سکته گوش چیست؟
گوش یکی از اندام های حسی انسان است که صداهای محیط را دریافت کرده، امواج حرکتی صوت در گوش به امواج الکتریکی تبدیل و به مغز فرستاده میشوند. سکته گوش یا کم شنوایی ناگهانی
به اتفاقی ناگهانی گفته میشود که در آن شخص ای که در شنوایی خود هیچ مشکلی نداشته و دارای شنوایی طبیعی بوده، به ناگهان شنوایی یکی از گوش ها و یا هر دو گوش خود را از دست میدهد. سکته گوش یکی از تلخ ترین تجربه هایی است که به صورت ناگهانی و بدون هیچ زمینه قبلی پیش می آید که دلایل خاص خود را دارد از جمله اینکه خونرسانی به گوش به دلایل نامشخص قطع شود. در پی قطع شدن خونرسانی، اکسیژن مورد نیاز به بافت گوش نرسیده و در نتیجه بافت از بین رفته و عملکرد خود را از دست میدهد. در این حالت گاهی اوقات به طور ناگهانی افت شنوایی ایجاد میشود و در عرض چند ساعت فرد کاهش شنوایی پیدا میکند. این اتفاق معمولا در یک گوش اتفاق میافتد. از شایع ترین علائم سکته گوش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سیستم ایمنی بدن بر علیه خود و سلولهای حساس گوش
- اختلالات عروقی در زمینه بیماریهایی مثل دیابت
- به علت ضایعات تومور و غدههایی که در مسیر عصب شنوایی مغز قرار میگیرد
اولین علائم کاهش شنوایی همراه با وزوز گوش است که طی ۱۰ الی ۱۵ روز که بگذرد پاسخ درمان کاهش مییابد و توصیه اکید میشود که در ساعات اولیه حتما به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه شود تا عوارض ناشی از آن که میتواند کری تا پایان عمر را به همراه داشته باشد کمتر کرد و تنها راه درمان از نوع توانبخشی با استفاده از سمعک می باشد البته بشرط آنکه درک گفتار فرد و عصب شنوایی وی خیلی آسیب ندیده باشد.

اجزای گوش چیست؟
بخش های گوش
گوش انسان از سه قسمت خارجی، میانی و داخلی تشکیل شدهاست. اختلاف زمان جزئی که در رسیدن صدا به دو گوش وجود دارد، به تشخیص جهت صدا کمک میکند :
- ۱-جمجمه
- ۲-مجرای گوش
- ۳-لاله
- ۴-پرده
- ۵-دریچهٔ بیضی
- ۶-استخوان چکشی
- ۷-استخوان سندانی
- ۸-استخوان رکابی
- ۹-دالان
- ۱۰-حلزون
- ۱۱- عصب شنوایی
- ۱۲-لوله استاش
نحوه ی اتفاق افتادن سکته گوش چیست؟
یک صدای تق بلند را در گوش خود احساس میکنید و پس از آن جز سکوت مطلق هیچ صدای دیگری نمیشنوید..
شاید برای بسیاری این اتفاق عجیب باشد، اما برای آنها که دچار سکته یا کمشنوایی ناگهانی گوش شدهاند، بسیار آشناست. سکته گوش به “ناشنوایی ناگهانی حسی ـ عصبی” گفته میشود که دلیل شناخته شدهای ندارد و معمولا در یک گوش به شکل سریع و ناگهانی یا در مدت زمان چند روز اتفاق میافتد. البته این نوع از کمشنوایی معمولا با احساس گیجی و زنگ گوش همراه است. همچنین در بیش از ۹۰ درصد موارد، کمشنوایی ایجاد شده یکطرفه است. سکته گوش را باید به عنوان یک اورژانس پزشکی در نظر گرفت و فرد مبتلا به آن باید فورا به پزشک متخصص مراجعه کند. متاسفانه برخی اوقات فرد مبتلا با ذهنیت این که مشکل او ناشی از جرم گوش، آلرژی یا عفونت سینوسی است از مراجعه به پزشک اجتناب میکند که این مسأله میتواند بر نتیجه درمان تاثیر منفی بگذارد.
شایعترین علت های سکته گوش چیست؟
هر چند که عامل کمشنوایی ناگهانی در ۱۰ تا ۱۵ درصد از مبتلایان ناشناخته است اما از شایعترین علل سکته گوش میتوان موارد زیر را نام برد:
- عفونتها
- ضربه به سر
- بیماریهای خودایمنی نظیر سندرم کوگان (یک سندرم التهابی که با اختلالات شنوایی و بینایی همراه است)
- استفاده از داروهای مسمومیت زای گوش
- مشکلات مرتبط با گردش خون
- وجود تومور در عصب شنوایی
- بیماریهای نورولوژیک نظیر اماس
- اختلالات گوش داخلی
نحوه ی تشخیص سکته گوش چگونه است؟
تشخیص سکته گوش از طریق انجام آزمایش شنوایی نزد متخصص شنوایی سنج امکانپذیر است. در واقع اگر آستانه شنوایی در سه فرکانس متوالی بیش از ۳۰ دسی بل افت نشان دهد، کمشنوایی ناگهانی رخ داده است. جالب آن که این اختلال بیشتر در دهه چهارم و پنجم زندگی افراد رخ میدهد و بسیاری از افرادی که به کم شنوایی ناگهانی مبتلا میشوند، معمولا هنگام صبح و در زمان برخاستن از خواب متوجه آن میشوند. البته تقریبا نیمی از افراد مبتلا به کمشنوایی ناگهانی به طور خود به خود، طی دوره زمانی یک تا دو هفته بهبود مییابند. از سوی دیگر، نتایج مطالعات نشان میدهد ۸۵ درصد از افراد مبتلا که نزد پزشک متخصص میروند، بهبود پیدا میکنند و دوباره شنوایی خود را باز مییابند.
درمان سکته گوش چیست؟ (درمان کمشنوایی ناگهانی با داروهای کورتونی)
رایجترین درمان کمشنوایی ناگهانی بویژه کمشنوایی با دلایل ناشناخته، استفاده از داروهای کورتونی است. این داروها باعث کاهش التهاب شده و به بدن کمک میکند تا بتواند با بیماری مبازره کند. کورتون ها معمولا به شکل قرص هستند. البته در سالهای اخیر، روش تزریق داروهای استروئیدی به داخل گوش میانی و از مسیر پشت لاله گوش مورد استفاده قرار گرفته است که این روش ممکن است برای همه بیماران راحت نباشد و بیشتر برای افرادی به کار برده میشود که امکان استفاده از داروهای خوراکی ندارند. اگر علت سکته گوش یا کم شنوایی ناگهانی مشخص باشد پزشک سعی میکند با کنترل آن به درمان کمشنوایی بپردازد. درمان عفونت، قطع دارویی که ممکن است مسمومیت زایی گوش را به همراه داشته باشد و استفاده از داروهای کنترلکننده سیستم ایمنی بدن، از دیگر روشهای درمانی این اختلال محسوب میشود.
استرس، گوشتان را کر میکند!
نتایج مطالعات نشان داده استرس های ناشی از سبک زندگی در کشورهای صنعتی میتواند باعث ایجاد بیماریهای مختلف و ازجمله ناشنوایی ناگهانی بشود. یکی از تاثیرات منفی استرس، تغییر سطح گردش خون در مویرگ ها و ایجاد تنگی در آنها، غلیظ شدن خون و در نهایت انسداد رگ ها است. بر همین اساس کاهش یا انسداد گردش خون در سرخرگ شنیداری گوش داخلی میتواند به سکته گوش و کم شنوایی ناگهانی منجر شود. بیشک میزان این آسیب به میزان انسداد رگ و موقتی بودن یا دائمی بودن آن بستگی دارد.