روش و مراحل پلمپ دفاتر چیست؟
برای دریافت کد اقتصادی،دریافت کارت بازرگانی و برخی از فعالیت های دیگر شرکت؛ نیازمند پلمپ دفاتر هستید؛ به این معنا که همه اشخاص حقیقی و حقوقی که ثبت شرکت انجام داده اند؛ ملزم هستند که پلمپ دفاتر را انجام دهند. شما پس از اینکه دفاتر خود را پلمپ کنید و کد اقتصادی بگیرید، میتوانید مفاصا حساب مالیاتی خود را دریافت کنید. به عبارت ساده تر اولین قدم برای اثبات اینکه شرکت شما در امر مالیات شفاف است، ارائه این دفاتر لازم است و در صورتیکه دفاتر را ارائه نکنید و یا ایراد و نقصی در آنها وجود داشته باشد، از طرف اداره امور مالیاتی جریمه خواهید شد. بهتر است بدانید که پلمب دفاتر هزینه چندانی برای شرکت ندارد، پس بهتر است در اول سال مالی نسبت به پلمب دفاتر اقدام کنید تا مشکلات مالیاتی برای شما به وجود نیاید. در ادامه همین مطلب از موج باز نکات مرتبط با پلمپ دفاتر آورده شده است؛ با ما همراه باشید.
انواع دفاتر تجاری
به موجب ماده ۶ قانون تجارت ، هر تاجری به استثناء کسبه جزء ، مکلف است دفاتر ذیل را که دفاتر تجاری نامیده می شود تهیه و جهت حسن انجام امور تجاری در اختیار داشته باشد:
- دفتر روزنامه : دفتر روزنامه همانطور که از اسمش پیداست، مربوط به فعالیتهای روزانه تاجر است. تاجر باید تمامی دیون و مطالبات و صادرات و وارداتی که در هرروز انجام میدهد در این دفتر ثبت نماید.
- دفتر کل : دفتر کل دفتری است که تاجر باید کلیه معاملات را لااقل هفته ای یک مرتبه از دفتر روزنامه استخراج و انواع مختلف آن را تشخیص و جدا کرده هر نوعی را در صفحه مخصوصی در آن دفتر بطور خلاصه ثبت کند. (ماده ۸ قانون تجارت)
- دفتر دارایی
- دفتر کپیه یا اندیکس : دفتر کپیه نیازی به پلمپ و ثبت ندارد.
قانون تجارت ماده ۱۴ : دفاتری که تجار برای امور تجاری خود به کار میبرند، در صورتی که مطابق مقررات این قانون تنظیم شوند، بین تجار در امور تجاری سندیت خواهد داشت. در غیر این صورت علیه صاحب آن معتبر است.
تاجر مکلف است معاملات خود را در دفاتر یاد شده به ترتیب ثبت کند. تراشیدگی ، مخدوش نمودن و گذاشتن صفحات سفید بیش از اندازه به موجب ماده ۱۳ قانون تجارت ممنوع است.تاجر الزاماَ باید این دفاتر را حداقل تا ۱۰ سال نگه دارد.
ضرورت پلمپ دفاتر تجاری : جلوگیری از تقلب و وارد کردن بعضی از اقلام به تاریخ های بعد
ماده ۱۱ قانون تجارت مقرر می دارد : «دفاتر مذکور در ماده ۶ به استثناء دفتر کپیه قبل از آنکه در آن چیزی نوشته شده باشد توسط نماینده اداره ثبت(که مطابق نظامنامه وزارت عدلیه معین می شود)امضاء خواهد شد.برای دفتر کپیه امضای مزبور لازم نیست ولی باید اوراق آن دارای نمره ترتیبی باشد.در موقع تجدید سالیانه هر دفتر مقررات این ماده رعایت خواهد شد.حق امضاء از قرار هر صد صفحه با کسور آن دو ریال و بعلاوه مشمول ماده ۱۳۵ قانون ثبت اسناد است.»
بر اساس قانون ذکر شده، دفاتر روزنامه ، کل و دارایی و همچنین هر دفتری که داشتن آن را وزارت دادگستری لازم بداند، باید پیش از آنکه چیزی در آن نوشته شود ، به وسیله نمایندگان اداره کل، ثبت ، مهر و پلمپ شود. صفحات دفاتر فوق باید دارای شماره ترتیب اعم از : “ردیف” یا “مترادف” بوده و “نخ کشی شده” باشد.
سپس متصدی امر کلیه صفحات آن را شمارش و به مهر مخصوص ممهور می نماید و تعداد صفحات را در ابتدا و انتهای آن با تصریح به اسم و مشخصات تاجر صاحب دفتر ، قید و اعداد را با تمام حروف نوشته و دو طرف آن را با مهر سربی که وزارت دادگستری تهیه نموده پلمپ می کند.
- نکته مهم ۱ : معمولا برای آنکه دفاتر روزنامه و کل خط خوردگی پیدا نکنند، ابتدا به عنوان چرک نویس تنظیم میشوند و پس از اینکه از درستی مبالغ و اطلاعات اطمینان حاصل شد، وارد دفاتر اصلی میشوند.
- نکته مهم ۲ : کلیه معاملات و صادرات و واردات در دفاتر مذکور باید به ترتیب تاریخ در صفحات مخصوص نوشته شود.
- نکته مهم ۳ : طبق قانون تمامی شرکت ها باید دفتر روزنامه و دفتر کل خود را پلمپ کنند.
- نکته مهم ۴ : برای پلمپ دفاتر از۱۵ فروردین هرسال تا ۲۹ اسفند همان سال زمان دارید که البته معمولا به روزهای پایانی سال موکول میشود.
- در صورتیکه پس از اتمام سال مالی دفاتر شرکت مفقود شده باشند (اعم از دزدی و سرقت) یا به هر دلیلی دردسترس نباشند؛ طبق قوانین مالیاتی با “نامه دریافتی از کلانتری” و “مراجع قضایی مربوطه” می توان نسبت به دریافت دفاتر قانونی اقدام نمود.
- در شهرهایی که دلیل تغییر پلاک واحدها از حالت قدیمی به جدید اتفاق افتاده است، باید سریعتر تغییر آدرس آگهی شود. درنظر داشته باشید که مسئولیت “نرسیدن دفاتر به شما درموعد مقرر” در هر حالتی فقط بر عهده خود شماست.
نکات مهم در خصوص علت پلمپ دفاتر
- دفاتری که پلمپ نشده باشند، بین تجار قابل استناد نیست. پس برای این که در آینده به مشکل نخورید، حتما دفاتر خود را پلمپ کنید.
- حتی در صورتی که شرکت هیچ فعالیتی نداشته باشد، پلمپ دفاتر اجباری است! حتی وقتی عدم فعالیت خود را ثبت کرده باشید.
پلمپ دفاتر توسط مرجع ثبت شرکت ها، به صورت زیر انجام میگیرد :
- ابتدا تمام صفحات شماره گذاری میشود.
- سپس شماره ثبت شرکت در آن وارد شده و مهر اداره ثبت شرکت ها در آن درج میشود. به این صورت، امکان هیچ گونه جابجایی و تغییر اطلاعات وجود نخواهد داشت.
- در پایان هر سال مالی هم شرکت باید این دفترها را به اداره مالیات تحویل دهد. حتی اگر فعالیتی نداشته باشد و دفتر سفید باشد.
- اشخاص حقیقی و حقوقی باید سال مالی و ماه مالی و روز مالی را مشخص کنند و یک آدرس دقیق جهت دریافت دفتر در سامانه وارد کنند.
نکته : دفترهایی که برای اشخاص در دسترس است دفاتر پنجاه برگ، صدبرگ و دویست برگ است. اما اگر از شرکتهایی هستید که معاملات زیادی دارید، از ابتدا دفتر دویست برگ سفارش دهید تا مجددا مجبور به پلمب دفاتر نباشید.
آدرس سایت : irsherkat.ssaa.ir

- پس از تکمیل اطلاعات در سامانه، و زدن دکمه «پذیرش نهایی» از رسید پذیرش نهایی و اظهارنامه پلمپ دفاتر تجاری پرینت بگیرید.
- پس از تایید توسط کارشناس اداره ثبت شرکت ها، میتوانید از طریق پیگیری درخواست، هزینههای لازم را به صورت اینترنتی پرداخت نمایید.
- پس از انجام این مراحل، دفاتر پلمپ شده توسط پست پیشتاز به همان آدرسی که در سامانه وارد کردهاید ارسال میشوند.
*** سال منظور تاریخ شروع دوره مالی است که در اساسنامه شرکتتان قید شده است.
هزینه و مدارک لازم برای پلمپ دفاتر قانونی سال ۹۸ شامل موارد زیر است :
- کارت تصویر ملی مدیر عامل
- آگهی تاسیس
- آگهی آخرین تغییرات
- و پر کردن اظهارنامه پلمپ در سایت
- هزینه حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان (هزینه پاکت ۸٫۵ تومان و هزینه ثبت پست ۶٫۹ تومان)
در موج باز بخوانیم :