در نیمکره ی شمالی در ۶ ماه اول سال جبار در ساعات روز در آسمان قابل مشاهده است و به همین دلیل وقتی در شب صورت فلکی عقرب دیده می شود، جبار قابل مشاهده نیست ولی مردم به خرافه می پنداشتند که جبار برای فرار و ندیدن عقرب از سمت دیگر آسمان ناپدید شده است.
صورت فلکی عقرب در قسمت شمالی کرده زمین به صورت کامل دیده نمی شود و معمولا با استفاده از ستاره اصلی آن (آلفای عقرب) به نام قلب العقرب یا antares، که ستاره ای سرخ رنگ است شناخته می شود. این ستاره ی سرخ رنگ از اروپای میانه به خوبی قابل مشاهده است و به آن غول قرمز یا خورشیدی در حال مرگ هم گفته می شود. ستاره antares که به دلیل رنگ سرخ و درخشان اش به رقیب مریخ هم معروف شده است، یک ابر غول است که حدود ۶۰۰ برابر قطر خورشید بوده و با طیف M1 Ib و قدر ۱.۰ میدرخشند و فاصله اش با زمین حدود ۶۰۰ سال نوری است.

قمر در عقرب