گاندو تمساح ایرانی
گاندو یا تمساح پوزه کوتاه با نام علمی “Crocodylus palustris” نوعی کروکودیل بومی شبه قاره هند و مناطق اطراف است که در کشورهای هند، بنگلادش، پاکستان، ایران، سریلانکا و برمه زندگی میکند.گاندو تنها کروکودیل بومی موجود در پاکستان و ایران است و بزرگ ترین خزنده این دو کشور محسوب می شود. همچنین گانو به عنوان پرشمارترین کروکودیل در هندوستان شناخته می شود.گاندو در حالت کلی در ایران با نام تمساح ایرانی و در بلوچستان با نام گوند شناخته می شود. معنی “گوَند” در زبان بلوچی کوتاه و کوچک جثه است و گوندو یعنی “کوتاهه” که به پوزه کوتاه این جاندار اشاره دارد.
همچنین بخوانید : سریال گاندو
زیستگاه اصلی تمساح گاندو در ایران، ۳۸۰ هزار هکتار مساحت دارد که بخشی از آن در چابهار و بخش دیگر آن در شهرستان سرباز قرار دارد. این مناطق با نام منطقهٔ حفاظت شدهٔ گاندو تحت حفاظت سازمان محیط زیست ایران قرار دارند. بیشتر تمساح های گاندو در برکه های میان راسک و باهوکلات و باتلاقهای دلگان و کلانی (در جنوب استان سیستان و بلوچستان) متمرکز هستند. تعداد گونه گانو در ایران حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ رأس برآورد میشود. در گذشتههای دور قلمرو زیستی تمساح گانو تا سواحل جنوب عراق نیز امتداد داشته است.

در این منطقه رابطه مردم بومی با گاندوها بسیار خوب است. آنها این حیوان را مقدس دانسته و از آسیب رساندن به گاندوها خودداری میکنند و حتی در زمان خشکسالی برای انتقال گاندوها از برکه های خشک شده به برکه های پرآب تر و تأمین غذای گاندوها اقدام میکنند. در نتیجه خطری از ناحیه انسان گاندوها را تهدید نمیکند و تاکنون شکار این حیوان در ایران مشاهده نشده است.
مشکل اصلی گاندو در این منطقه خشکسالی و کم آبی است که پناهگاه و غذای گاندوها را از آنها میگیرد. به ویژه نوزادان گاندوها که به بی آبی و گرما حساس ترند و همچنین در معرض خطر حمله حیوانات دیگر مثل پرندگان شکاری، مرغان ماهیخوار، بزمجه، سگ، روباه و شغال قرار دارند.
در موج باز بخوانیم: