علت غرق شدن کشتی سانچی
متاسفانه ساعاتی پیش کشتی سانچی به طور کامل غرق شد. کشتی سانچی یا نفتکش ایرانی سانچی که براساس گفته ها پانامایی بوده و در اجاره ایران بود بعد از تصادف با یک کشتی باری چینی! و چندین روز سوختن در آتش صبح امروز در پی چندین انفجار کاملا به زیر آب رفته و غرق شد… در خصوص علت تصادف سانچی با کشتی باری چینی و حتی علت غرق شدن سانچی شایعات و تصورات زیادی وجود دارد که یکی از خاص ترین آنها روایت حمله موشکی امریکا به سانچی است! هر چند که بازار شایعات تا مشخص شدن و رمز گشایی جعبه سیاه ادامه خواهد داشت اما خبر کامل مرتبط با حمله امریکا به سانچی را میتوانید در خبر مربوطه به آن در موج باز بخوانید.
فیلم غرق شدن کشتی سانچی
به نظر میرسد توقف عملیات خنک سازی و مهار آتش در شب گذشته موجب رسیدن آتش به مخازن سمت چپ کشتی و انفجارهای شدید صبح امروز شد که در نهایت پس از چند ساعت به غرق شدن کامل نفتکش ایرانی سانچی انجامید. صبح امروز (یکشنبه ۲۴ دی ماه ۱۳۹۶) و پس از گذشت ۸ روز از حادثه کشتی سانچی، معاون سازمان بنادر و دریانوردی از رسیدن ١٢ تکاور ایرانی به محل حریق نفتکش سانچی خبر داده و گفته بود: «تکاوران و گروه چینی در حال برگزاری جلسه و بررسی نحوه ورود به نفتکش هستند.» اما هنوز دقایقی نگذشته بود که فرمانده چینی عملیات امداد و نجات، جملاتی نا امیدکننده بر زبان آورده و اعلام کرد: احتمال نجات جان دریانوردان ایرانی حاضر در این نفتکش بسیار ضعیف است اما تمام تلاش ها برای ادامه عملیات امداد با جدیت پیگیری میشود. وی با بیان اینکه بالابر این نفتکش که از آن برای ورود به قایق های نجات یا پریدن به دریا استفاده میشود، پایین نیامده، گفت که این موضوع نشان میدهد دریانوردان ایرانی جز یک نفر فرصت ورود به آب را نداشته اند.تا اینکه دقایقی پیش از ظهر، رئیس سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه سانچی از حالت شناور بودن خود خارج شده و در حال غرق شدن است، گفت: امیدی به پیدا کردن مفقودان نیست و حدود یک ساعت بعد، جان باختن ۲۹ پرسنل دیگر نفتکش سانچی تایید شد و نفتکش سانچی پس از حدود ۸ روز سوختن به روی آب، دقایقی پیش به طور کامل در آبهای چین غرق شد.
تصویری از کشتی فله بر چینی که موجب غرق کشتی نفتکش سانچی شد

عکس کشتی باربر چینی که سانچی را غرق کرد
ادامه غرق شدن سانچی صبح امروز (دوشنبه ۲۵ دی ۹۶)
تلویزیون چین: غرق شدن سانچی، لکه نفتی ۱۰ مایلی (حدود ۱۶ کیلومتر) در دریای چین شرقی برجا گذاشت

لکه نفتی غرق شدن سانچی
تحلیل کاپیتان کشتی اقیانوس پیما از حادثه تصادف نفتکش سانچی
- به طور حتم دو کشتی یکدیگر را مشاهده کردهاند
- برخورد این چنینی در دنیا بی سابقه بود
- این حادثه بسیار عجیب و غریب بود
پیکر ۲ دریانورد ایرانی به همراه جعبه سیاه نفتکش سانچی عصر دیروز(یکشنبه) به شانگهای منتقل شد و اتاق محل نگهداری جعبه سیاه نیز پلمپ شد…
پیکر ۲ دریانورد ایرانی به همراه جعبه سیاه نفتکش سانچی
توضیحات معاون وزیر راه و شهرسازی در مورد حادثه سانچی
معاون وزیر راه و شهرسازی که به چین سفر کرده بود و لحظه به لحظه روند کار را زیر نظر داشت، گفت: «در همان لحظات اولیه ی برخورد، کشتی دچار آتشسوزی شدید و انفجار شده و شاهدان عینی تائید کردهاند که امکان زندهماندن هیچ فردی در کشتی وجود نداشته است … حتی پیکرهای دریانوردان عزیزمان را نیز نمیتوانیم از آن خارج کنیم». عملیات مهار آتش این نفتکش که از چند ساعت پس از وقوع حادثه آغاز شده بود، طی روزهای اخیر بارها از سوی آتشخوارهای چینی متوقف شد و تیم عملیاتی چین بهبهانههای مختلف اعم از احتمال بروز انفجار جدید و انتشار گازهای سمی، از نزدیک شدن به نفتکش برای مهار کامل آتش آن جلوگیری کردهاند. شرکت ملی نفتکش ایران طی روزهای اخیر و در حالی که ۳ روز از بروز این حادثه میگذشت با یک شرکت ژاپنی بهمنظور همکاری در مهار آتش نفتکش ایرانی به توافق رسید و تجهیزات این شرکت ۵ روز پس از بروز حادثه به محل رسید اما همکاری ژاپنیها هم تحت لوای مدیریت عملیات چینیها به نتیجه نرسید و در نهایت شب گذشته چینیها دستور توقف عملیات خنکسازی سطح نفتکش را که برای جلوگیری از تسرّی آتش انجام میشد صادر کردند.
دلیل توقف خنک سازی کشتی نفتکش، بدی آبوهوا و وزش باد عنوان شد اما بهنظر میرسد همین توقف عملیات، موجب رسیدن آتش به مخازن سمت چپ کشتی و انفجارهای شدید صبح امروز شد که در نهایت پس از چند ساعت به غرق شدن کامل نفتکش سانچی انجامید. در این حادثه هنوز از سرنوشت تمامی ۳۲ خدمه این نفتکش خبری نیست اما احتمال زنده ماندن و نجات این افراد بسیار ضعیف است؛ برخی منابع خبری از کشته شدن تمامی این افراد در ساعات اولیه حادثه خبر دادهاند. معاون پارلمانی ریاست جمهوری با بیان اینکه طبق آموزههای دینی، افرادی که در دریا غرق میشوند و برای معیشت مردم در تلاش هستند، شهید محسوب میشوند، گفت عزیزانی که در نفتکش سانچی بودند اجر شهید دارند.
ساغی فعال به همراه همسرش حسین جهانی هلآباد، افسردوم، تنها بانوی حاضر در نفتکش سانچی که فقط سه سال از ازدواج شان گذشته بود. افسر دوم حسین جهانی هل آباد از توابع استان اردبیل به همراه همسرش در کشتی سانچی پیوندی ابدی یافتند.

ساغی فعال به همراه همسرش حسین جهانی هل آباد
گفتگو با مادر تنها خانم سرنشین نفتکش سانچی
گفتگو با مادر ساغی فعال
پست اینستاگرامی بهاره افشاری در انتقاد از دولت در پی حادثه سانچی
آنقدر حجم اتفاقات تلخ در این سالها زیاد شده که از سالها قبل تصمیم گرفتم تا در این هیایوی مجازی حداقل من در صفحه ام نسبت به آن موضوع عکس العملى نشان ندهم تا تبدیل به خبرگزارى نشوم…اما این بار نتوانستم. این حادثه های اخیر دلخراش تر از آن است که بتوانم مانند گذشته سکوت اختیار کنم. تصاویر سوختن سانچی را که دیدم قلبم آتش گرفت، با خودم گفتم سهم خانواده های دریانوردان بعد از یک هفته ، داغی است که حتی حجم تمام آب های دریاهم نمی تواند از آن کم کند. سالهاست که به واسطه حرفه ام به شمالی و جنوبی ترین شهرهای سرزمینم می روم و می بینم مادران جوانی را که صورتشان را با چادر پوشانده اند تا بلکه بتوانند تخم مرغ شکسته ای را ارزان تر بخرند و آن را سر سفره ببرند ، از جلوی چشمم چهره پدران جوان پیرنمایی دور نمی شود که وجب به وجب را پرسه می زنند براى پول درمان سرطان عزیزانشان … مگر می شود این صحنه ها را دید و غم جانکاه همه وجودت را در بر نگیرد. خدا را شکر می کنم که هرگز اعتماد نکردم و رئیس جمهور محبوب نداشتم که امروز گریبانش را بگیرم. برای اتفاقات و او را مقصر همه چیز جلوه دهم. و یا از رفع فیلترینگ تلگرام که ابتدایی ترین حقوق شهروندی ام است خوشحال شوم. وعده های پوشالی امید و گرامیداشت حقوق شهروندی در دولت کنونی یا واریز یارانه در دولت قبل هیچ کدام لطفی به مردم نیست، بلکه کوچکترین حقی است برای این مردم بزرگ و شریف. امروز پر از بغض و فریاد خاموشم
ای کاش به جای اینکه همه توجهات به دنبال جمع کردن چند پارتی شبانه باشد به فکر پهن کردن سفره مردم باشد. نگذارید خوشحالی مردم فقط در رفع فیلتر تلگرام باشیم. این مردم سزاوار خوشی های بزرگترند. اجازه ندهیم فضای مجازی به مکانی بدل شود برای بزرگ کردن آدم های کوچک و یا پر کردن وقت برای کل کل کردن. این روزهابه جایى رسیدیم که فردیت مهم شده و گذران روزمرگى و غم نان و دًَمى را خوش بودن شاید دلیلش آن است که نمی دانیم فردایمان چیست ،به جاى بازگرداندن حقوق ابتداییمان امید به زندگى رو به مردم برگردانید دولت امید و تدبیر…

حادثه سانچی
پست اینستاگرامى نعیمه نظام دوست درپى جان باختن ۳۲ تن از کارکنان نفتکش سانچی
اشکم بند نمیاد به خدا از این درد بزرگ ،برای جوانان غیور وطنم که این چندساله به دلایل مختلف شهید شدند و قلبم درد میگیره از این درد از این آه از این بی عدالتی روزگار و خسته ام ،خسته از اینهمه مصیبت که جوانان غیور و دلاوران وطنمان ایران را به آغوش مرگ میکشد تسلیت میگم به مادران داغدیده ،همسران سوخته دل و فرزندان تمام عزیزانی که این چندسال مصیبتها دیدند .و فقط میتونیم باهاشون اشک بریزیم و ناله کنیم و بگیم همدرد شما هستیم و همراه دلهای غم دیده شما عزیزانمون هستیم .از چی بگم از پلاسکو از زلزله از قطاری که سوخت از معدنی که همه جان باختند از کشتی نفتکشی که سوخت و اون چینی های بی پدرم هیچ کاری نکردند و اینقدر دیر اقدام کردن مسئولین کشورم و هزاران مصیبت دیگه و درد و داغ دیگه که نگم بهتره و باید بگم سوختیم با شما عزیزان وطنم.
تسلیت مهدى مهدوى کیا درپى جان باختن ۳۲ تن از کارکنان زحمتکش نفتکش سانچی

تسلیت مهدى مهدوى کیا برای نفتکش سانچی
حرف های دردناک دختر سر ملوان نفتکش سانچی
حرف های دردناک دختر سر ملوان نفتکش سانچی
ابهامات بزرگ در مورد کشتی سانچی!
از جمله ابهامات بزرگی که با این رویداد تلخ برای عموم ایرانیان به وجود آمد، نام نفتکش دچار حریق شده و پرچم برافراشته بر فرازش بود که هیچ سنخیتی با کشورمان ندارد. کشتیای که کمتر از ۱۰ سال سن دارد، اما «سانچی» پنجمین نامی است که بر آن نهاده شده است. فهرست بلندی از نامها که مرورش ثابت میکند ارتباط این نفتکش با کشورمان چیست: «سامان»، «سپید»، «GARDENIA»، «SEAHORSE» و سانچی. همه اینها در حالی است که بر بدنه این کشتی هنوز نام سپید خودنمایی میکند تا چرایی این تغییر نامها و چگونگی ارتباط این کشتی با کشورمان محل سوال باشد. این تغییر نامهای متوالی در حالی رقم خورده که برخی مدیران از دشواریهای حرکت نفتکشهای ایرانی در شرایط تحریم و دور زدن تحریمها با شیوههایی مانند ثبت سپید با نام سانچی در پاناما سخن میگویند. ادعایی که اگر صحت داشته باشد، با تصادف سانچی به شکل کامل برملا شد و مشت کشورمان را در جهان باز کرد چراکه به رغم ثبت این نفتکش در زیرمجموعه شرکتی در پاناما و حرکت آن با نام غیرایرانی در آبهای جهان با پرچم این کشور، تمامی ۳۲ خدمه این کشتی ایرانی بودند و بارش میعانات گازی بود که از سکوهای دریایی عسلویه بارگیری شده بود و به محض بروز حادثه، واکنش کشورمان و اظهارنظرهای بسیاری از مسئولان بلندپایه کشورمان را به دنبال داشت. بماند که همه تاریخچه این نفتکش و ارتباطش با کشورمان را میتوان با یک سرچ ساده اینترنتی نیز دریافت!
نکته قابل تامل بعدی در خصوص ثبت این نفتکش در پاناما و تغییر نام آن به سانچی در حالی که خبری از اجاره و امثال آن نیست و ظاهر ماجرا به واگذاری این کشتی به پاناماییها شباهت دارد، مرور برخی بلاهایی نازل شده بر ناوگان دریایی کشورمان در دوران تحریم است. یادآوری امثال پرونده دیمیتریس یونانی که نامش در ذهن ایرانیان به چندین فروند از کشتیهای خریداری شده کشورمان در دوران تحریم که هرگز تحویل کشورمان نشدند، گره خورده است. پروندهای که حتی با دستگیر شدن این تاجر یونانی در سفرش به کشورمان نیز رفع و رجوع نشد تا این سوال به وجود آید که آیا در پرونده کشتی سانچی، حق و حقوق کشورمان به شکل کامل حفظ شده و این موضوع تضمین شده است یا واگذاری کشتی ۷۰ میلیون دلاری کشورمان به پاناما، ریسکهایی داشته که ممکن است بر اثر این حادثه روی ناخوش شان بروز و نمود بیابد؟
اما از همه این ابهامات در خصوص مالکیت این کشتی که بگذریم، مهمترین سوالی که این روزها مطرح است، به آتشی باز میگردد که ظاهرا قرار نیست خاموش شود و یک هفته است که میسوزد. حریقی که اگر نبود حادثه پلاسکو، ممکن بود آن را ناشی از بزرگ بودن سانچی و حجم زیاد بارش بدانیم یا برعکس، از ناتوانی اطفاکنندگان در این ماجرا گلایه سردهیم، اما حالا به شکل گیری ابهامی بزرگتر منجر شده است؛ اینکه آیا چینیها هم مانند ما در بزرگ کردن حوادث و تبدیلشان به بحران، مهارت دارند یا اینکه خارج شدن حریق سانچی از کنترل، اتفاقی استثنایی است که از بد حادثه گریبان کشتی ایرانی را گرفته است؟ سوالی که میشود آن را این گونه کاملتر کرد و صرف نظر از ابعاد حادثه در آبهای شرقی چین، این سوال را پرسید که آیا مسئولان کشورمان توانستند ابعاد حادثه را در کشورمان مدیریت کنند یا باز با پراکندگی اظهار نظر و پاسخ های نا مناسب و سخنان نابجا، تنها در بحرانیتر کردن اوضاع نقش آفرینی کردند؟
اسامی ۳۲ سرنشین و خدمه نفتکش سانچی که ۸ روز پیش در ۱۵۸ مایلی سواحل شرقی چین دچار حریق شد به شرح زیر است:
- مجید قصابی عروجی، کاپیتان
- فرید محبی، سرمهندس
- مجید نقیان، افسر اول
- حسین جهانی هلآباد، افسر دوم
- احسان ابولی قاسمآبادی، افسر دوم
- میلاد عنایتی، افسر سوم
- حامد بهاری هشکوایی، مهندس دوم
- محمد رضا رضا زاده ماسوله، مهندس سوم
- مهدی سادگی، مهندس سوم
- حسن رومیانی، مهندس چهارم
- محمد کاووسی تکاب، افسر تدارکات
- بهرام اتحاد، افسر برق
- عبدالغنی سامری، سرملوان
- ابوذر نظامی، کمک سرملوان
- سیدجواد حیدری، ملوان یکم
- محمدساجب علی میریدها، ملوان یکم
- محمد هارون راشید، ملوان یکم
- علیرضا نجفی فر، ملوان دوم
- علی حیدریه کهن، ملوان دوم
- بهرام پوریانی، تعمیرکار
- یاور افشاری، روغن کار
- میلاد آروی، روغن کار
- مسلم علیزاده نودهی، روغن کار
- عبدالکریم بشارتیپور، سرآشپز
- امید ضیایی، کمک سرآشپز
- ایوب مظفری عبدگاه، مهماندار
- احسان فرجی، مهماندار
- سعید دهقانی، دانشجوی عرشه از دانشگاه خارگ
- پوریا عیدیپور، دانشجوی عرشه از دانشگاه خارگ
- سجاد عبداللهی، دانشجوی عرشه از دانشگاه خارگ
- محمد پیریائی، دانشجوی موتور از دانشگاه صنعت نفت محمودآباد
- ساقی فعال، همسر حسین جهانی هل آباد
لحظه به لحظه حادثه سانچی و علت اتش گرفتن کشتی سانچ
فرض کنید پلاسکو در آبهای چین میسوخت و یک نفتکش ایرانی در چهارراه استانبول، در قلب پایتخت طعمه حریق میشد. نفتکش سانچی از حیث انسانی همان ساختمان پلاسکو است؛ فقط کمی دورتر. در حادثه برخورد کشتی چینی با نفتکش ایرانی که هفدهم دیماه در آبهای چین رخ داد، ۳۲ خدمهی کشتی شامل ۳۰ ایرانی و دو بنگلادشی ناپدید شدند. این بار اما ابعاد حادثه ناپیدا ماند؛ نه رسانههای رسمی داخل کشور به محل اعزام شدند، نه شهروندی آنجا حضور داشت که عکس و فیلم بگیرد و در شبکههای اجتماعی منتشر کند. از آنجا که حادثه فرسنگها دورتر رخ داده مسئولان همیشه در صحنه هم نمیتوانند در محل حادثه و مقابل دوربینها ظاهر شوند و مصاحبه کنند. به همین دلیل این فاجعه در سطح افکار عمومی چندان مطرح نشده و در رسانههای رسمی و شبکههای اجتماعی هم اخبار و اطلاعات دندانگیری منتشر نمیشود. در این شرایط تنها مراجع رسمی مثل شرکت ملی نفتکش سررشتهی اخبار را در دست دارند و به شکل کنترلشدهای دست به انتشار آنها میزنند و برخی خبرگزاریهای خارجی هم گهگاه گزارشی از حادثه منتشر میکنند.
شنبه ۹۶/۱۰/۱۶ و تصادف کشتی سانچی
نفتکش «سانچی» از ایران و از عسلویه حرکت کرده و رفته بود و قرار بود روز یکشنبه وارد آب های کرهی جنوبی شود اما شامگاه شانزدهم دی یک کشتی باری چینی با آن برخورد کرد و به دلیل اینکه محموله نفتکش، نفت فوق سبک با درجه اشتعال بسیار بالا بود، دچار حریق شد. صبح ۱۷ دی خبرگزاری «شینهوا»ی چین خبری منتشر کرد که حاکی از ناپدید شدن ۳۲ خدمهی نفتکش ایرانی در آب های چین بود. در بیانیه ای که وزارت حمل و نقل چین در پی این حادثه منتشر کرد، اعلام شد که حادثه حدود ساعت ۲۰ به وقت محلی در سواحل شرقی چین روی داده و یک کشتی باری چینی با یک نفتکش حامل ۱۳۶ هزار تن نفت تغلیظشده برخورد کرده و نفتکش «سانچی» بطور کامل آتش گرفته است. ۲۱ خدمهی کشتی چینی همان زمان نجات داده شدند اما خبری از خدمهی کشتی ایرانی نبود. ابتدا مقامات دریایی چین هشت کشتی را برای عملیات جستوجو و نجات اعزام کردند و کرهی جنوبی هم در این عملیات شرکت کرد. در همین حال پیگیریها از شرکت ملی نفتکش ایران دربارهی جزئیات بیشتر حادثه به نتیجهای نرسید و اعلام شد مدیران این شرکت در جلسه هستند.
یکشنبه ۹۶/۱۰/۱۷ و اتش گرفتن و مداوم سوختن کشتی سانچی
روز پس از حادثه حسن قشقاوی، معاون وزیر امور خارجه، از رایزنی با مقامات چینی برای اطلاع از جزئیات ماجرا خبرداد و گفت «هرگونه اطلاع رسانی از سوی وزارت خارجه در این زمینه مستلزم اطلاعات دقیق از این اتفاق است». شرکت ملی نفتکش ایران نیز پس از ساعت ها پیگیری بیانیهای منتشر کرد که در آن به اقدامات این شرکت در سازماندهی عملیات امداد و نجات اشاره و نوشته شده بود که تلاشها برای نجات خدمهی کشتی ادامه دارد. ۱۷ ساعت پس از حادثه، نفتکش ایرانی همچنان در آتش میسوخت و رویترز گزارش داد که چهار کشتی امدادرسانی و سه قایق برای پاکسازی لکهی نفتی در محل حادثه مشغولند و کرهی جنوبی هم برای کمکرسانی یک کشتی و هلیکوپتر اعزام کرده است. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس از دستور نخست وزیر چین برای مهار آتش خبر داد و گفت شنیده است که «قایق نجاتی بر روی کشتی قرار داشته که در حال حاضر وجود ندارد. یک احتمال است که افراد از طریق این قایق از محل حادثه دور شده باشند».
ساعتی بعد اسامی خدمهی مفقود شدهی کشتی در اختیار قرار گرفت. سخنگوی وزارت امور خارجهی چین گفت این کشور اهمیت بسیار زیادی برای این حادثه قائل است. مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران هم ضمن ابراز بیاطلاعی از علت برخورد دو کشتی، گفت تجسس ادامه دارد و دولت چین اعلام کرده برای پیداکردن آنان همکاری میکند. حدود ۳۰ ساعت از زمان حادثه گذشته بود که خبری دربارهی نجات تعدادی از مفقودین منتشر شد: مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران گفت خبر نجات تعدادی از مفقودین صحت ندارد.
دوشنبه ۹۶/۱۰/۱۸
نیروهای امدادرسان روز دوشنبه برای دومین روز همچنان برای مهار آتش نفتکش ایرانی تلاش میکردند. رویترز گزارش داد نیروی دریایی آمریکا یک هواپیمای نظامی را برای کمک به جستوجو اعزام کرد اما اثری از خدمهی مفقود این نفتکش را شناسایی نکرد. ساعاتی بعد خبر رسید که جسد یکی از مفقودین نفتکش ایرانی چهار مایل دورتر از کشتی پیدا شده است. هویت جسد پیدا شده نامشخص بود و برای بررسی به شانگهای منتقل شد. در همین حال دو فروند کشتی شرکت ملی نفتکش و یک فروند کشتی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، با نظارت و مدیریت مرکز جستوجو و نجات شانگهای به دنبال یافتن ردی از دریانوردان گم شده بودند. درحالی که تیمی شامل ۱۳ کشتی امداد و جستوجو، ناحیهای به وسعت ۹۰۰ مایل دریایی را جستوجو میکردند و دستخالی برمیگشتند، مدیر عامل شرکت ملی نفتکش ایران با اشاره به جسد کشف شده گفت احتمالاً خدمهی کشتی فرصت استفاده از وسایل نجات را داشته اند. همزمان عملیات اطفاء حریق کشتی سانحهدیده ادامه داشت اما انگار آتش سر خاموش شدن نداشت؛ سرکنسول ایران در شانگهای دربارهی علت کندی عملیات اظهار کرد: شدت آتش و انفجار و انتشار نفت در آب باعث کندی کار شده است. کشتیهای امدادرسان باید به فاصله صدوپنجاهمتری کشتی برسند که امکان کار داشته باشند اما دسترسی به کشتی بسیار دشوار است.
سهشنبه ۹۶/۱۰/۱۹
صبح روز بعد، وزارت حمل و نقل چین در بیانیهای اعلام کرد که شرایط جوی بد، وزش بادهای شدید، بارندگی و موجهای بلند مانع اطفاء حریق و جستوجو برای ۳۱ خدمه مفقود این نفتکش شده است. با گذشت دو روز از حادثه مدیر عملیات ناوگان شرکت نفتکش ایران همچنان معتقد بود احتمال زندهبودن دریانوردان مفقود وجود دارد. احتمال میدهیم که آنها یا به طرف موتورخانه در پایین نفتکش رفته باشند یا از یکی از قایقهای نجات استفاده کرده یا به کمک لباسهای وضعیت اضطراری، خود را به دریا انداخته باشند. روز سهشنبه هم سخنگوی شرکت ملی نفتکش خبرداد که جسد پیدا شده ایرانی بوده اما به دلیل سوختگی صورت هنوز هویتش شناسایی نشده است. او در عین حال گفت اگر خدمهی کشتی به موتورخانه پناه برده باشند احتمال کمی دارد که زنده مانده باشند؛ چراکه موتورخانهی این کشتی ۱۴ متر زیر آب است. از دو قایق نجات هم یکی سوخته و دیگری در تصاویر رویت نشده، بنابراین ممکن است سرنشینان کشتی با استفاده از آن به آب زده باشند که در این صورت «تا دو ماه ذخیره دارند و میتوانند زنده باشند؛ البته استفاده از قایق نجات زمانبر است…». همزمان حسن روحانی هم برای پیگیری وضع مفقودین به وزارتخانههای امور خارجه، راه و شهرسازی و نفت دستور مستقیم داد و تأکید کرد: «ابعاد مختلف حادثه و بویژه سرنوشت کارکنان کشتی و خانوادههای این عزیزان» پیگیری شود. آتشسوزی کشتی همچنان ادامه داشت و به دلیل سمی بودن گازهای منتشر شده عملیلت اطفاء حریق از فاصلهی نزدیک غیرممکن بود و از فاصلهی دور هم کار سخت و زمانبر شده بود. رویترز دربارهی روند عملیات امداد و اطفای حریق نوشت: «بادهای شدید، موجهای بلند و گازهای سمی، مانع پیدا شدن دریانوردان ایرانی مفقود نفتکش سانحه دیده در دریای چین شرقی و اطفای آتش سوزی کشتی در مدت سه روز گذشته است».
درحالی که تیم امدادی کرهی جنوبی، به دلیل شعلههای سرکش کشتیِ درحال سوختن در فاصلهی سه مایلی آن مستقر شده بود، سخنگوی شرکت ملی نفتکش از عدم همکاری چینیها خبر داد و گفت: «چین امکانات خوبی اطراف نفتکش آتشگرفته جمع کرده اما مشخص نیست چرا از این امکانات استفاده نمیکند». با این حال بامداد روز چهارشنبه به وقت ایران، چهار روز بعد از وقوع حادثه، چینیها عملیات اطفاء حریق را از سر گرفتند. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس نیز از اعزام تیم ایرانی به محل حادثه خبرداد و گفت: «کشتی ژاپنی نیز برای کمک رسانی در این منطقه حضور دارد و نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران نیز به دستور امیر خانزادی و امیر سیاری تیم های حرفهای خود را به این منطقه اعزام کردهاند تا هرچه سریعتر آتش کشتی خاموش شود». او از جهانگیری هم خواست تا با نخستوزیر چین مذاکره کند و از آنها بخواهد که در اطفاء حریق عجله کنند. او معتقد بود چینیها عمداً تعلل میکنند تا محمولهی کشتی بسوزد و آبهای ساحلی این کشور را آلوده نکند.
چهارشنبه ۹۶/۱۰/۲۰
با گذشت چهار روز همچنان خبری از حادثهدیدگان کشتی ایرانی خبری نبود و یک نمایندهی مجلس این بار از وزیر امور خارجه خواست برای جلب همکاری کشورهای نزدیک له محل حادثه اقدام کند. او همچنین از صداوسیما خواست «پوشش خبری مناسبتری از موضوع داشته باشد». چند ساعت بعد خبر رسید که انفجارها در کشتی فعلاً متوقف شده و امکان ورود تیم تجسس و نجات به کشتی افزایش پیدا کرده است. از سوی دیگر یکی از مقامات کرهی جنوبی به رویترز گفت با توجه به تجربیات قبلی «شعلههای آتش حداقل به مدت دو هفته یا یک ماه ادامه پیدا خواهد کرد». چینیها چند ساعتی با جدیت مشغول عملیات بودند اما به گفتهی سخنگوی شرکت ملی نفتکش «به بهانهی بدی آبوهوا و به دلیل احتراق کوچکی که روی نفتکش رخ داده بود، عملیات اطفاء حریق را متوقف کردند». این در حالی است که به دلیل وقوع حادثه در آبهای چین این کشور بر اساس کنوانسیونهای بینالمللی در قبال خاموش کردن این آتش مسئولیت دارد. او گفت «اگر ایران بخواهد تیم عملیاتی به منطقه اعزام کند به ۲۰ روز وقت نیاز است». چند ساعت بعد خبر رسید ۱۲ تکاور نیروی دریایی از طریق هوایی به محل حادثه اعزام شدهاند.
پنجشنبه ۹۶/۱۰/۲۱
ساعاتی بعد مقامات چین علت توقف عملیات را اینگونه اعلام کردند: «کشتیهای امدادرسانی پس از انفجاری که روز چهارشنبه در نفتکش سانچی روی داد، در فاصلهی مطمئنی از این کشتی قرار گرفتند». باوجود این صبح پنجشنبه چینیها دوباره دستبهکار شدند. پنجشنبه شب، پنج روز از حادثه گذشته بود اما نفتکش همچنان در آتش میسوخت و خبری از سرنشینان آن نبود که نبود. نیروهای امدادی ژاپن هم به منطقه رسیدند و قرار شد از صبح جمعه عملیات امداد انجام شود. اعلام شد که یک تیم ایرانی هم صبح جمعه برای مشارکت و نظارت در محل حادثه حاضر میشود. با وجود اینکه مقامات ایرانی از همکاری ژاپنیها در عملیات خبر میدادند، سخنگوی گارد ساحلی ژاپن به رویترز گفت «مقامات چینی پیشنهاد گارد ساحلی ژاپن برای کمک را رد کردهاند». تلویزیون دولتی چین هم اعلام کرد که ۱۴ کشتی مشغول عملیات اطفاء حریق و جستوجوی مفقودشدگان هستند. در همین روز علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که مسئول رسیدگی به این حادثه شده، پس از دیدار با سفیر چین در تهران، گفت جریان باد نفتکش غرق در آتش را آرام آرام به سمت مرزهای آبی ژاپن میبرد. او ابراز امیدواری کرد با خروج کشتی از آبهای چین این کشور همچنان به عملیات ادامه دهد و «ناهماهنگی در تعاملات بینالمللی در عملیات مهار آتش تاثیری نداشته باشد». ربیعی این را هم گفت که «تمهیداتی در این کشتیها پیشبینی میشود تا افراد بتوانند خود را نجات دهند… کارشناسان بر اساس شواهد میگویند امیدوار باشیم».
جمعه ۹۶/۱۰/۲۲
صبح جمعه عملیات اطفاء حرق به پایان خود نزدیک شد و معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی گفت «تیم تجسس سازمان بنادر و دریانوری تلاش خواهد کرد امروز وارد نفتکش شود». علی ربیعی درباره ی سرنوشت خدمهی کشتی گفت: «پس از آنکه پیکر یکی از مفقودین پیدا شد خبر خاص دیگری از ۳۱ پرسنل در دست نیست… نمیخواهیم خبر نگران کننده بدهیم؛ باید به خانوادههای مفقودین آرامش بدهیم؛ ما هنوز وقت طلایی داریم». او همچنین از قول رئیس شرکت ملی نفتکش اعلام کرد که احتمال دارد آتش کشتی تا ظهر شنبه بطور کامل خاموش شود. آقای وزیر که با حکم رئیس جمهوری «مسئول کمیتهی ویژهی رسیدگیِ حادثهی نفتکشِ سانچی» شده، بعد از ظهر جمعه پس از دیدار با سفیر ژاپن، به دیدار خانوادهی دریانوردان ایرانی رفت و پای صحبت آنان نشست. او جمعه شب برای پیگیری عملیات اطفای حریق عازم چین شد. در همین حال شامگاه جمعه خبر رسید که ارتش ایران از ارتش کشورهای چین و ژاپن درخواست کرد برای یافتن ملوانان ایرانی همکاری کنند. سخنگوی ارتش اعلام کرد یک تیم عملیات ویژه نیروی دریایی ارتش، شامل تکاوران کلاهسبز در محل حضور دارند و اگر چین بالگرد در اختیار آنان بگذارد با انجام «راپل» برای نجات ملوانان وارد نفتکش میشوند. در خبر دیگری سخنگوی شرکت ملی نفتکش با بیان اینکه هویت تنها جسد کشف شده همچنان نامشخص است گفت از خانوادههای مفقودشدگان برای اخذ نمونهی دی.ان.اِی دعوت شده است. هرچه ساعتها و روزها میگذرند، امیدها برای نجات ملوانان ایرانی کمرنگتر میشود؛ اگر «وقت طلایی» تمام شود، شاید دیگر باید خدا خدا کرد که حداقل اجساد اجساد آنان پیدا شود. کاپیتان احمد اسدی، ناخدای باسابقهی شناورهای غولپیکر ایرانی به این پرسش که چطور ممکن است دو کشتی غولپیکر با وجو فناوریهای پیشرفته به یکدیگر برخورد کنند، گفت: کاپیتان برای متوقف کردن کشتی نیاز به طی چهار تا پنج مایل مسافت دارد. برای ناخدا از چند دقیقه قبل از وقوع حادثه مشخص میشود که برخورد با کشتی مقابل اجتنابناپذیر است اما دیگر شرایط و زمان کافی برای اجتناب از آن وجود ندارد. به گفتهی این دریانورد، تمام کشتیهای غولپیکر به یک سیستم رادار مجهزند که میتواند نزدیکشدن کشتیها را از ۳۰ مایلی تا نیم مایلی رصد کند، اما احتمالاً در زمان حادثه ناخدای ایرانی پشت سکان نبوده است. قطعاً طرف چینی نیز نتوانسته در زمان لازم اخطارها را صادر و از این برخورد جلوگیری کند. او احتمال فرار سرنشینیان کشتی ایرانی به وسیلهی قایقهای نجات را هم بعید دانست و گفت: احتمال این موضوع بسیار ضعیف است. چون قبل از حادثه زمان زیادی برای فرار وجود نداشته و انفجارهای پیدرپی مانع از تصمیمگیری بموقع شده است.
شنبه ۹۶/۱۰/۲۳
صبح شنبه، تقریباً یک هفته از زمان حادثه گذشته بود که معاون سازمان بنادر و دریانوردی کشور از پیدا شدن دو پیکر با هویت نامشخص در پل فرماندهی (بالاترین نقطهی کشتی) خبر داد و گفت تیم امداد چینی جعبهی سیاه کشتی را پیدا کرده و به علت زیاد بودن گازهای سمی به سرعت از کشتی خارج شدند. علی ربیعی که برای نظارت بر روند عملیات امداد و بدون تشریفات و هماهنگی به چین سفر کرد، از مسئولان چینی خواست در عملیات امداد و نجات جدیت داشته باشند چراکه «غرق شدن کشتی مصادف با از بین رفتن امید مطلق است». اون همچنین این خواسته را مطرح کرد که ایرانیها با خدمهی کشتی چینی هم گفتوگو کنند تا ابعاد حادثه روشن شود. ساعتی بعد هم اعلام کرد که نیروهای ایرانی به همراه چینی ها با شناور تندرو به سوی کشتی اعزام شدهاند به محض رسیدن به محل، عملیات تجسس در قسمتهای مختلف نفتکش از جمله موتورخانه آغاز میشود. ظهر شنبه در خبر دیگری اعلام شد که جعبه ی سیاه کشتی طبق قوانین بین المللی به کشوری که کشتی در آن ثبت شده، یعنی پاناما، تحویل داده میشود. بعدازظهر نیز وزیر خارجه ایران در تماسی تلفنی با همتای چینی خود، بر لزوم انجام تعهدات همه طرفها تأکید کرد. طرف چینی هم اعلام کرد که نیروهای امدادی این کشور به کمکهای خود ادامه خواهند داد. همچنین عصر، رئیسجمهور در مکالمه تلفنی با ربیعی آخرین وضعیت مهار آتشسوزی نفتکش سانچی را از او جویا شد و تاکید کرد که تمام اقدامات و امکانات لازم برای اطلاع سریعتر از وضعیت و دسترسی به خدمه ایرانی نفتکش بسیج شود. شامگاه شنبه نیز معاون سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه ۱۲ تکاور ایرانی که به چین اعزام شدهاند پس از پایین آمدن دمای کشتی برای تجسس مفقودین وارد سانچی میشوند، از احتمال بازخوانی جعبه سیاه نفتکش در چین خبر داد.
در موج باز بخوانیم:
- مثلث برمودا
- مراحل بازی نهنگ آبی
- پدافند غیر عامل چیست؟
- موشک بالستیک چیست؟
- زلزله چگونه بوجود می آید؟
- علت مرگ هاشمی رفسنجانی
- علت غرق شدن کشتی سانچی
- چرا زلزله در شب اتفاق می افتد؟
- رئیس تشخیص مصلحت نظام کیست؟
- آیا کشتی سانچی مورد حمله امریکا قرار گرفته است؟