دلیل ختنه پسران چیست؟
ختنه واژه ای عربی از ریشه “ختن” به معنای قطع کردن و بریدن بوده و در متون عربی و دینی به جای واژه ختنه بیشتر واژه خِتان به کار رفته است. اما آنچه در مورد ختنه پسران مصطلح شده به معنای بریدن پوستِ بر آمده از آلت تناسلی مردان است.بر پایه متون حدیثی و فقهی، ختنه مردان عبارت است از برداشتن تمام یا بخشی از پوستی که حشفه را میپوشاند.به مردی که آلت تناسلی او ختنه نشده باشد اصطلاحاً نامختون و نابریده هم گفته میشود.ختنه پسران سنّتی دیرین در ادیان الهی است. از دیدگاه برخی فقهای شیعه وجوب ختنه بر مردان از ضروریات مذهب و دین اسلام است و خودداری از ختنه بر مردان جایز نبوده و حتی اگر کسی در دوران کهن سالی هم مسلمان شود، ختنه بر او واجب می شود و ختنه کردن در مناطق گوناگون جهان اسلام با آداب و رسوم متفاوتی برگزار میشود. ختنه به عنوان سنّت اجتماعی و دینی در دورههای گوناگون میان مسلمانان رواج داشته و بر اثر تداخل با آداب و رسوم متداول در میان ملتها، جزئیات آن اشکال متفاوتی یافته است.البته پیش ار سنت های دینی، سنّت ختنه در ادیان و جوامع قدیمی نیز سابقه داشته و بنابر آنچه در تورات ذکر شده، حضرت ابراهیم در ۹۹ سالگی مورد خطاب الهی قرار گرفت و مأمور شد که خود و فرزندش را به نشانه پیمان بستن با خداوند ختنه کند. علاوه بر این، سنّت ختنه کردن پسران در میان یهودیان هم متداول است و ختنه نکردن را بسیار ناپسند میشمارند و روش ختنه و شرایط حاکم بر انجام آن در شریعت یهود با احکام اسلامی تشابه بسیار دارد. اما در دبن مسیح ایمان به خدا و غسل تعمید به جای ختنه نشانه پیمان الهی تلقی شده است.
ختنه پسران در منابع مختلف
- ختنه در قرآن
در قرآن ختنه به صراحت ذکر نشده است، ولی احادیث و منابع تفسیری، برخی آیات قرآن را اشاره کننده به انجام عمل ختنه دانسته اند. مانند :
- آیه ۱۲۴ سوره بقره : “وَإِذِ ابْتَلَىٰ إِبْرَاهِیمَ رَبُّهُ بِکَلِمَاتٍ فَأَتَمَّهُنَّ ۖ قَالَ إِنِّی جَاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِمَامًا ۖ قَالَ وَمِنْ ذُرِّیَّتِی ۖ قَالَ لَا یَنَالُ عَهْدِی الظَّالِمِینَ”
و (به یاد آر) هنگامی که خدا ابراهیم را به اموری امتحان فرمود و او همه را به جای آورد، خدا به او گفت: من تو را به پیشوایی خلق برگزینم، ابراهیم عرض کرد: به فرزندان من چه؟ فرمود: (اگر شایسته باشند میدهم، زیرا) عهد من به مردم ستمکار نخواهد رسید.
- مِلّهَ ابراهیمَ حنیفاً در آیه ۱۲۵ سوره نساء : “وَمَنْ أَحْسَنُ دِینًا مِمَّنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ وَاتَّبَعَ مِلَّهَ إِبْرَاهِیمَ حَنِیفًا ۗ وَاتَّخَذَ اللَّهُ إِبْرَاهِیمَ خَلِیلًا”
دین چه کس بهتر از آن کسی است که خود را تسلیم (حکم) خدا نموده و هم نیکوکار است و پیروی از آیین ابراهیم حنیف نموده؟! آن ابراهیمی که خدا او را به مقام دوستی خود برگزیده است.
- حنفاء در آیه ۵ سوره بینه : “وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِیَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِینَ لَهُ الدِّینَ حُنَفَاءَ وَیُقِیمُوا الصَّلَاهَ وَیُؤْتُوا الزَّکَاهَ ۚ وَذَٰلِکَ دِینُ الْقَیِّمَهِ”
در صورتی که (در کتب آسمانی) امر نشده بودند مگر بر اینکه خدا را به اخلاص کامل در دین (اسلام) پرستش کنند و از غیر دین حق روی بگردانند و نماز به پا دارند و زکات (به فقیران) بدهند. این است دین درست.
- آیه ۱۳۸ سوره بقره : صِبْغَهَ اللَّهِ ۖ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ صِبْغَهً ۖ وَنَحْنُ لَهُ عَابِدُونَ :
رنگ خداست (که به ما رنگ ایمان و سیرت توحید بخشیده) و چه رنگی بهتر از رنگ (ایمان به) خدا؟ و ما او را پرستش میکنیم. (مراد از «صِبغهَ اللّه» بر اساس نظر برخی مفسران شریعت الهی، درباره ختنه است.)
- ختنه در احادیث
در احادیث به پیشینه سنّت دیرین ختنه پسران و شرایط و چگونگی آن در اسلام پرداخته شده است:
- برخی احادیث ختنه حضرت ابراهیم را در هشتاد سالگی ذکر کردهاند
- تعدادی از احادیث نخستین مختون مرد را حضرت ابراهیم و نخستین مختون زن را هاجر مادر اسماعیل دانسته اند.
- بنابر برخی احادیث، پیامبر اکرم را پس از تولد، عبدالمطلب، و بر پایه برخی دیگر جبرئیل، ختنه کرد.
- روایاتی دیگر حاکی است که پیامبر اکرم مختون متولد شده است. همچنان که بنابر احادیث، برخی پیامبران و امامان نیز ختنه شده به دنیا آمدهاند و این از ویژگیهای امام به شمار رفته است.
شرایط و دلیل ختنه پسران
ختنه را باید سنّتی پیش از اسلام دانست که و پس از آن، با شرایط و قوانینی خاص تداوم یافته است. هر چند که مذاهب مختلف اسلامی درباره چگونگی حکم آن اختلاف نظر دارند :
- در فقه امامیه
به موجب فقه امامی، خودداری از ختنه بر مردان جایز نیست. حتی اگر کسی در دوران کهنسالی به دین اسلام بگرود، ختنه بر او واجب است و وجوب ختنه از ضروریات دین خوانده شده است. بر این اساس، طواف شخص ختنه ناکرده (اغلف) باطل است و نیز نمیتواند امام جماعت شود. حتی برخی بر آنانند که بر پیکر شخص اغلف نمیتوان نماز میت گزارد. البته شماری از فقیهان امامی در برخی فروض میان مقصر بودن یا نبودن شخص مزبور و میان توانایی داشتن یا نداشتن برای ختنه، تفاوت قائل شدهاند.
- در فقه اهل سنت
شافعیان و حنبلیان نیز به وجوب ختنه مردان قائلاند. در برابر، حنفیان و مالکیان ختنه کردن را بر مردان واجب ندانستهاند، بلکه از آنرو که ختنه را نوعی سنّت انگاشتهاند، آن را مستحب شمرده و کارهایی چون امامت جماعت را برای اغلف جایز و شهادت دادن او را پذیرفتنی دانسته اند.
- دلایل وجوب (دلیل ختنه پسران)
فقهای شیعه و اهل سنّت برای وجوب ختنه مردان به آیه ۱۲۳ سوره نحل :
اَنْ اتَّبِعْ مِلَّهَ اِبْراهیمَ حَنیفاً
اینکه از آیین ابراهیم که ایمان او خالص بود، پیروی کن
استناد کردهاند. آنان به استناد احادیث، مراد از روش و سنّت ابراهیم در این آیه را ختنه دانسته اند، همچنان که در منابع فقهی به احادیث متعدد دیگر و اجماع هم استناد شده است.
- زمان وجوب ختنه (زمان ختنه پسران)
به نظر مشهور فقهای امامی، زمان وجوب ختنه، هنگام بلوغ است. هرچند شماری از فقها به وجوب ختنه بر ولی کودک قائلاند، ولی مخالفان این نظر، با استناد به اصل برائت آن را بر ولی واجب ندانسته و احادیثی را که اولیا را به ختنه فرزندان خود ترغیب کردهاند، دالّ بر استحبابِ این کار شمردهاند. همچنانکه اهل سنّت نیز ختنه نابالغ را بر ولی او مستحب دانسته اند.
- احکام ختنه کننده
ختّان (ختنه کننده) میتواند در برابر کار خود اجرت دریافت کند و تنها در صورتی ضامن است که مهارت کافی نداشته باشد یا در کار خود تعدی یا تفریط نماید. به نظر برخی فقها، هرگاه مرد بالغ از ختنه خودداری کند، حاکم اسلامی موظف است او را به این کار وادارد.
تاریخچه ختنه کردن پسران چیست؟
یکی از کهن ترین اعمال جراحی شناخته شده در جهان، ختنه میباشد که نزدیک پانزده هزار سال از پیشینه آن میگذرد و کاوشگران انجام شدن این عمل را در اجساد مومیائی شده مصریان باستان به اثبات رسانده اند و از سالیان دور در میان گروهی از سیاهان آفریقا و بخشی از بومیان استرالیا و برخی دیگر (بدون وابستگی مذهبی) رایج بوده است. بعدها به دستور موسی همه مردان بنی اسراییل ختنه شدند. ختنه در ادیان یهودیت و اسلام واجب شد و از اصول تعیینکننده در اهل دین یا قوم بودن گردید. سنت یا آیین ختنه از تاریخ ثبت شده بشری قدیمیتر است و نگارههایی از آن در غارهای دوران نوسنگی و آرامگاههای مصری یافته شدهاست. در یهودیت جزو ارکان دین یهودیت است و در دین اسلام نیز به آن تأکید شده است. آمار ختنه پسران در کشورهای مسلمان بالا و در کشورهای اروپائی پائین میباشد اما برخلاف اروپا،ختنه در ایالات متحده آمریکا و کانادا تا حدی مرسوم است، همچنانکه در کتب مذهبی پیروان ادیان اسلام و یهود اشاره و سفارش های فراوانی به ختنه کردن پسران شده است.

علت ختنه پسران چیست؟
در مورد فواید ختنه کردن پسران، در برخی پژوهش ها فوایدی مانند:
- کاهش عفونت های ادراری دوره نوزادی
- کاهش خطر بیماری های مقاربتی
ذکر شده است.این در حالی است که برخی پژوهشگران بر پیامدهایی مانند کاهش حساسیت نرینگی به تحریکات جنسی و آثار سو روانشناختی آن تأکید دارند.
عوارض و خطرات ختنه چیست؟
ختنه یک جراحی کوچک اما دقیق است که توسط پزشک در کلینیک ختنه انجام میشود. وجود ضعف تکنیکی میتواند باعث بر جای ماندن عوارض خطرناک زودرس و دیررس شود. عوارض زودرس شامل خونریزی، عفونت، احتباس ادراری، هماتوم، ایسکمی و نکروز گلانس و آمپوتاسیون نرینگی میباشد و پیامدهای دیررس شامل کوردی، ختنه نا کامل، تنگی مه آ، کم آمدن و زیاد آمدن پره پوس، چرخش نرینگی و گرانولوم محل ختنه و … میباشد. هر چند که در صورت مهارت پزشک احتمال بروز عوارض بسیار ناچیز است بهتر است ختنه در نوزادی انجام شود. به هنگام ختنه ممکن است لگام (frenulum) نرینگی هم بریده شود. به این کار لگام بری (frenectomy) گفته میشود. در ایران به صورت سنتی پسرها را در خردسالی ختنه میکنند و این کار توسط پزشک و ترجیحاً متخصص کودکان انجام میشود. اخیراً در شهرهای مختلف ایران مراکزی که به صورت تخصصی در زمینه ختنه فعالیت میکنند (کلینیک ختنه) ایجاد شده اند. ختنه سوران جشنی است که در برخی جاهای ایران برای کودک ختنه شده میگیرند.
فواید ختنه پسران چیست؟
- ختنه خطر انتقال اچ آی وی هنگام رابطه جنسی را به میزان قابل توجهی (پنجاه تا شصت درصد) کاهش میدهد، به عبارت دیگر مردی که ختنه شده باشد در رابطه جنسی با زنی که اچ آی وی دارد کمتر در خطر آلودگی به ویروس است.
- ختنه خطر آلودگی به تبخال تناسلی (Herpes) را ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش میدهد.
- ختنه خطر آلوده شدن به گونه های خطرناک ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را که با سرطان ربط دارد سی درصد کاهش میدهد.
- بررسیها نشان میدهند که ختنه احتمال انتقال اچ آی وی از مرد به زن را کم نمیکند اما خطر ابتلای زنان به دیگر عفونت های آمیزشی مثل واژینوز باکتریایی، تریکومونا و HPV (زگیل تناسلی) را کاهش میدهد.
- علاوه بر این دیگر بیماری های آمیزشی و سرطان آلت تناسلی در افراد ختنه شده کمتر است.
- خطر سرطان گردن رحم در زنانی که شریک جنسی شان ختنه شده پایین میآید.
- ختنه کردن در پسر بچهها احتمال عفونت ادراری را کم میکند.
در موج باز بخوانیم:
- عده چیست؟
- مهارت های زندگی
- واژینیسموس چیست؟
- علت زود انزالی در مردان
- رابطه فرا زناشویی چیست؟
- آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
- چند اشتباه در رابطه جنسی
- چگونه همسر خود را ارضا کنیم؟
- جلوگیری از بارداری به روش طبیعی