معامله قرن چیست و بین کدام کشورها است؟
معامله قرن نام یک اصطلاح سیاسی است که اشاره به طرح پیشنهادی از سوی دولت امریکا و شخص دونالد ترامپ دارد. دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا با ارائه ی طرح پیشنهادی و نامگذاری معامله قرن بر آن، روند صلح بین دولت فلسطین و دولت اسرائیل را ترسیم کرده و در این طرح فلسطین باید امتیازهایی را بدهد تا اسرائیل با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقت کند. مسئول اجرا و پیگیری طرح معامله قرن داماد دونالد ترامپ، جَرِد کوری کوشنر،همسر ایوانکا ترامپ است. ترامپ اعلام کرده است که با ارائه ی طرح معامله قرن قصد دارد به بیش از ۷۰ سال منازعه فلسطین-اسرائیل پایان دهد. این در حالی است که محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و بسیاری از مقامات فلسطینی و کشورهای دیگر با طرح معامله قرن به شدت مخالفت کردهاند.

در این میان برخی روزنامه های اسرائیلی از جمله روزنامه “اسرائیل هیوم” که روزنامه ای نزدیک به “بنیامین نتانیاهو” است، اشاره به این موضوع کرده است که اگر سازمان های فلسطینی طرح معامله قرن ترامپ را نپذیرند، احتمال دارد آمریکا مانع از رسیدن برخی کمک ها به فلسطینیان شود.
معاملهٔ قرن : در عربی صفقه القرن، در عبری: עסקת המאה
در انگلیسی: Deal of the Century
روسیه، ایران و پاکستان و برخی از کشورهای عربی مانند مصر و اردن از جمله مخالفان این طرح هستند. همچنین سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم های علیه ایران را نشانه هایی از طرح معامله قرن دانست و نسبت به آن اظهار بدبینی نمود.

شرایط معامله قرن چیست؟
اسرائیل در ازای دریافت امتیازهایی فراتر از تعهدات قبلی سازمان آزادی بخش فلسطین و قطعنامه های شورای امنیت و الحاق بخش هایی از مناطق اشغال شده به خاک خود، با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقت میکند و
- فلسطینیان باید از حق بازگشت به سرزمین خود که در طبق قطعنامهٔ ۱۹۴ شورای امنیت به رسمیت شناخت شده صرف نظر کنند.
- شهر ابودیس به جای بیت المقدس به عنوان پایتخت فلسطین در نظر گرفته خواهد شد.
- بر اساس این طرح بخشهایی دیگر از فلسطین به اسرائیل واگذار می شود
- نیمی از کرانهٔ باختری
- بخشی از بیت المقدس شرقی (که از نظر جامعهٔ جهانی به دولت فلسطین تعلق دارد)
- در عوض اسرائیل با تشکیل کشور مستقل فلسطینی شامل بخش های زیر موافقت میکند :
- نیمهٔ دیگر کرانهٔ باختری
- تمام نوار غزه
- چندین محله از بیت المقدس شرقی
- همچنین بر اساس گمانهزنیهایی که از متن معامله در رسانههای اسراییلی منتشر شده، داشتن ارتش برای فلسطین جدید ممنوع است.

هم اکنون سازمان ملل متحد تنها مناطق زرد کمرنگ را به عنوان کشور اسرائیل به رسمیت میشناسد اما بر اساس معاملهٔ قرن، دولت فلسطین باید بخش هایی دیگری از خاک فلسطین از جمله بخش هایی از بیت المقدس شرقی را به دولت اسرائیل واگذار کرده و امتیازهای دیگری بدهد تا اجازه داشته باشد به استقلال برسد.

جزئیات معامله قرن چیست؟
در طرح معامله قرن، مناطق، روستاها و محله های عرب که عمدتاً فلسطینیان در آن سکونت دارند به حکومت خود گردان فلسطین واگذار خواهد شد و یک معبر برای فلسطینیان برای تردد به مسجدالاقصی در نظر گرفته می شود. معامله قرن پیشنهادهایی نیز برای پایان دادن به مشکل آوارگان فلسطین و شهرک سازی اسرائیل دارد. همچنین مفاد معامله قرن شامل انتقال مالکیت محله ها و نواحی نزدیک به قدس مانند “بیت حنینا”،”شعفاط”،”کفر عقب” و “راس خمیس” به تشکیلات خودگردان فلسطین میشود.
طرح معامله قرن، پیشنهادی مبنی بر تشکیل کشور فلسطین در ابتدا در حدود نیمی از کرانه باختری، تمامی نوار غزه و برخی محله های قدس از جمله “بیت حنینا”، “شعفاط” و اردوگاه آن، “راس خمیس” و “کفر عقب” مطرح میکند و در کنار آن، شهرک قدیمی و محله های اطراف آن همچون “سلوان”، “الشیخ جراح” و “جبل الزیتون” را برای اسرائیل باقی میگذارد.
در موج باز بخوانیم: