جیرنده شهری خوش آب و هوا
جیرنده که تلفظ اصیل محلی آن جیریندیه است، کلمه ای تاتی است که از ترکیب و ترکیبی است از: جیر و دیه. جیرنده یعنی : “دهِ پایین” (زیرینده). (جیر : به معنی زیر است و دیه : به معنی دِه)
جیرنده مرکز بخش عمارلو در شهرستان رودبار در استان گیلان است و جمعیت این شهر براساس سرشماری اولیه ۱۳۹۰، ۲٬۵۸۴ نفر مشخص شده است. مردم جیرنده به زبان تاتی یا دیلمی گپ میزنند. قدمت این منطقه با توجه به آثار کشف شده موجود درموزه ایران باستان به قبل از دوران مادها برمیگردد. جیرنده در ۳۵ کیلومتری لوشان قرار داشته و آب و هوای سرد و کوهستانی دارد. مردمانی که ساکن جیرنده هستند ترکیب نژاد بومی های قدیم و مهاجرین “ایل کُرد عمارلو” هستند.

جیرنده در مه
جیرنده شهری کوهستانی با آب و هوای معتدل کوهستانی بوده و در ارتفاعی بیشتر از ۱٬۳۷۷ متریچ سطح آبهای آزاد قرار دارد. جیرنده از شمال به “جنگلهای راش” و از غرب به “جنگلهای کاج (به تاتی: اروس)” و از جنوب به “باغستانها” مشرف میشود. متاسفانه زلزله سهمگین رودبار جیرنده را هم بی ثمر نگذاشت و بعد از زلزله ، جیرنده به سه فاز تقسیم شد.
از محله های قدیمی جیرنده میتوان به :
- خیاطیه محله
- نوروزخانیه محله
- محمدخانیه محله
- حیدرخانیه محله
- رضاکیه محله
- غلامعلیه محله
- میانه کوشک
- میشینان
- تَکیَّه
- سیاه چاله
- داماشیه محله
- گر محله
اشاره کرد.
محصولات جیرنده
جیرنده به خاطر کوهستانی بودن دارای محصولات خاص خود است و گردو، فندق، انگور، زردآلو، آلو، آلبالو، گیلاس و سیب از محصولات جیرنده به شمار می آید.
دین و آیین مردم جیرنده
از آنجاییکه جیرنده منطقه ای کوهستانی است ، تا مدتها پس از ورود اسلام به ایران همچنان کیش باستانی ایرانی یعنی مهرپرستی را پرستش میکردند. آتش نزد اهالی جیرنده از احترام ویژهای برخوردار بود و برای پاسداری از آتش جایگاههای آتشی با نام کوله سر در چند نقطه شهر برپا شده بود که امروزه آثاری از آن برپاست. کوله سرها تا پیش از برپایی سلسله پهلوی برای پخش آتش در منطقه عمارلو به کار میرفتند.

حمام قدیمی جیرنده
اماکن تاریخی
- حمام قدیمی جیرنده؛ ساخته شده در زمان شاه عباس صفوی
جیرنده در نقشه (محل جیرنده در نقشه)
1 دیدگاه
ناشناس
جیرندهی ها خیلی پولدوستن