ساندبار چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی، همه روزه شاید اتفاقات و شرایط جدیدی در نحوه ضبط و پخش صدا در سیستم های دیجیتال هستیم که دریچه ی جدیدی به واقعی تر بودن نوع نمایش فیلم ها و اصوات مختلف است. پیشتر در دهه ۱۹۳۰، سیستم صوتی به یک بلندگوی مجزا یا مجموعه ای از بلندگوها گفته می شد که پشت صحنه نمایش قرار میگرفت. اما امروزه انواع سیستم های پخش کننده صدا به وجود آمده اند که عمده ترین تفاوت آنها میزان شفافیت، واقعی تر جلوه کردن، قدرت و احاطه صدای پخش شده در محیط است. ساندبار (soundbar) هم در راستای ایجاد شرایط پخش صدای بهتر و با کیفیت تر به بازار آمده است. در واقع ساندبار پخش کننده ی “صوت به صورت ستونی” است که در حالت افقی در جلوی تلویزیون شما قرار میگیرد تا صدا را با حجم و البته کیفیت بیشتر پخش کند. اما پیش از آنکه به ویژگیهای ساندبار بپردازیم ابتدا باید نگاهی اجمالی به روش های ضبط صدا بیاندازیم تا سیستم یاندبار برایمان ملموس تر شود. روش های متعددی برای ساخت و ارائه یک سیستم ضبط صدا وجود دارد که به صورت مختصر عبارتند از:
- مونوفونیک یا به عبارت سادهتر Mono : مونو، بدین معنی است که تمام صدا روی یک تراک صوتی یا کانال ضبط میشود که معمولاً روی یک بلندگو پخش میگردد.(سادهترین روشی که در فیلم های اولیه بکار میرفت)
- Stereo : ضبط دو کاناله که در آن صدا روی دو بلندگو در دو طرف شنونده پخش میشود. صدای دو کاناله یا همان استریو ، فرمت استاندارد برای پخش کننده های استریوی خانگی، تلویزیون و رادیوهای FM میباشد. ساده ترین روش برای ضبط صدا به روش دو کاناله ( که ضبطهای دوگوشی نیز نامیده میشود) با دو میکروفون انجام میگردد.
- Surround : ساراند لغتی انگلیسی به معنای “احاطه”، “محاصره” و “فراگرفتن” است. در ضبط صدا به روش Surround ، ایده ضبط صدا یک گام به جلوتر رفت و کانالهای صوتی بیشتری را افزود. بطوری که صدا از سه یا چند جهت به گوش میرسد. در سیستمهای ضبط Surround میکروفون های خاصی وجود دارد که صدای محیطی را ضبط میکند. (با ضبط صدا در سه یا چند جهت)، اما این روشی استاندارد برای تولید یک تراک صوتی نمیباشد. تقریباً تمام تراکهای صوتی فیلم در یک استودیویی به نام Mixing Studio ترکیب و ایجاد میشوند. اگرچه واژه « صدای محیطی » از نظر فنی ، به سیستم های چند کاناله خاص اطلاق میشود که توسط آزمایشگاه های Dolby طراحی شده اند اما معمولاً به عنوان واژهای کلی برای سیستمهای سینمایی و سیستمهای صوتی چند کاناله سینمای خانگی بکار میرود. گروهی که مسئولیت ادیت و میکس صدا را بر عهده دارند، تراکهای مختلف صداهای ضبط شده (گفتگوهایی ضبط شده ، افکتهای صوتی ضبط شده و موسیقی فیلم ) را گرفته و سپس تصمیم میگیرند که از کدام کانال یا کانالهای صوتی استفاده کنند.
تفاوت ساندبار و سینمای خانگی چیست؟
سینمای خانگی محصولی بود که پس از ارائه استانداردهای بسیار خصوصا دالبی در حوزه صدا،جایگزین سیستم های صوتی HI-FI و استریو شد.سیستم های صوتی خانگی که عموما از دو یا ۴ باکس صوتی تشکیل شده بودند،توانایی اجرای دالبی های جدید را نداشتند.از همین رو کم کم پای سینماهای خانگی به خانه ها باز شد سینمای خانگی علاوه بر ابعاد کوچکتر،دارای ظاهری زیباتر،مدرن،زیبا و دارای امکانات بیشتری بود که می توانست اتاق نشیمن شما را به یک صحنه از صحنه فیلم مبدل کند.چیدمان اسپیکرها و آرایش سیستم با دیگر تجهیزات HI-FI متفاوت بود.بدین ترتیب کاربران می توانستند صدای کاملا استاندارد دالبی را احساس کنند. ساندبار به منظور کاهش سیم کشی،کاهش سایز،قیمت تمام شده کمتر،قابلیت های بیشتر در زمینه های ارتباطی و پرداخت کامل به یک نیاز واحد طراحی شده اند.سینماهای خانگی با تمام قابلیت های خود دارای مشکلاتی بود.به عنوان مثال سیم کشی های طولانی و مشکلات استتار آن در بسیاری از منازل بسیار جدی بود.از سوی دیگر نشیمن های کوچک نیازی به یک سیستم صوتی با این ابعاد و تعدد Tower ندارند.هر چند که در برخی مدل ها بلندگوهای عقب به صورت بی سیم فعالیت می کنند،اما این یکی از بزرگترین مشکلات سینماهای خانگی بود.از سوی دیگر استفاده از فناوری های صوتی دالبی و Multi Channel محدود به پخش فایل ها و فیلم هایی بود که این قابلیت را دورن خود حمل می کنند.در نتیجه پخش موسیقی گاها به صورت استریو (Stereo) انجام می گرفت.به همین علت گاها بلندگوهای عقب بدون فعالیت بودند. از سوی دیگر با توجه به کاهش ضخامت کابینت تلویزیون ها،کمپانی ها مجبور به استفاده از اسپیکرهای ضعیف بودند که به هیچ وجه نمی توانستند نیازهای کاربران را پاسخ دهند.

سینمای خانگی چیست؟
از همین رو ساندبار وارد بازار شد. ساند بار دارای امکانات ویژه ای بودند که مشکلات ذکر شده در بالا را از میان برداشته و دارای امکانات ویژه ای بودند.اما به دلیل آنکه استانداردهای دالبی و چند کاناله به طور کامل اعمال نمی شوند،در نتیجه باید قید پخش صدای کامل دالبی را زد.ساند بارها برای تولید صدای تلویزیون ها،ارتباط بیسیم با گجت های امروزی و پخش صدای قدرتمند برای یک نشیمن ساده و شیک طراحی شده اند.قابلیت های بلا استفاده در سینماهای خانگی در ساندبارها حذف شده و با همین حرکت ساده بسیاری از نقاط ضعف آنها از میان برداشته شد.سینمای خانگی برای پخش موسیقی هایی در رنج خانگی مناسب نبودند.صداهای فرکانس پائین تنها از طریق یک ساب ووفر اعمال می شود که گاها ارنج و آرایش نامناسب بلندگوها موجبات بهم ریختگی فرکانس را فراهم می کند.به عبارت ساده یعنی در یک منطقه از منزل صدای فرکانس پائین بسیار شنیده می شود و این در حالی است که در چند متر آن طرف تر این صدای Vocal است که بر صدای بیس چیره می شود.این عدم توازن تا ابد همراه سینماهای خانگی است.مشکلی که راه حل چندانی برای آن نیست و به همین علت واژه ی حرفه ای از سینمای خانگی دور می شود.

ویژگیهای ساندبار چیست؟
ویژگیهای ساندبار چیست؟
کاربران می توانند برای پخش فایل های موسیقی استریو روی ساند بارها حساب کنند.به عبارت بهتر پخش موسیقی از ساندبارها گاها بهتر از سینماهای خانگی انجام می پذیرد.ساند بارها از طریق درگاه های USB،بلوتوث،WI-FI،کابل HDMI،پورت اپتیکال،پورت AUX و حتی NFC به پخش محتوا بپردازند.انعطاف بالا در ورودی ها،بزرگترین مزیت آنها است و کاربران از راه های بسیار می توانند فایل های خود را پخش نمایند.از سوی دیگر مدل های در بازار موجود هستند که قیمت های بسیار بالای آنها هیچ گونه توجیه منطقی ندارد.به عنوان مثال می توان به ساند بار یاماها YSP-4300 اشاره کرد به قیمتی در حدود ۵ میلیون تومان،دارای یک کارایی ساده مانند دیگر محصولات مشابه در بازار است. اما در ادامه به شرح برخی ویژگیهای ساندبار پرداخته ایم که بهتر است پیش از خرید ساندبار در نظر داشته باشید:
- از کار افتادن ریموت کنترلر تلویزیون توسط ساندبار
ساندبار ممکن است ریموت کنترلر تلویزیون شما را از کار بیندازد. تصاویر تبلیغاتی غالبا ساندبارهای متصل به دیوار را که به زیبایی در کنار تلویزیون قرار گرفتهاند، به نمایش میگذارند. اما بیشتر مردم ساندبار را در جلوی تلویزیون خود قرار میدهند و این ساندبار که غالبا ابعاد بزرگی دارند، جلوی حسگر مادون قرمز شما را میگیرند و باعث میشوند نیاز به تغییر محل ساندبار داشته باشید تا بتوانید با کنترلر تلویزیون کار کنید. هر چند این مشکل شاید عجیب به نظر برسد ولی خیلی تأثیرگذار است و بهتر است قبل از خرید ساندبار مطمئن شوید جلوی سنسور مادون قرمز تلویزیون را نخواهد گرفت. البته بعضی ساندبارها در پشت خود بخشی به نام IR repeater دارند که از بخش جلوی خود فرمانهای مادون قرمز را دریافت میکنند و به تلویزیون انتقال میدهند.
- بسیاری از ساندبارها کنترلر از راه دور ندارند
اگر فکر میکنید هر دستگاهی با کنترلر مخصوص خود ارائه میشود، باید به شما بگوییم ساندبارها در این مورد استثنا هستند. بسیاری از نسخههای ساندبار کنترلر ندارند و در عوض به کاربران متکی هستند تا دستورات را به ساندبار انتقال دهند. هر چند این موضوع در عمل ایدهای جالب به نظر میرسد، اما در تجربهی واقعی به خوبی عمل نمیکند. مشکل اینجا است که در زمان فعال کردن ساندبار از شما خواسته خواهد شد اسپیکرهای داخلی تلویزیون را غیرفعال کنید و در واقع هم زمان هم از ساندبار و هم از اسپیکرهای داخلی صدایی دریافت نخواهید کرد. اما وقتی از ریموت تلویزیون برای تنظیم حجم صدای ساندبار استفاده کنید، این دستورها توسط تلویزیون نیز دریافت میشود و پیامی مبنی بر غیر فعال شدن اسپیکرهای آن مشاهده خواهید کرد. شاید تمامی تلویزیونها این پیام را نشان ندهند، اما هیچ کاربری نمیخواهد هر بار که قصد تنظیم صدا دارد، پیام خطایی روی تلویزیون مشاهده کند. پس اگر تلویزیون شما نیز با غیر فعال شدن اسپیکرهای داخلی پیام خطا نمایش میدهد، بهتر است ساندبار با ریموت کنترلر مجزا تهیه کنید.
- Virtual surround در ساندبار همان صدای استریو با پهنای بیشتر است
هر ساندبار با ویژگی Virtual surround عرضه میشود و این وعده را میدهد که صدای ساراند باکیفیت بالا در اختیار شما خواهد گذاشت. هر چند Virtual surround بدون استفاده نیست، اما به هیچ عنوان کیفیتی مشابه صدای ساراند ندارد. در بهترین حالت این ساندبارها باعث افزایش میدان صوت میشوند تا ابعادشان بیشتر از آن چیزی که هستند، به نظر برسند.
- برخی ساندبارها صفحه نمایش ندارند
هر چند در محصولات جدید بیشتر شاهد پنل های نمایش در ساندبار هستیم، اما همچنان ساندبارهایی وجود دارند که مجهز به پنل نیستند. هر چند نیاز به جلوهی بصری از ساندبار ندارید، اما فهمیدن حجم صدا و حالت صوتی تنها با یک نگاه میتواند کاربردی باشد.
- اتصالات در ساندبارها چندان مهم نیستند
ممکن است برخی ساندبارها اتصالاتی مثل HDMI نداشته باشند. با این حال نیازی به HDMI برای اتصال به ساندبار ندارید و در عوض میتوانید سینمای خانگی خود را با این پورت ها به تلویزیون وصل کنید و از خروجی های تلویزیون برای اتصال به ساندبار بهره ببرید. در این حالت، تنها کافی است تلویزیون را به ساندبار وصل کنید. البته اگر تلویزیون شما پورتهای لازم را ندارد، میتوانید از ساندبار نسل جدید با پورت های زیاد استفاده کنید.
مقایسه ساندبار و سینمای خانگی در یک نگاه
نقاط قوت سینمای خانگی
- پخش دقیق استانداردهای دالبی و MULTICHANNEL
- یک سیستم کاملا ایده آل برای پخش فیلم
- مناسب برای نشمین های بزرگ (حداقل ۹ متر مربع)
- قابلیت جا به جایی اسپیکرها
- صدای فراگیر و لذت بخش
- آمپلی فایر قدرتمند و خروجی توانمند به نسبت ساندبار
- قیمت متعادل به عنوان یک سیستم صوتی خانگی
- وجود دک پلیر برای پخش دیسک
نقاط ضعف سینمای خانگی
- کمبود فناوری های ارتباط و پلتفرم های محدود
- نیاز به سیم کشی های طولانی
- کاهش کارایی در زمان پخش موسیقی
- بهم ریختگی ارنج صدا در فضای بزرگ
- محدودیت در اضافه کردن کابل کشی به دلیل خطر سوختن آمپلی فایر
- ابعاد بزرگ به نسبت ساند بارها
- مصرف انرژی بیشتر
- در بسیاری از مدل ها ارزان قیمت کیفیت میدرنج ها مناسب نیست.
نقاط قوت ساندبار چیست؟
- ابعاد کوچک و جمع و جور
- ظاهر شیک و زیبا
- عدم نیاز به کابل کشی (ارتباط بی سیم)
- تنوع مدل ها و قیمت
- تنوع در راه های ارتباطی
- کنترل آسان
- مناسب برای پخش موسیقی های استریو
- تنوع در فرمت های قابل پشتیبانی
- ارتباط بی سیم ساب ووفر
نقاط ضعف ساندبار چیست؟
- ناتوان در ایجاد صدای دالبی و چند کاناله واقعی
- قیمت برخی مدل ها همچنان مقداری بالا است
- کیفیت متوسط صدا در مدل های ارزان قیمت
- توان محدود آمپلی فایر
- نبود Player برای دیسک ها
ساندبار شاید بهترین گزینه برای گرفتن تجربه ی صوتی خوب از تلویزیون هستند اما این موضوع دلیلی بر بیعیب و نقص بودن آنها نیست، در واقع ساندبار هم مشکلاتی در دنیای واقعی دارد که مورد بی توجهی قرار میگیرد. لزوما آمدن تکنولوژی جدید نشان از بهتر بودن آن و از همه مهمتر مناسب بودن آن برای تمام محیط ها و شرایط نیست. بلکه بهتر آن است که بر اساس نوع استفاده، علاقه ، شرایط محیطی و … خریدی هوشمندانه صورت گیرد.