کینوا چیست؟ (گیاه کینو-آ)
کینوا (کینو-آ) نوعی گیاه با دانه های خوراکی است اما جزو غلات نیست و به خانواده اسفناج شباهت دارد. کینوا در آمریکای جنوبی (به خصوص کشورهای پرو، اکوادور و بولیوی) میروید و اکنون نیز در آمریکای جنوبی در سطح وسیعی در حال کشت است. برخی کینوا را به نام های برنج اینکا یا خاویار گیاهی نیز می نامند. گیاه کینوا امروزه مورد توجه بسیاری از گیاهخواران و همچنین اکثر افرادی که به دنبال تغییر سبکزندگی خود هستند قرار گرفته است. کینوا نسبت به برنج سبکتر بوده و راحتتر از برنج هضم میشود به همین دلیل جایگزین مناسبی برای برنج به شمار میرود. در دهه اخیر کینوآ به عنوان یکی از «دانههای باستانی» و جایگزین سالمتر و جذابتر گندم در کشورهای غربی شناخته شده است. گیاه کینوا، گیاهی مقاوم به شرایط کمآبی و شوری است. میزان برداشت آن در هکتار با توجه به شرایط کشت دو تا شش تن میباشد. کینوآ گلوتن ندارد و به سادگی هضم میشود. به دلیل داشتن مواد غذایی فراوان نسبت به حجم و هضم ساده، ناسا این محصول را به عنوان یکی از محصولات آزمایشی برای سفرهای بلند مدت فضایی در نظر گرفته است.
خواص کینوا خام
دانههای کینوا منبعی غنی از پروتئین، منیزیم، فیبر، فسفر، ویتامین B1، B2، B6، B9 پتاسیم، آهن و … بوده و ۹ آمینو اسید ضروری را داراست. کینوا بسیار خوش هضم و منبع غنی از امگا۳ نیز هست. کینوآ خام و نپخته دارای ۱۳٪ آب، ۶۴٪ کربوهیدرات، ۱۴٪ پروتئین، ۶٪ چربی است. تحقیقات نشان داده است که ۱۰۰ گرم کینوآ خام در روز منبع غنی برای پروتیین، فیبر غذایی، ویتامین ب و مواد مغذی معدنی است.
خواص کینوا پخته
کینوآ پخته، (که معمولاً هم صورت پخته مصرف میشود)، دارای ۷۲٪ آب، ۲۱٪ کربوهیدرات، ۴٪ پروتئین، ۲٪ چربی است. مواد مغذی کینوآ پس از پختن به صورت محسوسی کاهش پیدا میکند.۱۰۰ گرم کینوآ پخته ۱۲۰ کالری دارد و منبع غنی منگنز و فسفر است (به ترتیب ۳۰٪ و ۲۰٪ نیاز روزانه) و همچنین شامل کمی فیبر غذایی(۱۰–۱۹٪ نیاز روزانه) و سایر مواد مغذی معدنی از جمله آهن، روی و منیزیم است.
کینوآ در ایران
در سال ۱۳۸۷، مؤسسه اصلاح تهیه نهال و بذر، با واردات بذر کینوا تنها توانست عملکرد یک تن در هکتار داشته باشد که موفقیتآمیز نبود. در سال ۲۰۱۳ که سال کینوآ نامگذاری شده بود، فائو برخی ارقام این گیاه را به هشت کشور منتقل کرد که ایران یکی از این کشورها بود عملکرد چهار تنی در آب شیرین بهدست آمد. در حال حاضر در ایران تلاش میشود کاشت این گیاه در مناطق شور صورت گرفته و افزایش عملکرد به دست آید. کینوآ بهعنوان ماده غذایی مجاز برای افرادی که به گلوتن موجود در گندم حساسیت دارنداستفاده میشود و در حال حاضر از این گیاه برای تولید آرد، غنی کردن آرد، گندم، تولید بیسکوئیت و پاستا استفاده میشود.

کینوا چیست؟
تفاوت کینوا سفید، قرمز و سیاه
مانند سایر غلات، کینوا هم در رنگ های مختلف وجود دارد. کینوا سفید بیشتر از بقیه در دسترس است و در واقع یک رنگ مایل به زرد دارد که به آن کینوا طلایی هم گفته می شود. در واقع همه انواع کینوا دانه های یکسانی هستند و تفاوت کینوا سفید، قرمز و سیاه از نظر مواد مغذی اندک است. تفاوت کینوا سفید، قرمز و سیاه از نظر ارزش غذایی کم است ولی در طعم، بافت و زمان پخت متفاوت هستند.
- کینوا سفید ظریف ترین و سبک ترین بافت را دارد و بعد از پخت نرم تر از انواع دیگر کینوا است.
- کینوا قرمز که بعد از پخت بیشتر به قهوه ای روشن تبدیل می شود، طعم شیرین تری دارد و بافت آن هنگام جویدن بیشتر حس می شود. کینوا قرمز تا حدودی از نظر طعم و بو شبیه فندق است. کینوا قرمز برای تهیه سالاد سرد انتخاب بهتری است زیرا شکل خود را بعد از پخت حفظ می کند.
- کینوا سیاه عطر و طعم خاکی تری دارد و کمی شیرین مزه تر از کینوا سفید است و رنگ سیاه خود را بعد از پخته شدن حفظ می کند.
با وجود اینکه تفاوت اندکی در عطر و طعم انواع رنگ های کینوا وجود دارد ممکن است بافت و طعم یکی از آنها شما را برای یک غذای خاص بیشتر تحت تأثیر قرار دهد.
طرز پخت کینوا

کینوا پخته شده