خواص انگشتر فیروزه
فیروزه (TURQUOISE) فسفات آبدار طبیعی آلومینیم است که در دستگاه کجوجهی متبلور شده و به عنوان جواهر به کار میرود. فیروزه به رنگ های آبی، آبی مایل به سبز و سبز یافت می شود. فیروزه در مناطق زیادی یافت می شود مانند آمریکا – مصر – ایران و… که بهترین نوع فیروزه جهان فیروزه نیشابوری می باشد و در شهر بابک کرمان نیز معدن فیروزه بزرگی وجود دارد که قابل مقایسه با فیروزه نیشابور است. فیروزه در ۲ نوع صاف (عجمی) و رگه دار (شجری) یافت می شود. ماده رنگی فیروزه مربوط به مس و آهن است. فیروزه سنگی زنده بوده و مواد شیمیایی چربی ها، اسید ها و… باعث آسیب رساندن به فیروزه می شوند. استفاده از خواص درمانی فیروزه قدمت طولانی دارد. از این سنگ برای درمان سر درد، مشکلات چشمی، تب و گزش حشرات استفاده می شده است. برای مثال فیروزه را به صورت پودر در آورده و آن را به مریضی که از درد شکم رنج می برد می خوراندند. فیروزه همچنین برای آرام کردن بیماران عصبی مؤثر می افتد و اضطراب را از بیماران دور می کند. در فرهنگ دینی ما در احادیث و روایات مختلف، داشتن انگشتری با نگین فیروزه به خصوص برای آقایان توصیه شده است. این سنگ به دلیل رنگ و درخشش آن شادی آور است و خواص بسیار دارد. به همین دلیل استفاده از آن بین عموم مردم رواج دارد. جالب است بدانید در گذشته اعتقاد بر این بود که هر که با خود فیروزه داشته باشد بر دیگران پیروز خواهد شد، بر این اساس نام اصلی این سنگ پیروزه بوده و بعدها به فیروزه تبدیل شده است.
تحریک و راه اندازی نیروها و چاکراهای انسان ها، آرامش دادن ، بیدار شدن نیروهای درونی افراد، درمان انواع بیماری های معده همچون : زخم ، ورم ، درد و…، درمان انواع سر درد ، میگرن ، دردهای عضلانی و استخوانی ،جهت درمان یبوست و..،تمام اینها خواص شفابخش سنگ فیروزه هستند،در ادامه با موج باز همراه باشید.
فیروزه سنگی توانمند و حامی به شمار می رود . به ویژه فرض شده است که اسب و سوار کار را در سقوط نا گهانی در امان نگه می دارد. همچنین در زمان مسافرت از شخص همایت می کند. همچنین تلسم اعضاء کارکنان هواپیمایی است. این سنگ باعث شادی و نشاط افراد غمگین و افسرده می شود و به آنها نیروی لازم برای به انجام رساندن کارهای سخت را با ظرفیت و چابکی منتقل می کند . این سنگ باعث اعتماد به نفس می شود و جرأت لازم برای بیان استدلالهایمان را به طور مختصر و با اطمینان خاطر در کنفرانسها در ما ایجاد می کند . شخص را در برابر خوابهای آشفته و کابوسها حمایت می کند . نیرو و ارتعاشات منفی ، مضر و آشفته را از ما دور می کند و حتی می تواند جذب کننده (نیروهای مثبت) باشد.

عکس سنگ فیروزه
خواص فیروزه (خواص سنگ فیروزه)
- نگاه به فیروزه چشم را تقویت کرده و استفاده از سرمه آن و همچنین گذاشتن آن بر روی چشم ها برای تقویت چشم و درمان بیماری های چشمی مفید است.
- گذاشتن فیروزه بر روی چاکرای گلو برای درمان گلو درد، تقویت تارهای صورتی و درمانی بیماری های ریوی و تنفسی مؤثر بوده و درد گلو، التهابات ریوی و بیماری های دستگاه تنفسی را درمان می کند.
- فیروزه قلب را تقویت می کرده و سعه صدر می دهد. این سنگ، افسردگی های روحی و روانی را نیز درمان می کند.
- سنگ فیروزه، سنگ صلح و آرامش است و قدرت عشق و دوستی، صداقت، عقل و حکمت را فزونی می بخشد. فیروزه مظهر خوش یمنی، آرامش و محافظت در برابر نیروهای منفی است.
- استفاده از انگشتر و یا گردنبند فیروزه، برای دور کردن انرژی های منفی به ویژه چشم زخم و عواقب آن بسیار مناسب است. این سنگ مانند عقیق، حرز بسیار مهمی در برابر حوادث و بلایا به شمار می رود و برای آسان شدن کارها و رونق در کسب و کار بسیار مفید است.
- نیروهای مغناطیسی موجود در فیروزه علاوه بر آرامش دادن، باعث بیدار شدن نیروهای درونی افراد نیز می گردد. این نیروها با دارا بودن قدرت های بیدار کننده، مقداری از نیروهای درونی فرد را تقویت می کنند. فیروزه سنگی توانمند و حامی به شمار می رود. همچنین در زمان مسافرت از شخص حمایت می کند.
- سنگ فیروزه به عوارض عملکرد های نادرست کبد و غده های بدن کمک می کند.
- سنگ فیروزه در اصلاح گردش خون موثر است.
- فیروزه در برابر افسردگی ها مفید است و قلب را تقویت می کند.
- فیروزه برای همه بیماریها که بر اثر کمبود مواد غذایی و تغذیه بد ایجاد می شوند مانند آناروکسی بکار می رود . معمولا ً هنگام پارگی رباطها و تاندونها ، جریان خونی را در بافتهای عضلانی زیادتر می کند. همچنین بخاطر درخشش آن شادی آور است و اثری سودمند بر روی کمبود اکسیژن ، مسمومیت های خونی واسترس دارد .
- سنگ فیروزه کمک موثری به درمان نواحی از بدن که تحت هجوم ویروسها و باکتری ها هستند یا نواحی آلوده نیز می کند. گفته شده است که فیروزه از عملکرد و شفا بخشی بیکران خود آگاهی ندارد. همچنین دارای اهمیت زیادی است که بدانید در کاربرد این سنگ چنانچه رنگ خود را از دست بدهد یا اینکه خرد شود ، این بدان معنا است که تمام نیرویش را برای شما از دست داده است بنا بر این باید بلافاصله آن را در خاک قرار بصورت خشک قرار دهید، تا آنجا استراحت کند .
خواص سنگ فیروزه از زبان ائمه اطهار
- امام صادق (ع) فرمودند : دو رکعت نماز به همراه نگین عقیق معادل، هزار رکعت نماز بدون عقیق است، هر کس انگشتر فیروزه دست کند ، دست او نیازمند نخواهد شد.
- فضیلت فیروزه از قول امام کاظم (ع) : فیروزه سنگی است که جبرئیل به رسول خدا (ص) هدیه نموده است و رسول خدا آن را به امیرمومنان علی (ع) بخشید. فیروزه درمان کسی است که صاحب فرزند نمی شود.
- امام صادق از رسول خدا چنین نقل فرمودند : “خداوند سبحان می فرماید : هر آینه من خدا ، حیا می کنم از بنده ای که دستش را به سوی من بالا آورده و در دستش انگشتری با نگین فیروزه است ، نا امید برگردانم.”
- عبد خیر می گوید : حضرت علی (ع) چهار انگشترداشتند که به دست می کردند : “انگشتر یاقوت برای نجابت و بزرگی ، فیروزه برای پیروزی، حدید چینی برای نیرومندی ، عقیق را نیز برای محافظت”
- یکى از خادمان امام هادى (علیه السلام) از آن حضرت جهت زیارت على بن موسى الرضا اجازه سفر به سرزمین طوس گرفت. حضرت به او فرمودند: انگشترى با نگین عقیق زرد به همراه داشته باش که بر روى آن حک شده باشد «ماشاءالله لاقوه الا بالله استغفرالله» و بر آن سوى نگین «محمد و على» حک کن. خادم مى گوید: از نزد امام بیرون شدم و انگشترى را طبق دستور امام تهیه کردم و مجدداً براى خداحافظى به حضور امام رفتم. فرمودند: انگشترى دیگر با نگین سنگ فیروزه باید همراهت نمایى که در بین طوس و نیشابور شیرى با تو روبه رو مى شود و قافله را از راه رفتن باز می دارد، به سوى آن شیر رفته و انگشتر را نشانش مى دهى، به او بگومولاى من مى گوید از راه کنار برو. بعد اضافه کرد، باید نقش روى انگشتر الملک لله و سمت دیگر آن «الملک لله الواحد القهار» باشد که انگشتر حضرت على (علیه السلام) این نقش را داشته است. که آن سپرى در برابر درندگان و عامل پیروزى در جنگهاست.
همچنین در مورد خواص سنگ فیروزه در برخی روایات آمده است که:
- باعث بى نیازى و دورى فقر مى گردد.
- جهت ایجاد فرزند مؤثر است.
- در استجابت دعا مؤثر است.
- عامل فتح و پیروزى است.
- دور گرداننده دردها از دیدگان است.
- موجب گشایش سینه مى گردد.
- قوت دل را زیاد مى کند.
- باعث برآورده شدن حاجات مى شود.

عکس سنگ فیروزه
بهترین نوع فیروزه
فیروزه دو رنگ را ابرش مینامند. بعضی انواع فیروزه را سست و سفید فام را در روغن میگذاشتند و رنگش موقتاً پررنگ تر ولی پس از چندی رنگ آن زایل میشد. اگر چربی به فیروزه مالیده شود سبز میگردد. رنگ خاکه فیروزه سفید و گاهی سبز روشن است. فیروزه مصنوعی را از رنگ کردن سنگ “مها” بهدست می آورند که با نام خضرا نامیده میشد. این فیروزه در صورت شکستن از فیروزه اصل تشخیص داده میشد چون سطح شکستگی آن سفید بود. فیروزه سنگ رسوبی فسفاته است. این کانی در اثر هوازدگی سنگ میزبان رنگ خود را از دست میدهد، لذا برای تهیه نمونه مرغوب این کانی باید از سنگهایی که تحت تاثیر هوازدگی قرار نگرفتهاند، استفاده کرد. در اثر آزمایش با فوتک فیروزه شکاف برداشته و رنگ قهوهای پوسته پوسته پیدا میکند و رنگ شعله هم سبز مات میشود.
تنها کانی که شباهت زیادی به فیروزه دارد (کریزوکلا) است ولی به علت اختلاف سختی میتوان آنها را از هم تشخیص داد. در اثر آزمایش با فوتک فیروزه پوسته پوسته قهوهای میشود ولی کریزوکلا تغییر نمیکند.
جواهر فروشان برای تشخیص فیروزه از فوتک استفاده میکنند بدین صورت که سطح پشتی فیروزه را تحت تاثیر شعله قرار میدهند، سپس با ذرهبینهای چشمی محل حرارت داده شده را مشاهده میکنند. در صورت پوسته پوسته قهوهای شدن فیروزه است. پیشتر این کانی تنها از سنگ فیروزه به دست میآمد ولی امروزه همانند دیگر کانیها مصنوعی نیز فرآوری میشود به گونهای که حتی تشخیص طبیعی یا مصنوعی بودن آن برای کارشناسان نیز بسیار دشوار است. آنچه در اغلب فیروزه ها عمومیت دارد وجود رگه یا رگچههایی سیاه یا قهوهای رنگ برجسته است که مربوط به سنگ مادر تشکیل دهنده فیروزه میباشد. این رگهها گاه در طرحهای منظم و غیرمنظم شکل میگیرند که در چنین حالتی به آن شبکه عنکبوتی و در اصطلاح بازار ایران به آن فیروزه شجری میگویند. اگر این طرح منظم و زیبا باشد باعث افزایش ارزش فیروزه خواهد شد و اگر نامنظم و به صورت نقطه و لکهای باشد از ارزش فیروزه خواهد کاست.
مشخصات فیروزه مرغوب
- فیروزه مرغوب دارای رنگ آبی سیر، جلای چینیو، سختی بالا میباشد.
- افزایش رنگ سبز٬ پریدگی رنگ و وجود ناخالصی عواملی هستند که باعث کاهش کیفیت فیروزه میشوند.
نگهداری از فیروزه
رنگ سنگ فیروزه در تماس با مواد شیمیایی و حتی آرایشی نیز تغییر میکند و جلای آن از بین می رود. بنابراین توصیه میشود هنگام استفاده از مواد آرایشی و یا استحمام و شست و شو، جواهرات دارای فیروزه در معرض این مواد قرار نگیرند. رنگ فیروزه ممکن است به تدریج به رنگ سبز تغییر کند. علت این امر قرار گرفتن کانی به مدت زیاد در نور شدید و یا حرارت است که باعث رنگ پریدگی و در نتیجه کم ارزش شدن کانی میشود. رنگ آبی فیروزه حاصل از cu2t آبدار است در صورتی که آب از دست برود رنگ آن سفید میشود مانند کات کبود که در اثر حرارت آب تبلور خود را از دست داده و چون یون دیگری در محیط وجود ندارد، به رنگ سفید در میآید.
راههای افزایش عمر فیروزه
- مرحله بهسازی شامل واکس زدن
- عدم شستشو با مواد شوینده و الکل
- عدم تماس با پوست چرب و مواد آرایشی
- در معرض نور و گرد و غبار قرار نگیرد.
- تمیز کردن فیروزه هر چند وقت یک بار
مهمترین خطری که فیروزه را تهدید میکند ایجاد خراش روی فیروزه، آب داغ و مواد شیمیایی خانگی است و دلیل آن نیز ترکیب هیدراتی در سنگ است. فیروزه سنگی زنده میباشد و نسبت به روغن و مواد شیمیایی مانند مواد شوینده بسیار حساس بوده و تغییر رنگ میدهد. خلل و فرج سنگ باعث جذب چربیها و موجب تغییر رنگ فیروزه میشود. هرگز از تمیزکنندههای اولتراسونیک استفاده نکنید و از نزدیکی با مواد حاوی کلر نیز اجتناب کنید. آب و نور نیز باعث تغییر رنگ فیروزه میشود. فیروزه در مقابل سه چیز عکسالعمل نشان میدهد که هرگز نباید با آنها تماس پیدا کند: روغن، کرم، ادکلن.
تمیز کردن سنگ فیروزه
سنگ فیروزه از جمله سنگهایی زینتی و با ارزش است که به علت خلل و فرجهای زیادی که درون آن وجود دارد، نباید آن را با آب شست. بهتر است آن را با پارچههای نخی نرم و تمیز و یا چرم جلا دهید. کانی فیروزه به راحتی کثیف و گرد آلوده میشود. بازدم بر آن اثر نامطلوب دارد. چناچه مدت زیادی در آب بماند جلای آن کاهش مییابد. اگر چربی یا روغن بر سطح فیروزه مالیده شود، خلل و فرج را پر کرده و به تدریج گرد و غبار موجود در هوا بوسیله ذرات چربی جذب شده و جلای فیروزه را از بین میبرد. چنانچه اثر نفوذی ذرات روغن عمیق باشد، ممکن است کانی خاصیت جلاپذیری و صیقل مجدد را هم از دست بدهد. سطح شکل فیروزه صدفی است. فیروزه در شعله حرارت تیره رنگ میشود و رنگ شعله را به علت وجود مس، سبز یا آبی میکند. اگر فیروزه را در لوله بسته قرار داده، حرارت زیادی به آن بدهیم آب تبلور فیروزه جدا شده، اثر آن بر دیواره لوله آزمایش ظاهر میشود و کانی به تیرگی میگراید.
مرحله به سازی فیروزه
قدیمیترین معادن فیروزه
در سرابیت الخادم در شبه جزیره سینا واقع بوده که زمان آن به ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد باز میگردد و بدون شک فیروزههای گردنبند ملکه زر (Queenzer) ملکه سلسله اول مصر، از این مکان فراهم شده است.
تراش فیروزه
تراش فیروزه بهوسیله چرخی بوده است که از سنباده و صمغ مخلوط کرده میسازند. سنباده را از بدخشان و صمغ را از هندوستان میآورند.تراشنده با دست راست چرخ را میگرداند و فیروزه را با دست چپ بر روی چرخ میگذارد. برای آنکه انگشتش ساییده نشود، قطعهای چرم یا پارچه یا چوب به انگشت بسته آن را محفوظ نگه میداشت. قبل از استفاده از این چرخها، فیروزه را روی سنگهای زبری که در کوهها پیدا میشدهاند، میتراشیدند و وضع تراش آن به طور ساییدن بود. اکنون هم فیروزههای ریز را به همان وضع میتراشند. فیروزه، بعد از تراش، جلا داده میشود. بر روی سنگ صیقلی با قطعه چرمی با خاک فیروزه که هنگام تراش پیدا میشود. جلا دادن کار اطفال است و یک نفر جلادهنده برای سه نفر تراشنده کافی است. شکل تراش بستگی به اندازه و شکل اصلی دانه و قطعه فیروزه دارد. از میان اشکال دو شکل متداول و مرغوب است. یکی پیکان که مخروطی است. دیگری مسطح که پهن و صاف است. قطعه پیکانی هر چه بیشتر برجستگی داشته باشد، اوج آن تندتر، مرغوبتر و مطلوبتر است. اما فیروزههایی که نازک باشد به کار تراش پیکانی نمیآید و آنها را مسطح میتراشند. اگر کلفت باشد تقریباً بیضی تراشیده میشود که روی آن محدب است. هرچه تحدب آن زیادتر باشد، مرغوبتر است. تراش پیکانی مخصوص فیروزه خوشرنگ است. زیرا اگر فیروزه کمرنگ باشد و پیکانی تراشیده شود، اوج و بالای آن بهواسطه نازکی قبول شعاع خارجی میکند و سفید مینماید و از قسمت آن میکاهد.
فیروزه عربی را اغلب مسطح میتراشند و قطعات بزرگتر عربی اکثراً معیوب است و خوشرنگ نیست. اما معایب فیروزه را از قبیل برص و بهق را با نقشهایی که روی فیروزه میکشند و از طلا، اکلیل و غیره پر مینمایند که مستور میکنند.
خواص نگاه کردن به فیروزه در هر صبح
جناب عالم فاضل مرحوم محمد حسن نائینی (رحمه الله) در کتاب شریف گوهر شب چراغ گوید: هر که صباح از خواب برخیزد و نظر بر فیروزه اندازد در آن روز مکروهی به وی نرسد و در غایت فرح و نشاط باشد. و نیز گفته اند در فیروزه نگریست موجب درازی عمر باشد و روشنایی چشم را بیفزاید و هر که فیروزه با خود دارد خواب های پریشان نبیند و دشمن بر وی ظفر نیابد و از هیچ آفریده نترسد و پیش سلاطین و حکام و زمره خلایق عزیز و مکرم باشد. و باز هم جناب نائینی (رحمه الله) در گوهر شب چراغ گوید: کسی که انگشتر فیروزه به دست کند از گزند حشرات موذی در امان می ماند. ولی از خواص آن اینست که صاحب چنین انگشتری صولت و هیبت ندارد زیرا فیروزه هیبت را ساقط می کند. لذا ملوک و سلاطین آن را به دست نمی کنند.
کاربرد سنگ فیروزه
سنگ فیروزه را در حالی که دراز کشیده و در رهایی کامل قرار دارید، بر روی چاکرای مخصوص قرار دهید. ارتعاشات سنگ ها در طی ۲۰ دقیقه عمل میکنند. از خواص سنگ فیروزه این است که بدن را در یک وضعیت رهایی کامل قرار میدهد. استفاده از یک موسیقی دلپذیر از این تجربه بهتر حمایت میکند. بعد از پایان زمان ذکر شده بهتر است چند دقیقه دیگر نیز سنگ در محل خود باقی بماند. لازم است سنگها بعد از استعمال برای چاکراها، در مدت زمان معینی در زیر آب قرار گیرند.