آش ابودردا؛ آش چارشنبه سوری
ابودردا اسم آشی است که بیشتر مردم مناطق ایران در شب چهارشنبه آخر سال درست میکنند البته برخی هم این آش را در چهارشنبه آخر ماه صفر می پزند و بیشتر هم کسانی این آش را میپزند که بیماری در خانه دارند و شفای او را در سال جدید میخواهند. هنوز معلوم نیست که رسم خوردن آش در شب چهارشنبه سوری از چه زمانی وارد فرهنگ ایرانی ها شده است. اما این طور که میگویند ابودردا حکیمی در زمان پیامبر (ص) بوده و خیلی از ایرانی ها فکر می کنند به خاطر شباهت کلمه “درد فارسی” به اسم این طبیب؛ نام این آش را هم “ابودردا” به معنی “پدر دردها” گذاشته اند. در صورتیکه واژه ی درد در فارسی هیچ ارتباطی با نام آش ابودردا ندارد!
دردا در زبان عربی مونث “ادرد” و به معنای بی دندان است!
اصل داستان آش ابودردا لزوم استفاده از ۷ نوع بنشن در پخت آن است. فرقی هم نمی کند که میزان نخود آش چه قدر و میزان لوبای آش چه اندازه باشد.بلکه نکته مهم داشتن ۷ جور بنشن است. طرز تهیه آش ابودردا هم درست مانند آش رشته است و اعتقاد بر این است که رشته های دراز آش، این معنی را دارد که قرار است تا آخر سال بعد رشته امور به دست کاسه به دست های آش ابودردا باشد!
البته این فقط یکی از آش های مرسوم در ایران است و مردم شهرهای مختلف ایران در سه شنبه آخر سال آش های مختلفی میپزند. مثلا مازندرانیها آش ترش دارند که ۷ میوه ترش توی آن است و اردبیلیها هم آش میوه. اگر شما در شهر خودتان رسم خوردن آش و یا هر غذایی در شب چهارشنبه سوری دارید ما را در لذت آن شریک کنید و در بخش کامنت ها برای دیگران بنویسید.
آش ابودردا در میان اعراب
آش ابودردا در میان اعراب به نیت درخواست شفا برای بیماران و یا به عنوان نذری برای سلامتی افراد خانواده در آخرین چهارشنبه ماه صفر پخته می شود.
مواد لازم برای تهیه آش ابودردا
- سبزی آش : ۱ کیلو
- گوشت چرخ کرده : ۱ کیلو
- هفت مدل حبوبات (نخود، لوبیای سفید و قرمز و چیتی ،عدس و ۲ نوع دیگر) : ۴۵۰ گرم
- نعنای خشک : ۴ قاشق غذاخوری
- پیاز متوسط : ۴ عدد
- کشک ساییده شده : ۲ لیوان
- نمک و فلفل : به مقدار لازم
- روغن : به مقدار لازم
حبوبات را جداگانه بپزید و آب آن را دور بریزید.سپس پیاز را سرخ کرده و کمی زردچوبه به آن اضافه کنید. سپس پیازها و گوشت چرخ کرده را با پیاز خوب تفت دهید تا کاملا پخته شوند. حبوبات پخته شده را در قابلمه ای جداگانه بریزید و آب اضافه کنید و اجازه دهید آب جوش بیاید.سبزی خرد شده را داخل حبوبات پخته شده بریزید و بگذارید سبزی ها هم بپزند. پس از آن، گوشت و پیاز را به آش اضافه کنید. دو قاشق سوپ خوری آرد را در کمی آب سرد حل کنید و داخل آش بریزید و مرتبا هم بزنید.
نمک و فلفل و زردچوبه را هم اضافه کنید. بعصی از انواع کشک، شور هستند و به همین دلیل، نیاز است که در ریختن نمک در آش، دقت لازم را داشته باشید.اگر می خواهید آش را به صورت سنتی بپزید و طبق رسوم از آدمک خمیری استفاده کنید، با خمیر دو آدمک به شکل زن و مرد درست کنید و در این مرحله آن ها را در آش بیندازید تا پخته شوند.

پس از این که آش پخت، زیر شعله را خاموش کرده و با کشک مخلوط کنید. آش را در ظرف مورد نظر بریزید و با نعناع داغ، پیاز سرخ شده کشک و یا نخود و لوبیای پخته شده، به صورت دلخواه تزئین کنید.
در موج باز بخوانیم: