ماده مخدر پان پراگ چیست؟
پان نام مختصر ماده ای مخدر است که به مانند مواد مخدر دیگر با نام ها و حقه های مختلف به دست جوانان رسیده و آنها را به اعتیاد می کشاند. نام کامل پان، “پان پراگ” است و این ماده مخدر به صورت اشکال و بسته بندی های مختلف آدامس وارد ایران شده است. “پان پراگ” در کشورهایی نظیر اندونزی، مالزی، فیلیپین، چین، تایوان، کامبوج، ویتنام، لائوس، هند و پاکستان تولید می شود و قرن ها است که در این کشورها، پان به عنوان یک ماده نشئگی آور و در عین حال خوشبو کننده دهان مصرف میشود! پان چهارمین ماده مخدر پر مصرف در جهان بعد از تنباکو، الکل و کافئین است و حداقل ۱۰ درصد جمعیت دنیا در کشورهای آسیای جنوب شرقی و به ویژه هند و پاکستان پان را مصرف میکنند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته در هند، پاکستان و نپال، در حال حاضر بین ۲۰ تا ۴۰ درصد از جمعیت جوان این کشورها از مخدر پان پراگ استفاده میکنند. مخدر پان در واقع ترکیبی شبیه همان ماده مخدر معروف “ناس” دارد و تا چند سال پیش در بسته های پلاستیکی سبز تیره وارد ایران می شد. مخدر “پان پراگ” به عنوان خوشبو کننده دهان و در بستهبندی های آلومینیومی و کوچک با عکس هنرپیشه های هندی و پاکستانی وارد شده و با اسامی مختلفی مانند :
- تایتانیک
- آدامسی
- جی ال
- بی تی
- پان پراک
- بزاق
- نسوار
- مست کننده
- راجا
- ناس بهداشتی
- ناس خارجی
- پان عربی
- راجا عربی
- پان پتی
- والا خطرناک
- بمب
- دپی
- کوپر هندوستان
- ناس افغانی
- دندان سفت کن
- ملوان زبل
- پان اسفناج
- پان چایی
- سرحال کننده
- سیگار چرس
- ناس کابلی
- ویتامین
و غیره عرضه میشود.

انواع اشکال پان
تفاوت ناس و پان چیست؟
ناس از برگ های خشک درخت بتل (BETEL) و تنباکو که با آهک مخلوط و کوبیده شده، تهیه می شود و برای تهیه ماده مخدر پان پراگ، دانه های قرمز و درشت درخت بتل در برگ درخت بتل پیچیده می شود با تنباکو، آهک، خاکستر، ساخارین و اسانس های مختلف و افزودنی های غیرمجاز، طعم هایی مانند نعناع، ادویه جات معطر و اسانس های مختلف مخلوط می شود. حتی در برخی از انواع پان برای افزایش قدرت گیرایی و نشئهکنندگی و سرخوشی کاذب، ترکیبات مخدر یا توهم زای دیگری از جمله تریاک، حشیش و در مواردی ترکیبات شیمیایی دیگری از جمله ارسنیک و منیزیم و سرب به آن اضافه می شود و همان طور که اشاره شد، آدامس ها و خوشبوکننده های پان پراگ، هر چند این بار با اسم زیبا و فریب دهندهای وارد بازار کشور ما شده است، اما در حقیقت ترکیبی شبیه همان ماده مخدر ناس دارد. متاسفانه در برخی موارد افزودن داروهای روان گردان از قبیل اکستازی نیز در پان پراگ گزارش شده است.

نمونه هایی از مخدر پان
اثرات احتمالی و عوارض مصرف پان پراگ چیست؟
از جمله عوارض و اثرات مصرف مخدر پان می توان موارد زیر را نام برد :
- احساس سبکی
- گیجی و سرخوشی
- از دست دادن تعامل رفتاری و حرکتی
- ایجاد حرکات غیرطبیعی در چشم ها
- تغییرات محسوس در فشار خون
- افزایش ضربان قلب
- دندان قروچه
- لرزش
- اختلال خواب
- اضطراب و بی قراری
- افزایش درجه حرارت بدن
- وابستگی روحی روانی
- بیماریهای لثه و سرطان لثه : پان پراگ که حالا به صورت آدامس (جویدنی) و پاستیل (مکیدنی) وارد کشور میشود، به شدت برای لثه مضر است، چرا که نیکوتین آن به سرعت از طریق مخاط دهان جذب شده و باعث بد رنگی دندان ها میشود.
- پوسیدگی شدید دندان ها
- سرطان دهان و حنجره : مصرف مخدر پان، زمینهساز بروز سرطانهای دهان، حنجره و لثه میشود. آمارها نشان میدهد کشور هندوستان به دلیل مصرف زیاد مردم آن از این ماده، مقام دوم سرطان دهان را در دنیا دارد.
- سرطان روده بزرگ
- بیماری ها و نارسایی های کلیوی (به دلیل افزودن ساخارین به این مواد)
- افت تحصیلی در دانشآموزان : به دلیل حالت گیجی و نشئگی
به نقل از ماهنامه “ایران پاک مصرف” این ماده مخدر توسط نوجوانان و نوجوانان میتواند به عنوان مقدمهای برای ورود به مصرف دیگر موادمخدر خطرناک مطرح شود که زمینه گرفتاری و افتادن در دام اعتیاد را فراهم میآورد. آدامسها و خوشبوکنندههای پان پراگ هرچند این بار با نام قلمبه، سلمبهای وارد شدهاند ترکیبی شبیه همان مخدر ناس دارند؛ مخدر کثیفی که مرزنشینان شرق ایران و خراسانی ها و ساکنان قسمت هایی از آذربایجان، آن را که از افغانستان، پاکستان و هند وارد میشود ،خیلی خوب میشناسند. ناس یکی از کثیف ترین و تهوع آورترین موادی است که در دسته مخدرهای توهمزا قرار میگیرد و هرچند پلیس کشورهای مختلف آن را مخدری مانند سیگار محسوب میکند و داشتن آن جرم محسوب نمیشود، اما این ماده به خاطر نوع استفاده آن، مواد سازندهاش و نوع مصرف کنندگانش، در ایران یکی از مفلوک ترین و تو سری خورده ترین مخدرها به حساب میآید. دلیلی که مصرفکنندگان پان را به سمت آن میکشد، احساس گرمی، سرخوشی موقت، سبکی سر، گیجی و شادی کاذبی است که پس از مصرف آن دست میدهد، اما این ماده توهمزا، آنقدر ویرانکننده است که مضراتش را نمیشود شمرد.

نمونه هایی از مخدر پان پراگ
مخدر پان در هند و پاکستان
«پان» (paan) یا «پان پراگ»، یکی از مواد پرمصرف رایج در پاکستان ـ در کنار چاآلیا (chaalia)، گوتکا (gutkha) و نیسوار (niswar) است. شیوع مصرف این محصولات جویدنی ـ به ویژه چاآلیا و گوتکا ـ در بین جوانان پاکستانی به سرعت رو به افزایش است. این ماده در فرهنگ و سنت مردم هند به عنوان یک ماده خوشبوکننده و تمیز کننده دندان ها استفاده میشود. استفاده از پان، ریشه در فرهنگ هندی دارد. هندی ها معمولا این ماده را به عنوان نشانهای از مهمان نوازی برای مهمانان خود میآورند. علاوه بر این، به دانه درخت بتل در زبان اردو، سوپاری (supari) یا چاآلیا نیز گفته میشود که در مواردی توزیع پانپراگ با این اسامی نیز صورت میگیرد.
در موج باز بخوانیم:
- ترنس چیست؟
- سحر تبر کیست؟
- خز پارتی چیست؟
- استمهال-چیست؟
- ندا یاسی کیست؟
- آقای هزینه کیست؟
- رابطه سام اصغری و بریتنی اسپیرز
- کار نیکو کردن از پر کردن است یعنی چه؟
- شایعه ازدواج همایون شجریان و سحر دولتشاهی