گوبلز کیست؟
پاول یوزف گوبلس (به آلمانی: Paul Joseph Goebbels) که معمولا در فارسی به صورت گوبلز تلفظ می شود،سیاست مدار ناسیونال سوسیالیست آلمانی، متولد ۲۹ اکتبر ۱۸۹۷ بود. گوبلز از ۱۹۳۳ تا ۱۹۴۵ وزیر رایش برای تبلیغات و روشنگری مردم (وزیر تبلیغات آلمان نازی) بود. آلمان نازی یا “رایش سوم” که به طور رسمی از سال ۱۹۳۳ تا ۱۹۴۳ رایش آلمان و بعد از ۲۶ ژوئن ۱۹۴۳ “رایش آلمان بزرگ” خوانده میشد به حکومت آلمان در دوران بین سال های ۱۹۳۳ تا ۱۹۴۵ اطلاق میشود که دولت آدولف هیتلر تا سال ۱۹۴۵ میلادی در آن کشور در رأس حکومت بود. در این دوران، کشور آلمان تحت حکومت حزب سوسیالیست ملی کارگران آلمان به رهبری آدولف هیتلر به عنوان صدراعظم و پیشوا بود. وی از سال ۱۹۳۴ رهبر حزب سوسیالیست ملی کارگران آلمان شد. پس از روی کار آمدن نازیها در سال ۱۹۳۳، نام رسمی آلمان تغییر نکرد و “رایش آلمان” یا “رایش سوم” که از سال ۱۸۷۱ بود، باقی ماند. آدولف هیتلر در روز سی ام ژانویه ۱۹۳۳ از سوی رئیس جمهوری آلمان به عنوان صدراعظم انتخاب شد. در این میان گوبلز از نزدیک ترین دوستان و همکاران آدولف هیتلر بود و شهرت او تا حد زیادی ناشی از خطابه های پرشور و تبحرش در سخن وری بود. گوبلس پیش از ورود به حکومت آلمان به روزنامه نگاری، کار در بانک و کارگزاری بازار بورس اشتغال داشت. وی در سال ۱۹۲۴ وارد حزب نازی شد و به ریاست حزب در ایالت برلین منصوب شد و در ۱۹۲۸ در مقام یکی از کلیدی ترین اعضای حزب قرار گرفت.
گوبلز تحصیلات خود را در زمینه های ادبیات و فلسفه در دانشگاه های بن، هایدلبرگ و فرایبورگ انجام داد و تز دکترای خود را پیرامون ویلهلم فن شوتز نویسنده رمانتیک سده ۱۹ نوشت. گوبلس عنوان رساله دکتری خود را نیز با هدایت گوندولف (زمینه ای به تاریخ درام دراماتیک) برگزید که بعدها در زمان وزارت تز خود را بیرون کشیده و نام آن را به (زیربنای روحی و سیاسی رمانتیک گذشته) تغییر داد. وظیفهٔ گوبلز به عنوان وزیر، به دست گرفتن کامل کنترل جامعه در همهٔ بخش های زندگی اجتماعی بود، چه در سطح عمومی و فرهنگی و چه در سطح خصوصی و در همین راستا گوبلس توانست در عرض کوتاهترین مدت تمام رسانه های آن روز را یکپارچه کرده و تحت کنترل خود درآورد. گوبلز به سرعت قدرت فیلم را به عنوان یک رسانهٔ مناسب برای پروپاگاندا (تبلیغات سیاسی) شناخت و از آن نهایت استفاده را برای تأثیر در افکار عمومی و پخش ایده های ضد یهودی کرد. شهرت گوبلز بیشتر به خاطر وزارت تبلیغات در رایش سوم به مدت ۱۲ سال و ارائهٔ تبلیغات عظیم برای جذب جامعه ی آلمان به اهداف و ارزش های هیتلر و حزب نازی است.

ماگدا و یوزف گوبلس به همراه فرزندان شان
همسر گوبلز که بود؟
ماگدا گوبلس (به آلمانی: Magda Goebbels) متولد ۱۱ نوامبر ۱۹۰۱، همسر یوزف گوبلز، وزیر پروپاگاندای رایش سوم بود. تبلیغات سیاسی یا پروپاگاند (به فرانسوی: Propagande) یا پروپاگاندا (به انگلیسی: Propaganda) گونهای ارتباط است که در آن، اطلاعات هماهنگ و جهت دار برای بسیج افکار عمومی از طریق تبلیغات سیاسی پخش و فرستاده میشود. تبلیغات سیاسی شکلی از ارتباط است که هدف آن نفوذ بر گرایش یک جمع یا جماعت به موضع و دلیل دلخواه مبلغ سیاسی است. برخی تاریخ نگاران همسر گوبلز را به عنوان بانوی اول آلمان نازی نام میبرند، درحالیکه برخی دیگر این عنوان را برای امی گورینگ، همسر هرمان گورینگ بهکار میبرند. با تسخیر برلین توسط نیرهای روس در روزهای آخر جنگ جهانی دوم در اروپا، گوبلز و همسرش ماگدا، شش فرزندان خود را در خواب مسموم کرده و کشتند. سپس در اول می ۱۹۴۵ هر دو خودکشی کردند.
بعد از شکست آلمانی ها در استالینگراد، گوبلس سخنرانی ای در برلین ایراد کرد که در آن این جملهٔ مشهور خود را فریاد میزد: «آیا جنگ مطلق را میخواهید؟»… گوبلز حتی وقتی شکست آلمان در جنگ قطعی شده بود، به هیتلر وفادار ماند و نهایتاً پس از ورود ارتش سرخ به برلین در ۱ مه ۱۹۴۵ خودکشی کرد. وی به هنگام مرگ تنها ۴۸ سال داشت. آدولف هیتلر (به آلمانی: Adolf Hitler) متولد ۲۰ آوریل ۱۸۸۹، در یک خانوادهٔ آلمانی زبان در اتریش و درگذشته ۳۰ آوریل ۱۹۴۵، رهبر کاریزماتیک حزب ناسیونال سوسیالیست کارگران آلمان (حزب نازی) بود. هیتلر بین سال های ۱۹۳۳ تا ۱۹۴۵ صدر اعظم آلمان و از ۱۹۳۴ به بعد، هم زمان در مقام پیشوای رایش آلمان بزرگ حکومت کرد.
عکس خانوادهٔ گوبلس – در این عکس دستکاری شده پسر خواندهٔ گوبلس هارالد کوانت (که به خاطر خدمت در نظام غایب بود) به بقیه اعضای خانواده افزوده شده است :

ماگدا و یوزف گوبلس به همراه فرزندان شان
دروغ بزرگ یا دروغ گوبلزی چیست؟
دروغ بزرگ (به آلمانی: Große Lüge)، یا دروغ گوبلزی اصطلاح و تکنیکی است در پروپاگاندا (تبلیغات سیاسی) است که اولین بار توسط آدولف هیتلر استفاده شد. آدولف هیتلر در کتاب نبرد من، میگوید مردم شکست آلمان در جنگ جهانی اول را به این دلیل پذیرفتند که یهودی های دارای نفوذ در مطبوعات از این تکنیک استفاده کردند. از نظر او این روش مستلزم آن است که دروغ چنان عظیم باشد که هیچ کس باور نکند که “کسی آنقدر گستاخ باشد که چنین بی شرمانه حقیقت را تحریف کند”. اولین مورد استفادهٔ دروغ بزرگ در این جملهٔ معروف او مستند شده است: «در دروغ بزرگ همواره نیروی قابل باور بودن موجود است.»
بعدها یوزف گوبلز که وزیر تبلیغات هیتلر بود این تئوری را با کمی تغییر بدین گونه بیان کرد که دروغ بزرگ یکی از روش های تبلیغاتی مورد استفادهٔ انگلستان است که دروغ بزرگی میگویند و در ضمن تحت هر شرایطی بر صحت آن پا فشاری میکنند. شایع است که گوبلز روایت خود از روش دروغ بزرگ را بدون نسبت دادن آن به یهودی ها یا متفقین مورد استفاده قرار می داده است. این روایت بدون منبع شایع ترین نمونهٔ استفاده از دروغ بزرگ است و بر اساس آن معمولاً فرض گفته میشود که گوبلز خود مبدع تکنیک دروغ بزرگ بوده است. در صفحهٔ ۵۱ گزارشی که از طرف دفتر خدمات استراتژیک ایالات متحده در مورد شرح حال روحی هیتلر منتشر شده بود چنین آمده است: «اولین قانون او این است که هیچ وقت نگذارید مردم دلسرد شوند، هیچ وقت خطا و تقصیری را نپذیرید، هیچ وقت تصدیق نکنید که دشمن ممکن است صفت خوبی داشته باشد، هیچ وقت جایی برای جایگزین باقی نگذارید، در آن واحد روی یک دشمن متمرکز شوید و تقصیر هر اتفاق بدی را بر گردن او بیاندازید. مردم دروغ بزرگ را زودتر از دروغ کوچک باور میکنند و اگر دروغی را مکرراً تکرار کنید، دیر یا زود آن را باور خواهند کرد.»