گسل ماهدشت کجاست؟
ماهدشت شهری است در استان البرز ایران. یکی از شهرهای کرج با جمعیت ۵۵۰۰۰ نفری و مساحت ۶۱۱۶/۷ هکتار در ۱۸ کیلومتری جنوب غربی کرج. ماهدشت بهخاطر آبوهوای خوش از دیر باز مورد توجه خاندان رژیم سابق قرار داشت و یکی از تفرجگاههای استان بوده که در حال حاضر با ۲۷۰۰ هکتار زمین کشاورزی یکی از قطبهای کشاورزی استان میباشد. با وجود منطقهٔ صنعتی، ماهدشت از مناطق مستعد سرمایهگذاری شهرستان کرج میباشد. از نظر موقعیت جغرافیایی از موقعیت مطلوبی برخوردار است زیرا، از یک طرف بر سر راه ترانزیت تهران، کرج و اشتهارد واقع شده است که این محور در ادامهٔ خود به استانهای قزوین، همدان، کرمانشاه و کردستان مرتبط است و از طرف دیگر محوری که از طریق شهریار به استان مرکزی متصل میگردد. این شهر در مجاورت فرودگاه پیام و منطقهٔ ویژه اقتصادی پیام واقع شدهاست. این شهر پیش از این مردآباد و در زمان حکومت پهلوی، شاهدشت نام داشت. با قرار گرفتن ماهدشت جز استان البرز نام این شهر تغییر یافت و اکنون به نام ماهدشت خوانده میشود.
آخرین وضعیت گسل ماهدشت
- ۲ دیماه ۱۳۹۶
محمد شکرچی زاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم اعلام کرد که گسل ماهدشت فعال است و منطقه زلزلهزده هنوز لرزهخیز بوده و به ثبات نرسیده است. توصیه ما به شهروندان استانهای البرز و تهران این است که کماکان هوشیاری خود را حفظ کنند. وی افزود: با توجه به سابقه تاریخی زلزلههایی که در منطقه البرز و تهران در سالیان گذشته رخ داده است برداشت کلی این است که روزهای انتظار و سپریکردن بحران حاصل از زلزله احتمالی ممکن است طولانی شود، به همین دلیل باید صبور باشیم و ارایه نتیجه نهایی را به برداشت هایی که در روزها و هفته آتی از دستگاه های شتاب نگار میگیریم، موکول کنیم.
- ۳۰ آذر ۱۳۹۶
گسل ماهدشت احتمالا با توجه به تهاتری که با گسل های دیگر همچون گسل ایپک و اشتهارد دارد باعث زلزله بزرگ تری در تهران و البرز شود. محمد شکرچیزاده با اشاره به زلزله ۲۹ آذر در تهران و البرز و بیان اینکه ” این زلزله نتیجه فعال شدن گسل ماهدشت در جنوب کرج بود” اظهار کرد: گسل ماهدشت در کنار گسل های ایپک و اشتهارد با بزرگای ۷ تا ۸ ریشتر واقع شده و احتمال زیادی وجود دارد که آنها را فعال کند. وی با یادآوری اینکه حداکثر شتابی که دریافت کردیم از ایستگاه مرز آباد کرج با شتاب ۱۹۶ سانتیمتر بر مجذور ثانیه بوده که نزدیک دو دهم شتاب ثقل را دارد که شتاب نسبتا بزرگی است، تاکید کرد: چنانچه گسل ایپک و اشتهارد بر اثر گسل ماهدشت فعال شده باشند، خطر جدی تهران و البرز را تهدید میکند.
به دنبال زلزله ملارد – مشکین دشت با بزرگای ۵٫۲ ریشتر که شامگاه چهارشنبه ۲۹ آذرماه مناطق وسیعی از تهران و البرز و دیگر استانهای همجوار را لرزاند، از سوی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی اکیپ تخصصی به منطقه اعزام شدند. این تیم تحقیقاتی مطالعات خود را در دو حوزه “بررسی جنبههای زمینشناسی ساختمانی و “تکتونیکی مرتبط با گسل مسبب و یافتن شواهد رو زمینی” و “مطالعه شواهد غیرمستقیم تاثیر زمینلرزه بر منابع آبهای زیرزمینی و غیره” متمرکز بوده است. پژوهش مقدماتی بررسیهای زمینشناسی زلزله در گستره “مه لرزهای” زمینلرزه ۲۹ آذر ماه ۱۳۹۶ ملارد از سوی دکتر شهریار سلیمانی آزاد، علیرضا شهیدی، رضا سلامتی، فریبرز قریب، رضا شهبازی، نویری و نیره صبور منتشر شد که به این شرح است:
بر اساس این گزارش در ساعت ۲۳ و ۲۷ دقیقه چهارشنبه ۲۹ آذر ۹۶ زلزله ای به بزرگای ۵٫۲ در عمق حدود ۱۰ کیلومتری زمین مرز استان البرز و تهران را لرزاند. مرکز زلزله در طول جغرافیایی ۵۰٫۹۶ و عرض جغرافیایی ۳۵٫۶۹ در ۱۶ کیلومتری کرج و ۳۹ کیلومتری تهران واقع شده است. بررسیهای اولیه حاکی از آن است که گسل ماهدشت – جنوب کرج گسله مسبب زمینلرزه بوده است.
پهنه گسلی ماهدشت- جنوب کرج
این گسل نخستین بار توسط سلیمانی و حسینی (۱۳۷۷) و با بهرهگیری از دادههای جدید خورد لرزهخیزی، پژوهشهای ریختزمین ساختی و بررسیهای ژئوالکتریکی معرفی شد. پهنه گسلی ماهدشت- جنوب کرج دارای درازای دست کم ۳۰ کیلومتر، راستای شرقی، شمال شرقی، غربی- جنوب غربی و شیب تند عمدتا رو به جنوب- جنوب شرقی است. با این وجود ویژگیهای ریختشناختی “پرتگاه گسل” بخش شرقی این پهنه گسلی نشانگر هندسهای متفاوت است، به طوری که در گستره مشکین آباد ریخت شناسی “پرتگاه گسل” گویای صفحهای با شیب تند و رو به شمال است. تفاوت در جهت شیب صفحات گسلی پرشیب و از این رو تفاوت در بلوک گسلی فرسایش یافته را میتوان از ویژگیهای هندسی-کینماتیکی پهنههای راستالغز برشمرد.
سازوکار گسله ماهدشت- جنوب کرج فشاری همراه با مولفه راستالغز است و میتوان این گسله را ادامه شرقی گسله جنوب اشتهارد از پهنه گسلی ایپک برشمرد. بر روی عکسهای هوایی اثرات دگرشکلی سطحی ادامه خاوری این گسله را میتوان در بادزن آبرفتی رودخانه کرج به صورت نردبانی دنبال کرد. قطعه قطعه بودن گسله ماهدشت- جنوب کرج در یک سامانه نردبانی و عدم تظاهر سطحی کاملا یکپارچه آن در کنار شیب بسیار کم نهشتههای کواترنری متاثر از جنبشهای گسله یادشده، میتواند گویای چیرگی مولفه حرکتی راستالغز نسبت به مولفه شیب لغز بر روی این سامانه گسلی باشد.
با این وجود، شکلگیری نسل جوانتری از بادزنهای آبرفتی کوچکتر بر روی بخش میانی بادزن آبرفتی کرج را میتوان نشانهای از وجود مولفه شیب لغز بر روی گسله ماهدشت-جنوب کرج برشمرد که مسبب ایجاد تغییر در گرادیان هیدرولیکی سطحی بوده است. در این گستره، به سبب عملکرد مولفه شیب لغز بر روی این پهنه گسلی بلوک شمالی فرایش (بالا آمدگی) یافته است که اثر آن را میتوان در فروکاوی بیشتر آبراههها بر روی آن مشاهده کرد. فروکاوی متفاوت به ثبت رسیده در نهشتههای پلایو- کواترنری رودخانهها به هنگام گذر از پهنههای ساختاری نشان از عملکرد فرایش جنبا داشته و تفاوت در میزان این پارامتر در آبرفتهای هم سن و در فاصله نسبتا یکسان از پیشانی کوهستان گسلی (و یا دیگر پهنههای ساختاری جنبا) معنادار بوده و گویای تغییرات آهنگ فرایش است.
از این رو فرایش بیشتر به ثبت رسیده در ریخت ساختهای گستره جنوبی کرج (نسبت به گسترههای غربیتری همچون کردان) میتواند در پیوند با عملکرد مولفه شاقولی ساختارهایی همچون گسلههای ماهدشت- جنوب کرج و یا عملکرد مولفه شاقولی مجموع ساختارهای متمرکز در این نقطه صورت پذیرفته باشد. به طور کلی، بر پایه میزان فروکاوی رودخانه کرج و نهشتههای کواترنری پسین، آهنگ فرایش گستره یاد شده ۰٫۸ تا ۱٫۱ میلیمتر در سال برآورد شده است. علاوه بر تظاهر سطحی بخشی از گسله ماهدشت- جنوب کرج که بر روی عکسهای هوایی مقیاس ۱:۵۵۰۰۰ قابل شناسایی است، شواهدی همچون شکلگیری نسل جوانتری از بادزنهای آبرفتی کوچکتر در بادزن آبرفتی کرج و نیز تغییرات فروکاوی رودخانه کرج در آبرفتهای جوان را میتوان از دیگر علل جنبایی گسله ماهدشت- جنوب کرج برشمرد. در مجموع، گسترش پهنه گسلی ماهدشت- جنوب کرج را میتوان از غرب شهر ماهدشت تا مناطق جنوبی و جنوب شرقی شهر کرج بر روی عکسهای هوایی (که با توجه به زمان عکسبرداری در سال ۱۹۵۵ میلادی، نشانگر دستخوردگی کمتری در سطح زمین است) ردیابی کرد. در غرب و شمال ماهدشت و در محل تغییر مسیر رودخانه شور (که به طور کلی از سوی غرب به شرق جاری است) به شمالی- جنوبی، اثر سطحی این گسله کنترلکننده موقعیت مکانی تعدادی از آبراهههای جوان و جاری در راستای آن است.