شرف الشمس چیست؟
برای دانستن معنای شرف الشمس ابتدا باید دانست که این واژه از ترکیب دو “شرف” و “الشمس” تشکیل شده است که واژه ای عربی بوده و معنایی در علم نجوم دارد. اما لازم است تعریف برج فلکی و منطقه البروج را بدانیم تا درک صحیح از شرف الشمس داشته باشیم. برج های فلکی به برج های دوازده گانه ای گفته میشود که از نظر نجومی بر اساس تقسیم “دایره مسیر حرکت ظاهری سالانه خورشید در آسمان” به ۱۲ بخش است. به این “دایره مسیر حرکت ظاهری سالانه خورشید در آسمان” منطقه البروج گفته میشود و هر بخش تقسیم شده یک برج فلکی نام دارد و بُرج حَمَل (بره) اولین برج فلکی منطقه البروج است. در واقع در علم نجوم زمانیکه هر سیاره یا ستاره در بهترین محل خود در برج های فلکی قرار گیرد یا به عبارت دیگر سیاره یا ستاره در اوج قدرت خود است که به آن زمان، شرف آن سیاره یا ستاره می گویند که به معنای خوش یمن بودن آن لحظه برای آن ستاره یا سیاره است و بر همین اساس شرف الشمس بعنی بهترین مکان خورشید (شمس) از نظر قدرت در برج فلکی حمل و این یعنی مرکز جرم ظاهری خورشید، به “درجه ۱۹ حمل” برسد. بُرج حَمَل (بره) اولین برج فلکی منطقه البروج است. بر همین اساس گفته می شود لحظه ای را که خورشید به نسبت سایر کواکب قدرت بیش تری دارد (حالتی معادل شب قدر ایجاد می کند)، برابر با روز ۱۹ ام فروردین ماه است که در این روز آداب خاصی به جای آورده و ذکر و دعای روز شرف الشمس را روی نگین انگشتر عقیق زرد می نویسند و به همین دلیل بسیاری از ایرانیان فکر میکنند شرف الشمس نام انگشتر یا گردنبند است. در واقع تاریخ ایران که شمسی است بر اساس حرکت خورشید بوده و خورشید تقریباً هر ماه شمسی یک برج فلکی را طی میکند. نام برج های فلکی دوازده گانهٔ منطقه البروج که در واقع همان نام هایی است که برای ماه های ایرانی میشناسیم را دانشمندی ایرانی به نام “عبدالرحمان صوفی” در سال ۹۶۴ میلادی در اصفهان تعیین و ترسیم کرده و عبارت هستد از:
- برج حمل : قوچ ، بره
- برج ثور :گاو نر
- برج جوزا : دو پیکر
- برج سرطان : خرچنگ
- برج اسد : شیر
- برج سنبله : خوشه، دوشیزه
- برج میزان : ترازو
- برج عقرب : کژدم
- برج قوس : کمانگیر
- برج جدی : بزغالهٔ نر (بزماهی)
- برج دلو : آب ریز
- برج حوت : ماهی
خاصیت شرف الشمس چیست؟
شرف الشمس دارای اثرات و خواص بیشماری است که نمى توان آن را انکار نمود و ارزش سنگ عقیق مخصوصاً عقیقی که مزیّن به شرف الشمس باشد را نمی توان در چند جمله بیان نمود. پیامبران و ائمه اطهار (ع) بر سنگ های انگشتر صحه گذاشته اند اما نه به خاطر آنکه اثرى جادویى دارند، بلکه آن نگین هرچه باشد برگزیده شده و براى دارنده آن اثراتى از جمله فتح مهمات و دفع بلیات و غیره دارد و اثرات آنها ذاتى نیست و از جانب خداى تعالى است.
- فردى را نزد حاکمى به سبب جرمى مى بردند حضرت صادق (ع) فرمود که انگشترى عقیق به او برسانند تا مکروهى به او نرسد.
- شخصى را از برابر حضرت امام محمد باقر (ع) گذرانیدند که تازیانه بسیار بر او زده بودند. حضرت فرمود: انگشتر عقیق او کجاست، اگر با او مى بود تازیانه نمى خورد.
- شخصى نزد حضرت خاتم (ص) آمد و شکایت نمود که دزد در راه اموال مرا ربود، حضرت فرمود: چرا انگشتر عقیق در دست نداشتى که آن از هر بدى آدمى را نگاه مىدارد.
باید در نظر داشت که تمام خاصیت شرف الشمش یا هر سنگ و شی دیگری فقط بر اساس قدرت خداوند است و در صورتیکه شخصی آنقدر به این موارد وابسته شود که خود آن سنگ یا دعا را دارای قدرتی خاص بداند، به خداوند شرک ورزیده است. در همین زمینه روایاتی وجود دارد که با خرافات و شرک ورزیدن به خداوند و متعال به شدت برخورد شده است و امامان شیعه نه تنها به این خرافات عمل نکردهاند بلکه دقیقا بر خلاف آنچه خرافه بوده است گام برداشته اند. چنانچه در نهج البلاغه آمده است که وقتی امام علی علیه السلام تصمیم می گیرد به جنگ خوارج برود، اشعث قیس نزد امام آمده و می گوید : “یا امیر المؤمنین! خواهش میکنم صبر کنید، حرکت نکنید، برای اینکه یکی از خویشاوندان من که منجم است، سخنی با شما دارد و میخواهد آن را به عرض شما برساند. امام (ع) فرمود: بگو بیاید. آن شخص نزد امام علی (ع) آمد و گفت: «یا امیر المؤمنین! من منجم و متخصص شناختن سعد و نحس ایام هستم. من در حساب های خود به این نتیجه رسیده ام که اگر شما تکنون به فصد جنگیدن حرکت کنید، قطعاً در این جنگ شکست خواهید خورد. پس از سخن این شخص، امام علی (ع) فرمودند : هر کس که تو را تصدیق کند پیغمبر اکرم را تکذیب کرده است. این مزخرفات چیست که میگویی؟! اصحاب من! «سیروا علی اسمالله» بگویید به نام خدا، به خدا اعتماد و توکل کنید و حرکت کنید بروید. و میدانیم که در هیچ جنگی علی علیه السلام به اندازه این جنگ فاتح نشد. (منبع : کتاب مجموعه آثار شهید مطهری جلد ۱۶ سعد و نحس ایام)”
همچنین مطهری در روایتی از وسایل الشیعه از امام ششم شیعیان ذکر میکند که به فردی که گرفتار نجوم احکامی شده بود میگوید به خانه برو و همه این کتاب ها را آتش بزن و بدان عمل نکن. عملی که از سوی امامان و علما انجام نشده است حتی برای یک دفعه احتمال دارد ریشه در خرافات داشته باشد. بر اساس اعتقادات موجود در مورد خواص انگشتر شرف الشمس، داستان حضرت سلیمان نقل شده است که با خواست و اراده ی الهی همه ملک سلیمانردر انگشتر او قرار داده شده بود و هر زمانیکه حضرت سلیمان انگشتر خود را به دست خود می انداخت، تمامى موجودات از جن و انس و حتی شیاطین و همه پرندگان و … به نزد وى حاضر شده و آماده اطاعت از اوامر آن حضرت می شدند :
“باد مأمور حمل تخت او بود و همه شیاطین و انسانها و پرندگان و چهار پایانى که تحت اوامرش بودند همگى آنها را جابه جا مى نمود.”
از شرف شمس نیز عده یبسیای با عنوان نمونه ای از خاتم سلیمانى نام می برند و آن را به عوالم خمسه تفسیر کرده اند که دارای رازی از تورات و انجیل و قرآن است. این تا حدی است که بر اساس برخی روایات، سلیمان گاهی اوقات انگشترش را در اختیار برخى از خدمتکارانش قرار مى داد تا اینکه روزى شیطان آمد و خادم او را گول زده و انگشتر سلیمان را از او ستاند و آن را در دست نهاد و نتیجه آن شد که تمام شیاطین و جن و انس و پرندگان و وحوش مسخر او گشتند و آن حضرت در جست و جوى انگشتر شد ولى آن را نیافت. سرانجام شیطان ترسید که مردم متوجه حیله او شوند و به همین دلیل انگشتر سلیمان را به دریا انداخت . خداى – عزوجل – ماهى را مأمور به بلعیدن آن انگشتر نمود ، بنى اسرائیل چهل روز در جست و جوى حضرت سلیمان بودند و از آن طرف سلیمان در ساحل دریا به دنبال انگشتر بود و با گریه و زارى به سوى خداى تبارک و تعالى استغفار مى نمود و از این اتفاق به جانب خدا توبه مى کرد . پس از چهل روز به صیادى رسید که ماهى صید مى کرد ، حضرت سلیمان به او کمک نمود . آن صیاد پس از صید ، یک ماهى به سلیمان داد ، او شکم ماهى را شکافت انگشتر خود را در آن دید و انگشتر را به دست کرد و شیاطین و جن و انس و پرندگان و وحوش در برابرش خضوع کردند و پادشاهى او به همان حالت اول بازگشت و حضرت ، آن شیطان (که انگشتر را ربوده بود) به همراه لشگرى که همراه او بودند به وسیله اسماء الهى حبس نمود و عده اى را در دل دریا و بعضى را در میان سنگ و صخره ها زندانى نمود و آن شیاطین تا روز قیامت زندانى و معذب هستند. در باره شرف الشمش از پیامبر اکرم (ص) دو روایت مطرح شده است:
- حضرت محمد (ص) فرمودند: (یا على) همانا عقیق اولین کوهى است که به ربوبیت خداى متعال و نبوت من و وصى بودن تو و امامت فرزندانت و اختصاص داشتن بهشت به پیروان تو و اختصاص آتش به دشمنان تو شهادت داده است.
- پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: «هر کس یکی از عقیق های سرخ ، زرد و یا سفید را در دست داشته باشد جز خیر و نیکی و فراخی روزی و سلامتی از جمیع بلاها نمیبیند و از شر پادشاه ظالم و از هر چه آدمی از آن میترسد و حذر میکند امان مییابد.»
نگین یا انگشتر و آویز “شرف الشمس” به صورت کلی در میان مردم با آثار زیر شناخته میشود:
- ایمنى در سفرها
- دفع از بدى ها
- حفظ و حفاظت جان
- خیر و نیکى
- افزایش رزق و روزی
- آرامش
- رفع چشم زخم
- برآورده شدن حاجات و آرزوها
- درمان عمومی جسم و
- افزایش قدرت بدنی
- پاک کردن و تصفیه دستگاه گوارش ، هضم و جذب غذا و گردش خون در بدن (به دلیل استفاده از عقیق زرد)

حکاکی دعای شرف الشمس روی عقیق همزمان با روز ۱۹ فروردین
معنی اشکال حرز شرف الشمس چیست؟
حرز شرف شمس که روی نگین و یا عقیق حکاکی میشود، آداب خاصی دارد. برخی میگویند نقش شرف شمس شامل پنج اسم اعظم خداوند است که آنها را کلمات مبارکه :
- الله
- جمیل
- رحمن
- مومن
- نور
گفته اند و به جای نقش از پنج حرف اول آن ها به صورت «
- ا
- ج
- ر
- م
- ن
میتوان استفاده کرد. این نقش ۱۳ حرف دارد:
- ۴ حرف از تورات
- ۴ حرف از انجیل
- ۵ حرف از قرآن کریم
تصویر جدول یا لوح شرف شمس هم در زیر آورده شده که خواص یکسانی را با نقش حرز دارد.

کلمات نقش شرف شمس
آداب خواندن دعای شرف الشمس و متن دعای شرف الشمس چیست؟
برای دعای شرف الشمس خواص بسیاری ذکر شده که گره گشایی از مشکلات و برآورده شدن حاجت از مهم ترین آنهاست. برای گرفتن حاجت در روز ۱۹ فروردین ۲ رکعت نماز حاجت بخوانید و ۱۰۰ صلوات بفرستید. سپس دعا و حرز آن را بر روی کاغذ نوشته، حاجت خود را نیز در آن ذکر نمایید و کاغذ را در قرآن بگذارید. اگر هم از نگین استفاده می کنید سعی کنید هر سال در ساعت ذکر شده و با آداب کامل بوسیله یک سوزن روی نقش کنده شده را دوباره خراش دهید. اگر روی کاغذ نوشتید آنرا باز نکنید و به کسی نشان ندهید و در آخرین چهارشنبه سال به آب روان بسپارید.
بسم الله الرّحمن الرّحیم
اَللّهُم اِنّی اَسئَلُکَ بِالهاءِ مِنْ اِسمِکَ الْاَعظَم و بالثَلآثِ العِصّیِ و بالالَفِ المُقَّوِم و بِالمِیمِ الطَمیس الاَبتَر و بالسِّلمِ و بالاَربَعَه الَتِی هِی کالکَفِ بِلا مُعصَم و بِالهاءِ المَشقُوقَه و بالواوِ المُعظَّم
صوره اِسمکَ الشَّریفِ الاَعظَم اَن تُصَلِیَ علی سَیِّدِنا مُحمَّدِ وَ آلِهِ بعدد حروف ماجری بِالقلم و اَن تَقضِی حاجَتِی.

لوح شرف الشمس
آداب حکاکی دعا و حرز شرف الشمس
- آداب عمومی اذکار مانند طهارت، توجه و غیره رعایت شوند.
- حتماً در وقت شرف شمس نوشته شود.
- از سمت راست شروع به نوشتن شود.
-
هیچ خطی دوبار کشیده نشود.
-
سوراخ های ستاره و میم و ها و واو بسته نشود.
-
خطوط ابتدا و انتهای ستاره یگدیگر را قطع نکنند.
-
اندازه الف ها یکسان باشد.
-
واو آخر روی تمام نقش کشیده شود.
- با گلاب و زعفران بر روی نگین زرد یا ورق طلا یا کاغذ زرد حک و نوشته شود.
نکته آخر : شرف الشمس را باید در روز ۱۹ حمل که مطابق با روز ۱۹ فروردین است، از طلوع آفتاب تا ظهر بر عقیق زرد و در صورت عدم امکان بر کاغذ زردی نوشته و با خود حمل نماید.
در موج باز بخوانیم:
- تلصیق چیست؟
- اعمال ایام البیض
- اعمال شب جمعه
- اعمال شب لیله المبیت
- اعمال نیمه رجب چیست؟
- داستان حضرت یونس در شکم نهنگ
- دعای سریع الاجابه برای شفای مریض
- علت ۶ گوشه بودن ضریح امام حسین (ع)
- دلیل برجستگی بالای گنبد پیامبر چیست؟
- نام یکی ازسوره های قران به معنی سپیده دم
- دعا برای برگشتن معشوق و جلب محبت از راه دور