همسران مختار ثقفی
مختار بن ابی عبید ثَقَفی، رهبر یکی از قیام ها برای خون خواهی امام حسین (ع) و اهل طائف (شهری در جنوب شرقی مکه در کشور عربستان) بود. مختار ثقفی از تابعین بود یعنی از جمله مسلمانانی بود که با یک یا چند تن از صحابه پیامبر اکرم (ص) ملاقات یا مصاحبت داشته اند (یا آنها را درک کردهاند) ولی خود پیامبر (ص) را ندیده اند. مختار میزبانی مسلم بن عقیل، سفیر امام حسین (ع) را در کوفه بر عهده داشت و تا شهادت مسلم با وی همکاری کرد ولی هنگام واقعه کربلا در زندان عبیدالله بن زیاد بود. در جریان قیام مختار، بسیاری از قاتلان و مجرمان واقعه عاشورا به قتل رسیدند. برخی قیام او را با اذن امام زین العابدین (ع) میدانند و برخی بر عکس بر این باورند که بر اساس اسناد تاریخی امام سجاد اجازه ی قیام به مختار نداده است و به جای ایشان برادر امام سجاد (به نام عباس) این اجازه را داده است. مختار پس از ۱۸ ماه حکومت بر کوفه، به دست مصعب بن زبیر به قتل رسید. گفته می شود قبر مختار ثقفی ( که در واقع قبر منسوب به او است) در کنار مسجد کوفه نزدیک مزار مسلم بن عقیل قرار دارد.

قبر مختار ثقفی
مختار ثقفی دارای ۴ همسر بود :
- همسر اول مختار ثقفی : ام ثابت دختر سمره بن جندب که از وی دو فرزند مختار به نام محمد واسحاق متولد شد.
- محمد بن مختار
- اسحاق بن مختار
- همسر دوم مختار ثقفی : عمره دختر نعمان بن بشیر بود، که پس از مختار به دست مصعب کشته شد.
- همسر سوم مختار ثقفی : ام زید الصغری دختر سعید بن زید بن عمرو.
- همسرچهارم مختار ثقفی : أم الولید بنت عمیر بن رباح وی مادر ام سلمه بنت مختار بود. این دختر مختار به ازدواج عبدالله بن عبدالله بن عمر بن خطاب درآمد.
- ام سلمه
دیگر فرزندان مختار که مشخص نیست از کدام همسر مختار ثقفی بوده اند :
- عمر بن مختار که از شیعیان ری بود و در آنجا به بزازی مشغول بود. وقتی ابومسلم خراسانی بر اوضاع مسلط شد وی را والی ری کرد.
- ابوالحکم بن مختار
- جبر بن المختار
- أمیه بن المختار
- بلال بن مختار: شیخ طوسی از شخصی به نام بلال بن مختار نام میبرد که نام فرزند این بلال نیز مختار بوده است. گاهی از وی به نام هلال یاد شده است.
رفتار مصعب و عاقبت همسران مختار ثقفی پس از کشته شدن او
پـس از آنکه مصعب از کشتن اسیران همراه مختار فارغ شد، زنان مختار را احضار کرده و از آنها سوال پرسید :
ام ثابت دختر سمره بن جندب را گفت : عقیده ات درباره مختار چیست ؟ ام ثابت گفت : من آنچه را مى گویم که تو بگوئى. به همین دلیل مصعب او را آزاد کرد.
عمره دختر نعمان بن بشیر انصارى را گفت : تو چه میگوئى؟ عمره گفت : مختار بنده صالح خـدا بود. مـصعب هم عمره دختر نعمان بن بشیر را زندانی کرد و به برادرش عبدالله زبیر به دروغ نوشت، این زن را عقیده آن است که مختار پیغمبر بوده است!
عبدالله در پـاسخ به او نوشت : او را بکش.
مصعب هم عمره دختر نعمان بن بشیر را به شخصى بنام مطر سپرد تـا او را بکشد و او با سه ضربه شمشیر همسر مختار ثقفی را کشت. کشته شدن عمره، عاطفه افـراد را تـحریک کرد و زبان به اعـتـراض بر مصعب گشودند. در روایات آمده است که شعراء در این زمینه اشعـارى سرودند که از جمله عمربن ابى ربیعه قرشى اشعارى گفت که از آنها ابیات زیر است :
انّ من اعجب العجائب عندى … قتل بیضاء حرّه عطبول
قتلت هکذا على غیر جرم … انّ للّه درّها من قنیل
کتب القتل و القتال علینا … و على المحصنات جرّ الذیول
همانا شگفترین شگفتیها نزد من کشتن زن سفید چهره آزاده زیباى گردن کشیده است که بدون گناه کشته شد و خدا او را از میان کشته ها خیرش دهد.همانا کشتنت و کشته شدن بر ما و بر زنان پاک دامن واجب گشته است.
روایت دیگری از کشته شدن همسر مختار : عمره دختر نعمان بن بشیر
در روایات دیگری کشته شدن عمره دختر نعمان بن بشیر اینگونه آورده شده است که : مصعب عمره را، که همسر مختار بن ابی عبیده بود، در تنگنا قرار داد تا از مختار بیزاری جوید اما او نپذیرفت و به دستور مصعب گردن عمره زده شد و حتی آورده شده است که عمره دختر نعمان بن بشیر، اولین زن در اسلام بود که گردنش زده شد.
عبد الرحمن بن حسان درباره عمره گفته است: کشتن و کشته شدن را بر سر ما نوشته اند/ و بر دوشیزگان زیبا، دامن کشیدن و خرام را.