آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
آزمایش پاپ اسمیر یا آزمایش اسمیر جزء آزمایش های غربال گری است که برای تشخیص سرطان یا عواملی که منجر به سرطان گردن رحم خواهند شد، با نمونه برداری و آزمایش سلول شناسی گردن رحم دستگاه تولید مثلی زنان انجام میگیرد. توصیه میشود این آزمایش به صورت مرتب برای زنان انجام شود. سرطان دهانهٔ رحم (cervical cancer) یا سرطان گردن رحم گونهای سرطان است که از گردن رحم آغاز میگردد. این بیماری به خاطر رشد غیرطبیعی سلول ایجاد میشود و این سلولها میتوانند در دیگر اعضای بدن گسترش یابند یا به آنها حمله کنند. در ابتدای ابتلاء به این بیماری، معمولاً نشانهای بروز پیدا نمیکند. نشانههای بعدی این بیماری شامل مواردی همچون: خونریزی واژنی، درد لگن یا دردآمیزش میشود. در سراسر دنیا، سرطان دهانهٔ رحم چهارمین عامل بیشترین موارد سرطان و همچنین چهارمین عامل بیشتر مرگها از سرطان در زنان است. آزمایش پاپ اسمیر برای افراد بالای ۲۵ تا ۶۰ سال لازم است و این آزمایش در خانه های بهداشت به صورت رایگان انجام می شود انجام تست پاپ اسمیر به تشخیص سرطان دهانه رحم کمک میکند. تمام بیمارستان های وابسته به مراکز بهداشتی مانند بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی و تامین اجتماعی آزمایش تست پاپ اسمیر را انجام میدهند.
روش انجام تست پاپ اسمیر
انجام این تست غالبا راحت و بدون درد و بدون بیهوشی در مطب صورت می گیرد. در این بررسی ها تغییرات قبل از بدخیمی، علائم عفونت با ویروس پاپیلوما و تغییرات بدخیمی واضح و پیش رفته دهانه رحم دیده می شود. در آزمایش پاپ اسمیر پزشک توسط برس سرویکس نمونهها را برمیدارد یا توسط اسپکولوم دهانه دستگاه تناسلی را باز کرده و با اسپاچولا نمونهها را از رحم و گردن رحم برمیدارد. نمونهها برای تشخیص سلولهای ناهنجار به آزمایشگاه منتقل شده و زیر میکروسکوپ مشاهده میشوند. جهت انتقال این لامها از فولدرهای لام میتوان استفاده کرد. این روش جز تشخیص سلولهای سرطانی مرتبط با HPV، نشاندهنده عفونتهای رحمی نیز هست. روش سنتی و قدیمیتر انجام تست پاپ اسمیر، انتقال سلول های برداشته شده از مجاری واژن و دهانه رحم توسط وسایل نمونه برداری به یک اسلاید شیشهای است. عیب این روش آن است که حدود ۸۰ درصد سلولها بر روی وسایل نمونه برداری باقیمانده و دور ریخته میشوند. مزیت این روش کم هزینهتر بودن آن است. تا اواسط دهه ۹۰ تنها این روش استفاده میشد.

نحوه انجام تست پاپ اسمیر
روش «تین پرپ» که کارایی بیشتری دارد در اواسط دهه ۹۰ معرفی شد. در این روش تمام سلولهای برداشت شده به یک محلول نگهدارنده و سپس بر روی یک اسلاید شیشهای منتقل میشود. هنگام انتقال سلول ها از محلول به اسلاید شیشهای در روش تین پرپ، مواد غیر تشخیصی مانند سلولهای خون، سلولهای التهابی و موکوس حذف میشوند و آزمایشگر تنها سلولهای دهانه رحم را منتقل میکند. همچنین سلولهای دهانه رحم به صورت تک لایه به اسلاید منتقل میشوند؛ بنابراین همپوشانی سلولهای پوششی که در روش قدیمی وجود دارد و نیز احتمال پوشیده شدن یک سلول غیرطبیعی از بین میرود و قدرت تشخیصی تست پاپ اسمیر افزایش مییابد. همچنین هنگام انتقال سلولهای دهانه رحم به محلول، میتوان همزمان سلولهای سرطانی و احتمال وجود HPV و عفونتهای کلامیدیایی و سوزاک را بررسی کرد. نزدیک به ۹۰ درصد تستهای پاپ اسمیر در آمریکا به روش تین پرپ است. این روش پرهزینهتر از روش سنتی است.
- تخلیه نمودن مثانه پیش از معاینه و کشیدن نفس های عمیق و شل کردن عضلات در طول انجام تست، باعث راحت تر شدن شخصی می شود که تست بر روی او انجام می گیرد.
زمان انجام تست پاپ اسمیر
تکرار آزمایش های غربالگری از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. ولی معمولاً توصیه میشود پس از اولین آمیزش جنسی، غربالگری پاپ اسمیر انجام شود و بعد از آن به صورت منظم سالی یک بار تا سن ۶۰–۵۵ سال تست پاپ اسمیر انجام شود و از سن ۶۰ سالگی به بعد، در صورت منفی بودن نتایج تستهای پیشین، دیگر نیازی به غربالگری نیست. البته قبلا توصیه می شد آزمایش پاپ اسمیر پس از اولین آمیزش جنسی، یا تا سن ۲۱ سالگی (بسته به این که کدام زودتر اتفاق افتاده باشد)، هر سال باید انجام شود. همچنین در خانم های زیر ۳۰ سال، انجام سالانه پاپ اسمیر توصیه می شد و در خانم های بالای ۳۰ سال، با سه آزمایش طبیعی پاپ در سه سال متوالی و آزمایش منفی از لحاظ ویروس پاپیلومای انسانی (که با سرطان گردن رحم ارتباط دارد)، انجام هر دو تا سه سال آن تجویز می شد. اما جدیدا توصیه می کنند در خانم های زیر ۳۰ سال هر دو سال یک بار و در خانم های ۳۰ سال به بالا، هر سه سال یک بار، پاپ اسمیر انجام شود.
شرایط آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
بهترین زمان انجام آزمایش، فاز پرولیفراتیو از چرخه قاعدگی یعنی حدود روز ۱۵ چرخه قاعدگی است. مراجعه کننده باید :
- از یک هفته پیش از آزمایش کرمها و پمادهای واژینال استفاده نکرده باشد.
- از ۴۸ ساعت پیش دوش واژینال استفاده نکرده باشد.
- از ۲۴ یا ۴۸ ساعت پیش آمیزش جنسی نداشته باشد
- پیش از آزمایش پاپ اسمیر معاینه واژینال نشده باشد.
- از آنجایی که کاهش هورمون زنانه ی استروژن نیز می تواند بر نتایج آزمایش پاپ اثر بگذارد، زنان یائسه نیاز به مصرف استروژن (با تجویز و دستور پزشک) پیش از تکرار آزمایش دارند.
عوارض انجام تست پاپ اسمیر چیست؟
پس از انجام این آزمایش امکان دارد واژن اندکی خونریزی کند. اگر خونریزی بسیار زیاد باشد باید به پزشک اطلاع داد. شخصی که تست بر روی او انجام شده می تواند بلافاصله پس از خاتمه یافتن تست فعالیت های عادی خود را از سر گیرد.
نتایج پاپ اسمیر
معمولا سه هفته طول می کشد تا نتایج آزمایش آماده شود. پاپ اسمیر طبیعی، یعنی گردن رحم، طبیعی به نظر می رسد. پاپ اسمیر غیرطبیعی، یعنی سلول های بررسی شده، ظاهر طبیعی نداشته اند. در این حالت، گاهی تکرار آزمایش لازم است. اگر پاپ اسمیر مثبت باشد، ممکن است پزشک تان آزمایش های متفاوتی را برای ادامه بررسی خود تجویز کند، از جمله کولپوسکوپی (استفاده از یک میکروسکوپ مخصوص برای معاینه گردن رحم و واژن). پاپ اسمیر گاهی نشان دهنده عفونت هم هست، اما نمی توان برای تشخیص بیماری های آمیزشی به آن تکیه کرد و آزمایش های اختصاصی لازم است. اگر در هنگام آزمایش، دچار عفونت بودهاید، یا تعداد سلول کافی در آزمایش اول به دست نیامده باشد، ممکن است تکرار آزمایش ضروری باشد.
افرادی که دارای شرایط زیر می باشند باید برای انجام تست پاپ اسمیر اقدام کنند :
- افراد دارای عفونت و زگیل های تناسلی
- افرادی که دخانیات مصرف می کنند.
- خانم هایی که در سنین پایین ازدواج کرده اند.
- زنان نازا و یا افرادی که زایمان نداشته اند.
- افراد مبتلا به ایدز
- افرادی که دارای روابط جنسی با افراد متفاوت هستند و یا اینکه شریک جنسی شان قبلا با شخصی که دارای سرطان رحم بوده نزدیکی داشته است.
- در ۱۰ درصد موارد هم سرطان دهانه رحم ژنتیکی است که با تشخیص و نظر پزشک مشخص می شود.
فیلم انجام تست پاپ اسمیر
این ویدئویی از مجله پزشکی نیوانگلند درباره طب بالینی است.