۷ هم وطن مختلف از نقاط مختلف ایران مهمان امشب ماه عسل چهارشنبه ۹ خرداد ۱۳۹۷
مهمانانی از نقاط مختلف و قومیت های متفاوت کشورمان ایران مهمان امشب ماه عسل بودند که در خصوص فعالیت هایشان در مورد ایجاد صلح و صفا و آشتی قدم های فراوانی برداشته اند :
آقای سید موسوی از دیار خوزستان و از هم وطنان عرب ایرانی : «بنده از سرزمین طلای سیاه، از خوزستان قهرمان و از سرزمین خیرات و برکات آمده ام. قومیت های استان خوزستان شامل عرب ها، بختیاری ها، دزفولی ها، شوشتری ها و … هستند و ما دارای اقوام مختلفی در استانمان هستیم و محبت و الفتی که در استان ما وجود دارد بی نظیر است. مردم استان خوزستان بسیار مهمان نواز هستند. قبایل و عشایر استان خوزستان که در صحرا زندگی می کنند، گاهی دچار درگیری ها و نزاع های گروهی می شوند اما سادات استان و بزرگان همیشه در صحنه ها حاضر هستیم.۵۰ تا پرونده قصاص داشتیم که به صلح و صفا رسانده ایم. حتی ۲ ۳ شب پیش دعوایی بین دو طایقه شد و دو نفر کشته شدند، ما رفتیم دیدیم همه تفنگ به دست و آماده نزاع و دعوا هستند، ما به همراه شیخ ها، سادات و … رفتیم و از خانواده ی مقتول ها تقاضا کردیم که آتش بس و فرجه یکماهه بدهند تا ما مشکل را حل کنیم. ما پارچه ای با نام های ائمه اطهار و نام ابوالفضل داریم که همه احترام آن را دارند و اگر آن پارچه بسته شده و باز شود همه به آن پایبند خواهند ماند.»
آقای آخوند میرزا علی : امام جمعه هم وطنان اهل سنت از منطقه ای از استان گلستان، از هم وطنان ترکمن : «ما در استانی زندگی می کنیم که قومیت های بسیار زیادی داریم و مانند ایران کوچکی در دل ایران بزرگ هستیم و انواع اقسام مردم را داریم که به جرات می گویم همه در صلح و صفا زندگی می کنیم و خوشبختانه دعواهای قبیله ای و طایفه ای و … نداریم و پرونده های بسیار کمی داریم که همان ها هم بیشتر از ۸۰ درصد به صلح و صفا منجر شده است. خیلی از اختلافات خانوادگی و … را پیش از رسیدن به دادگستری به آشتی می رسانیم و اجازه نمی دهیم پای عزیزان به دادگاه باز نشه. حتی پرونده قتلی داشتیم که پیش از رسیدن به دادگاه خانواده مقتول بزرگی کرده و بخشیدند. من چون امام جمعه هستم تقریبا شبانه روز مهمان دارم و در حد توان سعی در حل اختلاف دارم و البته آمار قتل هم در منطقه ما بسیار پایین است و شاید به ۲ مورد در سال هم نرسد. در حل اختلافات از سیدها استفاده می کنیم چرا که مردم ترکمن صحرا ارادت خاصی به سادات دارند.»

مهمان امشب ماه عسل
آقای هرمز غیبی پور از استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان کوهرنگ و از هم وطنان عشایر و بختیاری ایرانی : بیش از ۹۲۰۰ پرونده به ما ارجاع شد که بیشتر از ۸۰ درصد به آشتی انجامید که در این میان حدود ۱۰ قتل عمد هم بوده است. در منطقه ما طلاق و دعوا و … بسیار کم است چرا که مردم ما برای بزرگترها احترام ویژه ای قائل هستند. من خودم تا جاییکه توانسته ام خانواده ها را به صلح و صفا تشویق کرده ایم و فقط یک مورد طلاق در ذهن من هست که کاری از دستم بر نیامد. حتی در یکی از موراد قتل عمد، کلی فحش و ناسزا شنیدیم و مادر فرزندی که به قتل رسیده بود را راضی کردیم تا رضایت دهد و قاتل هم از زندان آزاد شد. من از سال ۸۲ تا الان در امر صلح و سازش فعالیت می کنم و هر سال حداقل ۷۰۰ پرونده دعوا و … داشته ایم.»
آقای مهدی احسان از سنندج به نمایندگی از استان کردستان و هم وطنان کرد ایرانی : «مردم دیار کردستان قبیله ای نزاع نمی کنند و از همه مهمتر ما جنگ های مذهبی نداریم و ۳۸ مورد قصاص را به بخشش رسیده ایم. تیم صلح و صفا در استان ما تیمی از افراد معتبر، بزرگترها، سادات و … هستند که در زمینه ایجاد آشتی و سازش تلاش می کنند. هیج موردی در استان ما نبوده که ما قدم برای حل آن بگذاریم و توهین و ناسزا و … بشنویم و در استان ما یا همه چیز با احترام برخورد می شود. روحیه گذشت، فداکاری، خوبی و مهربانی در کردستان مثال زدنی است.»
حاج آقای دهقان امام جمعه ای از شهرستان خاش از استان سیستان بلوچستان از هم وطنان شیعه منطقه : «معمولا در منطقه ما مسئله صلح و آشتی هم به صورت مردمی و هم به صورت شورای حل اختلاف انجام می شود.موضوع هایی که ما به آن پرداخته ایم در همه ی موارد از جمله قتل و دعواهای زن و شوهری و … بوده است.»
آقای حسین زهی از شهرستان خاش استان سیستان و بلوچستان به نمایندگی از هموطنان بلوچ و نماینده هم وطنان سنی (اهل سنت) : «در شهرستان خاش، مردم ظرفیت صلح و آشتی مثال زدنی دارند. مراجعات مردمی بیشتر به علما، سرداران و معتمدین مراجعه می کنند و زیاد به سراغ دادگاه و … نمیروند و می دانند که این روش از ضرر و زیان های فراوانی جلوگیری می کنند. مردم استان سیستان و بلوچستان مردم بسیار معتقد و خوش سیرتی هستند و به اعتماد پا در میانی های شیخ ها و بزرگترها زندگی شیرین تری دارند.»
آقای کدخدا شهررضا : «از شهرستان علی گودرز از هم وطنان بختیاری و اهل لرستان : «ما در منطقه برستان دارای مردمانی بسیار غیور و با گذشت هستیم و وقتی بزرگی وارد جلسه ای می شود، کوچکترها به قدری احترام بزرگترها را دارند که اجازه می دهند بزرگترها تصمیم صحیح را بگیرند. به خصوص در پرونده های قتل مردم منطقه ی ما بسیار قلب های وسیع و با گذشتی دارند. من ۵۰۰ و خورده ای پرونده که بیشتر آنها پرونده های دعوای زن و شوهری بوده است را آشتی داده ایم.»

مهمان امشب ماه عسل