زلزله چیست و زلزله چگونه به وجود می آید؟
زلزله واژهای عربی برگرفته شده از ریشه عربی زلزل به معنی لرزش است. ابرانیان قدیم زلزله را بومهن که برگرفته از بوممثنه (بوم یعنی زمین و مثنه یعنی حرکت ، بومهن = حرکت زمین) بود می نامیدند و امروزه زمین لرزه همان معنا را می دهد. زمین لرزه یا زلزله به لرزش و با حرکت و جنبش زمین گفته می شود که به علّت آزاد شدن انرژی ناشی از گسیختگی سریع در گسل های پوستهٔ زمین در مدّتی کوتاه روی میدهد. در واقع زمین لرزه یا زلزله نتیجهٔ رهایی ناگهانی انرژی از داخل پوسته زمین است که باعث ایجاد امواج ارتعاشی می شود. در حالت کلی کلمه زمین لرزه (زلزله) هر نوع ارتعاشی را در بر میگیرد چه ارتعاش طبیعی چه مصنوعی توسط انسان که موجب ایجاد امواج ارتعاشی میشود.
زمین لرزه ها اغلب نتیجه حرکت گسل ها هستند، و همین طور میتواند حاصل فعالیتهای آتشفشانی، ریزش کوهها، انفجار معدنها، و آزمایشهای هستهای باشد. پوسته به لایهٔ سخت بیرونی سیارات میگویند. پوسته از انواع مختلفی از سنگها ساخته شده است که از آن جمله میتوان سنگ آذرین، سنگ رسوبی و سنگ دگرگونی را نام برد. گسل یا گسله (Fault) به شکستگی هایی اطلاق میشود که سنگ های دو طرف صفحهٔ شکستگی نسبت به یکدیگر حرکت کرده باشند. این جا به جایی میتواند از چند میلیمتر تا صدها متر باشد. انرژی آزاد شده به هنگام حرکت سریع گسلهای فعال، عامل وقوع اغلب زمین لرزه ها (زلزله ها) است.
پیش لرزه و پس لرزه چیست؟
پیش از وقوع زمین لرزه ی اصلی معمولاً زلزله های نسبتاً خفیف تری در منطقه روی میدهد که به پیش لرزه معروفند. به لرزش های بعدی زمین لرزه نیز پس لرزه گویند که با شدّت کمتر و با فاصلهٔ زمانی گوناگون میان چند دقیقه تا چند ماه رخ میدهند.
انواع گسل چیست؟

طبقهبندی بر اساس شیب سطح گسل
زمینشناسان گسلها را بر اساس لغزش به سه دسته تقسیم میکنند:
- در صورتی که لغزش کلی در جهت شیب گسل باشد، گسل شیب لغز (Dip-slip fault) نامیده میشوند. گسلهای شیبلغز هم میتوانند «عادی» باشند و هم «معکوس». گسلهای عادی هنگامی ایجاد میشوند که پوستهٔ زمین تحت کشش باشد. در گسلهای شیبلغز عادی فرادیواره نسبت به فرودیواره به سمت پایین حرکت کردهاست. وضعیت گسلهای معکوس، خلاف گسلهای عادی است؛ بدین معنی که فرادیواره نسبت به فرودیواره به سمت بالا حرکت میکند. گسلهای معکوس هنگامی ایجاد میشوند که پوستهٔ زمین تحت فشار باشد. شیب گسلهای معکوس نسبتاً زیاد و بیش از ۴۵° است. گسلهای رانده جابهجایی ای همانند گسلهای معکوس دارند منتها شیب صفحهٔ گسل کمتر ار ۴۵° است.
- در صورتی که لغزش کلی به موازات امتداد گسل باشد، گسل امتدادلغز (Strike-slip fault) نامیده میشوند.در گسلهای امتدادلغز جابهجایی به موازات امتداد گسل صورت میگیرد. در این نوع گسلها سطح گسل تقریباً عمودی است. گسلهای امتدادلغز راستبر را گسلهای راست لغز و گسلهای امتدادلغز چپبر را گسلهای چپلغز نیز مینامند.
- در صورتی که لغزش دارای هر دو مؤلفهٔ امتدادی و شیبی باشد، گسل موربلغز (Oblique-slip fault یا Diagonal-slip fault) نامیده میشوند. گسلی که هم مؤلفهٔ لغزشی امتدادی داشته باشد و هم مؤلفهٔ لغزشی شیبی، گسل مورب لغز نام دارد. تقریباً همهٔ گسلها هر دو مؤلفه را دارند، ولو کوچک. در نتیجه برای اینکه همهٔ گسلها در این دسته جای نگیرند، لازم است که هر دو مؤلفهٔ گسلهای موربلغز قابل اندازهگیری و درخور توجه باشند.
طبقهبندی بر اساس شیب سطح گسل
- گسلهای پرشیب (High
- گسل چینهای (Bedding Fault) (طبقهای)
- گسل مطابق و نامطابق
طبقهبندی بر اساس وضعیت گسل نسبت به طبقات اطراف
- گسل امتدادلغز (Strike Slip Fault) : مانند هیمالیا
- گسل موربلغز (Oblique Slip Fault)
- گسل طولی (Longitudinal Fault)
- گسل عرضی (Transvers Fault)
- گسل شیبلغز (Dip Slip Fault)
- گسل چرخشی (Pivotal Fault) یا محوری
طبقهبندی گسل ها بر اساس طرح آنها
در این روش گسلها را بر مبنای وضعیت آنها نسبت به یکدیگر طبقهبندی میکنند. در این تقسیمبندی:
- گسلهای موازی (Parallel Fault)
- گسلهای محیطی (Peripheral Fault)
- گسلهای پَرمانند (Feather Fault)
- گسلهای پوششی (En Echelon Fault) (پلهای)
- گسلهای شعاعی (Radial Fault)
در هنگام زلزله چه باید بکنیم؟
یکی از کارهای مهم آن است که خود را آماده کنیم تا در صورت وقوع زلزله، بدانیم باید چه کار کنیم. آماده بودن و دانستن اینکه موقع زلزله چه کاری باید انجام داد، میتواند در صورت وقوع زلزله بعدی جان بسیاری از افراد را نجات دهد.
- موقع وقوع زلزله قبل از هر چیز آرامش خود را حفظ کنید. ترس و وحشت، سرعت عمل و صحت رفتار شما را کاهش میدهد. پس با اعتماد به نفس به سرعت نکات ایمنی را انجام دهید.
- دوره متوسط یک زمین لرزه زیر ۳۰ ثانیه است اما برای زلزلههای شدیدتر این زمان میتواند به چند دقیقه نیز برسد.
- به محض احساس وقوع زلزله، در صورت امکان، اگر ساختمانی یک طبقه است و نزدیک در خروجی هستید، سریعاً از آن خارج شوید و به فضای باز بروید.
- در صورتی که در ساختمان اداری چندین طبقه یا در مدرسه هستید، هر چه زودتر به زیر میز تحریر پناه ببرید به طرف راههای خروجی هجوم نبرید ممکن است همه همین تصمیم را داشته باشند و پلکانها شکسته یا با جمعیت مسدود شده باشند.
- سعی کنید زیر یک میز پناه بگیرید.زیر میز محل مناسبی برای پناهگیری است. در کلاس مدرسه زیر میز تحریر خود پناه ببرید.
- اگر به میز دسترسی ندارید به کنار دیواری بروید و به آن بچسبید.
- اگر خارج از ساختمان هستید، از نزدیک شدن به ساختمانهای بلند، دیوارها و دیگر اشیایی که ممکن است فرو بریزد اجتناب کنید.
- اگر داخل ساختمان هستید، مواظب افتادن آجر، لوستر و سایر وسایلی که ممکن است بلغزند یا واژگون شوند، باشید. از پنجرهها و آئینهها فاصله بگیرید در صورت احساس خطر به زیر میز، تختخواب، میان چارچوبهای محکم در یا به گوشهای دور از پنجرهها پناه ببرید.
- محل امنی در داخل ساختمان انتخاب کرده و تا پایان لرزهها در آنجا پناه بگیرید،
- قبل از اتمام لرزهها سعی کنید از محل خارج شوید.
- سعی کنید تا وقتی تکانها رفع نشده سر جای خود بمانید. سپس در کمال خونسردی و نظم محل را ترک کنید.
- یکی از مهمترین کارهایی که قبل از وقوع زلزله باید انجام دهید تهیه جعبه کمکهای اولیه و انتخاب جای مناسب و ایمن برای دسترسی آسان به آن است.
زلزله های طبیعی چگونه به وجود می آید؟
زلزلههای تکتونیکی در هر جای زمین که در آن انرژی کرنشی کشسانی به میزان کافی برای گسترش شکستگی در امتداد صفحهٔ گسل ذخیره شده باشد، رخ خواهند داد. در مرزهای صفحههای پوسته زمین که بزرگترین صفحههای گسل روی زمین را ایجاد میکنند، صفحات کنار یکدیگر حرکت یکنواخت و (aseismically) خواهند داشت اگر هیچ بینظمی یا ناهمواری در امتداد مرزهای آنها که باعث افزایش مقاومت اصطکاکی میشود، وجود نداشته باشد. بیشتر مرزها دارای این ناهمواری ها هستند و این منجر به رفتار چوب – لغزشی (stick-slip behavior) میشود. هنگامی که مرزهای صفحه قفل شده باشد، ادامهٔ حرکت نسبی بین صفحات منجر به افزایش تنش و در نتیجه افزایش انرژی انباشته شده در تودههای نزدیک سطح گسل میشود. این افزایش ادامه مییابد تا زمانی که تنش افزایش یافته به اندازهای کافی برسد و از طریق شکستن ناهمواریها، ناگهان از بخش قفل شدهٔ گسل اجازه لغزش بیابد و انرژی ذخیره شده را آزاد کند. این انرژی به صورت امواج لرزهای آزاد شده و تابیده شدن گرمای اصطکاکی سطح گسل، و شکستن سنگ آزاد میشود که در نتیجه باعث ایجاد زلزله میشود. این روند تدریجی ساخت تنش و کرنش که موجب شکست ناگهانی و تولید زلزله است به عنوان نگرهٔ بازگشت کشسان (elastic rebound theory) خوانده میشود. تخمین زده میشود که تنها ۱۰ درصد یا کمتر، از کل انرژی زلزله به صورت انرژی لرزهای آزاد میشود. بیشترین بخش انرژی زلزله صرف شکستگی سنگها یا تبدیل به حرارت تولید شده توسط اصطکاک میشود؛ بنابراین، زمین لرزه انرژی کرنشی نهفتهٔ کشسانی زمین نزدیک گسل را کاهش میدهد و درجه حرارت آن را افزایش میدهد، اگرچه این تغییرات نسبت به جریان همرفت و رسانایی گرمای خارج شده از اعماق زمین ناچیز است.

زمین لرزه سراوان سال ۱۳۹۲
در تاریخ ۲۷ فروردین ۱۳۹۲ زمینلرزهای به بزرگی ۷٫۵ ریشتر منطقه سراوان در استان سیستان و بلوچستان را لرزاند. نکته جالب و شگفتانگیز اینکه این زمین لرزه پس از زلزله طبس گلشن (۷٫۷ ریشتر) در سال ۱۳۵۷، در صد سال گذشته بی نظیر بود. زمین لرزه سراوان ارتفاع منطقه زلزله زده را به طول ۱۵ کیلومتر از حالت طولی و عرضی ۴۵ سانتیمتر بالاتر از سطح دریا برد. / منبع : ویکی پدیا