ان اف سی NFC چیست؟
اگر اخیرا گوشی هوشمند (Smart phone) خریده باشید در بخش ویژگیهای آن با عبارت NFC یا RFID برخورد کرده اید. حال باید دید NFC و RFID چیست؟ ان اف سی (NFC) مخفف Near Field Communication است که معنی ارتباط در فاصله نزدیک میدهد. اگر به گذشته برگردیم زمانیکه گوشی ها مجهز به روش انتقال اطلاعات از طریق بلوتوث شدند همین معنی را میداد. یعنی شما با روشن کردن بلوتوث های گوشی های خود و قراردادن دو گوشی در فاصله حداکثر ۱۵ متری از یکدیگر (که البته فاصله ممکن بود بر اساس گوشی های مختلف متفاوت باشد) می توانستید اطلاعات را از یک گوشی به گوشی دیگر منتقل کنید. NFC هم دقیقا مانند بلوتوث پروتکل انتقال اطلاعات یا به عبارت دیگر استانداردی برای انتقال اطلاعات (مجموعه ای از استانداردهای مخابرات بی سیم، در فاصله های بسته و کوتاه) است با این تفاوت که فاصله برای انتقال نباید بیش از ۱۰ سانتی متر باشد. NFC تکنولوژی نیست چرا که تازه اختراع نشده و مفهوم جدیدی از تکنولوژی یا الکترونیک نیست بلکه “ان اف سی” استانداردی است که از امواج رادیویی استفاده میکند. NFC برای ارتباط وایرلس بین دستگاه هایی که قابلیت آن را دارند بوده و روی باند فرکانسی ۱۳٫۵۶ مگاهرتز تنظیم شده و می تواند دیتا را با سرعت بین ۱۰۶ تا ۴۲۴ کیلوبیت در ثانیه جابجا کند. ان اف سی بعد از پیاده سازی در موبایل ها٬ لپتاپ ها و سایر وسایل هر روز بیشتر و بیشتر مورد توجه قرار گرفته و گفته می شود که در آینده نزدیک ان اف سی بیشترین تاثیر را در نحوره استفاده ما از موبایلهایمان خواهد داشت. از خرید تا برقراری ارتباط با دوستان و یا قفل کردن وسیله نقلیه تان همه به نوعی وابسته به این تکنولوژی خواهند بود. NFC قدرت شناسایی و تجزیه و تحلیل اطلاعات را ندارد و در صورتیکه نیاز به این کار باشد باید از اپلیکیشنهای مرتبط یا سیستم عامل استفاده کرد.
RFID چیست؟
RFID که مخفف (Radio Frequency IDentification) نسخه قدیمی تری از NFC است. امواج RFID می توانند بُرد بیشتری داشته باشند اما تفاوتش با NFC یک طرفه بودن آن است یعنی RFID تکنولوژی خواندن یک طرفه است. این در حالیست که NFC امکان برقراری ارتباط دو طرفه را به وجود می آورد و انتقال عکس و برقراری اتصال بین دستگاهها، رایج ترین کاربرد ان اف سی می باشد.

کاربرد RFID
کاربرد NFC و تفاوت NFC با RFID
همانطور که گفته شد، RFID ارتباطی یک طرفه اما با برد بیشتری از NFC است و با استفاده از RFID اگر به عنوان مثال، شما در حال عبور از عوارضی باشید به صورت اتوماتیک دستگاه پردازنده عوارض، RFID شما را تشخص داده و عوارض به صورت خودکار کسر شده و شما بدون توقف به مسیر خود ادامه میدهید در صورتیکه برد NFC کمتر بوده و ۴ اینچ (حدود ۱۰ سانتی متر) است و برای کاربرد های حساس مانند موارد استفاده از کارت اعتباری و یا ورود به محل های امنیتی کارآمد است.

پرداخت عوارض با RFID
روش کار در NFC / تگ NFC (ان اف سی) چیست؟
برای استفاده از NFC ما دو مدل دستگاه داریم. یک دستگاه فعال (اکتیو / Active ) و یک دستگاه غیر فعال (پسیو / Passive). دستگاه فعال به دستگاهی گفته میشود که برای کار کردن نیاز به برق دارد (که در گوشی توسط باتری آن تعمین میشود) و دستگاه غیرفعال یعنی در خود برق ندارد و در صورت نیاز به استفاده باید برق به آن برسد. این دستگاههای غیر فعال تگ (tag) نام دارند که به آنها تگ ان اف سی (NFC Tag) گفته میشود و برق مورد نیاز خود را از دستگاه فرستند یا گیرنده اطلاعات تامین میکنند. (البته تگ هایی که در خود برق داشته باشند هم موجود هستند اما به صورت معمول تگ هایی که در بازار برای مصرف عموم هستند بدون برق و غیر فعال هستند.) از آنچه گفتیم مشخص است که شما برای اینکه بتوانید از NFC استفاده کنید نیاز به استفاده از واسطی به نام تگ دارید. تگ میتواند اطلاعات مورد نظر شما را دریافت و ذخیره کرده و سپس به دستگاه دیگری منتقل کند. به عنوان مثال شما میتوانید اطلاعات یک محصول ( مثلا کفش ، روسری ، کتاب یا هرچی ) را به یک تگ انتقال دهید و سپس شخصی که دارای گوشی هوشمند مجهز به NFC است میتواند با نزدیگ کردن گوشی خود به تگ، با تگ ارتباط برقرار کرده و اطلاعات درون آن را دریافت کند. (با نزدیک شدن گوشیها به تگ ، برق آن تامین شده و انتقال اطلاعات ممکن میشود.)
روش تامین برق تگ NFC توسط گوشی هوشمند
یک آنتن(سیم پیچ) در گیرنده و یک آنتن در فرستنده وجود دارد. منظور از گیرنده و فرستنده تگ NFC و گوشی هوشمند است که در صورته انتقال اطلاعات از گوشی به تگ، گوشی فرستنده و تگ گیرنده است. زمانیکه که شما گوشی را نزدیک تگ NFC می کنید، میدان مغناطیسی سیم پیچ اولیه به سیم پیچ درون Tag القا شده و تبدیل به ولتاژ میشود، اون ولتاژ برای تامین انرژی Tag استفاده شده و تبادل اطلاعات شروع میشود . مطابق شکل زیر :

روش انتقال برق از گوشی به تگ ان اف سی
در شکل زیر نمونه ای از تگ ان اف سی NFC را می بینید.

عکس نمونه ای از تگ nfc
داخل تگ NFC ان اف سی یک آنتن (سیم پیچ) ، یک عدد چیپ حافظه و یک کنترلر قرار دارد :

داخل تگ nfc
کدام وسیله ها مجهر به ان اف سی هستند؟
بیشتر تلفن های هوشمند و تعدادی از لپتاپ های جدید دارای چیپ ان اف سی می باشند. لیست کاملی از ابزارهای مجهز به اِنافسی توسط سایت دنیای اِنافسی فراهم شده است. Google nexux, HTC, Blackberries و بسیاری دیگر از وسایل هم اینک مجهز به این تکنولوژی می باشند. چیپ های اِنافسی در “تگ” ها نیز جاسازی شده اند و نشان می دهد که دستگاه های شما با کدام یک می تواند ارتباط برقرار کند.
کاربردهای NFC
ان اف سی بیشتر از هر چیزی با “کیف پول موبایل” در ارتباط است. ایده ای که تلفن هوشمند شما را جایگزین پول نقد و کارت های اعتباریتان خواهد کرد. بدین ترتیب با یک تپ بر روی موبایل می توانید پول خرید خود را پرداخت کنید. Google Wallet یا کیف پول گوگل یک مثال در این مورد است. شما می توانید اطلاعات کارتهای اعتباری خود را در گوگل والت ذخیره کنید و یک “کارت بانکی مجازی” دریافت کنید و با آن تمام خریدها و هزینه های خود را پرداخت کنید.
علاوه بر پرداخت با موبایل کاربردهای دیگر اِنافسی عبارتند از:
- پرداخت پارکومتر ، بلیط مترو ، اتوبوس و … (با ان اف سی NFC گوشی شما تبدیل به کارت اعتباری شده و دیگر نیازی به حمل انواع کارت بانکی و مترو و اتوبوس نیست.)
- دریافت بلیط یا کارت پرواز
- باز و بسته کردن درها(درب منزل یا خودرو). به عنوان مثال بیامدبلیو دارای کلیدهای مجهز به اِنافسی می باشد. و یا برای ورود و دسترسی فیزیکی به اتاق ها در ادارات و دانشگاه ها می توان از اِنافسی موبایل استفاده کرد و با نزدیک کردن تلفن هوشمند با محل مورد نظر در را باز کرد.
- دانلود اطلاعات. شرکت های تبلیغاتی و بازرگانی از چیپ های اِنافسی برای فروش کالا و محصولاتشان بهره می برند که از کد QR به مراتب ساده تر است.
- بلیط های مترو و اتوبوس و ژتون غذا در دانشگاه همگی نمونه هایی از کارت های مغناطیسی هستن که اساس کار NFC هست.
- با ان اف سی NFC می توانید بین دو گوشی که نزدیک به هم هستند فایل جابجا کنید. نمونه : اندروید بیم / Android Beam )
- با ان اف سی NFC امکان انتقال صدا از گوشی به یک اسپیکر بلوتوث را دارید.
- با استفاده از تگ ان اف سی می توانید گوشی خود را کنترل کنید. (کافی است یک تگ NFC را برنامه ریزی کنید که زمانیکه روی آن ضربه زدید ، وای فای گوشی روشن یا خاموش شود، صدای گوشی یا روشنایی صفحه گوشی کم یا زیاد شود. توجه داشته باشید برنامه ریزی تگ با اپلیکیشن های مخصوص قابل انجام است.)
- با ان اف سی NFC می توانید یخچال ، ماشین لباسشویی و بقیه لوازم خانگی مجهز به NFC را کنترل کنید. (مثلا با نزدیک کردن تگ ان اف سی به ماشین لباسشویی و برنامه ریزی کردن آن ، ساعت در ساعتی مشخص شروع به کار کرده و یا خاموش شود.)
- استفاده از ان اف سی در تبلیغات / پوسترهای شهری. (به عنوان مثال اگر یک پوستر تبلیغاتی علامت NFC داشته باشد، با نزدیک کردن گوشی به پوستر مثلا ممکن است نزدیکترین شعبه شرکت یا فروشگاه تبلیغ شده را به شما اطلاع رسانی کند.)
شاید این نوع از ارتباط میدان نزدیک (NFC) جدید و نوآورانهای نبوده و یا فقط نسخه متفاوتی از RFID (سیستم پرداخت غیرتماسی) است اما تاثیر NFC بر تسریع فعالیتهای مالی کوچک و روزمره مشهود بوده و در آیندهای نهچندان دور میتواند جایگزین مناسبی برای کارتهای غیرتماسی باشد.

تبلیغ NFC توسط شرکت سامسونگ
متن روی پوستر : ” من یک داستان برای شما دارم ”
خانم با نزدیک کردن گوشی خود به محل مشخص شده در پوستر، داستان را دریافت میکند.
تفاوت NFC با بلوتوث
- سرعت انتقال اطلاعات در بلوتوث بیشتر است.
- توان مصرفی NFC خیلی کمتر از بلوتوث است.
- بلوتوث برای انتقال دیتا احتیاج به هماهنگی و روشن بودن بلوتوث هر دو نفر و هماهنگی و تایید دریافت اطلاعات از سمت گیرنده دارد اما ان اف سی بدون نیاز به این موارد اطلاعات را دریافت و ارسال میکند.(نکته : به هر حال دستگاه گیرنده و فرستنده برای ارسال و دریافت اطلاعات از طریق NFC ، باید مجهز به NFC باشند.)
- بورد بلوتوث حدود ۱۵ متر بوده و برد ان اف سی نهایتا ۱۰ سانتی متر است.(البته فعلا! )
- امواج NFC به دلیل برد کم و سیگنال ضعیف دارای ضرر کمتری برای بدن است که شاید بتوان از آن میزان ضررصرفنظر کرد!