مرز چذابه کجاست؟ (تنگه چزابه)
تنگه چَذّابه نام منطقه ای در ۱۷ کیلومتری شمال غربی شهر بستان در استان خوزستان است. تنگه چذابه بین تپه های رملی و هورالهویزه (تالاب هویزه) و بر سر مسیر مرزی فکه – بستان قرار دارد و در کنار مرز ایران و عراق واقع شده است.در دو سوی تنگه چذابه که از دید رزمی بسیار استراتژیک میباشد، تپه های شنی و تالاب هویزه جای گرفته اند. جاده ای در خاک ایران، چذابه را به فکه و جاده ای دیگر این منطقه را به العماره در عراق می پیوندد. دهانه تنگه چذابه نزدیک به یک و نیم کیلومتر می باشد.علت نام گذاری این منطقه به نام چزابه، این است که،چذابه شبه صحرا است و به همین علت در منطقه به وجود آمدن سراب هایی برای بیننده امری طبیعی است و همین موضوع باعث ظن و گمان غلط برای بیننده میشود. لذا مردم این منطقه نیز با مشاهده این سراب ها، این سرزمین را به چذابه که به معنی “دروغگو با صیغه مبالغه” است نام گذاری کرده اند. از نظر مسافت، تنگه چزابه در ۱۷ کیلومتری شمال غربی شهر بستان قرار دارد.
همچنین بخوانید : قیمت کرایه از مرز مهران تا نجف
مشهورترین مسیر دسترسی به کربلا در اربعین
مسیر انتخابی زائران ایرانی برای حضور در پیاده روی اربعین، “نجف – حیدریه – کربلا” است که کوتاه ترین، پرترددترین، امن ترین و مشهورترین مسیر دسترسی نجف به کربلا محسوب میشود. در مسیر زمینی زائران از سه مرز “مهران در استان ایلام” و “شلمچه و چزابه در استان خوزستان” خارج می شوند. سازمان حج و زیارت قبلا اعلام کرده بود تعداد گیت های گذرنامه را در مرزهای خاکی افزایش داده تا از مدت زمان ایستایی زائران در مرزها جلوگیری کند. بیشتر زائران اربعین پس از ورود به خاک عراق ابتدا به نجف اشرف می روند. در مرزهای خاکی معمولا اتوبوس، ون و سواری های عراقی به انتظار ایستاده اند. نرخ کرایه ها بالا و پایین دارد. سازمان حج و زیارت پیشتر اعلام کرده که امسال برای کنترل حمل و نقل در خاک عراق حدود ۶۰۰ دستگاه اتوبوس را از ایران روانه این کشور می کند که بیشتر این اتوبوس ها در مرزها مستقر خواهند شد و قرار است جابه جایی زائران با این اتوبوس ها هم رایگان باشد. زائران معمولا پس از چند روز اقامت در نجف راهی کربلای معلی می شوند. مسیرهای پیاده روی که در عراق برای مشتاقان پیاده روی به سوی کربلای معلی تعیین شده :
- نجف، حیدریه، کربلا
- کوفه، سهله، کربلا
- بغداد، مسیب، کربلا
- حله، طویریج، کربلا
است که مسیر انتخابی زائران ایرانی برای پیاده روی همان مسیر نخست، یعنی “نجف – حیدریه – کربلا” است که خدمات ارائه شده در قالب طرح ساماندهی نیز تنها در همین مسیر ارائه میشود. «نجف-حیدریه-کربلا» کوتاهترین، پرترددترین، امنترین و مشهورترین مسیر دسترسی از نجف به کربلا و محور اصلی پیادهروی زائران اربعین است که امتداد آن از سمت جنوب به شمال است. این مسیر، بزرگراه رفت و برگشتی است که یک پیادهرو به حساب میآید و به مسیر «یاحسین» مشهور است. طول آن برابر ۸۲ کیلومتر است که از ابتدای آن در هر ۵۰ متر یک میله در وسط جاده نصب شده تا به عنوان نشانه ای برای مردم و زائران پیاده باشد. این میله ها از عدد ۱ تا ۱۴۵۲ از خروجی شهر نجف شماره گذاری شدهاند. البته از میدان «ثوره العشرین» شهر نجف تا خروجی شهر نیز ۱۸۲ میله شمارهگذاری شده که پس از پایان آنها میله های اصلی آغاز می شود. در سمت راست این جاده تعداد زیادی حسینیه (موکب ثابت) وجود دارد که در اربعین، نیمه شعبان و مناسبت های دیگر تعداد بیشتری از این چادرها (موکب متغیر) در این مسیر برپا می شود. زائران در این موکب ها پذیرایی می شوند. در این جاده چندین درمانگاه و پست درمانی برای درمان زائران برپا شده است. علاوه بر این خدمات، نیروهای امنیتی این مسیر را تحت کنترل دارند، عشایر عراقی مهمترین نیروهای امنیتی در این مسیر پیاده روی هستند که هم موکب داری می کنند و هم تامین امنیت.
همچنین بخوانید : فاصله مرز شلمچه تا نجف
مسافت مرزهای مختلف تا نجف اشرف
- فاصله خسروی تا نجف
- فاصله مرز خسروی تا نجف اشرف حدود ۳۷۰ کیلومتر است.
- با توجه به اعلام مسئولین مربوطه، امسال با توجه به امنیت نسبی که در کشور عراق حاکم شده است، مرز خسروی بازگشایی شده است.
- خسروی در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی شهر قصرشیرین از توابع کرمانشاه قرار دارد.
- مرز خسروی شمالی ترین مرز رسمی عبور و مرور زائران ایرانی می باشد ضمن اینکه قدیمی ترین مرز اعزام زائران به عراق هم هست و در دوران قبل از سقوط صدام نیز، زائران از این طریق به عتبات عالیات اعزام می شدند به این دلیل دارای بهترین امکانات نسبت به سایر پایانه های مرزی است.
- زائران پس از خروج از ایران وارد منطقه مرزی منذریه و سپس شهر خانقین، مقدادیه، منطقه بعقوبه و سپس وارد بغداد و پس از آن به زیارت کاظمین مشرف می شوند.
- طول مسیر تا شهر کاظمین ۲۰۵ کیلومتر و تا کربلا ۳۱۵ کیلومتر است.
- مهران تا کوت: ۸۲ – مهران تا دیوانیه : ۲۲۷ – مهران تا حله : ۲۳۸ – مهران تا بغداد : ۲۵۵ – مهران تا نجف : ۳۰۳ – مهران تا کربلا:۲۷۹ – مهران تا کاظمین: ۲۸۳ – مهران تا سامراء : ۴۴۴ – مهران تا سید محمد: ۴۰۹ – مهران تا طفلان مسلم : ۲۷۲
- فاصله مهران تا نجف
- فاصله مرز مهران تا نجف اشرف حدود ۲۹۸ کیلومتر است که البته با توجه به وضعیت راه ها و نیز شلوغی مسیر، احتمالا در اربعین حسینی این مسیر را طی زمان ۷ الی ۸ ساعت طی خواهید کرد.
- شهر مرزی مهران در منتهی الیه غربی استان ایلام قرار داشته و فاصله آن تا شهر ایلام ۸۵ کیلومتر می باشد.
- زائرانی که از این شهر وارد عراق می شوند پس از عبور از منطقه زرباطیه و شهر کوچک بدره وارد شهر کوت، نعمانیه، شوملی، دیوانیه و شامیه وارد شهر نجف می شود.
- طول این مسیر از پاسگاه مرزی زرباطیه تا بازرسی ورودی نجف ۳۰۲ کیلومتر می باشد.
- خسروی تا کوت : ۳۴۱ – خسروی تا دیوانیه : ۳۹۵ – خسروی تا حله : ۳۰۵ – خسروی تا بغداد : ۱۹۰ – خسروی تا نجف : ۳۸۰ – خسروی تا خانقین : ۱۰ – خسروی تا مقدادیه : ۱۰۲ – خسروی تا بعقوبه : ۱۳۰- خسروی تا کربلا: ۳۱۵ – خسروی تا کاظمین : ۲۰۳ – خسروی تا سامراء: ۳۲۶ – خسروی تا سید محمد:۲۹۱ – خسروی تا طفلان مسلم : ۲۸۱
- فاصله چزابه تا نجف
- از مرز چزابه تا نجف اشرف حدوداً ۳۹۰ کیلومتر فاصله است.
- زائران پس عبور از منطقه چزابه و شیب، مشرح، وارد شهر العماره، سپس شهر فجر و منطقه عفک، دیوانیه، شافعیه، شامیه و پس از بازرسی ابوصخیر وارد شهر نجف می شوند.
- فاصله شلمچه تا نجف
- از مرز شلمچه تا نجف اشرف حدود ۴۷۷ کیلومتر فاصله است. منطقه مرزی در غرب خرمشهر و نزدیکترین نقطه مرزی به شهر بصره در کشور عراق می باشد. مرز شلمچه جنوبی ترین مرز زمینی ایران و عراق بوده و فاصله آن تا خرمشهر ۱۵ کیلومتر و تا بصره ۲۰ کیلومتر می باشد. زائرانی که از این مرز وارد عراق می شوند پس از عبور از منطقه شلمچه و تنومه وارد شهر بصره شده و پس از آن به سماوه و نجف می رسند.طول مسیر از شلمچه تا نجف تقریباً ۴۶۰ کیلومتر می باشد.(شلمچه تا بصره : ۲۰ – شلمچه تا نجف ۴۶۰ – شلمچه تا کربلاء ۵۴۹ – شلمچه تا کاظمین دارای دو مسیر ۵۷۵ و ۶۲۱ کیلومتر – نجف تا کربلا: ۷۸ – نجف تا بغداد : ۱۶۱ – نجف تا بصره : ۴۶۷ – نجف تا حله : ۶۱ – نجف تا رمادی :۲۷۱ – نجف تا بعقوبه : ۲۲۷- نجف تا دیوانیه : ۷۵ – نجف تا کاظمین : ۱۸۰ – نجف تا سامراء: ۲۸۷ – نجف تاسید محمد: ۲۴۹ – نجف تا طفلان مسلم : ۱۱۶)
چند نکته مهم در رابطه با مرز ایران و عراق
در سال گذشته یکی از نکاتی که در مرز دیده می شد، همهمه و شلوغ کردن عده ای جلوی درب های خروجی در مرز کشورمان بود که این امر موجب فشار به برخی زن ها و کودکانی شده بود که در میان جمعیت بودند. به این نکته دقت فرمایید که کسی با هل دادن و ضربه زدن به این و آن، کارش پیش نمی رود و اگر همه زائران عزیز صبر کردن را سرلوحه کارشان قرار دهند، می توان از بروز حوادث ناگوار جلوگیری نمود. در مرز سرویس بهداشتی وجود دارد، اما جوابگوی جمعیت زیاد نیست. اگرچه در مواقع شلوغ اقدام به راهاندازی سرویس بهداشتی سیار میکنند که زائران عزیز در این امر مشکلی نداشته باشند. در مرز، امکانات خواب موجود است. بهتر است عصر یا اوایل شب خود را به مرزها برسانید و شب را آنجا بخوابید. سپس اوایل صبح برای خروج از مرز و ورود به کشور عراق اقدام نمایید. در ایام اربعین حسینی در مرزها از زائرین پذیرایی میشود، لذا اگر برای خود غذایی آماده نکرده اید، میتوانید از طعامهای نذری موجود در مرز استفاده نمایید. امکان سردی هوا در مرزها به خصوص مرز مهران وجود دارد. همین طور در خود عراق هم، سردی هوا محتمل است. پس لباس گرم حتماً به همراه داشته باشید. باتوجه به جدیت عراق در بحث ویزا، افرادی که ویزا تهیه نکردهاند، برای خروج به مشکل میخورند و آنطور که مسئولین اعلام کردهاند، به هیج وجه اجازه خروج به افراد بدون ویزا داده نمیشود. پس برای امنیت کشور خودمان هم که شده، ویزا تهیه نمایید.
خروج از مرز ایران و ورود به کشور عراق
شما پس از ورود به ناحیه مرزی عراق و بررسی گذرنامه هایتان توسط گیت های عراقی میتوانید وارد کشور عراق شوید و پس از آن خود را به وسایل حمل و نقل ( شامل سواری، ون، مینی بوس، اتوبوس و ماشین های باربری ارتش) برسانید. مقصد غالب این وسایل حمل و نقل، نجف اشرف است.

مرز چذابه
تنگه چذابه در جنگ ایران و عراق
تنگه چذابه در روند جنگ ایران و عراق یکی از پنج محور حمله عراق به ایران بود. ارتش عراق پس از سه روز درگیری در نوار مرزی چذابه در تاریخ ۳ مهر ۱۳۵۹ از تنگه چزابه عبور کرده و به طرف تپه های الله اکبر و بستان پیش رفتند. این منطقه در تصرف نیروهای عراقی قرار داشت تا اینکه در تاریخ ۸ آذر ۱۳۶۰ در جریان عملیات طریق القدس نیروهای ایرانی چذابه را باز پس گرفتند. در آستانه عملیات فتح المبین در تاریخ ۱۷ بهمن ۱۳۶۰ نیرو های عراقی با هدف به تأخیر انداختن عملیات فتح المبین و به منظور تصرف مجدد شهر بستان، با حمله به تنگه چذابه دست به عملیات متقابل زدند.در این عملیات ۱۰ روزه ارتش عراق که عملیات تنگه چذابه نام داشت صدام حسین رئیس جمهور عراق شخصاً در منطقه حضور یافت و هدایت عملیات را به عهده گرفت. این عملیات که تا ۲۷ بهمن ادامه داشت یکی از خونین ترین صحنه های جنگ ایران و عراق رخ بود و عراقی ها توانستند نخستین خاکریز نیروهای ایرانی را تصرف کرده و منطقه ای به عمق ۸۰۰ متر را با آتش کنترل کنند. در تاریخ ۱ اسفند ۱۳۶۰ چهار گردان از نیروهای سپاه پاسداران به فرماندهی حسن باقری طی عملیات امیرالمؤمنین یا جنگ چذابه از منطقه رملی شمال تنگه (تپه نبعه) وارد عمل شده و با یورش به نیروهای عراقی آنان را از تنگه چذابه دور کردند.