فیجت اسپینر چیست؟( Fidget Spinner) – فیجت اسپینر و تاثیرات مثبت آن در سلامتی – کاربرد اسپینر
فیجت اسپینر (Fidget spinner) اسباب بازی برای کاهش استرس بوده و گفته می شود پادزهری برای هر نوع اختلال در فرد از جمله بیش فعالی، اوتیسم ، اختلالات تمرکزی و … است. فیجت کردن اصلاحی است که برای برخی کارهای ریز و حرکات ساده که در هنگام درگیری فکر و استرس انجام میدهیم گفته میشود. به عنوان مثال همه ما روزانه تعدادی فیجت انجام میدهیم مانند : بازی کردن با دسته کلیدمان ، بازی کردن با موهایمان، جویدن ناخن ، تکان دادن پا ، چرخاندن مداد در بین انگشتان و … که به اینگونه واکنشها و حرکات ما فیجت کردن گفته میشود.

عکس انواع اسپینر
معرفی فیجت اسپینر ( Fidget Spinner) – طرز کار اسپینر
اسپینر چیست؟
یک اسپینر معمولی دارای یک یاتاقان مرکزی است که از مواد مختلفی مانند برنج، فولاد ضد زنگ، تیتانیوم، مس و پلاستیک ساخته میشود. خرید اسپینر برای افرادی که دارای مشکل تمرکز ، بیقراری ، استرس یا نگرانی بیش از حد هستند (مانند مبتلایان به ADHD،بیماری اوتیسم یا اضطراب) مفید بوده و مانند یک مکانیزم رهایی استرس و نگرانی عمل میکند. عدهای از دانشمندان معتقدند که این اسباب بازی مفید و عده دیگری نیز آن را فاقد کاربرد میدانند و حتی معتقدند که ممکن است باعث حواس پرتی شود. هر چند که این وسیله در دهه ۹۰ میلادی اختراع شده، اسپینرها در سال ۲۰۱۷ محبوبیت فراگیری پیدا کردند و به شدت از مزایای سلامتی آنها یاد شده است و استفاده از آن در مدارس باعث ممنوعیت آن در بعضی مراکز آموزشی شد، اما برخی مدارس نیز معتقدند که این اسباب بازی به تمرکز و یادگیری کودکان کمک کرده است. اسپینرها برای کاهش استرس طراحی شدهاند. یک اسپینر معمولی دارای دو یا سه شاخه و یک یاتاقان در وسط است. کاربر، وسط اسپینر را گرفته و شاخههای آن را به چرخش در میآورد. طراحی این محصول با مواد زیادی از جمله برنج، فولاد، تیتانیوم، مس، آلومینیوم و پلاستیک چاپ شده توسط چاپگر سه بعدی انجام میشود. یاتاقان این وسیله از سرامیک، فلز (فولاد یا کروم) و یا یک ماده ترکیبی ساخته میشود. همچنین، طراحی یاتاقان در مدت زمان چرحش، لرزش و صدا نیز تأثیر دارد و باعث ایجاد فیدبکهای مختلف میشود.

عکس اسپینر (فیجت اسپینر)
تأثیر مثبت اسپینر در سلامتی
با محبوبیت این وسیله در سال ۲۰۱۷، بسیاری درباره اثرات آن در کاهش اختلالات ADHD و اوتیسم به مباحثه پرداختند. اسپینر به عنوان ابزاری برای آرام بخشی و تمرکز ساخته شده و به عنوان ابزار کاهش استرس تبلیغ میشود. هتینگر اعلام کرده که معلمان از آن برای متمرکز کردن کودکان مبتلا به اوتیسم استفاده میکنند. جیمز پلفیک اظهار کرده که تحقیقات کافی درباره اثرات این ابزار صورت نگرفته و نمیتوان کاربرد آن را تأئید کرد. متخصصین نیز به دو دسته تقسیم شدهاند. بسیاری معتقدند که این وسیله برای بیماران ADHD و اوتیسم بسیار کاربردی است و عدهای دیگر معتقدند که این وسیله باعث اختلال در تمرکز میشود. الین تیلور کلاوس، از مؤسسین بنیاد impactADHD در گفتگو با CNN اظهار کرده است که بسیاری از مبتلایان به ADHD نیاز به یک محرک دائم دارند و اسپینر به آنها برای تمرکز کردن کمک میکند. کاترین راس کلر، یک تراپیست اظهار کرده که این وسیله برای کودکانی قابل کاربرد است که زیر نظر یک مربی یا پرستار با این وسیله کار کنند و از آن استفاده درستی شود. استفن پاس، یک تراپیست دیگر نیز معتقد است که این وسیله به دلیل ظاهر خود، مانع تمرکز کودک بر معلم یا مربی خود خواهد شد.
آموزش ساخت اسپینر با زنجیر دوچرخه
خالق اسپینر کیست؟
کاترین هتینگر، یک مهندس شیمی، به عنوان خالق اسپینر شناخته میشود و بسیاری از نشریات معتبر، از جمله گاردین، نیویورک تایمز و نیویورک پست، او را مخترع این اسباب بازی معرفی کردهاند. خانم هتینگر در خواست ثبت این اختراع را در سال ۱۹۹۳ ارائه کرد. وی به نیویورک پست گفت که ایده این اسباب بازی را از پرتاب سنگ به یک پلیس توسط یک کودک گرفته است. او پس از دیدن این اتفاق تصمیم گرفت تا وسیلهای را بسازد که کودکان با استفاده از آن بتوانند استرس را کاهش داده و انرژی خود را به روش صلح آمیزی تخلیه کنند. اما وی به نشریه گاردین گفته است که ایده این وسیله را هنگامی که از بیماری “خود ایمنی میاستنیا گراویس” رنج میبرده، پروردانده است. وی که در هنگام ابتلا به این بیماری، به دلیل ضعف جسمانی نمیتوانسته با دختر خردسال خود بازی کند، با استفاده از کاغذ و چسب، کاردستیهای مختلفی برای سرگرم کردن او میساخت. کم کم این عمل او با استقبال دیگران روبرو شد و وی به ساختن این وسیله روی آورد.
محبوبیت اسپینر در ماه آوریل ۲۰۱۷، رشد قابل توجهی داشت و میزان جستجوی آن در گوگل نیز شاهد جهش حیرت انگیزی بود. در ۴ مه، این وسیله در میان ۲۰ محصول پر فروش وبسایت آمازون قرار گرفت. بسیاری معتقدند که محبوبیت این اسباب بازی گذراست و عدهای معتقدند که این سرگرمی مانند چالش چرخاندن بطری آب در سال ۲۰۱۶ خواهد بود. با افزایش محبوبیت این وسیله در سال ۲۰۱۷ و تبلیغات مزایای آن برای مبارزه با ADHD و اوتیسم، بسیاری از کودکان و نوجوانان شروع به استفاده از این اسباب بازی کردند. بسیاری از مدارس گزارش دادند که کودکان، این وسیله را داد و ستد میکنند. پس از تعطیلات کریسمس ۲۰۱۷، تعداد این وسایل در مدارس به شدت زیاد شده و معلمین معتقدند که به کودکان در تمرکز کمک کرده است. محبوبیت زیاد این وسیله میان دانش آموزان باعث شد تا بعضی مدارس استفاده از آن را ممنوع کنند. آنها معتقد بودند که این وسیله باعث حواس پرتی دانش آموزان از فعالیتهای آموزشی شده است. دلیل اصلی این حواس پرتی، عدم آشنایی صحیح با این وسیله است که موجب میشود تا دانش آموز، تمام توجه خود را معطوف کار با این اسباب بازی کند. همچنین، این وسیله با ظاهر و صدای خود، میتواند مانع روند آموزشی شود و باید محدود به کودکانی شود که دارای مشکلات در یادگیری هستند.
آموزش ساخت فیجت اسپینر با لوله ی اکلیلی